Logo
0 800 30 11 77

Чи можна займатися сексом під час вагітності та наскільки це безпечно?

Чи можна займатися сексом під час вагітності та наскільки це безпечно?
Читати 6 хвилин | Створено: 28 березня 2019 | Оновлено: 15 червня 2023 | 80568 80568
У вагітної жінки в нормі може підвищуватися або знижуватися сексуальний потяг.

Заняття сексом під час вагітності є безпечним для плода, проте для виключення протипоказань необхідно проконсультуватися з гінекологом.

Чому хочеться сексу під час вагітності?

Під час вагітності хочеться сексу через зміни гормонального фону жінки: високі рівні естрогену і прогестерону сприяють підвищенню лібідо (статевого потягу). У вагітної жінки збільшується приплив крові до статевих органів, що також призводить до посилення сексуального бажання. Найчастіше статевий потяг жінки знижується протягом першого триместру, досягає піку в другому і незначно знижується в третьому.

Чи можна займатися сексом під час вагітності?

Під час вагітності можна займатися сексом, оскільки дитина захищена амніотичною (навколоплідною) рідиною і м'язами матки. Сексуальні контакти під час вагітності сприяють поліпшенню настрою і зниженню стресу, оскільки під час сексу виділяються ендорфіни («гормони щастя»).

Як правильно займатися сексом під час вагітності?

Під час вагітності слід уникати інтенсивного сексу, оскільки різкі та швидкі рухи можуть приносити дискомфорт жінці. Рекомендації для забезпечення комфорту та безпеки під час сексу під час вагітності:

  • уникайте поз, які чинять тиск на живіт;
  • покладіть подушку під живіт або між ногами для зменшення навантаження.

У разі появи болю, дискомфорту або кровотечі під час сексу необхідно припинити статевий контакт і звернутися за консультацією до гінеколога. Лікар збере анамнез, проведе гінекологічний огляд і за необхідності виконає кольпоскопію (огляд шийки матки під багаторазовим збільшенням).

У якій позі можна займатися сексом під час вагітності?

Кожна вагітність індивідуальна, тому комфортна поза для однієї жінки може бути незручною для іншої. Для досягнення задоволення під час сексу необхідно обговорити з партнером ритм і темп рухів під час статевого акту. Пози для сексу під час вагітності:

  • на боці — обидва партнери лежать на боці, що дає змогу уникнути тиску на живіт і зменшити дискомфорт;
  • ззаду — жінка стає на коліна, спираючись на руки й лікті, а чоловік підходить ззаду, що сприяє зменшенню тиску на живіт;
  • зверху — жінка «сідає» на чоловіка, що дає їй змогу контролювати глибину і ритм рухів;
  • на спині — жінка лежить на спині з подушкою під сідницями для додаткової підтримки. Чоловік може бути зверху або збоку, щоб уникнути тиску на живіт.

Під час вагітності можна мастурбувати і займатися оральним сексом. У разі застосування секс-іграшок важливо їх ретельно помити під проточною водою. У разі недостатньої кількості природного змазки можна використовувати лубрикант.

До якого тижня вагітності можна займатися сексом?

У разі нормального перебігу вагітності займатися сексом можна до дев'ятого місяця. Сексуальні контакти на ранніх термінах не провокують викидень або передчасні пологи. За наявності можливих протипоказань (наприклад, еклампсії або високого ризику переривання вагітності) лікар може рекомендувати статевий спокій.

Як часто можна займатися сексом під час вагітності?

Частота заняття сексом залежить від фізичного та емоційного комфорту жінки. Якщо вагітність протікає нормально і немає медичних протипоказань, сексуальна активність не обмежується. Кількість статевих актів може змінюватися залежно від терміну вагітності: у першому триместрі жінка може відчувати підвищену втому і нудоту, що призводить до зниження лібідо, далі сексуальна активність поступово збільшується.

Чи безпечний оргазм під час вагітності?

Оргазм безпечний за нормальної вагітності: скорочення статевих органів є природним фізіологічним процесом і не збільшує ризик передчасних пологів або викидня. На пізніх термінах вагітності оргазм і секс можуть викликати легкі перейми, які безпечні для плода і проходять самостійно.

На якому місяці вагітності не можна займатися сексом?

За нормальної вагітності немає заборон на заняття сексом у певні місяці. Статева активність залежить від загального стану здоров'я жінки та наявності протипоказань. Обмеження в сексуальному житті можуть бути необхідні в першому триместрі через токсикоз або підвищену втому.

Які протипоказання до сексу під час вагітності?

Утриматися від сексуальних контактів під час вагітності необхідно в разі кровотечі з піхви або підтікання навколоплідних вод. Інші протипоказання до сексу під час вагітності:

  • передлежання плаценти (патологічний стан, за якого плацента перебуває в нижніх відділах матки);
  • інфекції, що передаються статевим шляхом (хламідіоз, трихомоніаз, сифіліс);
  • попередні вагітності, які закінчилися передчасними пологами.

Вагітність двійнею та істміко-цервікальна недостатність (патологічне вкорочення довжини шийки матки або розширення її каналу) збільшують ризик переривання вагітності або настання передчасних пологів. Для виявлення можливих протипоказань до сексу необхідна консультація гінеколога.

Що робити, якщо з'явилася кров після сексу під час вагітності?

Кров після сексу під час вагітності може виникнути через збільшення проникності судин і підвищення чутливості шийки матки, що виникають на тлі гормональних змін. У нормі після статевого контакту може з'являтися невелика кількість кров'янистих виділень, які не спричиняють болю. Якщо кровотеча після сексу рясна, супроводжується сильними больовими відчуттями або триває тривалий час, важливо звернутися до гінеколога для виявлення причини патологічного стану.

