Logo
0 800 30 11 77

Рак прямої кишки: причини, симптоми та методи лікування

Рак прямої кишки: причини, симптоми та методи лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 10 січня 2019 | Оновлено: 19 січня 2024 | 166508 166508
Рак прямої кишки розвивається через мутації в клітинах органу. Запідозрити рак кишківника можна за схуднення, появи домішок крові в калі. Лікування раку включає хірургічне втручання, медикаментозну та променеву терапії.

Що таке рак прямої кишки?

Рак прямої кишки — це онкологічне захворювання, що характеризується зростанням злоякісних клітин в ураженій ділянці кішківника. Переважно розвивається аденокарцинома прямої кишки (злоякісне утворення в залозистих та епітеліальних клітинах). За колоректального раку патологія вражає тканини товстої та прямої кишки.

Причини раку прямої кишки

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Онкологія прямої кишки розвивається через генетичні зміни в клітинах кишківника та їх надмірний ріст та поділ. Ракові клітини можуть переміщатися (метастазувати) в інші частини тіла (статеві органи, легені, печінку). Причини раку прямої кишки:

  • цукровий діабет;
  • запальні захворювання кишківника (хвороба Крона, виразковий коліт);
  • променева терапія раку простати;
  • шкідливі звички (куріння, зловживання алкоголем);
  • спадкові патології кишківника (сімейний аденоматозний поліпоз);
  • вживання обробленого м'яса (сосисок, ковбас);
  • малорухливий спосіб життя;
  • надмірна вага тіла.

Ризик появи онкології кишківника зростає у людей, старших за 45 років. Імовірність розвитку раку також підвищується за спадкової схильності.

Стадії раку прямої кишки

Перед складанням схеми лікування раку кишківника визначають стадію захворювання для оцінки поширеності патологічного процесу. Швидкість розвитку раку кишківника залежить від багатьох чинників і в середньому становить 10-15 років.

Рак кишківника за стадіями

Стадія

Характеристика

Стадія 0 (карцинома in situ)

Патологічні клітини виявляються в слизовій оболонці стінки прямої кишки

Стадія I

Пухлина проростає під слизову прямої кишки

Стадія II

Новоутворення проростає в стінку прямої кишки і може поширюватися на прилеглі тканини

Стадія III

Пухлина вражає лімфатичні вузли поруч із прямою кишкою та деякі тканини за межами органу

Стадія IV

Ракові клітини поширюються на віддалені лімфатичні вузли чи органи

Після проведеного лікування рак може рецидивувати в пряму кишку чи в інші частини тіла (наприклад, в органи таза, печінку чи легені). Ракові клітини можуть переноситися в організмі через кровоносні та лімфатичні судини.

Як зрозуміти, що у мене рак прямої кишки?

Симптоми раку прямої кишки на ранніх стадіях можуть не проявлятися впродовж тривалого часу, тому потрібно регулярно проходити профілактичні обстеження. Кал за раку кишківника може бути чорного кольору через ректальну кровотечу (зустрічається у 60% пацієнтів). Перші симптоми раку кишківника:

  • зміни в роботі кишківника (діарея, закреп);
  • біль і спазми в животі;
  • відчуття неповного випорожнення кишківника;
  • різка втрата ваги;
  • виражена загальна слабкість.

Також за раку кишківника може бути бурчання в животі, що супроводжується здуттям. Симптоми раку прямої кишки у жінок можуть проявлятися порушеннями роботи статевих органів (матки, піхви) через близьке розташування прямої кишки. Ознаки раку прямої кишки можуть включати біль у спині (за здавлювання пухлиною нервових сплетінь). Також рак може супроводжуватися порушеннями сечовипускання (за здавлювання новоутворенням сечового міхура чи простати).

Як діагностують рак прямої кишки?

