Logo
0 800 30 11 77

Здоров’я в карантин — реальність!

Здоров’я в карантин — реальність!
Читати 5 хвилин | Створено: 16 квітня 2020 | Оновлено: 16 квітня 2020 | 4000 4000
Пандемія — привід залишитися вдома, щоб уникнути зараження. У холодну пору збільшується ризик зараження респіраторними захворюваннями, зокрема і коронавірусом.

Міністерство охорони здоров'я України зазначає, що до основних клінічних ознак коронавірусу належать утруднене дихання, лихоманка, а також кашель, біль у горлі, озноб та задишка. У разі виникнення цих симптомів потрібно звертатися до лікаря.

Карантин — це канікули?

Багато людей сприймають карантин як канікули, не особливо змінюючи свій звичний спосіб життя. Це неправильно. По-перше, карантин вимагає мінімізації спілкування з іншими людьми, нехай навіть цілком здоровими. По-друге, тривале життя в чотирьох стінах порушує звичний спосіб життя і насамперед відбивається на нашому харчуванні. Скільки разів вдень чи вночі ви підходите до холодильника?

Лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Дмитро Орленко каже:

«Дотримуватися збалансованого та правильного харчування потрібно як у період карантину, так і після нього. Урізноманітнюйте своє меню не лише гречкою, а й іншими злаковими (рисом, бобовими, вівсянкою), рибою, кисломолочними продуктами, фруктами та овочами. І, звичайно, слідкуйте за терміном придатності куплених продуктів».

Карантин збиває час сніданків, обідів та вечерь. Як лікар, раджу виробити не тільки режим дня, а й передбачити оптимальний час для їди (їжте 4-5 разів на день невеликими порціями). Для перекусів намагайтеся не використовувати снеки, чіпси та солодощі. Використовуйте здорову альтернативу: горіхи, фрукти, сухофрукти, чорний шоколад.

Правильно харчуватися — це не означає багато або часто вживати їжу. Це означає, що їжа має бути збагачена вітамінами та мінералами, а також білками, вуглеводами та жирами.

Карантин & режим дня

Не рекомендую спокушатися на «поспати» вранці. Ранковий час можна використовувати з користю для душі та тіла: зробіть зарядку, займіться йогою або медитацією, накачайте прес або сідниці. Незабаром літо, тож карантин — чудова можливість привести себе у форму. А ще раджу уникати довгих нічних посиденьок перед телевізором. Намагайтеся лягати та прокидатися в один і той самий час. Якщо дотримуватися такого ритму, вихід на роботу після карантину не здаватиметься пеклом.

Лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Полтава» Леся Третякова зазначає:

«До карантину багато хто скаржився на брак часу для занять спортом. Настав час здійснити задумане. Щоб уникнути травм, вибирайте вправи по силі, поступово збільшуючи навантаження. Спорт загартує імунну систему. Можна додати контрастний душ, який покращує метаболізм, знімає стрес, дарує бадьорість».

Карантин — не час для прогулянок?

Самоізоляція — не привід відмовлятися від прогулянок на свіжому повітрі. Гуляти обов'язково, проте уникайте місць великого скупчення людей. Вибирайте безлюдні місця та дихайте свіжим повітрям не менше, ніж пів години на добу. Кисень покращує травлення, активізує роботу головного мозку, насичує клітини киснем, нормалізує артеріальний тиск та зміцнює імунітет.

Карантин & маска

Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що коронавірусна хвороба належить до хвороб, що виліковуються. Захворіти на COVID-19 можна у будь-яку пору року, однак у холоди випадків зараження набагато більше, втім, як і іншими респіраторними інфекціями. Щоб захистити себе, потрібно частіше мити руки (або використовувати дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі) та намагатися не торкатися очей, ротової та носової області. Дезінфікувати руки потрібно перед обробкою їжі, перед їдою, а також після відвідування туалету.

Маска не захищає від інфекції. Здорова людина повинна одягати її лише у випадках, коли:

  • надає допомогу чи контактує з інфікованим;
  • чхає чи кашляє.

Якщо не відчуваєте нездужання чи погіршення самопочуття, маску носити не потрібно. Перед тим як брати маску в руки, використовуйте антисептик або мийте руки з милом. Одягати маску потрібно так, щоб вона закривала ніс і не залишала відкритою нижню частину обличчя. Знімати її потрібно за допомогою гумок, не торкаючись лицьової (передньої) частини.

Карантин & прибирання

Чистити житло в надії уникнути зараження коронавірусом — зайве. Особливих вимог до прибирання під час пандемії немає. Тим не менш, не лінуйтеся стежити за порядком та чистотою в будинку. Регулярно чистіть поверхні, до яких часто торкаєтесь (наприклад, протирайте дверні ручки та навіть телефони, прибирайте кухонні та ванні кімнати). Для цього використовуйте спеціальні мийні засоби та воду. Також дбайте про чистоту спального місця та місця прийому їжі. Зайва стерильність така ж шкідлива, як і її відсутність.

Карантин і психічне здоров'я

Як зберегти психічне здоров'я під час ізоляції? Даю прості рекомендації:

  • зберігайте спокій та черпайте інформацію з надійних джерел;
  • випромінюйте позитив та надихайтеся позитивними емоціями;
  • будьте завжди зайняті;
  • регулярно займайтеся спортом, оскільки це допомагає зменшити стрес.

Усім 36,6!

А як ви проводите карантин?

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

Здоров’я в карантин — реальність! - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Здоров’я в карантин — реальність!
Сімейний лікар. Вища категорія.
Здоров’я в карантин — реальність!
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!