Logo
0 800 30 11 77

Щеплення: вичерпна інструкція для дітей та дорослих, і навіть для тих, хто не вірить у вакцинацію

Щеплення: вичерпна інструкція для дітей та дорослих, і навіть для тих, хто не вірить у вакцинацію
Читати 29 хвилин | Створено: 30 серпня 2019 | Оновлено: 30 серпня 2019 | 14946 14946
Кампанія проти щеплень поширюється та збільшується. Разом з нею зростає частота спалахів інфекцій, які можна контролювати і регулювати за допомогою щеплень.

Здається, що зараз саме час вивчити проблемні питання вакцинопрофілактики. Матеріал статті розрахований на дорослих та їх дітей, а також на підлітків, батьки яких сумніваються щодо користі щеплень.

Для чого потрібні щеплення дорослим

Перелік причин для того, щоб вивчити проблему вакцинації, попередити важкі захворювання та зробити щеплення собі й своїм дітям:

  • інфекційні захворювання, які небезпечні для дітей, можуть викликати важкі ускладнення і у дорослих;
  • ефект щеплення, яке було зроблене в дитинстві, може закінчитись у дорослому віці. Хоча деякі вакцини здатні захищати організм впродовж десятків років. Наприклад, вакцини проти кору, краснухи, епідемічного паротиту, вітряної віспи та гепатитів А і B. Але тільки в тому випадку, якщо щеплення були зроблені з достатньою дозою речовини та з виконанням усіх правил введення. Інші інфекції потребують ревакцинації, тобто додаткових доз;
  • від деяких захворювань рекомендується робити щеплення тільки людям похилого віку або особам, які знаходяться в групі ризику, наприклад, курцям;
  • дорослим необхідні щеплення під час спалаху інфекції та епідемій;
  • майбутнім батькам потрібно робити щеплення перед запланованою вагітністю. А для того, щоб плід та новонароджений були захищені від дефектів, жінці необхідно робити щеплення під час вагітності;
  • тим, хто систематично спілкується з дітьми, потрібні щеплення, щоб захистити дитину від захворювань;
  • деякі професії пов’язані з підвищеним ризиком захворіти тим, від чого є щеплення;
  • під час подорожей людина стикається з новими захворюваннями, від яких можна захиститися щепленнями;
  • якщо не залишилось відомостей про щеплення в дитинстві, про всяк випадок потрібно вакцинуватись.

Що робити, якщо в дитинстві вам зробили всі необхідні щеплення, і у вас є сертифікат щеплень та медична карта з цими даними

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Коротко. Потрібно зробити щеплення проти кашлюка, дифтерії та правця. Після цього кожні 10 років захищатись щепленнями від дифтерії та правця, та кожний рік від грипу. Можливо, вам також знадобляться інші щеплення.

Безумовно, графік вакцинації складає лікар, тому нижчезазначені рекомендації не універсальні. Наприклад, комусь в дитинстві не робити щеплення проти кашлюка, тому що батьки боялися певного компоненту вакцини, який міг викликати небажані наслідки. На графік вакцинації також впливає те, чим людина вже перехворіла. Людина, що перехворіла на кір, вітряну віспу, краснуху, епідемічний паротит, мають довічний імунітет. Але, наприклад, кашлюк не дає стійкого імунітету.

Рекомендації для більшості людей виглядають так (не бійтеся великої кількості вакцин, тому що їх можна поєднувати, щоб не розтягувати процес вакцинації на місяці та роки).

Кашлюк, дифтерія та правець

Чим небезпечні: дифтерія та правець викликають безліч ускладнень. Від дифтерії смертність складає 10% незалежно від лікування, смертність від правця складає від 6% до 60% в залежності від багатьох факторів. Кашлюк приводить до неконтрольованого кашлю, через який 4% дорослих ламають собі ребра.

Кому: всім дорослим.

Як: згідно календарів розвинених держав (Канада, США, Німеччина, Австралія) дорослим необхідна одна доза комбінованої вакцини від кашлюку, дифтерії та правця. Кожні наступні 10 років необхідна повторна вакцинація від правця та дифтерії. Детальніше про графік у календарі профілактичних щеплень тут.