Діагностика раку кишківника полягає у фізикальному огляді проктолога та зборі анамнезу. Огляд включає пальцеве ректальне дослідження, а також пальпацію лімфатичних вузлів і печінки. Інструментальні методи діагностики раку кишечника:

  • колоноскопія (ендоскопічне дослідження для візуалізації структури товстого та прямого кишківника. За необхідності під час маніпуляції лікар бере фрагмент ураженої тканини для гістологічного дослідження);
  • за раку кишківника проводять МРТ або рентген для виявлення пухлини в просвіті кишківника та метастазів;
  • трансректальне ультразвукове дослідження (проводиться для оцінки поширення онкологічного процесу на сумісні тканини та виявлення збільшених лімфатичних вузлів).

Аналізи крові при раку кишківника включають загальний і біохімічний аналізи крові, аналіз калу на приховану кров. Лікар може порекомендувати здати кров для виявлення онкомаркерів на рак кишківника (білків, що виробляються злоякісними новоутвореннями в процесі їхньої життєдіяльності). Для своєчасного виявлення раку рекомендується з 45 років проходити обов’язкові планові обстеження у проктолога.

Методи лікування раку прямої кишки 0 стадії

Рак прямої кишки нульової стадії лікується за допомогою малоінвазивної хірургії. Під час місцевого висічення хірург видаляє пухлину і невеликий фрагмент здорових тканин прямої кишки, не зачіпаючи анальний сфінктер. Під час резекції разом із пухлиною видаляють уражену ділянку кишечника.

Методи лікування раку прямої кишки I стадії

Рак прямої кишки I стадії (in situ) лікується хірургічним шляхом. Найчастіше лікарі намагаються уникати абдомінального втручання, використовуючи малоінвазивні методи лікування раку прямої кишки (місцеве висічення пухлини чи резекцію кишки через природні фізіологічні отвори, невеликі розрізи чи точкові проколи тканин). Хіміотерапія та променева терапія можуть застосовуватися після операції для видалення ракових клітин, що залишилися, і зниження ризику рецидиву.

Методи лікування раку прямої кишки на II та III стадіях

Рак прямої кишки на II та III стадіях лікують за допомогою комбінації хіміотерапії, променевої терапії та хірургічного втручання. Лікар може призначити променеву терапію з хіміотерапією перед операцією для зменшення розміру пухлини кишківника. Після операції впродовж півроку пацієнти можуть отримувати додаткову хіміотерапію для запобігання рецидиву раку чи його поширенню на навколишні тканини та органи.

За лікування раку прямої кишки може знадобитися стомування кишківника (формування каналу між кишечником і черевною стінкою для відходження калових мас). Під час операції хірург швами фіксує товсту кишку до шкіри живота. До зовнішнього отвору на черевній порожнині кріпиться калоприймач (герметична ємність для збору калу, яка непомітна під одягом і не пропускає запахи).

Методи лікування раку прямої кишки IV стадії

Для лікування раку прямої кишки IV стадії як паліативну (спрямовану на полегшення симптомів) терапію часто використовують хіміотерапію. Паліативне лікування допомагає зменшити біль в уражених зонах тіла, нудоту, задишку, а також поліпшити стан психіки. Залежно від локалізації пухлини та метастазів, можуть застосовуватись променева терапія та хірургічне втручання.

Як лікують рецидиви раку прямої кишки?

За рецидиву раку лікар може призначити хірургічне лікування (за локалізованої форми). Променева терапія застосовується як паліативне (спрямоване на полегшення симптомів) лікування у пацієнтів з неоперабельною пухлиною прямої кишки (за віддаленої форми).

Як проходить відновлення після лікування раку прямої кишки?

Відновлення після лікування раку прямої кишки вимагає повноцінного сну та дотримання питного режиму. Харчування після операції на кишківнику за онкології має бути збалансованим, з достатнім вмістом клітковини. Дієта після операції на кишківнику за онкології також полягає в дробовому харчуванні (шість-вісім разів на день) напіврідкими стравами. Рекомендуються фізичні навантаження низької інтенсивності (прогулянки, легка побутова робота по дому). Необхідно відмовитися від підйому важких предметів впродовж шести-десяти тижнів після операції.

