Logo
0 800 30 11 77

Реабілітація після інфаркту

Реабілітація після інфаркту
Читати 8 хвилин | Створено: 28 вересня 2020 | Оновлено: 28 грудня 2022 | 57302 57302
Серцевий напад може бути небезпечний для життя людини, тож після нього організму потрібно тривала реабілітація.

Приступ є раптовим блокуванням подачі крові до серця через спазм або тромб. Внаслідок припинення нормальної циркуляції крові серйозно пошкоджується серцевий м'яз, що приводить до серйозних проблем зі здоров'ям (хвороб серцево-судинної системи та внутрішніх органів, кардіогенного шоку).

Скільки люди живуть після інфаркту, не знає ніхто. Все залежить від своєчасності надання першої допомоги, перенесених і супутніх захворювань людини та правильності лікування. Відновлення після інфаркту передбачає кардинальні зміни в режимі харчування і спосіб життя.

Як розпізнати серцевий напад?

Симптоми серцевого нападу можуть проявлятися з різною інтенсивністю і швидкістю перебігу (повільно або швидко) і включають:

  • больові відчуття в області грудей — людині може здаватися, що груди здавлюється або здавлена ​​важким предметом, больовий синдром може поширюватися від грудей до щелепи, шиї, рук і зони спини;
  • задишка;
  • запаморочення, відчуття втоми або слабкості, запаморочення;
  • непереборне відчуття страху, тривоги.

Не всі люди під час інфаркту міокарда (серцевого нападу) відчувають сильний біль у грудях. Часто біль у грудях буває слабким або помірним і помилково приймається за нетравлення шлунка. Для визначення наявності нападу важлива комбінація симптомів, а не відчуття тяжкості або болю в грудній клітині.

Причини серцевого нападу після огляду пацієнта встановлює лікар-кардіолог. Серед них особливе місце посідають шкідливі звички та недоліковані хронічні захворювання.

Що відчуває людина під час серцевого нападу?

Спазм серцевого м'яза може спровокувати появу почуття страху, тривоги, сум'яття або нестачі повітря. Розрізняють два основних види лікування серцевого нападу:

  • використання фармакологічних засобів для розчинення тромбів;
  • операція з відновлення нормального кровопостачання в серце.

Скільки серцевих нападів може пережити людина?

У людини може бути кілька серцевих нападів. Однак чи буде нормальним її життя після інфаркту залежить від того, наскільки сильно був пошкоджений м'яз серця. Один серйозний серцевий напад може бути набагато більш тривожним і навіть небезпечним для життя, ніж кілька серцевих нападів, які не призвели до серйозних проблем зі здоров'ям. Водночас навіть один легкий серцевий напад доводить, що кровоносні судини навколо серця закупорені, що підвищує ризик настання наступного нападу.

Чи відновлюється серце після інфаркту?

Серце частково відновлюється після інфаркту. Як відновити серце після інфаркту — зона відповідальності кардіолога і того, хто переніс напад. Як зміцнити серце після інфаркту? Потрібно суворо дотримуватися програми реабілітації, проходити планові огляди та вести здоровий спосіб життя. Як виглядає серце після інфаркту, можна побачити за допомогою магнітно-резонансної томографії: на ньому чітко видно рубці.

Які бувають етапи реабілітації після серцевого нападу?

У більшості випадків кардіологічна реабілітація передбачає наступні етапи:

  • коригування режиму сну і неспання;
  • перехід на здорове харчування;
  • щоденні прогулянки на свіжому повітрі;
  • перегляд підходу до сексуального життя партнерів (виключається активний секс);
  • санаторно-курортне лікування (за потреби).

Реабілітація після операції на серці або без неї (якщо немає потреби) полягає у вживанні заходів, спрямованих на попередження розвитку ішемічної хвороби серця, атеросклерозу та інших ускладнень. Для лікування використовують медикаментозну терапію (зокрема антитромбоцитарні препарати).

Є кілька груп препаратів, які допомагають знизити ризик серцевого нападу.

Які препарати допомагають знизити ризик серцевого нападу 

Група препаратів

Принцип дії

Інгибітори АПФ

Блокують дію певних гормонів, завдяки чому рівень артеріального тиску знижується. Препарати допомагають вивести воду з організму та розширити судини.

Антиагреганти

Запобігають утворенню тромбів завдяки тому, що знижують здатність крові до згортання.

Бета-блокатори

Розслаблюють серцевий м'яз, знижують швидкість серцебиття. Завдяки цьому артеріальний тиск знижується, і навантаження на серце стає меншим.

Статини

Блокують дію ферменту печінки, який відповідає за вироблення холестерину. Завдяки цьому рівень холестерину знижується, і ризик повторного пошкодження коронарних артерій стає меншим.

Що стосується фізіопроцедур та інших призначень, лікар підбирає їх індивідуально залежно від діагнозу і стану пацієнта. Наприклад, лікування мікроінфаркту проводять з використанням знеболювальних препаратів, а також коронаролітиків (розширюють судини серця).