Чим: в Україні щеплення проти дифтерії та правця відбувається вакциною ДІФТЕТ ДТ за кошти Державного бюджету. Тут можна дізнатися кількість вакцин, що залишилися в областях України.

Грип

Чим небезпечний: у дорослих людей без хронічних захворювань прогноз сприятливий, але сам грип супроводжується слабкістю, сильними головними болями, ломотою в тілі протягом декількох тижнів. Грип несе найбільшу небезпеку дітям, літнім людям, вагітним та особам, які мають хронічні захворювання, наприклад, цукровий діабет або бронхіальна астма.

Кому: німецький, британський та новозеландський календарі рекомендують робити щеплення людям, які знаходяться в групі ризику (вагітні, діти, особи похилого віку). Американський та канадський календарі рекомендують захищатися усім дорослим та дітям. Це навіть не дивлячись на те, що вакцина не захищає людину на 100%: у вдалі роки – на 60%.

Як: через те, що із року в рік з’являються нові штами грипу, вченим ще не вдалося винайти універсальну вакцину. Тому робити щеплення необхідно щорічно. Американські Центри з контролю та профілактиці захворювань рекомендують робити щеплення до кінця жовтня. Але водночас вони вказують на те, що, якщо зробити вакцину в січні, ефект все одно буде.

Чим: в Україні є декілька типів вакцин. Перша - «Ваксігрип Тетра» (виробник - «Санофі Пастер», Франція). Вона застосовується для дітей віком від трьох років. Друга - «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея). Вона застосовується для дітей старше шести місяців. В Україні вакцинація проти грипу належить до рекомендованих, але відсутня у національному календарю щеплень. Вакцини коштують від 200 до 300 грн.

Гепатит А

Чим небезпечний: особам, молодшим 50 років прогноз на одужання дуже сприятливий (хоча захворювання тимчасово значно знижує рівень життя). До 2% людей старше 50 років помирають від ускладнень.

Кому: більшість держав не включає планову вакцинацію від гепатиту А у профілактичний календар щеплень. Однак американські Центри з контролю та профілактики захворювань рекомендують зробити щеплення. Наприклад, в США вакцину можуть отримати всі бажаючі. Якщо людина входить в групу ризику, наприклад, чоловік, який займається сексом з іншими чоловіками або має хронічне захворювання печінки, їй особливо потрібно зробити щеплення.

Як: ВООЗ рекомендує робити щеплення проти вірусного гепатиту А двома дозами с проміжком в 6–18 місяців. Дозування вакцини, календар щеплень, вік та чи є вакцина дорослою або дитячою – залежить від виробника. Жодна вакцина не отримала ліцензію для дітей молодше одного року.

Чим: в Україні зареєстровані наступні вакцини: «ХАВРИКС 1440» (ГлаксоСмітКляйн, Бельгія), «ХАВРИКС 720» (ГлаксоСмітКляйн, Бельгія) та «ТВІНРИКС» (ГлаксоСмітКляйн, Бельгія).

Гепатит B

Чим небезпечний: щороку гепатит B викликає близько мільйона смертей у всьому світі. Гепатоцелюлярна карцинома у 50% випадках розвивається на фоні вірусного гепатиту B.

Кому: особам, що знаходяться в групі ризику (нещодавно зробили татуювання або пірсинг, мають незахищені статеві контакти) та новонародженим дітям.

Як: першу дозу вакцини вводять дитині у першу добу життя, другу дозу вводять на другий місяць, третю дозу вводять дитині у шостий місяць життя. Новонароджених дітей держава вакцинує за власний кошт.

Чим: в Україні зареєстрована вакцина «ЕУВАКС B» (вакцина для профілактики вірусного гепатиту B, рекомбінантна рідка – суспензія для ін’єкцій).

Кір та краснуха

Чим небезпечні: ускладнення від корі частіше виникають у дітей віком від 5 років та дорослих віком від 20 років. Тяжкість ускладнень варіюють від пневмонії до енцефаліту. Ще до появи перших симптомів хвора людина може інфікувати 90% свого близького оточення, яке не отримало щеплення.

