Logo
0 800 30 11 77

Як підняти гемоглобін у дитини?

Як підняти гемоглобін у дитини?
Читати 9 хвилин | Створено: 4 жовтня 2019 | Оновлено: 11 жовтня 2022 | 935061 935061
Гемоглобін – це білок, який містить залізо, він переносить кисень з легень до органів. Патологія, коли рівень гемоглобіну падає нижче норми, називається анемією.

Анемія супроводжується слабкістю, головними болями, шумом у вухах, зниженим апетитом та порушенням сну. Найбільш вразлива категорія пацієнтів з анемією – це діти раннього та шкільного віку. Школярі швидко втомлюються, повільніше навчаються та запам'ятовують менше інформації, не висипаються та стають дратівливими. При тяжких анеміях виникають дистрофічні зміни у серцевому м'язі – це призводить до порушення роботи серця та недостатності кровообігу.

Рівень гемоглобіну можна піднімати ліками та харчовими продуктами. Однак вибір лікування залежить від виду анемії та її причини. У цій статті ми відповімо на питання: яка норма гемоглобіну у дітей, чому він знижується, в яких продуктах міститься і як запобігти анемії у дітей.

Гемоглобін - яка норма у дитини

Кожен показник крові має норму, в тому числі і гемоглобін. Всесвітня організація охорони здоров'я наводить такі норми гемоглобіну у дітей:

  • новонароджені діти до 2 тижнів життя – не нижче 150 г/л;
  • діти від 2 до 4 тижнів життя – 120 г/л і вище;
  • діти віком від 6 до 59 місяців – 110-140 г/л;
  • діти віком від 5 до 11 років – 115-140 г/л;
  • діти віком від 12 до 14 років – 120-150 г/л;
  • діти та дорослі віком від 15 років - 130-160 г/л.

Все, що нижче, вважається анемією легкого (нижче за норму, але вище 90 г/л), середнього (70-90 г/л) або важкого (нижче за 70 г/л) ступеня тяжкості. Кожен із трьох ступенів тяжкості має власні симптоми та тактику лікування.

Чому у дитини знижений гемоглобін

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Причини зниження рівня гемоглобіну у дітей: крововтрата, недостатнє вироблення крові в кістковому мозку та посилене руйнування еритроцитів.

Причини низького гемоглобіну

Причини низького гемоглобіну

Причини низького рівня гемоглобіну:

  • злоякісні (ракові) пухлини;
  • анемія на тлі дефіциту вітамінів;
  • залізодефіцитна анемія;
  • апластична анемія;
  • цироз печінки;
  • лімфома Ходжкіна;
  • гіпотиреодизм;
  • хронічна хвороба нирок.

Перша причина – крововтрата. Вона буває гострою та хронічною. Зазвичай рівень гемоглобіну знижується за кілька годин після початку крововтрати. Хронічна крововтрата призводить до анемії у разі, коли в організмі недостатньо заліза і його не вистачає для нових еритроцитів. Приклади крововтрат: шлунково-кишкова кровотеча при виразці, рак кишечника або нирок, переломи кісток, нещодавно перенесене хірургічне втручання, рясні менструації у дівчат підліткового віку.

Друга причина – мале виробництво крові (недостатність еритропоезу). У цьому випадку зниження рівня гемоглобіну обумовлюється інфекціями, спадковими патологіями, захворюваннями нирок, дефіцитом міді та фолієвої кислоти, недостатністю вітаміну В1 та мальабсорбцією.

Крім того, недостатність еритропоезу буває при мієлофіброзі та остеомієлосклерозі. Мієлофіброз – патологія, при якій фіброзна тканина поступово заміщає кровотворну тканину в кістковому мозку. Остеомієлосклероз – це заміщення сполучною тканиною кровотворної. Ці розлади зазвичай виникають при ракових захворюваннях: лімфомі, множинній мієломі, хронічному мієлогенному лейкозі.

Третя причина – посилене руйнування еритроцитів. Буває при патологічному збільшенні селезінки, прийомі деяких медикаментів (хінін, хінідин, пеніцилін, тиклопідин), гемолітико-уремічному синдромі, вірусній інфекції Епштейна-Барр (вірус герпесу людини 4 типу), малярії, ботулізмі, правці, вроджених вадах сердечного клапану, укусах павуків, недостатності рівня фосфатів у крові.

Інші причини зниження рівня гемоглобіну в крові:

  • запальні захворювання тонкої та товстої кишки;
  • недостатнє надходження заліза в організм дитини;
  • хронічні хвороби нирок;
  • недоношеність дитини;
  • пізня чи рання перев'язка пуповини;
  • лямбліоз – паразитарне захворювання кишечника;
  • інфікування Helicobacter pylori та атрофічний гастрит.

Існують групи та фактори ризику, які можуть призвести до низького рівня гемоглобіну та найбільш поширеного типу анемії – залізодефіцитної:

  • якщо дитина народилася з малою масою тіла;
  • діти, які народилися із багатоплідної вагітності;
  • діти, які не отримували достатньо заліза при грудному вигодовуванні та вживанні молочних сумішей;
  • діти, які часто переносять інфекційні захворювання;
  • діти із алергіями;
  • недоїдання, малозабезпеченість.

Не завжди зниження рівня гемоглобіну розцінюється як патологія. У дітей, особливо у підлітків, для розвитку організму потрібно багато заліза. Через швидке зростання мікроелементу може тимчасово не вистачати, тому в крові знижується рівень гемоглобіну. Особливо це стосується дітей та підлітків, які активно займаються спортом. У них може розвиватися «анемія атлетів». При харчуванні продуктами з великим вмістом заліза нестача усувається.