Фізіотерапія в реабілітації онкологічних хворих

Реабілітація після лікування раку прямої кишки може включати фізіотерапевтичні методи, спрямовані на відновлення роботи м'язів тазового дна. Реабілітація включає масаж, вправи Кегеля, техніки глибокого дихання та медитації. Фізіотерапія допомагає зменшити біль в оперованій зоні, нормалізувати сечовипускання та дефекацію.

Можливі ускладнення лікування раку прямої кишки

Ускладнення лікування раку прямої кишки можуть включати загальну слабкість у тілі, зміну ваги, нудоту, блювання та діарею. Після операції можуть виникати кровотечі, тромбози, інфекції, а також непрохідність кишківника.

Скільки живуть з раком прямої кишки?

Загальна п'ятирічна виживаність за раку прямої кишки становить 67%, але на неї суттєво впливають різні чинники (насамперед, стадія раку). Якщо рак діагностовано на локалізованій стадії, виживаність зростає до 89%. П'ятирічна виживаність становить 71%, якщо рак метастазував у сумісні тканини, органи чи регіонарні лімфатичні вузли. Однак при поширенні метастазів на віддалені зони тіла п'ятирічна виживаність падає до 15%.

Дієта за раку прямої кишки

Дієта за онкології кишківника передбачає регулярне вживання продуктів з високим вмістом клітковини й антиоксидантів. Цільнозернові продукти (вівсянка, коричневий рис і цільнозерновий хліб), будучи джерелом магнію та клітковини, активують моторику кишечника. Інші продукти, дозволені за онкології прямої кишки:

  • фрукти й овочі (броколі, капуста, апельсини);
  • молочні продукти (молоко, сметана, сир);
  • бобові (квасоля, горох, сочевиця);
  • жирна риба (лосось, оселедець).

Регулярне вживання в їжу червоного м'яса (яловичини, свинини та баранини) може підвищити ймовірність розвитку раку кишківника. Фастфуд, напівфабрикати, копчене м'ясо, а також алкоголь є забороненими продуктами за раку.

Профілактика раку прямої кишки

Профілактика онкології прямої кишки включає дотримання дієти, яка полягає у вживанні фруктів, овочів, риби. Також після консультації лікаря за необхідності можна приймати біологічні добавки (фолієву кислоту, вітаміни групи В, кальцій, вітамін D, магній). Профілактика раку прямої кишки:

Деякі лікарські засоби (нестероїдні протизапальні препарати, статини, інгібітори ангіотензину), призначені лікарем за показаннями, можуть сприяти запобіганню розвитку раку. Замісна гормональна терапія у жінок у постменопаузі також знижує ризик розвитку раку кишечника.

Проктологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Рак прямої кишки: причини, симптоми та методи лікування - Ватаманіца Ксенія Валеріївна
Ватаманіца Ксенія Валеріївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки живуть після операції при раку кишківника?

Тривалість життя після видалення пухлини на прямій кишці залежить від стадії раку, віку пацієнта та виду операції. На І-ІІ стадіях 65-85% пацієнтів одужують повністю, а 15-35% — мають від двох до п'яти років повноцінного життя. За ураження понад п'яти лімфатичних вузлів і появи метастазів у сусідніх органах виживаність знижується до року.

2. Як відрізнити геморой від раку прямої кишки?

Геморой характеризується варикозним розширенням вен і появою вузлів у нижній частині прямої кишки. Геморой може спричиняти біль після дефекації, свербіж у зоні ануса, появу вкраплень крові в калі. На відміну від геморою, симптоми раку прямої кишки можуть включати втрату ваги за відсутності дієти, анемію та виражену слабкість. Колір калу при раку кишківника може набувати чорного кольору. Для встановлення точного діагнозу та лікування раку прямої кишки чи геморою необхідно звернутися на консультацію проктолога.