Краснуха, як правило, не несе загрози дорослому організму. Найбільш поширені симптоми: лихоманка та біль в суглобах. Але цим захворювання у дорослих обмежується. Цього не можна сказати про вагітних жінок: вірусне захворювання може зашкодити майбутній дитині.

Як і кому: вакцинація проти корі та краснухи є в календарі профілактичних щеплень МОЗ України. Вони робляться дітям: перша доза вводиться на 12 місяць життя, друга – у 6 років. Дорослим треба вакцинуватись, якщо в дитинстві їм не зробили щеплення або відсутні медичні дані. Перевірити, чи є у людини імунітет від кору та краснухи можна за допомогою лабораторних аналізів. Вакцина безкоштовна для дітей та дорослих із груп ризику: студентів, медиків, учасників бойових операцій, освітян та військових. Інші дорослі мають можливість зробити щеплення за власні гроші.

Чим: в Україні зареєстрована вакцина ПРІОРИКСтм – комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи. Щеплення вакциною можна зробити незалежно від віку людини.

Вітряна віспа

Чим небезпечна: у здорової людини ускладнення виникають рідко (наприклад, пневмонія). Але сама вітряна віспа тимчасово знижує якість життя та викликає дискомфорт.

Як і кому: вакцинації від вітряної віспи немає в календарі профілактичних щеплень. Захист робиться у випадку, якщо є епідемічні покази. Вакцинація рекомендована особам, які знаходяться в групах ризику: працівникам медичної служби, людям, що перебувають у близькому контакті з хворими на імунодефіцит, хворим на гострий лейкоз, перед трансплантацією органу, жінкам, які планують вагітність. Основа вакцина вводиться об’ємом в 2 дози з інтервалом у 6–8 тижнів.

Чим: у 2002 році в Україні зареєстрували вакцину «Варілрікс», яка рекомендована дітям, що досягли 12-місячного віку і раніше не хворіли вітряною віспою.

Кліщовий енцефаліт

Чим небезпечний: захворювання може викликати важкі патології центральної нервової системи (наприклад, менінгіт, енцефаліт або менінгоенцефаліт). Може викликати довічні ускладнення з боку рухової сфери: парези та паралічі. В тяжких випадках кліщовий енцефаліт призводить до смерті.

Кому: щеплення необхідно робити людям, які проживають на території потенціальної ендемії, тобто в місцях, де постійно циркулює вірус. В Україні до таких територій відносяться: Автономна Республіка Крим, Волинська та Львівська області. Вірус також переноситься через непастеризоване молоко.

Як і чим: одна з найвідоміших вакцин є культуральна вакцина за виробництвом НВО Віріон. Вона показана для дітей від 4-х років та дорослих віком до 65 років. Схема вакцинації складається з 3-х дох: 0–1–4. Існує швидка альтернатива. Вона вводиться людям, які планують за 2 тижні виїхати до ендемічної території. Дорослим вводиться 1 мл речовини, дітям до 6 років – 0.5 мл.

Менінгококова інфекція

Чим небезпечна: 10–15% випадків захворювань менінгококовою інфекцією закінчуються смертю.

Як і кому: щеплення робиться одноразово призовникам та молодим особам, які планують переселитися у гуртожиток. Вакцинація проводиться людям до 20 років. Справа в тому, що окрім дітей першого року життя та інших людей із груп ризику саме призовники та студенти в гуртожитку найбільш схильні до інфікування менінгококом. У Канаді пропонують робити щеплення всім людям до 25 років.

Чим: в Україні зареєстрована вакцина для профілактики «Менактра» (Санофі Пастер С.А. Франція). Речовина захищає від серогруп А, С, W–135 та Y. Це рекомендована вакцина, але вона не входить до списку обов’язкових. «Менактра» не закуповується за державні кошти. Вакцина від серогрупи B відсутня.

Пневмококова інфекція

Чим небезпечна: викликає пневмонію (запалення легеневої тканини), частіше за все – у осіб похилого віку.

Кому, як і чим: згідно календарів багатьох держав від пневмококової інфекції роблять щеплення всім людям від 50 до 65 років. Щоб дізнатися, чи потрібне щеплення, проконсультуйтеся з лікарем. В Україні існують такі вакцини: «Превенар», «Превенар-13» та «Синфлорікс». Останні дві захищають від 90% усіх різновидів пневмококу.