Як проявляється низький гемоглобін

Ознаки низького рівня гемоглобіну виявляються по-різному. Їх можна розділити на групи симптомів: астенічна, епітеліальна, серцево-судинна, м'язова та синдром вторинного імунодефіциту.

Астенічні симптоми виявляються підвищеною втомлюваністю, дратівливістю, емоційною нестійкістю, млявістю, неуважністю. Діти погано сплять, мало їдять або взагалі не хочуть їсти. Діти можуть скаржитися на шум у вухах, запаморочення та головний біль.

Епітеліальні симптоми: у дітей бліде обличчя, ділянки ніг та нігті, бліді вушні раковини та слизова оболонка рота. Шкіра суха і часто лущиться. Волосся стає ламким, може випадати. У куточках рота з'являються «заїди». Дитина може скаржитися на печіння язика та сухість у роті, труднощі при ковтанні та нудоту.

Серцево-судинні симптоми: почастішання серцебиття, рідко задишка. Іноді дитина скаржиться на біль у серці.

М'язові симптоми: м'язи слабшають, дитина швидко втомлюється від простих занять, може мимоволі випорожнюватися вдень і вночі через слабкість м'яза сфінктера.

Синдром вторинного імунодефіциту проявляється тим, що дитина часто хворіє на простудні захворювання. Нерідко у неї виникають отити, пневмонії та кишкові інфекції. Рідкісні симптоми низького рівня гемоглобіну – підвищення температури тіла до 38 0С, сеча з червоним відтінком, набряки на обличчі.

Низький гемоглобін - що робити

Якщо ви виявили у дитини симптоми, описані вище, зверніться до педіатра. Він огляне дитину, вислухає серцеві тони, дасть направлення на загальний та біохімічний аналіз крові, які можуть підтвердити знижений рівень гемоглобіну. Після того, як лікар діагностував анемію та виявив її причину, дитині призначається лікування та дієта.

Залежно від причини анемії лікар призначає різне лікування. Наприклад, при дефіцитних анеміях (коли в організм не надходить достатня кількість поживних речовин) призначають ліки, що компенсують дефіцит: вітаміни групи або препарати заліза. При В12-дефіцитній анемії лікар призначає вітамін В12 (ціанокобаламін), а у тяжких випадках показано переливання еритроцитарної маси. При анемії хронічного захворювання призначаються препарати заліза та рекомбінантний еритропоетин.

Часто анемічний синдром проявляється при інших захворюваннях, наприклад при патології нирок, інфекціях або розладах шлунково-кишкового тракту. У такому разі лікар призначає лікування основного захворювання, яке відновить рівень гемоглобіну у крові.

Продукти, що підвищують гемоглобін

Продуктами харчування можна підвищити рівень гемоглобіну при залізодефіцитній анемії. При інших видах (дисгемопоетична, постгеморагічна, гемолітична, В12-дефіцитна анемії) потрібне специфічне лікування препаратами, переливання крові або хірургічне втручання.

Список продуктів, що підвищують гемоглобін:

  • тахінна халва містить понад 50 мг заліза на 100 г продукту. Також халва містить вітаміни Е, В, фосфор, цинк та кальцій. Деякі з цих речовин покращують засвоєння заліза у травному тракті;
  • м'ясні продукти: яловичина, печінка, язик, кролятина, телятина. Вміст заліза в цих продуктах коливається від 5 до 30 мг на 100 р продукту;
  • сушені гриби: вони містять 30 мг заліза на 100 г готового продукту;
  • морепродукти: кальмари, креветки, молюски, ікра, гребінці. Вони містять до 30 мг заліза на 100 г продукту;
  • пшеничні висівки містять до 15 мг заліза на 100 г продукту;
  • морська капуста містить 12 мг заліза на 100 г продукту;
  • буряк – 30 мг мікроелементу на 100 г продукту;
  • гранат – до 30 мг заліза на 100 г продукту.

У щоденний раціон рекомендується додати продукти, збагачені кобальтом і марганцем: кальмар, тунець, тріска, сом, камбала, щука, вівсяні висівки, рисове борошно. Ці продукти допомагають засвоюватись залізу та прискорюють виробництво гемоглобіну. Також у їжу рекомендується додати лікарські трави: кропиву дводомну, череду трироздільну, настій плодів шипшини, суниці, чай з плодів горобини, чорну смородину.

Профілактика дефіциту гемоглобіну

Щоб запобігти падінню гемоглобіну у новонародженої дитини, мамі у другому та третьому триместрі вагітності слід приймати препарати заліза у добовій дозі – 60 мг. Профілактика нестачі гемоглобіну після народження дитини – збалансоване харчування, яке має містити добову дозу заліза від 0,5 до 1,2 мг. Проконсультуйтеся з лікарем та отримайте індивідуальні заходи профілактики анемії.

Педіатрія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Як підняти гемоглобін у дитини? - Овчаренко Наталя Сергіївна
Овчаренко Наталя Сергіївна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 24 оцінок
Як підняти гемоглобін у дитини?
Лікар-педіатр. Перша категорія.
Як підняти гемоглобін у дитини?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Saide Aliyeva 1 рік тому
Здрастуйте, у мене дуже низький гемоглобін, які ліки можу приймати
Відповісти
Наталія Павлова Saide Aliyeva Saide Aliyeva 1 рік тому
Добрий день, Saide Aliyeva. Для призначення схеми лікування необхідно знати ваш детальний анамнез. Пропонуємо звернутися до лікаря, який зможе зібрати ваш анамнез і призначити коректну схему лікування, яка підійде саме вам. Ми не рекомендуємо займатися самолікуванням. В «ОН Клінік» з'явилася можливість пройти онлайн-консультацію фахівців. З подробицями можете ознайомитися на сторінці https://onclinic.ua/news/online-consultation.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!