3. Що протипоказано після променевої терапії?

Після променевої терапії не можна піддавати опромінену ділянку тіла впливу сонячних променів. Також потрібно уникати травмування шкіри в ураженій зоні. Під час реабілітації після променевої терапії потрібно виключити важкі фізичні та емоційні навантаження.

4. Які продукти вбивають ракові клітини?

Харчовими продуктами рак вилікувати неможливо, але деякі натуральні речовини, що містяться у фруктах та овочах, можуть допомогти знизити ризик розвитку патології. Протиракові властивості має фолієва кислота, що входить до складу апельсинового соку, дині, полуниці, яєць, зелених листових овочів. Ресвератрол, що міститься у винограді, також має антиоксидантні та протизапальні властивості, запобігаючи патологічним змінам у клітинах.

5. Чи можна обійтися без операції за раку прямої кишки?

Хірургічна операція є основним методом лікування раку кишківника. Променева терапія (передбачає використання іонізуючого випромінювання з метою знищення чи контролю патологічних клітин) і хіміотерапія (спрямована на знищення чи уповільнення росту ракових клітин) застосовуються як доповнення до хірургічного лікування та мають другорядне значення в комплексній терапії.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 101 оцінки
Рак прямої кишки: причини, симптоми та методи лікування
Лікар-хірург, проктолог. Перша категорія.
Рак прямої кишки: причини, симптоми та методи лікування
Лікар-проктолог, хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Оксана 2 місяці тому
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чи ефективне лікувальне голодування за раку кишечника?
Відповісти
Добрий день. Проведені дослідження показують, що лікувальне голодування може підвищувати ефективність хіміотерапії, зменшувати пов'язані з лікуванням побічні ефекти, а також покращувати прогноз у разі раку кишечника. Для більшої кількості доказової інформації про вплив голодування на перебіг онкологічного процесу проводяться наукові дослідження.
Аліна 2 місяці тому
Добрий день. Хотіла б дізнатися, чи можна їсти мед у разі онкології?
Відповісти
Добрий день. Мед на 90-95% складається з цукрів, тому дозволяється споживати продукт у разі раку в помірних кількостях. У меді містяться флавоноїди (кверцетин, хризин), які можуть пригнічувати ріст ракових клітин. Також мед має в складі амінокислоти, вітаміни (тіамін, ніацин, рибофлавін, піридоксин), аскорбінову та фолієву кислоти.
Світлана 2 місяці тому
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, чи існують народні методи лікування раку прямої кишки після хіміотерапії?
Відповісти
Доброго дня. Лікування раку прямої кишки народними засобами неефективне. Після хіміотерапії можна підтримати організм за допомогою вживання продуктів з високим вмістом натуральних речовин (вітамінів, алкалоїдів, флавоноїдів, каротиноїдів), які можуть сповільнювати ріст ракових клітин. Природними антиоксидантами є куркумін, берберин і кверцетин, що містяться переважно у фруктах і овочах.
Павло 3 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи можуть аналізи бути нормальними за онкології?
Відповісти
Добрий день. На перших стадіях онкологічного процесу результати лабораторних аналізів можуть не виявити патологію. На пізніх стадіях за аналізами крові визначається анемія, порушення функцій печінки і нирок. Діагностика раку полягає в комбінації інструментальних і лабораторних методів. Для визначення раку кишечника лікар може взяти зразок ураженої тканини на біопсію.
Альбіна 3 місяці тому
Доброго дня. Хотіла б знати, як помирають за раку прямої кишки 4 стадії?
Відповісти
Доброго дня. Рак кишечника 4 стадії супроводжується болем у животі, втратою ваги, домішками темної крові в калі, закрепами або діареєю. У разі метастазів у легенях може з'явитися утруднене дихання. Метастази в печінку можуть викликати нудоту і жовтяницю. Прогресуючі ознаки раку кишечника включають посилення слабкості, зниження апетиту, зміни психіки.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!