Чому болить живіт після сексу під час вагітності?

Живіт після сексу під час вагітності може боліти через запальні захворювання статевих органів (цервіцит, ендометрит) і злоякісні або доброякісні новоутворення (міома, поліп). Якщо жінці боляче займатися сексом під час вагітності та з'являються додаткові симптоми (наприклад, печіння під час сечовипускання, патологічні виділення з піхви), потрібно терміново звернутися до гінеколога.

Коли призначається статевий спокій?

Статевий спокій може призначатися в разі ризику виникнення передчасних пологів для запобігання стимуляції матки. Утримання від сексу необхідне при появі кровотечі, передлежанні плаценти, інфекційних захворюваннях статевих органів або високому артеріальному тиску, щоб забезпечити нормальний розвиток плода і запобігти перериванню вагітності.

Чому не хочеться сексу під час вагітності?

Під час вагітності жінка в нормі може не хотіти сексу через зміну гормонального фону, перепади настрою, нудоту або підвищену втому. Причинами зниження лібідо і відсутності сексу під час вагітності можуть бути тривога і страх щодо майбутньої дитини, а також дискомфорт через живіт, що росте.

Важливо обговорювати зміни сексуального потягу з партнером і за необхідності звернутися до гінеколога. Лікар виключить наявність протипоказань до сексу і розповість про безпечні пози під час статевого акту.

Гінекологія в ОН Клінік Одеса

Чи можна займатися сексом під час вагітності та наскільки це безпечно? - Сербіна Ліліана Вікторівна
Сербіна Ліліана Вікторівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна займатися незахищеним сексом під час вагітності?

Займатися незахищеним сексом під час вагітності можна за відсутності статевої інфекції у партнера. У разі статевого контакту з кількома партнерами або заняття сексом із незнайомим чоловіком важливо використовувати бар'єрні контрацептиви (презервативи) для запобігання виникненню захворювань, що передаються статевим шляхом (хламідіозу, трихомоніазу, гонореї).

2. Чи корисно займатися сексом під час вагітності?

Займатися сексом під час вагітності корисно. Статеві контакти сприяють зняттю напруги, покращують настрій і зближують із партнером.

3. Що буде, якщо займатися сексом під час вагітності?

За нормальної вагітності секс сприяє розслабленню жінки і зближенню з партнером. Статеві контакти не шкодять плоду, оскільки він захищений навколоплідними водами та м'язами матки, однак за наявності протипоказань (передлежання плаценти, еклампсії) секс може спричинити передчасні пологи або викидень.

4. Чи можна займатися сексом на 32 тижні вагітності?

Займатися сексом на 32 тижні вагітності можна за нормального самопочуття і відсутності протипоказань. У третьому триместрі не можна займатися сексом на спині, оскільки здавлюються кровоносні судини і погіршується надходження кисню до плода.

5. Чи можна займатися сексом на ранніх термінах вагітності?

На ранніх термінах можна займатися сексом у разі відсутності ризику передчасних пологів і викидня. Виключити наявність протипоказань і розповісти про особливості сексу під час вагітності може гінеколог.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чи можна займатися сексом під час вагітності та наскільки це безпечно?
Лікар акушер-гінеколог.
Чи можна займатися сексом під час вагітності та наскільки це безпечно?
Лікар акушер-гінеколог, онкогінеколог. Вища категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 7 місяців тому
Добрий день, а чи потрібно оберігатися під час вагітності?
Відповісти
Добрий день, оберігатися під час сексу необхідно для запобігання передачі статевих інфекцій. Займатися сексом без презерватива під час вагітності можна з постійним сексуальним партнером, у якого відсутні захворювання, що передаються статевим шляхом.
Лариса 8 місяців тому
Доброго дня, чому з'являються коричневі виділення після ПА під час вагітності?
Відповісти
Доброго дня. Коричневі виділення під час вагітності після сексу можуть виникати внаслідок збільшення кровопостачання статевих органів, пошкодження судин шийки матки, запальних захворювань піхви та наявності новоутворень (поліпа, міоми). Встановити причину появи кров'янистих виділень може гінеколог після огляду і збору анамнезу.
Світлана 9 місяців тому
Доброго дня. Чи можна займатися оральним сексом під час вагітності?
Відповісти
Добрий день. Так, під час вагітності можна займатися оральним сексом. Однак важливо виключити наявність інфекційних статевих захворювань у партнера.
Олена 9 місяців тому
Доброго дня, чи можлива вагітність при анальному сексі?
Відповісти
Доброго дня. Ні, під час анального сексу неможливо завагітніти. Для настання вагітності необхідне потрапляння сперми в піхву, де відбувається запліднення яйцеклітини.
Олександра 9 місяців тому
Доброго дня. Чи можна займатися сексом у першому триместрі вагітності?
Відповісти
Добрий день. Так, у першому триместрі вагітності можна займатися сексом. Однак важливо виключити наявність протипоказань для уникнення ускладнень (переривання вагітності, передчасних пологів).
Наталія 9 місяців тому
Доброго дня, а чи можна займатися сексом на 20 тижні вагітності?
Відповісти
Добрий день. Так, за нормального самопочуття можна займатися сексом на 20 тижні вагітності. Під час статевого акту важливо уникати тиску на живіт і різких, грубих рухів.
Валерія 9 місяців тому
Добрий вечір. Чому виникає кровотеча після сексу під час вагітності?
Відповісти
Добрий день. Кровотеча під час сексу може вказувати на патологію шийки матки (наприклад, ерозію), наявність новоутворень у статевих органах (поліпів) і передлежання плаценти. Для виявлення причини появи крові необхідно звернутися за консультацією гінеколога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!