Logo
0 800 30 11 77

Що таке простатит і як його позбутися?

Що таке простатит і як його позбутися?
Читати 9 хвилин | Створено: 27 лютого 2019 | Оновлено: 4 січня 2023 | 131481 131481
З простатитом стикається близько 8,2% чоловіків у світі. У 90-95% випадків діагностують хронічний простатит, у 2-5% випадків – гострий бактеріальний простатит. На діагностиці, лікуванні та профілактиці простатиту у чоловіків спеціалізується уролог.

Що таке простатит?

Простатит – це урологічне захворювання, яке характеризується запаленням передміхурової залози у чоловіків. Залежно від форми перебігу розрізняють гострий і хронічний простатит.

Симптоми простатиту

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Простатит у чоловіків на ранній стадії може мати безсимптомний перебіг або неяскраво виражені симптоми. Першими ознаками простатиту зазвичай є біль і печіння при сечовипусканні.

Симптоми простатиту

Симптоми простатиту

Інші симптоми простатиту:

При гострому простатиті симптоми також включають м'язові болі, пропасницю, озноб, нудоту та блювання. Виділення у чоловіків при простатиті можуть набувати жовтого або зеленого відтінку і неприємного запаху за відсутності лікування.

Стадії (форми) гострого простатиту

Катаральна стадія простатиту

Характеризується запаленням окремих часток залози, через які змінюється структура слизових оболонок і підслизового шару вивідних проток. Набряк стінок проток передміхурової залози призводить до застійних явищ у фолікулах простати і прогресування гострого простатиту.

Фолікулярна стадія простатиту

Розвивається вогнищеве нагноєння пошкоджених часток, через що болі стають інтенсивнішими, віддають у задній прохід і можуть посилюватися під час дефекації. 

Паренхіматозна стадія простатиту

Відбувається множинне ураження простати із залученням більшої частини простати в запальний процес. Дрібні гнійники можуть зливатися у велике вогнище, формуючи абсцес. При довільному розтині абсцесу відбувається викид гнійного вмісту в уретру, пряму кишку або сечовий міхур.

Симптоми при хронічному простатиті яскраво проявляються у періоди загострень та зникають під час ремісії. Також можуть відчуватися тупі болі в області тазу та геніталій, з'являтися проблеми з сечовипусканням при хронічному простатиті.

Простатит має схожі симптоми зі стриктурою (звуженням) уретри, абсцесом і аденомою простати, раком передміхурової залози та сечового міхура. Поставити діагноз та призначити курс терапії може уролог після збирання анамнезу, фізичного огляду та вивчення результатів лабораторних аналізів.

Причини простатиту

Бактеріальний простатит може розвинутись через бактерії, які вражають передміхурову залозу (наприклад, кишкова паличка). Інші причини простатиту:

  • венеричні захворювання (гонорея, хламідіоз);
  • травма простати чи органів малого тазу;
  • вірус імунодефіциту людини;
  • збій гормонального фону;
  • аутоімунні захворювання (наприклад, ревматоїдний артрит, червоний вовчак);
  • дисфункція нервової системи;
  • психологічний стрес;
  • спазм м'язів тазового дна;
  • камені передміхурової залози;
  • неповне випорожнення сечового міхура (затримка сечі).

Підвищити ризик розвитку простатиту можуть збільшена передміхурова залоза, наявність сечового катетера та інфекції сечового міхура та сечовивідних шляхів. Спровокувати запалення простати може ушкодження нерва у ділянці тазу під час операції чи травми.

Нерідко причинами інфікування простати стають запалення у прямій кишці або сечівнику. Інфікування передміхурової залози буває висхідним (бактерії піднімаються від зовнішнього уретрального отвору до простати) і низхідним (мікроби проникають у простату разом із інфікованою сечею).

Хронічний простатит

Хронічний простатит діагностують при запаленні простати понад три місяці. Види хронічного простатиту:

  • хронічний бактеріальний простатит. Викликається бактеріальною інфекцією, зазвичай вражає чоловіків молодого та середнього віку;
  • хронічний небактеріальний простатит (синдром хронічного тазового болю). Супроводжується болем у нижній частині живота, попереку, між яєчками та анусом, а також над лобком.

Простатит у хронічній формі може бути викликаний блокуванням виходу сечі з уретри, подразненням передміхурової залози (через дію сечової кислоти), порушеним функціонуванням нервів та м'язів тазу. Лікування хронічного простатиту підбирається урологом залежно від його типу та симптомів пацієнта.

Застійний простатит

Застійний (конгестивний) простатит розвивається через переповнення передміхурової залози кров'ю або порушення її відтоку. При застійному простатиті знижується лібідо, порушується сечовипускання, з'являються ниючі болі в області паху.

Порушення кровообігу в артеріях малого тазу, викликане малорухливим способом життя та надмірною вагою, зумовлює виникнення застійних явищ. Клітини тканин передміхурової залози не отримують достатньої кількості кисню, що створює умови для розмноження в них патогенних мікроорганізмів. Нерегулярні та перервані статеві контакти також можуть спровокувати запалення простати (через порушення відтоку секрету передміхурової залози).

