Logo
0 800 30 11 77

Скільки я повинен важити для мого зросту та віку?

Скільки я повинен важити для мого зросту та віку?
Читати 8 хвилин | Створено: 29 липня 2019 | Оновлено: 29 липня 2019 | 105269 105269
Питання «Скільки я маю важити?» цікавить багатьох людей. Але єдиної відповіді на це питання не існує: для кожної людини, виходячи з ряду індивідуальних факторів, буде своя ідеальна вага. До таких факторів відносять: ріст, вік, співвідношення жиру та м'язів, стать, тип фігури.

Зайва вага «таїть» у собі можливість розвитку захворювань: діабет другого типу, ожиріння, серцево-судинні проблеми та ін.

Проблеми, пов'язані зі здоров'ям, виникають не у всіх, що мають надмірну вагу. Але вчені вважають, що відсутність проблем нині не дає позитивного прогнозу на майбутнє. Нижче наведено 4 способи визначення ідеальної ваги для кожної людини.

Індекс маси тіла (ІМТ)

Одним із найпоширеніших інструментів для визначення ідеальної ваги щодо вашого зросту є індекс маси тіла (ІМТ).

Для розрахунку ІМТ слід розділити масу тіла (у кілограмах) на квадрат зросту (в метрах). Наприклад, обчислимо індекс маси тіла для людини вагою 65,5 кілограма при рості 183 сантиметри:

ІМТ = 65,5/(1,83 х 1,83) = 65,5/3,3489 = 19,56. Слід пам'ятати, що обчислення ІМТ не дасть правильних показників для дітей та вагітних жінок.

Виходячи з даних Національного інституту охорони здоров'я США:

  • ІМТ менше 16 – виражений дефіцит маси тіла;
  • ІМТ від 16 до 18,5 – дефіцит маси тіла;
  • ІМТ від 18,5 до 25 – нормальна вага;
  • ІМТ від 25 до 30 – передожиріння;
  • ІМТ від 30 до 35 – ожиріння першого ступеня;
  • ІМТ від 35 до 40 – ожиріння другого ступеня;
  • ІМТ понад 40 – ожиріння третього ступеня.

У чому проблема з ІМТ?

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Розрахунок ІМТ є простим виміром та широко використовується. Тим не менш, основним фактором є ріст людини і не враховуються:

  • обсяги стегон та талії;
  • особливості фігури та розподіл жиру;
  • м'язова маса.

Ці показники також впливають на визначення нормальної ваги. Наприклад, спортсмени мають високі показники ІМТ, незважаючи на те, що вони перебувають у чудовій фізичній формі. Пояснюється це великою кількістю м'язової маси, і це не означає наявність надмірної ваги.

ІМТ скоріше дає приблизне розуміння, чи можна назвати вагу людини здоровою, а не визначити ідеальні параметри. Також вимірювання ІМТ корисні для статистики під час підрахунку тенденцій дослідниками. Цей показник не повинен ставати єдиним в оцінці норми ваги людини. Як мінімум варто врахувати додаткові фактори.

Співвідношення талії та стегон (WHR)

Показник WHR допомагає визначити співвідношення об'єму талії до об'єму стегон. Люди, які мають надлишок жиру в області талії, більш схильні до розвитку діабету та серцево-судинних захворювань (ССЗ). Чим більше пропорційне відхилення об’єму талії до об’єму стегон, тим вищий ризик. Співвідношення талії та стегон (WHR) дає інформацію для розуміння, чи є вага людини нормальною.

Як виміряти співвідношення талії та стегон?

  1. Виміряти об’єм талії у найвужчому місці, зазвичай це область трохи вище пупка.
  2. Виміряти об’єм стегон у найширшому місці.
  3. Розділити перший показник на другий (об'єм талії на об'єм стегон).

Наприклад, у дівчини з талією 64 сантиметри та стегнами 95 сантиметрів показник WHR буде 0,67.

Що означає цей показник?

Показник WHR впливає ризик серцево-судинних захворювань (ССЗ). Зважаючи на відмінності фігур, оцінка ризику відрізнятиметься у чоловіків та жінок.

Показники ризику серцево-судинних захворювань для чоловіків:

  • нижче 0,9 – низький ризик;
  • від 0,9 до 0,99 – помірний ризик;
  • від 1,0 та більше – високий ризик.

Показники ризику серцево-судинних захворювань для жінок:

  • нижче 0,8 – низький ризик;
  • від 0,8 до 0,89 – помірний ризик;
  • від 0,9 і більше високий ризик.

Показники можуть відрізнятися, враховуючи етнічну приналежність людини.

Завдяки тому, що WHR враховує розподіл жиру, цей показник є більш вдалим для виявлення ризику серцево-судинних захворювань ніж ІМТ. Однак навіть WHR не може дати точну оцінку загального відсотка жиру в організмі або його співвідношення з м'язовою масою.