Чи потрібно дотримуватися режиму харчування після інфаркту?

Харчування після інфаркту обов'язково коригується, а новий режим харчування повинен бути збалансованим і здоровим. Потрібно дотримуватися дієти з низьким вмістом жирів і високим вмістом клітковини в раціоні, включаючи цільнозернові продукти та не менше п'яти порцій фруктів і овочів на день. Також потрібно відмовитися або звести до мінімуму споживання спиртних напоїв.

Дозволяється вживати в їжу нежирні сорти м'яса і риби, овочеві та молочні супи, а також продукти, багаті калієм (шпинат, банан, картопля, курага, чорнослив). Не можна харчуватися стравами, які сприяють процесам бродіння в шлунково-кишковому тракті, пити напої, що збуджують нервову систему (кава, міцний чай, енергетики, солодка газована вода). Готувати краще на парі або в духовці. Також за можливості виключити надмірне споживання солі та цукру.

Які фізичні навантаження необхідні в період реабілітації?

Фізичні навантаження після інфаркту повинні бути помірними та узгодженими з лікуючим лікарем. Щоб прискорити відновлення потрібно відмовитися від куріння, а за проблем з вагою стежити за тим, щоб не було стрибкоподібного або різкого схуднення.

Медики радять регулярно виконувати вправи для фізичної активності: дорослі повинні займатися аеробним навантаженням середньої інтенсивності не менше, ніж 150 хвилин (2 години 30 хвилин) щотижня. Винятки становлять випадки, коли лікар підбирає індивідуальні тренування через наявність супутніх хвороб.

Як подбати про людину, що пережила інфаркт міокарда?

Людина, яка перенесла інфаркт, має піклуватися про своє здоров'я і дотримуватись рекомендацій кардіолога. Догляд за людиною, що перенесли інфаркт, передбачає забезпечення:

  • здорового сну;
  • повноцінного харчування, багатого вітамінами та мінералами;
  • своєчасного прийому медичних засобів, призначених лікарем;
  • щоденних прогулянок на свіжому повітрі.

Наслідки інфаркту міокарда можуть бути серйозними для здоров'я чоловіків і жінок, а часом навіть загрожувати їхньому життю. До останніх належать такі ускладнення:

  • аритмії, що призводять до порушень серцевого ритму;
  • кардіогенний шок, внаслідок якого пошкоджуються серцеві м'язи, що призводить до порушення транспортування крові в серцево-судинній системі;
  • розрив серця, під час якого відбувається розрив серцевого м'яза, стінки або клапана.

Ці ускладнення можуть виникати відразу після нападу і часто є основною причиною смерті. Багато людей вмирають до приїзду швидкої допомоги саме внаслідок розвитку ускладнення. Також це може відбутися протягом першого місяця після нападу. На виникнення ускладнень впливають вік, тяжкість нападу і своєчасність надання допомоги потерпілому.

Реабілітаційні заходи, залежно від діагнозу і характеру ускладнень, пацієнтові призначає лікар. Однак після його закінчення необхідно планово відвідувати кардіолога і вести здоровий спосіб життя, щоб запобігти новому інфаркту.

Функціональна діагностика в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Реабілітація після інфаркту - Сівцева Юлія Віталіївна
Сівцева Юлія Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна займатися на велотренажері після інфаркту міокарда?

Після інфаркту міокарда можна займатися на велотренажері (зазвичай через два-три тижні після серцевого нападу). Лікар може встановити обмеження на заняття фізичними вправами на більший термін залежно від тяжкості інфаркту, проведених процедур, загального стану здоров'я та віку пацієнта.

2. Чому не можна пити каву після інфаркту міокарда?

Повністю відмовлятися від споживання кави після інфаркту міокарда не варто (за винятком подібних вказівок від кардіолога). Також необхідно відстежувати вплив кофеїну на організм. Однак дослідження показують, що помірне споживання кави може зменшити ризик інфаркту, інсульту, хвороби Паркінсона, діабету другого типу та раку печінки.

3. Коли можна ходити після інфаркту?

Після серцевого нападу кардіолог зазвичай дозволяє прогулянки до двох-трьох кілометрів через 7-18 днів. Через шість тижнів після інфаркту потрібно ходити щонайменше 20-30 хвилин щодня і підтримувати фізичну активність.

4. Чи можна запобігти інфаркту міокарда?

Запобігти інфаркту допоможуть регулярні фізичні вправи, відмова від паління та підтримання здорової ваги. Також важливо контролювати високий кров'яний тиск і діабет у разі їх наявності, оскільки вони збільшують ризик серцевих захворювань.

5. Які фрукти та овочі можна їсти після інфаркту?

Після інфаркту рекомендується включити в раціон продукти, багаті на пектин (баклажани, буряки, моркву, персики, абрикоси і яблука), для нормалізації артеріального тиску і рівня холестерину. Також для серця корисна клітковина, тому дієта має містити білокачанну капусту, картоплю, спаржу та зелений горошок).

