Logo
0 800 30 11 77

Секс і вік: як змінюється сексуальний потяг з роками?

Секс і вік: як змінюється сексуальний потяг з роками?
Читати 7 хвилин | Створено: 26 червня 2020 | Оновлено: 23 листопада 2023 | 51175 51175
Сексуальний потяг (лібідо) може змінюватися впродовж усього життя. Не існує поняття «нормального» чи «патологічного» лібідо, тому показання для звернення до сексопатолога визначаються індивідуально.

Що таке сексуальний потяг?

Сексуальний потяг — це бажання займатися сексом і проявляти сексуальну активність, яке може мати різну частоту та інтенсивність. Природним наслідком статевого потягу є сексуальне збудження.

Які фактори можуть впливати на лібідо?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Однією з причин зміни сексуального потягу є хронічні захворювання. Інші чинники, що впливають на лібідо:

  • гормональні збої;
  • стрес, перевтома;
  • сімейні конфлікти, проблеми у взаєминах з партнером;
  • розлади психіки;
  • сексуальні травми;
  • недостатня чи надмірна фізична активність;
  • народження дитини;
  • шкідливі звички (наприклад, куріння, вживання спиртних напоїв);
  • операції на органах репродуктивної системи;
  • безконтрольний прийом медичних препаратів;
  • біологічне старіння організму.

У жінок низьке лібідо може бути наслідком болю під час сексу, аноргазмії (сексуального розладу, за якого неможливо досягти оргазму), сухості піхви, менопаузи чи важких пологів. У чоловіків основними факторами ризику є дефіцит тестостерону та сексуальна дисфункція (наприклад, зниження ерекції, затримка еякуляції чи передчасна еякуляція).

Це нормально, що сексуальний потяг змінюється впродовж життя?

Мінливість сексуального потягу впродовж життя є нормальним явищем. Зміни лібідо, що спостерігаються в різному віці, можуть зумовлюватися психологічними, фізіологічними, поведінковими та соціальними чинниками.

Як вік впливає на статевий потяг?

Вік є одним з основних чинників, що впливають на статевий потяг. Помітне зниження лібідо, що впливає на якість статевого життя представників обох статей, може спостерігатися після 60 років. Ключовими причинами вікових змін статевого потягу можуть бути хронічні захворювання (ризик виникнення захворювань, що впливають на сексуальну активність, підвищується на фоні біологічного старіння організму).

Сексуальна активність у 20-30 років

Для людей віком від 20 до 30 років, що супроводжується активним виробленням статевих гормонів, характерний підвищений сексуальний потяг порівняно з іншими віковими категоріями. Наприклад, пік сексуальної активності у жінок і чоловіків, які ведуть активне статеве життя, може спостерігатися приблизно у 25-30 років. Низький рівень лібідо в найактивнішому віці може зумовлюватися еректильною дисфункцією в чоловіків і сексуальними розладами в жінок.

Сексуальна активність у 30-40 років

Для людей віком від 30 до 40 років сексуальний потяг може слабшати на фоні гормональних змін. Наприклад, у чоловіків фактором ризику виникнення проблем з лібідо є низький рівень тестостерону, а у жінок — рання менопауза. Також лібідо й якість сексуального життя у жінок і чоловіків, старших за 40 років, можуть знижуватися за порушення кровообігу статевих органів.

Сексуальна активність у 50+ років

У чоловіків, старших за 50 років, може спостерігатися зменшення сексуального потягу через зниження рівня тестостерону (в середньому на 1% на рік) та ускладнення хронічних захворювань. У жінок низький рівень лібідо, що спричиняє втрату інтересу до сексу після 45-50 років, може пояснюватися характерним для менопаузи дисбалансом між вмістом тестостерону, прогестерону та естрогену в організмі.

Негативний вплив на сексуальний потяг, а також стан жіночого та чоловічого здоров'я після 50 років можуть чинити гіпертонія, цукровий діабет, захворювання сечовидільної та нервової систем. До несприятливих чинників можна віднести відсутність довірчих стосунків і багаторічні сімейні конфлікти.

До якого віку чоловік може вести статеве життя?

Чоловік може вести статеве життя в будь-якому віці. Одним з факторів, які можуть обмежити у чоловіків максимальний вік для занять сексом, є еректильна дисфункція.

