Logo
0 800 30 11 77

І зовсім не боляче: «найстрашніші» медичні маніпуляції

І зовсім не боляче: «найстрашніші» медичні маніпуляції
Читати 7 хвилин | Створено: 14 травня 2021 | Оновлено: 14 травня 2021 | 11297 11297
Часто люди не звертаються по допомогу до лікарів і намагаються розв’язати проблеми зі здоров’ям самостійно. І головна причина такої ситуації — страх.

Іноді ми просто боїмося болю, і тому готові тривалий час терпіти дискомфорт.

Проте не такий страшний лікар, як його малюють. Сьогодні разом з фахівцями мережі медичних центрів «ОН Клінік» ми розбираємо найпоширеніші страхи пацієнтів. Можливо, серед них знайдеться і ваш?

«Йти до проктолога соромно, я краще маззю помажу» 

Відвідування проктолога для багатьох — щось за рамками пристойності. Як же, доведеться роздягтися перед незнайомою людиною та ще й показати їй свою «п’яту точку»?

Але повірте, проктологи до цього ставляться значно спокійніше за пацієнтів: за роки роботи їх стає важко здивувати! Ось що з цього приводу говорить Кутепова Катерина Володимирівна, лікар-проктолог медичного центру «ОН Клінік Харків» (м. Пушкінська):

«Ми такі самі лікарі, як дерматологи чи гастроентерологи. Просто наша компетенція — товстий кишечник, пряма кишка та анальний отвір. Для нас це така сама частина тіла, як живіт, руки чи голова. Немає нічого ганебного в огляді анального отвору, а всі «моральні обмеження» люди придумують собі самі».

«Я не хочу, щоб мені в анальний отвір вставляли якісь інструменти. Це боляче»     

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Ще один поширений страх, пов’язаний з відвідуванням проктолога — це огляд прямої кишки. Побутує думка, що після нього боляче навіть сидіти. Та це неправда. Бакшеєв Андрій Олексійович, лікар-проктолог медичного центру «ОН Клінік Біла Церква», стверджує:

«Проктологічний огляд проводиться з мінімальним дискомфортом для пацієнта. Первинне обстеження проводиться в зручному положенні: пацієнт розміщується на кушетці, лежачи на боці. У своїй роботі ми використовуємо мініатюрні інструменти, які не завдають болю, а точну діагностику проводимо за допомогою аноскопії чи ректоскопії — абсолютно безболісних процедур, які дозволяють спостерігати стан прямої кишки на екрані».

«Я боюсь проходити гастроскопію, тому що ковтати зонд — це боляче»

Ще один страх багатьох пацієнтів пов’язаний з діагностикою в гастроентерології. Усіх лякає процедура гастроскопії, відома багатьом як ковтання зонду. Про особливості проведення діагностичної процедури розповідає Легостаєва Альона Олександрівна, лікар-гастроентеролог, ендоскопіст у медичному центрі «ОН Клінік Одеса»:

«Відеогастроскопія проводиться за допомогою мініатюрного ендоскопа, який не подразнює слизові оболонки горла. Щоб зменшити дискомфорт під час процедури, попередньо використовується місцева анестезія розчином лідокаїну. Також за бажання пацієнта можна провести гастроскопію під наркозом».

Слід зазначити, що це дуже інформативний метод діагностики. Ось що говорить Михайлов Олександр Іванович, лікар-ендоскопіст в «ОН Клінік Миколаїв»:

«Завдяки гастроскопії можна визначити стан верхніх відділів стравохода, шлунка і дванадцятипалої кишки. Процедуру проводять для діагностики гастриту, дуоденіту, пухлинних і передпухлинних станів. Так, діагностика не найприємніша, але вона проходить без болю. Після гастроскопії може кілька годин спостерігатися відчуття комка у горлі, але погодьтеся, це не така вже серйозна проблема, щоб відмовлятися від діагностики».

«Я не хочу йти до гінеколога, це неприємно і боляче» 

Гінекологічне крісло — окремий жіночих страх. Щоб не відчувати дискомфорт під час огляду у гінеколога, багато жінок взагалі не звертаються до нього, аргументуючи це тим, що їх нічого не турбує. 

