Logo
0 800 30 11 77

Заїкання та патології мовлення

Заїкання та патології мовлення
Читати 7 хвилин | Створено: 5 жовтня 2020 | Оновлено: 1 лютого 2023 | 41135 41135
Заїкання у дітей і дорослих, або логоневроз, належить до розладів мовлення, які завдають людині серйозного дискомфорту під час комунікації з іншими людьми.

Ті, хто заїкається, усвідомлюють, що хочуть сказати, але не можуть цього зробити. Внаслідок цього, люди із заїканням повторюють або продовжують слово, склад, приголосний або голосний звук, а також роблять паузу (коротку, довгу) під час спілкування, тому що досягли проблемного слова або звуку.

Серед дітей молодшого віку заїкання може сприйматися як нормальне явище — це природна частина опанування мовленнєвих навичок. Найчастіше заїкання проявляється у дітей у віці від 2 до 6 років, коли вони розвивають мовленнєві навички. Дитина заїкається, якщо її мовлення і мовленнєві здібності недостатньо розвинені. Більшість дітей здатні переростати заїкання в процесі розвитку, якщо воно не є патологією.

Який лікар займається лікуванням заїкання?

Лікування логоневрозу та інших розладів (дефектів) мовлення — компетенція лікаря-логопеда. На подібні проблеми страждає понад 70 мільйонів людей у всьому світі. У середньому, приблизно 5-10% всіх дітей хоча б раз у житті стикалися із заїканням, але більшість з них зазвичай переростають це явище протягом декількох місяців або років. Раннє втручання може допомогти дітям подолати заїкання.

За даними дослідження, у кожної четвертої дитини мовленнєва проблема може зберігатися в дорослому житті і перетікати в різні мовленнєві розлади. Це ускладнює спілкування з іншими людьми, що часто впливає на якість життя людини та міжособистісні стосунки.

Що може бути причиною заїкання?

Основні причини заїкання у дітей найчастіше зводяться до психологічних проблем або неврологічним хвороб. Іноді заїкання належить до хронічного захворювання, яке зберігається в зрілому віці. Рідше трапляються мовленнєві труднощі, що виникають після емоційної травми (психогенне заїкання).

Часто перші ознаки заїкання у дитини з'являються у віці від 18 до 24 місяців. У цей період дитячий словниковий запас поступово збільшується, фіксуються перші спроби зв'язування слів у короткі або довгі речення. У процесі формування дитячого словникового запасу багато дітей можуть заїкатися. У більшості випадків це триває від декількох тижнів до декількох місяців. У багатьох випадках заїкання проходить саме до 5 років, якщо не є патологією мовлення.

Як вилікувати заїкання, якщо це патологія? Заїкання лікується, і для цього необхідно відвідати логопеда, який підбере мовленнєву або мовну терапію залежно від діагнозу пацієнта.

Чи передається заїкання за спадковістю?

Заїкання може передаватися за спадковістю і бути результатом генетичних аномалій. Також швидкість мовлення здатна порушуватися з причин, не пов'язаних з генетикою. Причини заїкання у дорослих і дітей можуть бути викликані черепно-мозковою травмою або іншими захворюваннями головного мозку, що провокують появу:

  • уповільненого мовлення;
  • пауз у спілкуванні;
  • повторюваних звуків (нейрогенне заїкання).

Як визначити, чи є у дитини заїкання?

Визначити, чи є у дітей заїкання патологічного характеру може тільки логопед. Часто у дитини трапляється заїкання під час хвилювання через:

  • попадання в нове оточення (переїзд, перехід у новий дитячий садок або школу);
  • перші виступи на публіці.

Якщо мовленнєві запинки — це поодинокі випадки, батькам не потрібно турбуватися. Коли вони часто повторюються, потрібно записатися на прийом до дитячого лікаря-логопеда.

Психосоматика захворювань, пов'язаних із дефектами мовлення, може бути різною і залежить від вразливості дитини, складу її характеру, наявності захворювань нервової та інших систем. Ознаки та симптоми заїкання можуть включати:

  • складність вимови початку слова, фрази, речення, а також продовження слова, звуків у слові або повторення звуку, складу, слова;
  • короткочасне мовчання для певних складів або слів або паузи в слові (розірване слово);
  • додавання додаткових слів, якщо існують труднощі переходу до наступного слова;
  • прояв надмірної напруги, сорому або занепокоєння в розмові;
  • інші обмеження в прагненні досягти ефективної комунікації.

