Logo
0 800 30 11 77

Чи шкідливий вейпінг для здоров’я?

Чи шкідливий вейпінг для здоров’я?
Читати 6 хвилин | Створено: 2 березня 2020 | Оновлено: 2 березня 2020 | 183856 183856
Досі невідомо, наскільки безпечно використовувати вейпи та якими будуть довгострокові наслідки для здоров'я.

Однозначно не варто сприймати вейпінг як здорову альтернативу сигарет або модний аксесуар. Адже його випари також шкідливі для курця та його оточення. Але наскільки високою є небезпека?

Що таке вейп?

Вейп — це електронна сигарета, яка виготовляє пару з хімічної рідини. Він складається з мундштука, батареї, нагрівального елемента та спеціальної заправки. Вдихання і видихання пари від вейпу нагадує процес куріння звичайної сигарети, тому часто сприймається як альтернативний варіант. Різниця в тому, що тютюнові вироби виробляють дим із різким запахом, а вейп — пару, схожу на водяну, але з домішкою ароматизаторів та токсичних речовин.

Електронна сигарета може мати вигляд ручки, прямокутної коробочки або флешки. Вона не впадає у вічі та її легко прикрити рукою. Також вейп для куріння не залишає неприємного запаху на одязі, шкірі та волоссі. Саме через ці причини він особливо популярний серед підлітків і молоді.

Чим шкідливий вейп?

Поставте своє питання Алергологу
«ОН Клінік»

Через небезпечний склад рідини для вейпу, парування підвищує ризики виникнення проблем із серцем, судинами та дихальною системою. У вересні 2019 року в США виник спалах тяжкого захворювання легень. Охоронні органи провели дослідження та довели, що причиною проблеми стало куріння електронних сигарет.

Вчені з Національних академій США опублікували 47 висновків про вейпінг, більшість з яких негативні. Небагато позитивних пунктів говорять про те, що відмова від звичайних сигарет зменшує вплив канцерогенних частинок у димі.

Основні негативні наслідки вейпінгу:

  • виникнення залежності;
  • вдихання випарів рідини, яка може бути токсичною та смертельно небезпечною;
  • пристрої низької якості можуть вибухнути та обпалити шкіру;
  • матеріал, з якого виготовлений прилад може виділяти токсини.

Цим шкода від вейпу не обмежується. Наслідки, що виникають після довгих років використання електронних сигарет, залишаються невідомими. Це пов’язано з тим, що вейп відносно новий продукт і дослідники не мають можливості вивчити довгострокові ефекти.

Що небезпечно для здоров'я легень та серця?

Медичне дослідження, проведене у 2019 році, довело, що вейпінг впливає на роботу серця, легень та погіршує кровообіг. Існує зв'язок між курінням електронних сигарет та підвищеним ризиком серцевого нападу, інсульту або стенокардії. Водночасу ризики зростають незалежно від способу життя та інших звичок людини. Експеримент на щурах у 2018 році підтвердив, що тривала дія вейпінгу здатна пошкодити легені так само, як і тютюновий дим.

Існують також дослідження, які не виявили прямий зв'язок між вейпінгом та хворобами легень чи серця. Проте вони відносять курців будь-яких цигарок до групи підвищеного ризику.

Усі авторитетні дослідження сходяться на одному: вейп менш шкідливий, ніж цигарки, але назвати його безпечним не можна.

Як парування вейпу впливає на зуби?

Вейпінг може викликати захворювання зубів та ясен. Декілька досліджень показали, що речовини, що вдихаються, подразнюють слизову оболонку ясен і горла, а також можуть погіршити стан зубів.

Ще в 2016 році вчені довели зв'язок між вейпом і високим ризиком захворювання пародонту. Інший огляд говорить про карієс та прискорене зростання бактерій через солодку ароматизовану заправку для електронних сигарет.

Що небезпечніше — вейп чи цигарка?

Куріння тютюнових виробів пов'язане з більшим ризиком, ніж використання електронних цигарок — на це вказує більшість досліджень. Але існують також науково обґрунтовані висновки про однакову шкоду обох варіантів.

На відміну від цигарок, вейп не досліджено повністю. Неможливо дізнатися, яким буде результат вдихання хімічних речовин протягом 20 років і більше. Вчені та медики постійно дізнаються про нові проблеми зі здоров'ям через вейп. Тому не варто переходити на електронні варіанти, щоб кинути палити. Ця альтернатива не призведе до здорових легень і міцного серця.

Що безпечніше — вейп чи айкос?

Порівняти шкоду від айкосу та вейпу складно через нестачу досліджень. Айкос — це пристрій для куріння, який нагріває тютюн і таким чином виробляє дим. Основні дослідження цього виду електронної сигарети на здоров'я належать компаніям-виробникам пристроїв, тому їхня правдивість викликає сумнів.

Одне з небагатьох незалежних досліджень вказало на однакову шкоду для легень від усіх трьох видів куріння: сигарети, IQOS та парування вейпу дуже токсичні для клітин. Пошкодження тканин веде до порушень у роботі легень. Пульмонолог, який керував експериментом, каже, що куріння вейпу чи айкосу може призвести до обструктивного захворювання легень, пневмонії, розвитку астми чи раку легень.

Кому не можна курити вейп?

Вейпінг небезпечний для здоров'я будь-якої людини. Однак існують групи людей, які можуть постраждати від електронних сигарет більше за інших. Насамперед до них належать діти будь-якого віку та вагітні жінки. У людей з хронічними захворюваннями легень та серця можливе загострення хвороби через вейпінг. Вдихання токсичних речовин прискорює розвиток серцево-судинних порушень, що особливо небезпечно для людей зі схильністю до таких проблем.

Охоронні організації закликають тих, хто не курить цигарки, не наражати себе на ризик через вейп.

Чим замінити вейп?

Вейп викликає залежність, тож відмовитися від нього непросто. Щоб полегшити цей процес, можна замінити куріння однією з найбезпечніших звичок.

Відволіктися від вейпу допоможе:

  • газована вода, яка викликає відчуття в горлі, схожі на ефект від пари;
  • жувальна гумка зі смаком нікотину або ягід, що нагадують аромат вейпу;
  • гра із зубочисткою в роті, яка відволіче руки та рот;
  • насіння соняшника, щоб імітувати рухи руки під час куріння;
  • глибокі вдихи, як під час парування вейпу.

Найкращий спосіб відмовитися від вейпу — усвідомити, наскільки він небезпечний для здоров'я та життя. Немає нешкідливої ​​альтернативи куріння, є лише недостатньо досліджені варіанти.

Алергологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Чи шкідливий вейпінг для здоров’я? - Хіміч Тетяна Юріївна
Хіміч Тетяна Юріївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
2 з 5 на основі 51 оцінки
Чи шкідливий вейпінг для здоров’я?
Лікар-алерголог, клінічний імунолог. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Чи шкідливий вейпінг для здоров’я?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!