Logo
0 800 30 11 77

Про сперму

Про сперму
Читати 6 хвилин | Створено: 8 січня 2019 | Оновлено: 6 липня 2023 | 528285 528285
Сперма (еякулят) виробляється чоловічою репродуктивною системою. Сперматозоїди, що містяться в спермі, переносять ДНК і здатні просуватися до жіночої яйцеклітини для запліднення.

Що таке сперма?

Сперма — біло-сіра рідина, яка виділяється через статевий член під час оргазму. Сперма містить сперматозоїди та сім'яну рідину.

Де знаходиться сперма?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Сперматозоїди виробляються в сім'яних канальцях і зберігаються в придатках яєчок. Процес вивільнення сперматозоїдів починається, коли статевий член наповнюється кров'ю і стає ерегованим.

Механізм ерекції

Механізм ерекції

Стимуляція статевого члена викликає еякуляцію. Сперматозоїди рухаються від придатків яєчок до сім'явиносних проток, змішуються із секретами передміхурової залози та сім'яних пухирців. Утворена напівпрозора сперма еякулюється зі статевого члена через сечовипускальний канал.

З чого складається сперма?

У спермі містяться лимонна, молочна, гіалуронова та аскорбінова кислоти, глутатіон, жири, білки, глюкоза, фруктоза, вітамін В12, вода. Мікроелементи в складі сперми:

  • сірка;
  • хлор;
  • кальцій;
  • магній;
  • калій;
  • титан;
  • залізо;
  • нікель;
  • мідь;
  • цинк.

Також сперма містить тестостерон, естрадіол, трансферин, тригліцериди, холестерин. Концентрацію окремих компонентів можна визначити, здавши аналізи сперми.

Чим корисна сперма?

Сперма допомагає привести в норму рівень серотоніну й окситоцину, а також здатна зміцнити імунітет. Згідно з дослідженнями, проведеними Державним університетом Нью-Йорка в Олбані:

«Сперма, що поглинається піхвою, може пом'якшувати симптоми депресії. У жінок, які займаються сексом без презерватива, знижуються прояви пригніченості. Ефект від впливу сперми пропорційний частоті статевих контактів».

Чи можна ковтати сперму?

Проковтування сперми не несе загрози здоров'ю, якщо відсутній ризик зараження інфекціями та проявів алергічної реакції. Організм перетравлює проковтнуту сперму так само, як і їжу.

Від чого залежить смак сперми?

Дослідження з виявлення способів, що дають змогу змінити смак сперми, не проводилися. Однак деякі наукові роботи підтверджують, що раціон може поліпшити якість (склад) сперми. Згідно з дослідженнями під керівництвом Хайме Мендіоли:

«Було встановлено, що вживання зелені, помідорів, фруктів та інших продуктів із високим вмістом антиоксидантів позитивно впливає на якість сперми».

Як поліпшити смак сперми?

У різних чоловіків смак сперми індивідуальний і може бути нейтральним, солодким, кислим або гірким. Результати досліджень, присвячених вивченню характеристик сперми, не містять відомостей про способи поліпшення смаку сперми. У наукових роботах вивчаються методи підвищення концентрації, рухливості сперматозоїдів та інших (не смакових) параметрів сперми.

Чи буває алергія на сперму?

Алергія на сперму виникає, коли імунна система реагує на білки, лікарські або харчові алергени в спермі. Симптоми алергії на сперму:

  • зміна кольору шкіри;
  • печіння та набряк у місцях контакту сперми зі шкірою або тканинами піхви;
  • кропив'янка, свербіж;
  • утруднене дихання.

Для діагностики алергії на сперму порівнюють симптоми, які проявляються після захищеного і незахищеного статевих актів. Якщо під час використання презерватива алергічні прояви зникають, діагноз підтверджується.

Скільки живе сперма?