Співвідношення талії до зросту (WHtR)

Для розрахунку показника WHtR слід розділити об’єм талії на зріст. Якщо показник, що вийшов, менший або дорівнює 0,5, то, ймовірно, що людина має здорову вагу.

Наприклад:

  • для жінки зростом 163 сантиметри буде нормальним об’єм талії менше 81 сантиметра;
  • для чоловіка зростом 183 сантиметри буде нормальним об’єм талії менше 91 сантиметра.

Наведені вище параметри за підрахунком WHtR дадуть показник менше 0,5.

Дослідники зазначають, що WHtR також є більш інформативним показником порівняно з ІМТ. За статистикою аналізу 300 000 осіб, що належать до різних етнічних груп, дійшли висновку, що WHtR краще при прогнозуванні інсультів, інфарктів, гіпертонії та діабету. Це робить показник WHtR корисним при скринінгу.

Показник, що враховує об’єм талії, є гарним індикатором ризику, тому що жир, який може акумулюватися у великій кількості в області талії, небезпечний для роботи серця, печінки та нирок. Звичайно, при цьому варто враховувати зріст людини та об’єм стегон.

Відсотковий вміст тілесного жиру

Відсоток жиру в організмі обчислюється шляхом розподілу маси жиру на загальну масу тіла. Жир в організмі людини необхідний для підтримки нормальної життєдіяльності і поділяється на кілька типів.

Білий жир

Білий жир є найбільшим джерелом енергії в організмі людини та накопичується навколо органів. Завдяки виробленню деяких гормонів за допомогою цього жиру знижується ризик появи серцево-судинних захворювань та діабету. Однак, підвищена кількість білого жиру в організмі може призвести до постійного почуття голоду і, як наслідок, до ожиріння.

За статистикою, для чоловічого тіла вважається нормальним вміст жиру від 15 до 25%, а для жінки – від 15 до 30%.

Бурий жир

Розташування бурого жиру – область нирок, плечей, шиї та спини. У тілі дорослого кількість цього жиру незначна, але саме він допомагає при схудненні, допомагаючи витрачати енергію. Наприклад, у людини вагою 69 кілограмів приблизно від 20 до 30 кілограмів жиру. Із загальної кількості на бурий жир припадає лише від 500 до 800 грам. Однак цієї кількості буде достатньо, щоб худнути на тиждень на півкілограма.

Бежевий жир

Бежевий жир - перехідний жир, здатний при регулярних тренуваннях перетворитися на білий і допомогти позбутися зайвої ваги. Якщо людина буде в середовищі низької температури, то бежевий жир може трансформуватися в бурий.

Підшкірний жир

Підшкірний жир - жир, що становить 90% загальної маси жиру в тілі. У жінок завжди кількість підшкірного жиру більша, ніж у чоловіків. Також слід зважити, що до старості його кількість зменшується.

Вісцеральний жир

Вісцеральний жир є небезпечним здоров'ю людини. Акумулюється він навколо печінки, серця, кишківника та інших органів. Проблеми серцево-судинної системи (наприклад, інфаркт та інсульт) та низка інших захворювань можуть бути спровоковані надлишком вісцерального жиру.

Оцінку вісцерального жиру можна провести за допомогою WHR, який описувався вище.

При оцінці загального відсотка жиру в організмі слід враховувати тип будови тіла та рівень активності людини. Наприклад, при середньому рівні активності вважається нормальним показник жиру: 18-25% у чоловіків та 25-31% у жінок. Для спортсменів ці показники скорочуються майже вдвічі.

Оцінка відсотку жиру в організмі показує рівень фізичної підготовки, але у підрахунку приділяється увага відсотковому співвідношенню жиру до загальної маси тіла. Показник ІМТ не зважає на ці нюанси.

Як виміряти жирові відкладення?

У практиці широко поширене використання штангенциркуля для виявлення процентного вмісту жирових відкладень. Цей метод не єдиний, також можуть бути використані:

  • підводне зважування;
  • повітряна денситометрія;
  • аналіз біоелектричного імпедансу;
  • двоенергетична рентгенівська абсорбціометрія

Усі методи дають приблизну оцінку, з якої можна виявити, чи потрібно змінювати спосіб життя людині, чи збільшувати фізичне навантаження та інших.

Якщо немає серйозних побоювань щодо зайвого жиру, цілком може вистачити самостійного виміру за допомогою описаних вище способів. Якщо отримані показники дуже відхиляються від норми, варто проконсультуватися з терапевтом або ендокринологом. Своєчасне виявлення проблеми допоможе зменшити терміни лікування та, можливо, запобігти появі більш серйозних захворювань.

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

Скільки я повинен важити для мого зросту та віку? - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 4 оцінок
Скільки я повинен важити для мого зросту та віку?
Сімейний лікар. Вища категорія.
Скільки я повинен важити для мого зросту та віку?
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!