Чому дорослі люди починають заїкатися?

Щоб встановити причину того, чому люди заїкаються, необхідно звертатися до лікаря відразу ж після виявлення мовленнєвих проблем і починати лікування. Розлад мовлення спостерігається менш, ніж в 1% всіх дорослих. За даними Американської асоціації мови, мовлення і слуху, деякі люди, що заїкаються, під час розмови виглядають надзвичайно напруженими або захеканими. Їх мовлення може бути повністю «заблоковане» (зупинене) під дією багатьох факторів.

Існує купа причин, чому люди заїкаються. Часто це відбувається внаслідок травм голови, хвилювання, а також на тлі недолікованих захворювань у дитинстві. Також причини заїкання у дорослих можуть бути пов'язані зі способом життя, кар'єрними та сімейними негараздами.

Що робити, якщо дитина заїкається?

Якщо дитина заїкається, потрібно відвідати логопеда і встановити причину того, що відбувається. Є різні види заїкання і більшість з них виникають на тлі збоїв у роботі нервової системи. Заїкання на тлі неврозів бувають:

  • невротичні, коли мовленнєві проблеми пов'язані з психологічними травмами (стресом, страхом, переляком), вивченням іншої мови;
  • неврозоподібні, що характеризуються здебільшого генетичними та іншими захворюваннями.

Лікування логоневрозів підбирає лікар залежно від діагнозу та ступеня прогресування мовленнєвих дефектів (слабке, помірне, сильне). Також значення має частота заїкання: постійне, періодичне, хаотичне, циклічне. Іноді проблеми з вимовою залежать від ситуації і виявляються залежно від її повторення.

Чи лікується заїкання у дітей і дорослих?

Якщо доросла людина або дитина заїкається і тягне слова, потрібно пройти лікування у логопеда. За своєчасного звернення до лікаря мовлення можна поліпшити або зовсім позбутися проблеми (залежить від діагнозу). У маленьких дітей після визначення причини заїкання лікар обов'язково дає оцінку запинок у мовленні: короткочасні або довготривалі. У більшості випадків для оцінки заїкання використовують серію тестів, спостережень та інтерв'ю.

Оцінка дітей старшого віку і дорослих більше націлена на визначення ступеня тяжкості розладу і того, який вплив розлад мовлення здійснює на здатність людини спілкуватися і належним чином виконувати повсякденні дії.

Часто заїкання характеризується порушеннями мовленнєвої моторики (наприклад, сенсорної та моторної координації). У цьому випадку діти та дорослі, які заїкаються, можуть отримати користь від методів лікування, як логопедія, використання електронних пристроїв для поліпшення швидкості мовлення або когнітивно-поведінкова терапія.

Як позбутися заїкання і чи проходить воно саме?

Заїкання саме собою не проходить. Як не заїкатися? Для цього потрібно звернутися за допомогою до лікаря-логопеда. Невелике або сильне заїкання завжди має причину і лікується методами, підібраними лікарем.

Розлади мовлення можуть посилюватися на тлі стресів, емоційного сплеску, хвороб нервової системи, поведінкових факторів. Запущені мовленнєві дефекти складно піддаються лікуванню, але завдяки постійній корекції мовлення поступово відновлюється і поліпшується.

Неврологія в ОН Клінік Дніпро

Заїкання та патології мовлення - Забудська Катерина Олександрівна
Забудська Катерина Олександрівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як позбутися заїкання при хвилюванні?

Для того, щоб позбутися заїкання під час хвилювання, вдихайте через ніс і одночасно видихайте, повторюючи ланцюжки складів: «фу», «фа», букву «ф». 
Ці вправи необхідно повторити п'ять разів.

2. Які вправи треба робити в разі заїкання?

Дихальні вправи в разі заїкання слід виконувати в такій послідовності:

  1. Покладіть на стіл ватний диск і подуйте в різні боки.
  2. Ляжте, покладіть на живіт що-небудь легке.
  3. Подихайте, напружуючи м'язи живота.

Також у разі заїкання корисно видувати мильні бульбашки, надувати повітряні кульки; робити зарядку, що розвиває легені.

