Logo
0 800 30 11 77

Боротьба з хропінням: як виграти?

Боротьба з хропінням: як виграти?
Читати 5 хвилин | Створено: 23 жовтня 2018 | Оновлено: 23 жовтня 2018 | 10600 10600
Ненависне хропіння може перетворити сон на кошмар. Ми можемо прокидатися як від свого хропіння, так і від чужого. Але в обох випадках саме через цей звук нам не завжди вдається знову заснути і, як наслідок, виспатися.

Доктор Ніл Клайн з Американської Асоціації сну стверджує, що хропіння небезпечне не тільки для того, хто його чує, а й для того, хто його видає. Це зовсім не невинне явище, якого люди не поспішають позбутися. Ще 1999 року американські вчені довели, що подружжя може спати на годину довше, якщо ніхто з них не заважає одне одному хропінням. Здоровий сон — це запорука зовнішньої краси (зокрема, ви прокинетеся без мішків під очима), бадьорості та енергії.

Що таке хропіння? Це фоновий звук, який іноді може виникати навіть у абсолютно здорової людини (найчастіше після 30 років). Він з'являється через те, що потік повітря, що вдихається, викликає вібрацію м'яких тканин у верхніх дихальних шляхах. З цієї причини люди починають хропіти саме на вдиху. Патологічного характеру хропіння здатне набувати в міру старіння організму та/або погіршення стану здоров'я.

Лікар-отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Харків» Анна Бабаєва зазначає:

Причини виникнення хропіння можуть бути різними. У кожному конкретному випадку визначити їх може тільки лікар. Іноді хропіння з'являється через порушення у верхніх дихальних шляхах (вроджені або набуті). Наприклад, у разі викривлення носової перегородки внаслідок травми, вроджених патологій носоглотки, гіпертрофічного риніту або поліпів у носі.

Хропіння може бути наслідком ожиріння. У людей із надмірною вагою дихання ускладнюється навіть під час ходьби, а під час сну — тим паче: надлишки м'яких жирових тканин здавлюють гортаноглотку, що призводить до генерації звукових коливань через вібрацію перекритих дихальних шляхів.

Якщо ви помітили, що хропіння заважає спати не тільки вам, а й вашим близьким — це привід звернутися до лікаря. Коли хропіння стає гучним, розкотистим і переривчастим, що призводить до зупинок дихання уві сні, це може свідчити про синдром обструктивного апное сну. Такий стан однозначно потребує діагностики та лікування.

У книжці «Синдром апное сну» (С. Guilleminault, 1976 р.) зазначено, що апное — це стан, що характеризується хропінням і спричиняє зупинки дихання в середньому до 10 секунд. Така зупинка дихання може призвести до гіпоксії (нестачі кисню), порушення серцевого ритму, проблем з артеріальним тиском і навіть може закінчитися летальним результатом.

До симптомів апное відносять не тільки хропіння, а й неспокійний сон, високу рухову активність уві сні, розбитість і втому після пробудження, а також головні болі та сонливість протягом дня. 

Хропіння також може бути одним із симптомів такого захворювання як аденоїдит — запалення носоглоткових мигдаликів, що потребує звернення до лікаря. 

Ірина Орєхова, лікар-отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Одеса» пояснює:

Хропіння як звуковий феномен може з'явитися раптово і в будь-якому віці. Оскільки існують провокувальні чинники його виникнення, здебільшого пов'язані зі способом життя і здоров'ям людини. До них можна віднести шкідливі звички (паління, вживання алкоголю), проблеми зі щитоподібною залозою, а також хронічні хвороби верхніх дихальних шляхів (наприклад, бронхіальну астму).

Лікування хропіння лікар підбирає індивідуально. Пацієнту можуть призначити дослідження сну — полісомнографію (процедура, що визначає якість сну за допомогою попередньо встановлених на тіло датчиків, які реєструють зміни показників мозку, серця та інших органів людини під час сну). 

У разі виявлення відхилень за показаннями підбирають препарати для нервової та серцево-судинної систем, комплекс спеціальних дихальних вправ перед сном, а також ортопедичні подушки. Зазначу, що одним достатньо змінити подушку, а іншим необхідний комплексний підхід. Усе індивідуально.

Також для боротьби з апное використовують терапію СІПАП (СРАР) — спеціальну маску для сну, яка запобігає хропінню. Якщо ви хропете, не можна ігнорувати цей факт. Це загрожує серйозними наслідками для вашого здоров'я і довголіття.

Олена Стах, лікар-кардіолог медичного центру «ОН Клінік Одеса» каже:

Під час хропіння відбувається кисневе голодування, що може призвести до розвитку порушень серцевого ритму, виникнення інфаркту, артеріальної гіпертонії. Часті недосипання через хропіння призводять до мігрені, безсоння, дратівливості, що знижує імунітет і підриває роботу організму в цілому.

Хропіння не пов'язане із захворюваннями, але так і не проходить? Доктор Клайн з Американської Асоціації сну дає кілька порад, які допоможуть виспатися:

  • якщо спите на спині, змініть позу для сну;
  • не вживайте перед сном алкоголь (навіть чарка спиртного може викликати хропіння);
  • стежте за вагою, харчуванням і ведіть правильний спосіб життя. 

Раджу не намагатися позбуватися хропіння самостійно. Краще своєчасно вирішуйте цю проблему з лікарем і не мучте себе та близьких. Потрібно пам'ятати, що здоровий і міцний сон — запорука здоров'я.

Зізнайтеся, а Ви хропете уві сні? 

Отоларингологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Боротьба з хропінням: як виграти? - Горшенін Володимир Олегович
Горшенін Володимир Олегович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Боротьба з хропінням: як виграти?
Лікар-отоларинголог.
Боротьба з хропінням: як виграти?
Лікар-отоларинголог. Вища кваліфікаційна категорія.

Поставте своє питання Отоларингологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!