До якого віку жінка може вести статеве життя?

Для жінок, як і для чоловіків, відсутні вікові обмеження для ведення статевого життя, тобто займатися сексом можна у 80, 90 і навіть 100 років. Причинами, через які жінки можуть припинити статеві контакти, є відсутність задоволення та захворювання, за яких секс з віком стає болісним (наприклад, міома матки чи полікістоз яєчників). Для лікування захворювань, що спричиняють біль під час сексу, необхідно проконсультуватися з гінекологом.

Захворювання, які можуть знижувати статевий потяг у жінок 

Зниження лібідо у жінок може бути наслідком гормональних збоїв (наприклад, під час менопаузи). Інші причини низького лібідо у жінок:

До числа несприятливих чинників також належать пухлини органів репродуктивної системи. Наприклад, низький статевий потяг може пояснюватися полікістозом яєчників.

Захворювання, які можуть знижувати статевий потяг у чоловіків

Багато патологій зниженого лібідо у чоловіків співпадають з захворюваннями, що призводять до зниження статевого потягу у жінок (наприклад, діабет або гіпертонічна хвороба). Факторами зменшення статевого потягу в чоловіків є патології, що спричиняють зниження рівня тестостерону (наприклад, гіпогонадизм), а також обструктивне апное уві сні (раптова часткова чи повна зупинка дихання під час нічного відпочинку) та еректильна дисфункція.

Як зрозуміти, коли за зниження сексуального потягу потрібно звертатися до лікаря?

У випадках, коли зниження лібідо спричиняє стрес, проблеми у стосунках або сексуальному житті, слід записатися на прийом до сексопатолога, гінеколога, уролога чи психотерапевта. Лікарська консультація також може знадобитися, якщо причинами зниження сексуального потягу є захворювання чи побічні ефекти ліків (для заміни препаратів аналогами). Жінкам рекомендується відвідати лікаря у випадках, коли лібідо, що знизилося під час вагітності, не повертається в норму після пологів.

Який лікар лікує знижене лібідо?

За зниження сексуального потягу потрібна консультація уролога, гінеколога чи сексопатолога. Залежно від результатів первинного огляду та діагностики пацієнт може бути направлений на консультацію вузькопрофільних фахівців (наприклад, ендокринолога, психотерапевта чи невропатолога). Лікування може включати прийом медикаментів, сеанси психотерапії, а також корекцію способу життя (наприклад, відмова від шкідливих звичок, підвищення фізичної активності).

Чи можуть препарати для потенції повернути сексуальне бажання?

Під час прийому аптечних засобів можна ненадовго повернути лібідо (наприклад, поліпшити еректильну функцію в чоловіків завдяки медпрепаратам, які наповнюють судин пеніса кров'ю), але безконтрольно прийняті препарати для підвищення потенції не усувають причини патології. Для проведення діагностики та лікування зниженого лібідо необхідно записатися на прийом до лікаря.

Як вагітність і народження дітей впливають на сексуальне бажання?

Під час вагітності та після пологів в організмі жінки відбуваються гормональні зміни, які можуть стати причиною зниження сексуального потягу. Інші причини низького лібідо в період вагітності та народження дітей:

  • токсикоз (спостерігається в першому триместрі);
  • біль під час сексу;
  • зниження самооцінки (через зміни зовнішності);
  • страх перед передчасними пологами чи нанесенням травми дитині.

За нормального перебігу вагітності сексуальна активність не є чинником, здатним завдати шкоди плоду, спровокувати викидень або ранні пологи. Зниження сексуального потягу може пояснюватися стресом і перевтомою, які супроводжують вагітність, пологи та догляд за новонародженим.

Як клімакс і менопауза впливають на статеву активність?

Причиною зниження лібідо під час клімаксу та менопаузи є дефіцит тестостерону та естрогену. Відсутність інтересу до сексу в середньому віці може посилюватися депресією, тривожністю, перепадами настрою, болями під час статевих актів і сухістю піхви. Для симптоматичного лікування сухості піхви можна застосовувати лубриканти (змазки). За зниження статевого потягу в період клімаксу та менопаузи лікар може призначити гормональну терапію.