3. У чому різниця між заїканням і логоневрозом?

На тлі мовленнєвих порушень у дітей починає розвиватися мовленнєвий невроз (боязнь мови). Мовленнєвий невроз є наслідком заїкання, а не його причиною. Саме тому він зазвичай починає розвиватися у віці дев'яти років, коли дитина починає абсолютно чітко розуміти свої мовні бар'єри і з особливою інтенсивністю переживати за свої невдачі.

4. Який масаж використовують у разі заїкання?

У разі заїкання можна використовувати переважно два види масажу:

  • сегментарний масаж;
  • точковий масаж;
  • комплекс сегментарного і точкового. 

Сегментарний масаж дає змогу опрацювати окремо м'язи, що забезпечують мовлення. Масажі виконуються в чистому, зручному, теплому і провітрюваному приміщенні.

5. Як потрібно правильно дихати при заїканні?

Щоб дихання при заїканні було правильним, потрібно зробити інтенсивний короткий вдих. Живіт під час вдиху висувається вперед. На секунду затримавши дихання, потрібно зробити довгий видих через рот. Живіт повертається у вихідне положення.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Заїкання та патології мовлення
Лікар-невролог. Вища категорія.
Заїкання та патології мовлення
Стаття перевірена: Коваленко Ольга Юріївна
Лікар-невропатолог. Вища категорія.

Поставте своє питання Неврологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 4 місяці тому
Добрий день! Чи можливо вилікувати заїкання в старшому віці (40), в дитинстві настрашилась дуже, спочатку не говорила пару днів а потім почала заїкатись
Відповісти
Добрий день! Заїкання можна лікувати навіть у старшому віці. Лікування заїкання може бути комплексним і включати в себе різні методи та підходи. Важливо пам'ятати, що кожна людина і її заїкання є унікальними, тому індивідуальний підхід до лікування є важливим. Розмова з лікарем або логопедом допоможе визначити найкращий план лікування для вас.
Марія 1 рік тому
Доброго дня, лікарю! Підкажіть, будь ласка, що таке невротичне заїкання?
Відповісти
Добрий день, невротичне заїкання - це різновид психологічно зумовленого розладу мовлення, що виражається у зміні його ритму, появі запинок і повторенні. Як і інші види заїкання, воно супроводжується тонічними і тоніко-клонічними спазмами дихальних, артикуляційних та артикуляторних м'язів.
Ірина 1 рік тому
Добрий вечір, я як молода мама хочу уточнити, який вік критичний для виникнення заїкання у моєї дитини?
Відповісти
Добрий вечір, існує три критичних періоди для виникнення цієї патології: 2-4 роки, 5-7 років і підлітковий вік. Заїкання в зрілому віці зазвичай означає, що людина заїкалася в дитинстві, але не отримувала лікування.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день, у мене дитина іноді затинається, але я хвилююся, щоб вона не почала заїкатися повною мірою, як можна відрізнити заїкання від мовленнєвих запинок?
Відповісти
Добрий день, фізіологічні запинки — повторення складів або звуків, що часто трапляється в мовленні дітей у віці від 2 до 5 років, зазвичай виникає, коли розвиток мислення дитини випереджає її здатність говорити. Заїкання — це порушення темпу, ритму та плавності мовлення, спричинене спазмом м'язів органів мовлення.
Наталія 1 рік тому
Здрастуйте, моїй дитині нещодавно змогли вилікувати заїкання, підкажіть, як можливо запобігти рецидивам заїкання, які є способи запобігання рецидиву?
Відповісти
Здрастуйте, для запобігання рецидиву заїкання рекомендується тривале спостереження у логопеда або психоневролога і регулярна психологічна та педагогічна підтримка, наприклад, логопедичні заняття та психотерапія.
Аліна 1 рік тому
Добрий вечір лікарю, підкажіть моєму синові виповнилося два рочки, і ми почали трохи вже говорити, підкажіть, як проявляється заїкання у 2 роки?
Відповісти
Добрий вечір, У дітей заїкання найчастіше трапляється у віці від 2 до 5 років, причому хлопчики страждають цим мовним розладом у чотири рази частіше, ніж дівчатка. Важливо не пропустити перші ознаки заїкання. Мова дитини невпевнена, повільна, вона часто повторює слова, помітно напружена і часто дратівлива.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!