Еякульовані сперматозоїди, що потрапили в жіночі статеві органи, можуть залишатися життєздатними (не втрачати здатність запліднити яйцеклітину) до п'яти днів. У піхві сперма живе не більше однієї-двох годин, а в шийці матки або маткових трубах — до семи днів.

Заморожена (законсервована) сперма зберігається в спеціальних банках сперми протягом кількох десятиліть, зберігаючи початкові властивості. Чоловіки можуть використовувати консервацію сперми, щоб у будь-який момент зачати дитину незалежно від стану здоров'я в більш старшому віці. За необхідності можна забрати і заморозити матеріал навіть після смерті чоловіка (протягом 24-36 годин).

Як поліпшити якість сперми?

Підвищення якості сперми передбачає збільшення концентрації, рухливості та структури сперматозоїдів. Едіта Сулига і Станіслав Глуше проаналізували кілька десятків наукових робіт і досліджень за період з 2008 по 2018 рік. Було встановлено, що для підвищення якості сперми необхідно вживати продукти, багаті антиоксидантами, і позбутися зайвої ваги

Дослідження під керівництвом Павела Южкова, під час якого було проаналізовано дані з 2000 до 2016 року, підтвердило, що регулярні фізичні навантаження, а також відмова від куріння й алкоголю допомагають підвищити якість сперми. Способи підвищення якості сперми:

  • профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом (використання презервативів);
  • уникнення потрапляння токсичних речовин в організм;
  • регулярна еякуляція (кожні два-три дні);
  • перегляд переліку прийнятих ліків, компоненти яких можуть впливати на якість сперми (припинення прийому медикаментів або зміна дозування узгоджуються з лікарем).

До числа чинників, що знижують якість сперми, відносять хіміотерапію і променеву терапію. Перед проходженням лікувальних курсів можна розглянути можливість заморозки сперми.

Від чого залежить кількість сперми?

Коли чоловік досягає оргазму, в середньому виділяється від двох до шести мл сперми. Лікар-уролог, андролог медичного центру «ОН Клінік Одеса» Денис Грейліх пояснює:

«У здорового чоловіка обсяг еякуляту в середньому становить від 2 до 6 мл. Якщо виділяється менше 1 мл, то це може бути сигналом про наявність ендокринних захворювань, патології сім'явивідних шляхів або яєчок. Максимальний обсяг сперми може доходити до позначки в 15 мл. Це нормальне явище і, якщо у чоловіка після статевого акту спостерігається рясне виділення сперми, боятися не варто. Все індивідуально».

На кількість сперми впливає частота статевих актів. У перші дні після утримання від еякуляції спостерігається збільшення обсягу сперми. Причини зниження кількості сперми:

  • психогенна аноргазмія (неможливість досягнення оргазму);
  • ретроградна еякуляція (патологія, яка супроводжується надходженням сперми в сечовий міхур замість виходу назовні через статевий член);
  • перенесені операції, травми;
  • низький рівень тестостерону.

Кількість сперми знижується через відсутність або непрохідність сім'явиносних проток. Анатомічні аномалії можуть мати вроджений або набутий характер.

Як збільшити кількість сперми?

Для збільшення об'єму сперми, що виробляється, необхідно провести лікування інфекційних та інших захворювань (за їх наявності), відмовитися від куріння, вживання спиртних напоїв. Щоб збільшити кількість сперми, також слід скоротити споживання продуктів, які спричиняють підвищення рівня холестерину в крові (молокопродуктів, жирного м'яса, м'ясних субпродуктів, фаст-фуду, промислової випічки, що містить трансжири).

Який вигляд має здорова сперма?

Здорова сперма являє собою густий, жовтувато-білий, кремово-сірий або сірувато-білий в'язкий рідкий секрет. Лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Полтава» Ігор Єрошенко каже:

«Коли сперма має колір відмінний від біло-сіруватого (наприклад, жовтуватий, зеленуватий, рожевий), чоловікам потрібно поспішати до лікаря. Це може свідчити про запалення, наявність крові в спермі і, як наслідок, може призводити до імпотенції та безпліддя».

