Logo
0 800 30 11 77

Смак «солодкого» життя: плюси та мінуси

Смак «солодкого» життя: плюси та мінуси
Читати 7 хвилин | Створено: 3 липня 2018 | Оновлено: 3 липня 2018 | 6722 6722
Цукор — біла отрута? Чи все це вигадки? Усім любителям солодкого присвячується.

Споживання цукру має бути в міру. За даними досліджень американської Асоціації з вивчення хвороб серця, максимальне добове споживання цукру для чоловіків перебуває в межах 9 чайних ложок, для жінок - 6. У цю кількість входить весь цукор: і природний, і прихований (вільний).

До слова, шоколадний батончик «Twix» містить 3 ч. л. цукру, «Snickers» — 6,75, «Milky Way» — майже 9. Це свідчить про те, що один снек покриває добову норму в цукрі, а іноді й перевищує її, що негативно позначається на нашому здоров'ї.

Надлишок цукру в організмі може призвести до ожиріння (і не тільки на стегнах і животі), появи проблем із серцем, судинами та шкірою, а також сприяє зниженню імунітету, провокує розвиток карієсу та хвороб опорно-рухового апарату.

Знаєте, чому дитяча страшилка про псування зубів від солодкого все-таки не вигадка, а правда? Засвоєнню цукру сприяє кальцій. Тому організм вилучає його звідти, де він міститься в найбільшій кількості. Логічно, що насамперед страждатимуть зуби й кістки.

Лікар-дерматовенеролог медичного центру «ОН Клінік Одеса» зі стажем роботи понад 15 років Наталя Желудкова зазначає:

Цукор провокує старіння шкіри. Якщо впродовж тривалого часу на обличчі з'являються висипання (прищі, вугрі), мішки під очима, а лоб перетинають глибокі та дрібні зморшки — це ознаки «цукрового» обличчя. Значить, потрібно звести споживання цукру до мінімуму і перші результати не змусять чекати.

Підвищений рівень цукру в крові в сукупності зі спадковими захворюваннями, збоями в роботі підшлункової залози, проблемами з вагою можуть призвести до розвитку цукрового діабету, який, як ми знаємо, є хворобою невиліковною.

Що стосується користі цукру, безумовно, без нього організму не обійтися. Він незамінний для нормальної роботи печінки та селезінки, а також сприяє виробленню серотоніну («гормону радості») і є головним джерелом живлення головного мозку.

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Олена Легостаєва радить:

Ніколи повністю не відмовляйтеся від цукру в прагненні схуднути або вирішити шкірні проблеми. Під час травлення він розщеплюється на глюкозу, яка активізує головний мозок, зміцнює серце і м'язи, і фруктозу, що відповідає за енергетичний баланс організму.  

Як терапевт додам, що у вживанні цукру необхідно знати міру. Щоб бути здоровим, треба мінімізувати його споживання, особливо, якщо йдеться про дитячий раціон. Вважаю, що контроль за тим, скільки дитина вживає цукру, — один з основних обов'язків батьків, адже надмірна кількість цього продукту в дитячому організмі може призвести до незворотних наслідків у майбутньому.  

Американський лікар Стевен Шоінталер понад 30 років займався дослідженнями дитячого харчування, зокрема, питанням впливу цукру на поведінку дітей. Він провів два цікавих дослідження, які довели, що відмова від цього продукту не тільки позитивно позначається на здоров'ї дитини, а й на її поведінці:

— з 1976 по 1983 рр. у 80 школах Нью-Йорка за рекомендацією лікаря зі сніданку школярів виключили цукор, внаслідок чого їхня здатність до навчання зросла на 16 %;

— після виключення цукру з раціону харчування 1382 ув'язнених, які не досягли повноліття, більш ніж 44 % з них стали гуманніше ставитися до суспільства і його правил.

Чим замінити цукор?