Вірус папіломи людини (ВПЧ)

Чим небезпечний: інфекція передається переважно статевим контактом, але найбільш вона небезпечна для жінок. Майже всі випадки онкологічних захворювань шийки матки пов’язані з вірусом папіломи людини. Вірус папіломи людини також може викликати рак вульви та піхви, а у чоловіків – рак статевого члена, у чоловіків та жінок – рак ануса та ротоглотки.

Кому і чим: можливо, що вакцинація ефективна, якщо її зробити до 45 років. Але слід запам’ятати, що щеплення найбільш ефективне до початку статевого життя. Для профілактики вірусу папіломи вводять комбіновану вакцину. Найбільш розповсюджена вакцина – «Вакцина Цервікс» та «Гардасил». Перша ефективна від вірусу папіломи людини 16 та 18 типів, друга – від 6, 11, 16 та 18 типів. «Гардасил» захищає організм від інфекції у 98–100%. МОЗ України наголошує, що проти ВПЛ потрібне щеплення, але держава не забезпечує підтримку обов’язкового щеплення.

Як: щоб захиститися від вірусу папіломи людини необхідно ввести 2–3 дози вакцини. Їх можна знайти в аптеках.

Оперізуючий лишай

Чим небезпечний: інколи вітряна віспа може дати ускладнення у вигляді оперізуючого лишая. Ускладнення характеризується тим, що на тілі з’являється висип, який часто болить. Ці болі можуть не проходити протягом декількох років, особливо у людей літнього віку.

Кому: в Німеччині та Канаді рекомендують робити щеплення всім людям від 60 років. С 50 до 59 років імунізація проводиться по показам. Вакцинація не проводиться людям, які молодше 50 років.

Чим і як: людей щеплюють живими вакцинами, які містять ослаблений вірус вітряної віспи. В Європі та Японії імунізація проводиться рекомбінантною вакциною «Shingrix».

Що зробити, якщо в дитинстві вам не робили щеплення або ви не пам’ятаєте про те, які саме вакцини вам вводили, а відновити дані неможливо

Спочатку спробуйте знайти медичну документацію. Медична карта з усіма даними про щеплення може знаходитись у дорослій полімедичному центрі, вдома у батьків, у школі або дитячій полімедичному центрі. В Україні діє «Карта профілактичних щеплень», в яку вносяться відомості щодо зроблених щеплень.

Ця карта заводиться на кожного новонародженого і на дитину, яка вперше поступає під нагляд медичної установи або фельдшерсько-акушерського пункту. Карта профілактичних щеплень зберігається в спеціальній картотеці медичного центру. У разі виїзду дитини з району або міста документ видається на руки батькам. 

Якщо не вдалося знайти карту, у Канаді, Австралії, Великобританії та США рекомендують вважати таких людей неімунізованими. Якщо виникла така ситуація, необхідно захиститися від наступних захворювань.

Кашлюк, правець та дифтерія

Необхідно три щеплення від кожної хвороби. Повторювати вакцинацію необхідно кожні 10 років.

Грип

Щеплення необхідно робити щорічно, бажано восени, перед спалахом інфекції.

Гепатит А

За бажанням можна зробити дворазове щеплення.

Гепатит B

Щеплення необхідно зробити по схемі 0–1–6.

Кір, краснуха та паротит

Як правило, паротит та краснуха протікають у дорослих доволі благополучно і не викликають ускладнень. Але самі захворювання дискомфортні: у хворої людини знижена працездатність, виникає лихоманка та сильні головні болі. Особливо носій загрожує вагітним жінкам та дітям. Щоб цього запобігти, можна ввести комбіновану вакцину від кору, краснухи та паротиту.

Американські рекомендації вказують на те, що людям, які раніше не зробили щеплення, необхідне як мінімум одне щеплення, а тим, хто планує подорожувати – 2 щеплення. В британських, російських та австралійських рекомендаціях вказується на дві дози навіть для тих, хто не планує виїжджати за кордон. В обох випадках мова йде про комбіновану вакцину від усіх трьох хвороб. У Канаді рекомендують зробити щеплення одноразово тим, хто ніколи не робив імунізацію від краснухи.

