Logo
0 800 30 11 77

Які шкірні захворювання можуть з'явитися в міжсезоння?

Які шкірні захворювання можуть з'явитися в міжсезоння?
Читати 4 хвилини | Створено: 19 листопада 2020 | Оновлено: 19 листопада 2020 | 14532 14532
У міжсезоння (навесні або восени) можуть з'явиться шкірні захворювання, викликані грибковою інфекцією, впливом алергену, укусами комах.

Після відпочинку на тропічних курортах можливі опіки шкірних покривів, фотодерматит, які проявляються почервонінням, сверблячкою, лущенням шкіри. Бажання надмірно засмагнути і тривале перебування на сонці без сонцезахисних засобів може призводити до появи особливого різновиду акне – так званим «сонячним вуграм».

Найпоширенішим проявом шкірної алергії є кропив'янка, яка проявляє себе сверблячими пухирями. Таке захворювання може спровокувати не тільки контакт з алергеном, але і вплив на шкіру тепла або холоду (сонячна або холодова кропив'янка).

З грибкових захворювань шкіри в осінній і весняний період найчастіше реєструють різнокольоровий лишай. Він проявляється у вигляді білястих плям на плечах і тулубі, ліктьових згинах, під колінами. Різнокольоровий лишай нерідко спостерігається у людей, які багато часу проводять під сонцем або активно відвідують солярій.

На другому місці серед грибкових інфекцій – мікроспорія і трихофітія. Захворювання проявляються у вигляді плям червоного кольору на тулубі і волосистої частини голови. На мікроспорію і трихофітію найчастіше хворіють діти, але можуть хворіти і дорослі.

Які захворювання шкіри загострюються після курортного сезону?

Після курортного сезону у дітей загострюються шкірні захворювання, що протікають в хронічній формі. В першу чергу – псоріаз. Влітку його прояви зменшуються завдяки впливу ультрафіолету, а восени більшість пацієнтів змушені звертатися до лікаря.

Ще одна поширена патологія з вираженою сезонністю – атопічний дерматит. Він загострюється навесні і восени, проявляє себе свербіжом, висипаннями на тулубі. Із загостренням також стикаються пацієнти з екземою. Поштовхом до загострення патології стає холодне повітря, низька вологість, стрес, який у багатьох людей виникає з будь-яких обставин.

У холодну пору року із загостреннями стикаються пацієнти з іхтіозом. Його прояви, такі як сухість, лущення, зміна кольору шкіри, з настанням осінньо-зимового періоду посилюються.

Як хронічні захворювання шкіри реагують на кліматичні зміни?

Хронічні захворювання шкіри реагують на зміну клімату. Залежно від типу захворювання вплив ультрафіолету, холоду, вологи може поліпшити або погіршити стан хворого:

  • хворі на псоріаз, іхтіоз, акне та екзему рідше стикаються з загостреннями в літній період, коли на шкіру впливають сонячні промені. В осінньо-зимовий період, у зв'язку з настанням холодної погоди і низькою вологістю повітря, ці хвороби виявляють себе більш активно;
  • ультрафіолет позитивно впливає на стан жирної та комбінованої шкіри з розширеними порами, схильної до запалень і появи вугрів;
  • при гіперпігментації, навпаки, потрібно уникати сонячних променів;
  • при вітиліго засмагати дозволяється, але потрібно захищати шкіру від сонця, інакше вона може обгоріти;
  • людям з доброякісними новоутвореннями шкіри, великою кількістю родимок, спадковою схильністю до меланоми слід приділити максимум уваги захисту від ультрафіолету. Його вплив в даному випадку може призвести до онкологічного процесу.

Наскільки часто відпочилі привозять тропічні інфекції?

Тропічні інфекції часто привозять відпочилі на екзотичних курортах. Патології проявляють себе висипаннями, інколи до них можуть додатися:

  • підвищення температури;
  • запалення лімфовузлів;
  • порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Найчастіше у курортників діагностуються грибкові інфекції різного типу. Серед екзотичних для нашої країни захворювань нерідко виявляють лейшманіози – паразитарні шкірні хвороби, що виникають через укуси тропічних комах, які також є переносниками малярії та лихоманки Денге.

Небезпеку становлять мігруючі шкірні личинки. Підшкірний паразит може потрапити в організм людини при контакті з тваринами і комахами, які є переносниками яєць гельмінтів.

Як часто треба обстежуватися у лікаря-дерматолога?

Обстежитися у лікаря-дерматолога при наявності хронічних захворювань шкіри потрібно 1-2 рази в рік. Людям з несприятливою спадковістю, підвищеним ризиком пухлинних захворювань шкіри показана дерматоскопія – інструментальне обстеження шкірних покривів для раннього виявлення змін.

Дерматологія в ОН Клінік Біла Церква

Які шкірні захворювання можуть з'явитися в міжсезоння? - Скакун Тетяна Миколаївна
Скакун Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, буд. 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Які шкірні захворювання можуть з'явитися в міжсезоння?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Які шкірні захворювання можуть з'явитися в міжсезоння?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!