Logo
0 800 30 11 77

Що таке радіохвильова терапія і де її використовують?

Що таке радіохвильова терапія і де її використовують?
Читати 6 хвилин | Створено: 25 лютого 2014 | Оновлено: 2 травня 2023 | 24052 24052
Малоінвазивна хірургія — це різновид низькотравматичних оперативних втручань. Одним із напрямів малоінвазивних хірургічних операцій є радіохвильовий метод.

Що таке радіохвильова хірургія?

Радіохвильова хірургія — це напрям малоінвазивної хірургії, в основі якого лежить використання фізичних властивостей радіохвиль (енергія радіохвилі застосовується для розрізання тканин замість скальпеля). Радіохвильовий метод використовують у гінекології, проктології, урології, дерматології, оториноларингології та неврології.

Радіохвильовим методом можна видалити новоутворення, розсікти тканини, коагулювати судини. Радіохвильова вазотомія носових ходів застосовується для лікування хронічної закладеності носа. Процедури проводять за допомогою спеціального приладу (наприклад, апарату «Сургітрон»), що передає радіохвильове випромінювання на спеціальний радіоніж, який замінює скальпель. Енергія концентрується на кінчику електрода, викликаючи сплеск внутрішньоклітинної молекулярної енергії, яка нагріває тканини. Безпосередній контакт електрода зі шкірою і тканинами відсутній, а сам електрод не нагрівається.

Радіохвильова терапія дає змогу досягти максимального контролю, універсальності, точності та безпеки. Переваги радіохвильової хірургії:

  • низька травматичність (не пошкоджуються здорові тканини);
  • низький ризик кровотеч (радіохвилі коагулюють судини в операційній рані);
  • короткий період відновлення (порівняно з видаленням скальпелем);
  • низький ризик інфекційних ускладнень (радіохвилі мають знезаражувальні властивості);
  • амбулаторний режим (без госпіталізації);
  • відсутність потреби в тривалому наркозі.

Цей метод надійний, не викликає кровотеч, не залишає рубцевих змін і має стерилізуючий ефект. Рана після нього заживає швидко (протягом двох-трьох тижнів). Ефективність радіохірургічного впливу висока, а рецидиви після нього практично не зустрічаються.

Які захворювання лікують радіохвилею в гінекології?

Радіохвильове лікування в гінекології застосовується для лікування дисплазії шийки матки (передракових змін шийкового епітелію), видалення новоутворень (гострих кондилом, поліпів) на статевих органах. Гінеколог також може призначити радіохвильову діагностику — біопсію шийки матки і цервікального каналу за допомогою радіохвилі.

Як проходить радіохвильове лікування шийки матки?

Радіохвильова деструкція шийки матки займає 30-40 хвилин і проводиться на гінекологічному кріслі. Радіохвильова конізація шийки матки — це конусоподібне висічення тканин маткової шийки, що використовується при передракових захворюваннях (ерозії, лейкоплакії цервікального епітелію). Під час радіохвильової ексцизії шийки матки видаляють тільки ділянки видозміненої тканини.

Відновлення після радіохвильової терапії ерозії шийки матки займає до двох тижнів. У період реабілітації після радіохвильової операції шийки матки необхідно утриматися від статевих актів, купання у відкритих водоймах, відвідування басейнів, сауни, спортивних тренувань і застосування вагінальних свічок.

Радіохвильова терапія в проктології

Проктолог займається діагностикою та лікуванням захворювань заднього проходу і прямої кишки. Проктологічні захворювання проявляються порушеннями випорожнення, кров'ю в калі, періанальним свербінням.

Радіохвильова хірургія в проктології замінює класичні оперативні втручання. Показання до радіохвильового лікування в проктології:

  • геморой;
  • анальні тріщини;
  • бахромки заднього проходу;
  • гострокінцеві кондиломи періанальної зони;
  • новоутворення ануса й анального каналу;
  • поліпи прямої кишки;
  • травми заднього проходу (наприклад, розриви).

Радіохвильовим методом видаляють хронічні тріщини анального отвору, які проявляються болем і мокнуттям у ділянці заднього проходу. Анальні бахромки являють собою складку слизової оболонки біля ануса.

Як видаляють геморой радіохвильовим методом?

Геморой — це захворювання прямої кишки, за якого венозні сплетіння кишківника розширюються, утворюють вузли і в разі їх пошкодження призводять до кровотеч із заднього проходу. Видалення геморою радіохвильовим методом проктолог проводить через задній прохід за допомогою аноскопа (приладу, оснащеного камерою, який дає змогу оглядати анус, анальний канал і нижній відділ прямої кишки). Радіохвильова гемороїдектомія займає 30-40 хвилин і проходить під місцевим знеболенням або під короткочасним наркозом.

Радіохвильова хірургія в дерматології

Радіохвильова хірургія в дерматології застосовується для видалення новоутворень на шкірі та слизових оболонках. За допомогою радіохвильового випромінювання можна видалити папіломи, гострокінцеві кондиломи, родимки і бородавки.

Гострі кондиломи — це новоутворення, які виникають під час інфікування вірусом папіломи людини (ВПЛ). Радіохвильова деструкція кондилом дає змогу видалити їх на шкірі та слизових оболонках геніталій і періанальної зони.