Вітряна віспа

Якщо людина жодного разу не хворіла, їй потрібно ввести дві дози з інтервалом не менше 6 тижнів.

Кліщовий енцефаліт

Всім, хто живе в ендемічних районах або планує туди поїздку, потрібно три щеплення.

Менінгококова інфекція

Імунізація необхідна призовникам та дорослим, які живуть в гуртожитку або планують там жити. В Канаді рекомендують робити щеплення всім особам, які не досягли 25 років.

Пневмококова інфекція

Щеплення потрібно зробити до 50 років або при наявності показів.

Вірус папіломи людини

Жінкам можна зробити імунізацію до 45 років, ще краще – до початку статевого життя, чоловікам – від 16 до 26 років.

Що робити, якщо ви плануєте вагітність

Сім’ї, які планують дитину, повинні перевірити свій статус щеплень та отримати всі необхідні вакцини до того, як жінка завагітніє. Найбільш небезпечні для плода захворювання – це краснуха та вітряна віспа. Щеплення від цих хвороб протипоказані під час самої вагітності, тому особливо важливо їх зробити до зачаття дитини (якщо ви раніше не хворіли віспою та краснухою або не робили щеплення від них).

Краснуха

Чим небезпечна: інфекція найбільш небезпечна в першому триместрі вагітності. В тяжких випадках може призвести до дефектів організму дитини (затримка психомоторного розвитку, глухота, катаракта, вроджені аномалії серця) або до смерті плоду.

Кому і як: в Україні кожна дитина до 18 років безкоштовно отримує дві дози вакцини: в 12 місяців та 6 років. За державні кошти також можна зробити щеплення, якщо людина належить до груп ризику (військові, медики, викладачі, студенти, учасники бойових дій).

Рекомендації з Німеччини наполягають на тому, що, якщо колись жінка вже зробила щеплення, для захисту необхідне друге щеплення. Після імунізації рекомендується використовувати надійні засоби контрацепції протягом трьох місяців. В закордонних рекомендаціях пишуть, що достатньо одного місяця.

Чим: дивись вище у розділі «Кір та краснуха».

Вітряна віспа

Чим небезпечна: під час вагітності інфекція загрожує не тільки дорослим, а й дітям (синдром вродженої вітряної віспи та неонатальної вітряної віспи). Ризик виникнення синдрому вродженої вітряної віспи становить 2%.

Частіше за все синдром виникає в періоді розвитку плоду від 8 до 20 тижня вагітності. Патологія проявляється пошкодженням шкіри, аномаліями розвитку очей, головного мозку та кінцівок дитини. Якщо перші симптоми з’являються за декілька днів до пологів або впродовж двох діб, то у дитини може виникнути неонатальна вітряна віспа, яка з вірогідністю 30% закінчується смертю новонародженого.

Як: якщо сім’я планує дитину, або члени цієї сім’ї ніколи не робили щеплення, необхідно зробити імунізацію з інтервалом більше шести тижнів між декількох доз вакцин. Після цього через місяць можна планувати вагітність – про це пишуть закордонні інструкції.

Чим: дивись вище в розділі «Вітряна віспа».

Що робити, якщо ви вже вагітні

Існують вакцини, які протипоказані вагітним жінкам, наприклад, від краснухи або вітряної віспи. Також є вакцини, які потрібно вводити за необхідністю, наприклад, якщо людину вкусила собака. Але є і такі вакцини, які обов’язкові для всіх у будь-якому випадку, – це імунізація від грипу та кашлюку.

Грип

ВОЗ вважає, що для вагітних грип – особливо небезпечна інфекція. Вагітні жінки входять в групу ризику, для них вакцини від грипу – в пріоритеті. Іншими словами, якщо у держави немає грошей на щеплення для всіх людей, ВОЗ рекомендує імунізувати вагітних в першу чергу, іншим – по можливості.

Це пояснюється тим, що щеплення від грипу захищає не тільки майбутню маму, а й дитину, яка в перші шість місяців не зможе отримати вакцину або лікування, якщо захворіє на грип.  Для профілактики грипу вводять інактивовану вакцину, тобто речовину, яка не містить живих вірусів на будь-якому терміні вагітності.