Чи можна займатися сексом після інфаркту чи інсульту?

Заняття сексом після інфаркту чи інсульту не підвищують ризик рецидивів серцевого нападу чи гострого порушення мозкового кровообігу, оскільки статеві акти не є причиною перевантаження серця та судин. Винятки можуть становити клінічні випадки зі стенокардією, серцевою недостатністю, значними перепадами тиску чи важкими формами аритмії.

Ступінь готовності до сексу можна визначити, виходячи з переносимості фізичних навантажень. Наприклад, якщо швидка ходьба чи підйом сходами не спричиняють погіршення самопочуття (появу болю в грудях, задишки чи тахікардії), можна займатися сексом через два тижні після виписки з медичного центру (чи дотримуватися лікарських рекомендацій). У випадках проведення коронарного шунтування чи заміни клапанів період утримання від сексу може бути продовжено до двох місяців.

Також рекомендується утримуватися від статевих актів після вживання алкоголю, здатного спричинити порушення кровообігу, впродовж трьох годин після прийому їжі, а також у спекотну погоду. За появи запаморочення, прискореного серцебиття, задишки чи болю в грудях слід звернутися до кардіолога.

Як підвищити сексуальний потяг у будь-якому віці?

Перед складанням лікувального курсу проводиться огляд, вивчення скарг, аналізи крові та інші обстеження, перелік яких залежить від супутніх симптомів. Способи підвищення лібідо у жінок і чоловіків:

  • лікування виявлених захворювань нервової, репродуктивної, ендокринної та інших систем, які впливають на статевий потяг;
  • нормалізація гормонального фону;
  • психотерапевтичні сеанси;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • коригування переліку прийнятих медпрепаратів;
  • підвищення фізичної активності за малорухливого способу життя (без перевантажень);
  • уникнення стресів і перевтоми.

За проблем з лібідо важливо налагодити довірче спілкування з партнером і обговорити способи урізноманітнення сексуального життя. Кожен з методів підвищення сексуального бажання потребує попереднього узгодження лікаря.

Чи допомагає фізична активність підвищити сексуальний потяг?

Фізична активність позитивно впливає на лібідо завдяки підвищенню витривалості, самооцінки, поліпшенню настрою та зниженню рівня стресу. Підвищене лібідо у жінок і чоловіків на фоні регулярних фізичних навантажень може пояснюватися поліпшенням кровообігу та позбавленням надмірної ваги.

Чи можуть продукти та трави вплинути на сексуальний потяг?

Препарати, що містять цинк, L-аргінін, Гінкго Білоба, женьшень і вітамін Е, можуть сприяти підвищенню статевого потягу та профілактиці сексуальної дисфункції. Якщо зниження лібідо супроводжується зайвою вагою, можуть призначатися дієти з високим вмістом білка, низьким вмістом вуглеводів і жирів. Продукти, які можна додавати до раціону як природні афродизіаки для посилення сексуального потягу:

  • хлорофітум боривіліанум (Chlorophytum borivilianum);
  • мондія уайті (Mondia whitei);
  • трибулус террестріс (Tribulus terrestris);
  • шафран (Crocus sativus L.);
  • мускатний горіх (Myristica fragrans Houtt.);
  • фінікова пальма (Phoenix dactylifera);
  • мака (Lepidium meyenii);
  • тайський женьшень (Kaempferia parviflora);
  • еврікома довголиста (Eurycoma longifolia).

Для оцінки ефективності застосування продуктів-афродизіаків з метою підвищення сексуальної активності необхідні додаткові наукові дослідження. Будь-які препарати, продукти, трави, а також афродизіаки для чоловіків і жінок слід вживати тільки за узгодженням з лікарем.

Урологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Секс і вік: як змінюється сексуальний потяг з роками? - Крутько Дмитро Ігорович
Крутько Дмитро Ігорович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Що може завадити займатися сексом людям, старшим за 60 років?

У жінок, старших за 60-70 років, втрата інтересу до сексу може бути пов'язана з менопаузою, низьким рівнем тестостерону й естрогену, сухістю піхви та болем під час статевих актів. У чоловіків, старших за 60-70 років, поширеними сексуальними патологіями є еректильна дисфункція, що посилюється гормональними збоями.Також зниження частоти статевих контактів або відсутність сексу в літньому віці може пояснюватися хронічними захворюваннями, перенесеними операціями чи побічними ефектами ліків.