Радіохвильову терапію в косметології також застосовують для стимуляції кровообігу і поліпшення якості шкіри. Для радіохвильового ліфтингу застосовуються слабкі частоти радіохвиль, які не пошкоджують шкіру, а стимулюють роботу клітин.

Як проходить радіохвильове видалення родимок і бородавок?

Радіохвильова коагуляція родимок проводиться під місцевим знеболенням (дерматолог обколює родимку анестетиком або наносить заморожувальний спрей). Процедура радіохвильового видалення родимок займає від 15 хвилин до години (залежно від кількості родимок та їхнього розташування).

Проктологія в ОН Клінік Чернігів

Що таке радіохвильова терапія і де її використовують? - Руденко Володимир Трохімович
Руденко Володимир Трохімович
ОН Клінік Чернігів
вул. Героїв Чорнобиля, 3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00

Популярні питання

1. Радіохвильова хірургія чи лазерна — як обрати?

Радіохвильовий і лазерний методи малоінвазивної хірургії застосовуються для низькотравматичного висічення ділянок уражених тканин. Обирати між лазерним або радіохвильовим лікуванням повинен хірург залежно від захворювання, локалізації проблеми, наявного обладнання та досвіду роботи з ним.

2. Радіохвильова коагуляція шийки матки — боляче чи ні?

Радіохвильова коагуляція шийки матки — це лікувальна та діагностична процедура, за допомогою якої можна видалити цервікальні новоутворення або взяти біопсію (тканину шийки матки на аналіз під мікроскопом). Залежно від тривалості та масштабів втручання, а також чутливості жінки радіохвильові процедури на шийці матки можуть проводитися без анестезії, під місцевим знеболенням або під короткочасним наркозом.

3. Як видаляють папіломи радіохвильовим методом?

Видалення папілом радіохвильовим методом займає до півгодини і проводиться під місцевим знеболенням. Лікар дезінфікує місце операції і наносить на шкіру навколо новоутворення охолоджувальний спрей або вводить анестезувальний препарат, після чого зрізає папілому радіоножем. На рану, що утворилася, лікар може нанести антибіотик, щоб перешкоджати занесенню інфекції або накласти стерильну пов'язку. Процедура проходить в амбулаторних умовах (без госпіталізації), після втручання можна піти додому.

4. Чи можна видалити радіохвилею поліпи?

За допомогою радіохвильової вапоризації можна видалити поліпи на шкірі та слизових оболонках репродуктивних органів, заднього проходу, уретри, а також у кишківнику, сечовому міхурі та порожнині носа. Після радіохвильового видалення зразки новоутворень посилають на гістологічне (під мікроскопом) дослідження, що дає змогу встановити їхню природу (доброякісні чи злоякісні).

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 11 оцінок
Що таке радіохвильова терапія і де її використовують?
Лікар-проктолог, хірург. Вища категорія.
Що таке радіохвильова терапія і де її використовують?
Стаття перевірена: Лаппо Андрій Олександрович
Лікар-проктолог, хірург. Вища категорія.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Марина 10 місяців тому
Добрий день! Після пологів зважилася на видалення геморою. Лікар пропонував радіохвильовий метод. Чи можна видалити вузли біля ануса під час лактації?
Відповісти
Добрий день! Період годування грудьми є відносним протипоказанням до проведення планових операцій. Якщо захворювання не загострюється (наприклад, немає активної кровотечі), то операцію можна відкласти до закінчення лактації.
Павло 10 місяців тому
Доброго дня! Хочу видалити родимки на спині радіохвилею. Які протипоказання до радіохвильового видалення родимок?
Відповісти
Доброго дня! Протипоказаннями до видалення родимок за допомогою радіохвильового випромінювання слугують вагітність, лактація, запалення шкіри навколо родимки, приймання кроворозріджувальних препаратів. У разі підозри на злоякісну зміну родимки (рак шкіри) перед її видаленням необхідно проконсультуватися з онкодерматологом.
Аріна 10 місяців тому
Добрий день! Гінеколог виявив поліп всередині шийки матки. Аналізи показали, що треба видаляти, але я боюся операції. Що робити?
Відповісти
Добрий день! Альтернативою класичній хірургії може бути радіохвильове видалення поліпа цервікального каналу. Перевагами висічення поліпа радіохвильовим методом є низька травматичність, невисокий ризик кровотечі та короткий (до 10 днів) період відновлення.
Катерина 10 місяців тому
Добрий день! Завтра йду на процедуру до гінеколога, будуть робити аналіз тканини з шийки матки на рак. Як довго триває відновлення після радіохвильової біопсії шийки матки?
Відповісти
Добрий день! Відновлювальний період після радіохвильового втручання на шийці матки триває 7-10 днів. У період реабілітації після радіохвильової біопсії органів жіночої репродуктивної системи необхідно утриматися від вагінальних статевих контактів, купання у відкритих водоймах і басейнах, фізичних навантажень.
Максим 10 місяців тому
Здрастуйте! Давно страждаю від геморою. До цього лікувався маззю і таблетками для вен. Тепер проктолог рекомендує видалити вузли радіохвилею. Що це за метод і чи варто робити?
Відповісти
Здрастуйте! Радіохвильова коагуляція гемороїдального вузла — це ефективний малоінвазивний метод хірургічного лікування геморою, за якого вузли видаляють за допомогою радіохвильового випромінювання. Операцію проводять без розрізів скальпелем, тому вона є низькотравматичною і не зачіпає здорові тканини.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!