Кашлюк

Першу дозу вакцини дитина отримує на другому місяці життя. До цього терміну імунізація не рекомендується. Але для маленьких дітей кашлюк – особливо небезпечна інфекція: до 2% хворих помирає, навіть при наявності якісної першої медичної допомоги. Не кажучи про те, що через надривний кашель на маленького пацієнта важко дивитись. Через це у всьому світі вагітним роблять щеплення вже декілька років: антитіла передаються плоду, які захищають малюка від хвороби. Ця практика вже зарекомендувала себе як ефективний та безпечний метод профілактики кашлюку у дітей.

В Україні з 2017 року за державний кошт закуповуються цільноклітинні вакцини DTwP. Вона містить анатоксин правця, дифтерії та вбиті цільноклітинні бактерії кашлюку. Американські Центри з контролю та профілактиці рекомендують вводити речовину с 27 по 36 тиждень вагітності. Імунізуватись необхідно кожну вагітність, незалежно від терміну останнього щеплення.

Що робити, якщо ви батьки немовляти, його родич, няня, вихователь в дитячому садочку або звичайний гість

В США та Німеччині та в деяких інших державах існує таке поняття, як «стратегія кокона». Вона говорить про то ще, що найближче оточення малюка мають зробити щеплення від кашлюку, оскільки члени сім’ї - найчастіші джерела інфікування у немовлят. Це пояснюється тим, що в перші місяці життя дитина найбільш вразлива до хвороби, при цьому вона не може отримати щеплення.

Це стосується і кору: від неї перше щеплення дитина може отримати тільки на початку другого року життя (в США вакцинація може проводитись дітям з шостого місяця життя, якщо на те є покази). Якщо під час вагітності мама не отримала достатньої кількості антитіл, які передаються через плаценту, дитина в небезпеці.

Саме тому всім членам сім’ї (батьку, старшим дітям, дідусю, бабусі та всім, хто планує контактувати з дитиною), в якій з’являється малюк, необхідна імунізація. В найкращому випадку вони повинні отримати щеплення за 4 тижні до запланованої дати пологів. Якщо хтось з членів сім’ї нещодавно отримав щеплення від дифтерії та правця, можна ввести комбіновану вакцину від коклюшу можна в будь-який час після вакцинації.

Про що потрібно подбати, якщо ви плануєте подорож

Для того, щоб потрапити в певну державу, необхідно зробити обов’язкові щеплення, наприклад, від жовтої лихоманки або менінгококової інфекції. Також необхідне міжнародне свідоцтво про те, що людина зробила ці щеплення.

Дізнатись вимоги та побажання до вакцинації мандрівників можна наступним способом:

  1. Зайдіть на сайт Центру з контролю та профілактиці захворювань (за замовчуванням стоїть англійська мова).
  2. У розділі «For Travelers» виберіть державу зі списку запропонованих.
  3. Нижче виберіть статус мандрівника з переліку, наприклад, «мандрую з дітьми» або «вагітна жінка».
  4. Натисніть «Go». Перед вами з’явиться список усіх обов’язкових та рекомендованих вакцин, які необхідно зробити перед подорожжю до вибраної держави.

Потрібно декілька тижнів, щоб організм виробив імунітет до інфекції. Тому не слід робити щеплення в останній момент перед виїздом. Тим паче, що більшість медичних установ навряд чи зроблять три або чотири щеплення одночасно. Не забувайте вакцинувати дитину. Якщо вік дитини ще не підлягає певному щепленню, краще відкладіть подорож на деякий час.

Які заходи слід вжити, якщо у вас є хронічне захворювання або особливий стан

Як правило, при хронічних захворюваннях щеплення не те що протипоказані – вони рекомендовані. А при деяких хворобах перелік обов’язкових щеплень буде більший, ніж для решти людей.

Наприклад, людині з недієздатною селезінкою або взагалі без неї необхідно зробити щеплення від гемофільної інфекції (щоб дізнатись чим саме, треба проконсультуватись з лікарем), пневмококу («Превенар-13» та «Синфлорікс») та менінгококової інфекції груп A, C, W, Y («Менактра») та групи B (в закордонних країнах вводять вакцини Bexsero і Trumenba). Щеплення необхідні й людям з ВІЛ-інфекцією.