2. Чи потрібно турбуватися про безпечний секс у зрілому віці?

Безпека сексу важлива в будь-якому віці, оскільки захворювання, що передаються статевим шляхом, характеризуються високим ризиком ускладнень. Крім цього, незахищений секс у середньому та зрілому віці може призвести до незапланованої вагітності. Для підвищення безпеки статевих контактів можна використовувати презервативи чи інші засоби контрацепції (наприклад, внутрішньоматкові спіралі, таблетки чи сперміциди). За наявності порізів або відкритих виразок на статевих органах рекомендується утримуватися від сексу.

3. Чим можна лікувати сухість піхви?

Сухість піхви, яка може бути однією з причин болю під час сексу, можна лікувати за допомогою гормональних препаратів (таблеток, кремів, супозиторіїв або кілець). Інші способи усунення сухості піхви, які підбирають на консультації гінеколога, включають вагінальні зволожувальні засоби (змазки, гелі чи лубриканти) та натуральні олії (наприклад, оливкова чи олія виноградних кісточок). Також сексопатолог може порекомендувати збільшити тривалість прелюдії перед статевим актом для досягнення більш високого ступеня збудження.

4. Що впливає на потенцію?

Потенція залежить від гормонального фону, психоемоційного стану, наявності чи відсутності інфекцій, захворювань репродуктивної, серцево-судинної, нервової та ендокринної систем. Проблеми зі збудженням у чоловіків можуть виникати через шкідливі звички, надмірну вагу, прийняті медикаменти, травми та операції на статевих органах.

5. Як підвищити лібідо у чоловіка?

Щоб підвищити лібідо у чоловіка, необхідно контролювати рівень тестостерону, уникати стресу, перевтоми, відмовитися від паління та вживання спиртних напоїв. Також слід провести діагностику та лікування захворювань, за наявності яких у чоловіка може знизитися чи зникнути лібідо.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 8 оцінок
Секс і вік: як змінюється сексуальний потяг з роками?
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.
Секс і вік: як змінюється сексуальний потяг з роками?
Стаття перевірена: Трубеко Сергій Миколайович
Лікар-уролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ніна 3 місяці тому
Доброго дня. Що може бути причиною різкого підвищення лібідо у жінок?
Відповісти
Добрий день. Підвищення сексуального потягу у жінок може спостерігатися після проходження курсу гормональної терапії чи припинення прийому препаратів для зниження лібідо. Для отримання детальної консультації необхідно записатися на консультацію до сексопатолога чи гінеколога.
Алла 4 місяці тому
Добрий вечір. Можете порадити афродизіаки чи препарати, що підвищують лібідо за клімаксу?
Відповісти
Добрий день. Щоб призначити ліки для підвищення лібідо, необхідно провести обстеження та вивчити їх результати. Заочне призначення медикаментів або афродизіаків для жінок і чоловіків може призвести до побічних ефектів.
Марина 4 місяці тому
Добрий день. У якому віці жінка найпривабливіша для чоловіків?
Відповісти
Добрий день. Поняття привабливості пов'язане з індивідуальним сприйняттям. Жінка може залишатися привабливою та викликати сексуальне бажання у чоловіків у будь-якому віці.
Ганна 4 місяці тому
Доброго дня. Підкажіть, до якого віку жінці потрібні чоловіки?
Відповісти
Добрий день. Жінка може виявляти інтерес до сексу впродовж усього життя. Сексуальний потяг з роками може посилюватися й слабшати під впливом зовнішніх (наприклад, травм або сімейних конфліктів) і внутрішніх (наприклад, захворювань або гормональних збоїв) чинників.
Христина 4 місяці тому
Добрий день. Якщо у жінки віком 40 років немає збудження, які можуть бути причини?
Відповісти
Добрий день. Причинами відсутності збудження у жінок можуть бути гормональні збої, менопауза, тривожність, депресія, стрес або низька самооцінка. Негативними факторами, що впливають на статеве життя людей, старших за 40 років, також можуть бути хронічні захворювання та прийом деяких медикаментозних препаратів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!