Зміна кольору або консистенції (наприклад, якщо сперма виділяється з грудками) може вказувати на наявність захворювань. За дуже густої сперми, що характеризується підвищеною в'язкістю, знижується рухливість сперматозоїдів. Желеподібна сперма може бути ознакою простатиту.

Жовта сперма

Природне пожовтіння сперми може бути наслідком вживання продуктів харчування з жовтими барвниками. Інші причини жовтої сперми:

  • інфекційні хвороби (наприклад, орхіт або простатит);
  • затримка сечі в уретрі;
  • жовтяниця (підвищений рівень білірубіну);
  • прийом антибіотиків, вітамінів.

Незначне пожовтіння сперми може обумовлюватися старінням організму. Ще однією причиною жовтого відтінку сперми є тривале утримання від еякуляції. 

Сперма з кров'ю

Кров у спермі виявляється в разі простатиту, уретриту, пухлин передміхурової залози, інфекцій, що вражають сечовивідні шляхи або передаються статевим шляхом. Також наявність крові в спермі, яка стає рожевою, може бути пов'язана з перенесеними операціями або процедурами (наприклад, резекцією простати, цистоскопією або вазектомією). Щоб уникнути імпотенції, безпліддя при появі крові в спермі необхідно звернутися до уролога.

Коричнева сперма

Коричневий відтінок сперми спостерігається при кровотечах, травмах спинного мозку, онкології, інфекціях. Фактори, що провокують почервоніння сперми або зміну кольору сперми на коричневий, можуть збігатися.

Що робити, якщо сперма нездорового кольору або відсутня взагалі?

У нормі сперма має бути жовтувато-білого, кремово-сірого або сірувато-білого кольору. Якщо відтінок сперми відрізняється від природного, або якщо сперма пропала, необхідно звернутися до уролога-андролога і пройти діагностику. Причини відсутності сперми (сухого оргазму):

  • операції з видалення сечового міхура, передміхурової залози, лімфатичних вузлів, що її оточують;
  • пухлини яєчок;
  • променева терапія;
  • ретроградна еякуляція;
  • закупорка сім'явивідної протоки;
  • пошкодження спинного мозку;
  • цукровий діабет;
  • дефіцит тестостерону.

Ще однією причиною відсутності або застою сперми є прийом медикаментів, спрямованих на зниження кров'яного тиску, полегшення симптомів депресії. Також еякуляція може бути відсутня після численних оргазмів за короткий проміжок часу.

Урологія в ОН Клінік Одеса

Про сперму - Грейліх Денис Андрійович
Грейліх Денис Андрійович
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як кінчити без сперми?

Без сперми можна кінчити після стимуляції статевого члена (так само, як і під час оргазму зі спермою). Якщо немає сперми, оргазм називається сухим.

2. Як виробляється сперма?

Сперма виробляється яєчками. У яєчках знаходяться спіральні структури, звані сім'яними канальцями. Перед еякуляцією до сперматозоїдів додаються виділення з насіннєвих міхурців і передміхурової залози й утворюється сперма.

3. Чи можна завагітніти без сперми?

Для зачаття потрібен як жіночий матеріал (яйцеклітина), так і чоловічий (насіннєва рідина), тому без сперми завагітніти неможливо. Якщо жінка користується рушником, на якому залишилися сліди чоловічої сперми, то ймовірність зачаття дитини близька до нуля, адже сперматозоїди гинуть під час різких перепадів температур і змін вологості. У деяких дослідженнях використовується поняття жіночої сперми, під яким мається на увазі жіночий еякулят, що відрізняється від сечі концентрацією креатиніну і сечовини.

4. Що робити, якщо сперма потрапила в око?

Якщо сперма потрапила в око, слід промити його водою. Також можна скористатися фізрозчином або очними краплями. Якщо в чоловіка є інфекційні захворювання, вони можуть передатися через сперму, тому бажано пройти обстеження.