Причини, щоб зробити щеплення від пневмококу: імуносупресивна терапія (прийом ліків, які знижують імунітет) при онкологічних захворюваннях, кохлеарний імплантат (або є плани на його вживлення), хронічні захворювання легень (наприклад, хронічне обструктивне захворювання легень або бронхіальна астма), серцево-судинні патології, цукровий діабет, нещодавно перенесені менінгіт або пневмонія, патології нирок та печінки, проживання в казармах, алкогольна залежність або куріння. В Україні вакцинація від пневмококової інфекції не входить у календар профілактичних щеплень. Імунізацію потрібно проводити за власні гроші.

Що робити, якщо один з батьків проти щеплень, а інший – підтримує

В Україні згідно Цивільного кодексу від 16.01.2003 р. (статті 284 (ч. 3, 4, 5), 286 (ч. 4) та 289) дитина, яка досягла 14 років, може отримувати медичну допомогу за власним бажанням, але це не стосується вакцинації. Дитина, яка досягла 15-річного віку («Про захист населення від інфекційних хвороб: Закон України» від 06.04.2000 р, стаття 12, ч. 6), може самостійно приймати рішення щодо профілактичних щеплень після надання об’єктивної інформації щодо захворювань та їх можливих наслідків.

Що робити, якщо ви підліток, а ваші батьки або опікуни проти вакцинації

В будь-якому випадку, якщо дитині більше 15 років, можна зробити щеплення за власним бажанням. Те ж стосується інших медичних втручань. Тобто якщо підлітку виповнилося 15 років, він може не питати батьків та навіть не повідомляти їм про свої плани. Окрім того, лікарі, медсестри та інший медичний персонал дотримується лікарської таємниці. Це означає, якщо підліток забажає зберегти акт імунізації в таємниці, ніхто інший про щеплення не дізнається.

План дій:

  1. Знайдіть свою карту профілактичних щеплень. Якщо ви вчитеся у школі, скоріш за все вона саме там. Щеплення можна зробити і без неї, але карта знадобиться у майбутньому.
  2. Зверніться до дитячого відділення медичного центру або шкільного медичного кабінету, якщо щеплення роблять там.
  3. Попередьте медсестру та лікаря про те, що ви хочете зберегти в таємниці власну імунізацію.
  4. Якщо вам не розписують графік щеплень, скористайтесь графіком наздоганяючої вакцини, який розробили американські Центри з контролю та профілактики хвороб. Якщо адаптувати графік під наші реалії, він буде мати такий вид:

Кір, краснуха та паротит. Схема: між першою та другою дозами повинно пройти не менш 4 тижні. Дітям до 18 років вакцина від кору, краснухи та паротиту вводиться за державний кошт.

Менінгококова інфекція. Вакцина захищає від груп A, C, W, Y. Але щеплення необхідно робити за власні кошти. Імунізація проводиться двома дозами з інтервалом 8 тижнів.

Кашлюк, дифтерія та правець. Для захисту від хвороб вводиться Вакцина для профілактики дифтерії, правця та кашлюку, адсорбована, з цільноклітинним кашлюковим компонентом (АКДП). Щеплення робиться за державні кошти. За наздоганяючим графіком імунізація проводиться так: між першою та другою дозами – 4 тижні, між другою та третьою – 4–6 тижнів, між третьою та четвертою – 6 місяців.

Вірус папіломи людини. В США рекомендують робити щеплення всім підліткам незалежно від їх віку та статі. Схема введення вакцин для підлітків старше 15 років: 4 тижня між першою та другою дозами, 12 тижнів між другою та третьою, наступна доза вводиться через 5 місяців.

Гепатит B. Згідно пришвидшеному графіку інтервал між першим і другим щепленням становить 4 тижні, між другим та третім – не менше 8 тижнів.

Поліомієліт. Інактивовану вакцину вводять з інтервалом у 4 тижні та 6 місяців. Четверта доза не вводиться, якщо перше щеплення було зроблене дитині 4-річного віку або старше.