Найкращим цукрозамінником вважається стевія — рослина, яку називають медовою травою. Її листя солодке на смак і здатне поступово піднімати рівень цукру в крові. Можна включати в раціон мед, але в міру і не більше 1 чайної ложки на день. Мед — більше лікарський засіб, хоча на 80 % складається з цукру. Алергікам краще відмовитися від таких солодощів, оскільки мед — це алерген.

Звісно, якщо хочеться торт чи маленьку шоколадку (ліпше обирати гіркий шоколад), не відмовляйте собі у швидких вуглеводах, але будьте помірковані. А ще краще зробити вибір на користь природного цукру. Він міститься в овочах (солодкий перець, помідор, кабачки), солодких фруктах і ягодах, якими теж можна себе побалувати як у свіжому, так і в сушеному вигляді. Найбільше цукру в манго, грушах, бананах, винограді, черешні; менше — у журавлині, ківі, полуниці, малині.

Замінювати цукор штучними цукрозамінниками (сорбіт, еритрит, фруктоза) можна тільки тоді, коли це рекомендація лікаря. Звісно, краще віддавати перевагу натурпродуктам, у яких, крім цукрів, є мікроелементи, антиоксиданти та вітаміни.

Три рецепти десертів із низьким вмістом цукру

Хочеться побалувати себе солоденьким? Є маса рецептів десертів з низьким вмістом цукру, які корисні і прості в приготуванні.

Морозиво з вишнею

У 100 грамах вишні міститься всього 8 г цукру. Досить видалити з м'якоті кісточку, збити ягоду в блендері, залити нежирним йогуртом, перемішати, поставити суміш на 3 години в морозильну камеру. Можна використовувати інші ягоди за смаком.

Груша, запечена з медом, горіхами та корицею

Грушу розрізати навпіл, вирізати жорстку серединку від серцевини груші до хвостика, щоб вийшла улоговинка. Збризнути груші лимонним соком, начинити порубаними волоськими горіхами серцевину. Покласти зверху зірочку бодяну, в улоговинку — паличку кориці. Полити грушу медом, посипати меленим мускатним горіхом і корицею. Запікати у фользі за температури 200° приблизно 20-25 хвилин. За 5 хвилин до готовності зняти фольгу і полити груші медом (за бажанням). 

Сирно-ягідний чізкейк

Перемолоти 300 грамів нежирного кисломолочного сиру в блендері до однорідної маси і змішати її з желатином, попередньо розведеним у склянці холодної води. Додати за бажанням несолодких ягід (журавлина, чорниця, малина). Як основу чизкейка можна використовувати суміш перемелених фініків і горіхів. Викласти «корж» у формочку, потім саму сирну масу і поставити на три години в холодильник. Прикрасити десерт можна ягодами та листочками м'яти. 

Щоб контролювати рівень споживання солодкого порошку, складіть своє меню з використанням таблиці продуктів із низьким вмістом цукру. Їх легко знайти в інтернеті.

Віддавайте перевагу ягодам і фруктам, ніж тістечкам і тортикам, і постарайтеся включити у свій раціон максимально корисну і природну їжу.  Це допоможе контролювати ситуацію і позбавить від багатьох проблем зі здоров'ям у майбутньому.

До речі, вироблення гормону ендорфіну і серотоніну відбувається і під час занять спортом, хобі, спілкування з коханими людьми, тому зістрибнути з «цукрової» голки легше, ніж здається.

А Ви помічаєте, скільки цукру їсте? 

Терапія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Смак «солодкого» життя: плюси та мінуси - Мірошникова Жанна Валеріївна
Мірошникова Жанна Валеріївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Смак «солодкого» життя: плюси та мінуси
Лікар терапевт-дієтолог, лікар функціональної діагностики. Друга категорія.
Смак «солодкого» життя: плюси та мінуси
Лікар-терапевт, ендокринолог, лікар-фізіотерапевт. Друга категорія.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!