5. Скільки потрібно сперми, щоб завагітніти?

Щоб завагітніти, потрібна мінімальна (будь-яка) кількість сперми, оскільки яйцеклітину запліднює один сперматозоїд. На ймовірність запліднення яйцеклітини (зачаття дитини) впливає не кількість, а рухливість і життєздатність сперматозоїдів. Наприклад, ДНК сперматозоїдів і здатність відтворювати здорове потомство погіршуються у чоловіків, які палять. Характеристики сперми досліджуються в лабораторії під мікроскопом.

6. Чому мало сперми?

Зниження кількості сперми (менше одного мл) пов'язане з ендокринними захворюваннями, ретроградною еякуляцією, дефіцитом тестостерону, патологіями сім'явивідних шляхів. Зменшення об'єму вироблюваної сперми також пояснюється перенесеними травмами, операціями, прийомом медикаментів. Щоб позбутися захворювань, що заважають збільшити кількість сперми, необхідно пройти попередню діагностику.

7. Скільки білка в спермі?

Концентрація білка залежить від раціону, стану репродуктивної системи і становить від 20 до 60 мг в одному мл сперми. На вміст білка не впливає кількість сперматозоїдів.

8. Скільки калорій у спермі?

В одній чайній ложці сперми в середньому міститься від п'яти до семи калорій. Для точного підрахунку калорійності необхідні дослідження, оскільки вона може змінюватися залежно від раціону харчування.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 12 оцінок
Про сперму
Лікар-уролог, андролог. Вища категорія.
Про сперму
Стаття перевірена: Лисак Євген Леонідович
Лікар-уролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Павло 8 місяців тому
Доброго дня. Цікавить, як зробити сперму солодкою, і чи можливо це?
Відповісти
Добрий день. Гарантованих способів зробити сперму солодкою не існує. Можна доповнити раціон ананасом, манго, динею, ківі, персиками. Необхідно пам'ятати про те, що занадто солодка сперма може бути ознакою діабету, тому бажано пройти обстеження.
Наталія 9 місяців тому
Добрий вечір. Можна дізнатися, чому сперма гірка, через які продукти це буває?
Відповісти
Добрий день. Гіркий присмак сперми може обумовлюватися вживанням молочних продуктів, м'яса, цибулі, часнику, капусти, спаржі, копченостей, жирних, гострих страв. Також гіркоту можуть давати алкоголь і куріння.
Юлія 9 місяців тому
Добрий день. Коли з'являється сперма? У якому віці вона з'являється?
Відповісти
Добрий день. Вироблення сперми в чоловічому організмі починається у віці 11-15 років. Сперма може з'являтися незалежно від наявності вторинних статевих ознак. Сперматозоїди виробляються протягом усього життя.
Максим 9 місяців тому
Доброго дня. Можете підказати, чим пахне сперма?
Відповісти
Добрий день. Сперма зазвичай має слабо виражений запах, який може бути злегка солодкуватим. Поява рибного запаху є ознакою інфекції. Інтенсивний солодкий запах вказує на наявність цукрового діабету. У разі специфічного запаху необхідно провести лабораторне дослідження сперми.
Олена 9 місяців тому
Добрий день. Що буде, якщо ковтнути сперму? Наскільки це небезпечно?
Відповісти
Добрий день. Якщо в спермі відсутні інфекційні збудники, і немає алергії на сперму, то ризики негативних наслідків мінімальні. За наявності сумнівів слід за можливості здати сперму на аналіз.
Іван 9 місяців тому
Доброго дня. Підкажіть, якою має бути сперма, щоб можна було завагітніти? Чи можна візуально зрозуміти, що сперма нормальна?
Відповісти
Добрий день. Зачаття безпосередньо залежить від якості сперми та її «живучості». Аналіз зовнішнього вигляду і консистенції сперми є недостатнім для оцінки ймовірності зачаття дитини. Щоб визначити склад і характеристики сперми, необхідно здати спермограму.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!