Гепатит А. Інтервал між першою та другою дозами становить 6 місяців.

Вітряна віспа (якщо раніше ви на неї не хворіли). Якщо дитина молодше 13 років, інтервал між першою та другою дозами становить 3 місяці, і 4 тижні, якщо дитина досягла 13-річного віку.

Кліщовий енцефаліт. Вакцинація обов’язкова людям, які проживають в ендемічних районах або збираються туди поїхати. Спочатку вводяться три вакцини: між першою та другою інтервал визначається тим, чи планова або екстрена ця вакцинація. Третя доза вводиться через рік після другої. Далі щеплення робляться один раз в три роки. В ендемічних районах вакцини повинні бути в безкоштовному доступі.

Всі ці щеплення можна робити одночасно. Після імунізації може підвищитись температура тіла, виникнути нездужання та головні болі та невеликий набряк в місці ін’єкції. Це нормальні та тимчасові явища. Якщо у вас немає протипоказань до нестероїдних протизапальних засобів, може прийняти таблетку знеболюючого. В будь-якому випадку, якщо вас турбує певний симптом, зверніться до лікаря.

В яких випадках не можна робити щеплення

Щеплення протипоказані, якщо є ризик виникнення ускладнень або реакція на імунізацію може вплинути на якість лікування. Але таких станів менше, ніж прийнято вважати. Звичайно певний стан середньої або важкої тяжкості – це лише тимчасове протипоказання. Що стосується довічних або довготривалих протипоказів, то їх можна розділити на дві групи: неадекватна алергічна реакція на минулу вакцинацію або важкі імунодефіцитні стани.

В першому випадку важко знайти алерген. Для цього можна скористатись таблицею Інституту безпеки вакцин Блумбергської школи громадського здоров’я Джона Гопкінса. Протипокази також можна перевірити у інструкції до будь-якої вакцини.

Що робити, якщо в комерційних медичних центрах відсутні необхідні вакцини або вони занадто дорогі для того, щоб їх можна було придбати за власні кошти

Буває таке, що в комерційних медичних закладах вакцини відсутні або вони занадто дорогі. В такому випадку за попередньою домовленістю с державною поліклінікою можна зробити щеплення тою вакциною, якою ви заздалегідь придбали в аптеці. Але цю вакцину потрібно доставили в установу згідно санітарних правил. Попередньо обговоріть с представниками того медичного центру, куди плануєте доставляти вакцину. Якщо в аптеці відсутні вакцини, домовтесь про її замовлення.

Як зробити щеплення в інших державах

Вивчити календарі вакцинації європейських держав можна на сайті Європейського центру з контролю та профілактиці захворювань. Однак краще за все шукати графіки певної держави на мові той держави, в якій плануєте робити щеплення.

Що треба зробити перед щепленням і як правильно скласти графік

Людям, у яких немає імунодефіциту (наприклад, від ВІЛ-інфекції або після лікування онкологічних захворювань), перед щепленням здавати аналізи не потрібно. Це пояснюється наступними причинами:

  • рутинні аналізи крові та сечі не можуть показати ті стани, при яких вакцинація протипоказана;
  • якщо такий стан є, лікар здогадається по клінічній картині захворювання.

Графік щеплень краще скласти разом з лікарем. Іноді лікарі державних медичних установ відмовляють у допомозі і відправляють пацієнта до приватних центрів. Знайдіть компетентного лікаря, який знає тему вакцинопрофілактики або складіть графік самостійно, беручи до уваги інструкції до вакцин. Але пам’ятайте, що перед імунізацією потрібно обов’язково пройти медичний огляд.

Терапія в ОН Клінік Полтава

Щеплення: вичерпна інструкція для дітей та дорослих, і навіть для тих, хто не вірить у вакцинацію - Третякова Леся Олександрівна
Третякова Леся Олександрівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Щеплення: вичерпна інструкція для дітей та дорослих, і навіть для тих, хто не вірить у вакцинацію
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Щеплення: вичерпна інструкція для дітей та дорослих, і навіть для тих, хто не вірить у вакцинацію
Стаття перевірена: Ступар Наталія Миколаївна
Сімейний лікар. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!