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 4 оцінок
Реабілітація після інфаркту
Лікар терапевт, кардіолог. Перша категорія.
Реабілітація після інфаркту
Лікар-терапевт, ендокринолог, лікар-фізіотерапевт. Друга категорія.

Поставте своє питання Кардіологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Інна 11 місяців тому
Доброго дня, чи можна за аналізом крові визначити інфаркт? Які показники лікар дивиться за аналізами? Які ще діагностичні маніпуляції потрібно, щоб встановити інфаркт міокарда?
Відповісти
Добрий день, оскільки деякі білки повільно потрапляють у кров після ушкодження серця в результаті серцевого нападу, аналіз крові може допомогти в діагностуванні інфаркту. Однак лікар також призначає ЕКГ, КТ або МРТ серця для отримання повної інформації про стан пацієнта.
Євген 1 рік тому
Добрий день, у мене останнім часом дуже багато стресу, як фізичного, так і психологічного. Чи можна від стресу отримати інфаркт? Чи мають бути ще якісь чинники? Що зазвичай провокує серцеві напади?
Відповісти
Здрастуйте, постійний фізичний або психологічний стрес можуть призвести до підвищення артеріального тиску і підвищити ризик серцевого нападу та інсульту. До інших чинників, що провокують серцевий напад, відносять куріння, високий кров'яний тиск, високий рівень холестерину або тригліцеридів, надмірну вагу, цукровий діабет, метаболічний синдром, відсутність фізичної активності, нездорове харчування, аутоімунне захворювання (наприклад, ревматоїдний артрит або вовчак).
Катерина 1 рік тому
Добрий день, у мене схильність до серцевих патологій, нещодавно з'явилися болі в грудях, що давлять, я боюся, що це може бути інфаркт. Чи можна визначити інфаркт за УЗД серця?
Відповісти
Добрий день, УЗД серця є одним із методів діагностики інфаркту, разом з аналізом крові на специфічні маркери та електрокардіографією. Виявити серцевий напад тільки за допомогою ультразвуку неможливо.
Вікторія 1 рік тому
Здрастуйте, у мого дідуся три дні тому стався інфаркт. Ми хочемо для нього найкращого, тому дізнаємося про найкращі способи лікування. Скажіть, чи потрібне стентування після інфаркту?
Відповісти
Добрий день, необхідність у стенті виникає, коли артерії, що несуть кров до серця, блокуються через відкладення холестерину. Стенти являють собою спіралі з металевої сітки, вставлені в звужені артерії для згладжування кровотоку. Їх зазвичай використовують після серцевого нападу. Стент також допомагає тримати артерію відкритою і запобігає закупорці.
Олеся 1 рік тому
Добрий день, коли можна після інфаркту літати на літаку? Чи впливають перельоти якось на серце? Може краще віддати перевагу іншим способам переміщень: поїзду, машині?
Відповісти
Добрий день, літати після інфаркту не рекомендується протягом перших двох тижнів після серцевого нападу (термін збільшується на тиждень у разі відкритої операції на серці). Також від польотів на літаку краще відмовитися в разі неконтрольованих порушень серцевого ритму, нестабільної стенокардії або декомпенсованої серцевої недостатності.
Тетяна 1 рік тому
Здрастуйте, скажіть, чи можна займатися сексом після інфаркту і стентування? Якщо так, то через скільки днів або тижнів можна? Чи потрібно попередньо консультуватися з кардіологом перед відновленням статевого життя?
Відповісти
Здрастуйте, займатися сексом після інфаркту міокарда можна. Зазвичай відновлення займає близько тижня після стентування і два місяці після відкритої операції на серці. Лікар може дати інші рекомендації, залежно від стану пацієнта.
Анна 1 рік тому
Добрий день. У мого тата тиждень тому був серцевий напад, і він уже рветься на роботу. Хочу йому з медичної точки зору пояснити, що ще рано. Скажіть, коли можна приступати до роботи після інфаркту і чи можна це вирішити без консультації з кардіологом?
Відповісти
Здрастуйте, у середньому повернутися на роботу після інфаркту міокарда можна за місяць після серцевого нападу (у разі відсутності ускладнень у процесі госпіталізації та реабілітації). Однак у цьому разі важливо враховувати і характер роботи (фізична або інтелектуальна). Повертатися до роботи можна тільки після отримання дозволу від лікаря.
Іван 1 рік тому
Добрий вечір, три тижні тому я пережив інфаркт міокарда. Зараз я добре почуваюся, але все ще намагаюся не їсти нічого шкідливого для серця. Підкажіть, чи можна їсти помідори після інфаркту або краще уникати цього продукту?
Відповісти
Здрастуйте, помідори після інфаркту можна їсти, проте в помірній кількості. Після серцевого нападу необхідно виключити з раціону смажену, жирну, гостру їжу, алкогольні напої та борошняні вироби.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!