Однак якщо ви колись потрапили на прийом до необережного лікаря, це не привід нехтувати власним здоров’ям. Про важливість профілактичних оглядів розповідає Браславець Алла Олександрівна, лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Харків» (м. Пушкінська)

«Захворювання жіночої репродуктивної системи небезпечні тим, що можуть тривалий час не проявлятися симптомами. Наприклад, ерозію шийки матки найчастіше виявляють на плановому огляді, а не внаслідок скарг від пацієнтки. Також під час огляду береться мазок на інфекції, який дозволяє виключити більш серйозні патології. Не варто боятися болю, адже у свої роботі ми використовуємо сучасне обладнання і спеціальні інструменти, які не пошкоджують слизову оболонку піхви та не завдають дискомфорту жінці».

«До уролога не піду! Він призначить аналіз з уретри, а це боляче. Сам якось зі своїми проблемами впораюсь» 

Чоловіки так само не поспішають на прийом до урологів, як і жінки — до гінекологів. І найперша причина — це сором. Більшість чоловіків почуваються ніяково, коли справа доходить до огляду статевого члена. Але більше за огляд чоловіки бояться інструментальних досліджень.   

Розвіяти страхи чоловіків спробує Куркутов Олександр Олександрович, лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Ужгород»:

«Первинний огляд уролога проходить так само, як і консультації інших лікарів. Єдина відмінність — предмет огляду. Насамперед ми опитуємо пацієнта про скарги, збираємо анамнез, проводимо огляд і за потреби призначаємо додаткові обстеження. Якщо чоловік скаржиться на проблеми з потенцією, то можуть бути призначені вазоактивний тест чи біотезіометрія. Перша процедура допомагає визначити обсяг і швидкість потенції, а друга — виявити ступінь чутливості та іннервації статевого члена. Боятися їх не треба, оскільки вони абсолютно безболісні і не завдають чоловіку ні фізичного, ні психічного дискомфорту».

«А можна обійтись без операції? Мені страшно лягати на операційний стіл»

Коли ми чуємо, що потрібно оперувати, одразу волосся стає дибки й перед очима пробігає ціле життя. Як пройде операція? Скільки триватиме реабілітація? Коли я зможу повернутися до звичного життя без перев’язок? А чи залишаться шрами?    

Саме з такими страхами постійно доводиться стикатися лікаря-хірургам. Проте фахівці операційного блоку медичного центру «ОН Клінік Харків» (м. Проспект Гагаріна), а також інших медцентрів мережі застосовують у своїй роботі сучасне обладнання і новітні методики. Про це розповідає лікар-хірург, уролог Удовиченко Андрій Григорович:

«У наших медичних центрах проводяться хірургічні втручання виключно малоінвазивними методами, які дозволяє уникнути великих розрізів на тілі. За лапароскопічної хірургії ми робимо лише кілька проколів для введення спеціальної трубки, через які проходять інструменти і невеличка камера. Завдяки їй усе, що відбувається всередині організму, ми в реальному часі бачимо на екрані та можемо контролювати всі маніпуляції. У порівнянні з іншими методами хірургічного втручання, малоінвазивна хірургія передбачає мінімальну кількість незначних шрамів, швидке одужання і можливість повернутися до звичного життя уже за кілька днів після операції залежно від її складності».

Боятися лікарів і медичного обстеження не варто, адже їх мета — не зробити боляче, а навпаки розв’язати проблеми зі здоров’ям. Тому не нехтуйте профілактичними оглядами, а за появи симптомів нездужання обов’язково звертайтеся до профільного лікаря, і не важливо, дерматолог це чи проктолог.

А ви боїтеся відвідувати лікаря?    

Проктологія в ОН Клінік Дніпро

І зовсім не боляче: «найстрашніші» медичні маніпуляції - Руфанова Анна Анатоліївна
Руфанова Анна Анатоліївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 9 оцінок
І зовсім не боляче: «найстрашніші» медичні маніпуляції
Лікар-проктолог. Перша категорія.
І зовсім не боляче: «найстрашніші» медичні маніпуляції
Стаття перевірена: Портняга Євген Михайлович
Лікар-проктолог, хірург.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!