Калькульозний простатит

Калькульозний простатит є ускладненням хронічного запалення передміхурової залози та характеризується утворенням каменів (відкладень кальцію) у простаті або її вивідних протоках. Характерним симптомом калькульозного простатиту є біль у ділянці промежини та мошонки, які посилюються під час статевих контактів, після дефекації, при фізичних навантаженнях.

На розвиток калькульозного простатиту також можуть вказувати наявність крові у сечі та спермі, виділення секрету передміхурової залози у стані спокою або під час фізичної активності. Симптоми простатиту посилюються у міру збільшення кількості та розміру каменів у простаті.

Як вилікувати простатит назавжди?

Вилікувати простатит назавжди допоможе уролог після встановлення діагнозу. На прийомі лікар збирає анамнез (питає про симптоми та час їх появи, перенесені інфекції, захворювання та операції). Діагностика простатиту:

  • пальпація передміхурової залози;
  • мазок з уретри (для встановлення наявності бактерій у секреті передміхурової залози);
  • загальний аналіз сечі та крові;
  • визначення рівня ПСА (білка, що виробляється клітинами простати);
  • бактеріологічне та цитологічне дослідження сечі.

При підозрі на збільшення передміхурової залози або наявність новоутворень у простаті та сечовому міхурі уролог може направити на ультразвукове дослідження органів малого тазу. Лікар також може провести уродинамічні тести для оцінки здатності сечового міхура та уретри до утримання та виділення сечі.

Вид медикаментозного лікування простатиту підбирається урологом залежно від типу, форми перебігу та причини запалення простати. Способи лікування простатиту:

  • антибактеріальні препарати (внутрішньовенне введення або пероральний прийом);
  • знеболювальні засоби;
  • нестероїдні протизапальні препарати (зменшують набряк простати);
  • ліки, що покращують статеву функцію.

При простатиті уролог також може направити на фізіотерапію для покращення тонусу м'язів тазового дна. Для полегшення симптомів хронічного простатиту лікар може рекомендувати масаж простати, який дозволяє вивести надмірну насіннєву рідину із передміхурової залози та зменшити запалення.

Для лікування хронічного простатиту лікар також призначає альфа-блокатори, які застосовуються для розслаблення шийки сечового міхура та м'язових волокон у місці з'єднання простати із сечовим міхуром. Альфа-блокатори дозволяють зменшити симптоми простатиту (болюче та утруднене сечовипускання).

Профілактика простатиту

Профілактика простатиту полягає у використанні презервативів під час статевих контактів (дозволяє уникнути появи статевих інфекцій). Гігієна статевих органів також дозволить зменшити ризик запалення передміхурової залози.

Дієта при простатиті

Дієта при простатиті призначається урологом для зменшення симптомів (болю та печіння при сечовипусканні). При простатиті рекомендовано виключити кислі та гострі продукти, газовані, алкогольні та напої, що містять кофеїн (подразнюють сечовий міхур). Для полегшення ознак простатиту необхідно підтримувати питний режим.

При простатиті необхідно включити до раціону продукти, що містять цинк (горіхи, молюски, яйця та м'ясо). Зменшити запалення передміхурової залози допоможуть омега-3 жирні кислоти (містяться у рибі та морепродуктах).

Вправи при простатиті

Регулярні вправи від простатиту (ходьба, плавання, біг) дозволяють зменшити запалення простати та полегшити симптоми. Уролог може порекомендувати вправи Кегеля для зміцнення м'язів тазового дна.

Лікування простатиту: народні засоби

Лікувати простатит народними засобами не можна через ризик посилення симптомів та переходу захворювання в хронічну форму. Неправильне лікування гострого простатиту може призвести до розвитку ускладнень (бактеріального зараження крові, епідидиміту, абсцесу простати, поширенню інфекції на нижній відділ хребта). Наслідками хронічного простатиту можуть стати еректильна дисфункція та безплідність.

Урологія в ОН Клінік Одеса

Що таке простатит і як його позбутися? - Лисак Євген Леонідович
Лисак Євген Леонідович
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як вести статеве життя при простатиті?

Вести статеве життя при простатиті необхідно для запобігання застою насіннєвої рідини в передміхуровій залозі. За наявності бактеріального простатиту під час статевих контактів слід використовувати бар'єрну контрацепцію для запобігання інфікуванню партнера.

2. Простатит у чоловіків – як впливає на жінку?

Простатит у чоловіків впливає на жінку при незахищеному статевому контакті, під час якого бактеріальна інфекція може вразити геніталії, сечовий міхур та сечовивідні шляхи. Попадання інфекції в організм жінки може призвести до розвитку захворювань сечостатевої системи (наприклад, уретрит, цистит та вагініт).

3. Що не можна робити при простатиті?

При простатиті не можна робити фізичні вправи з великою вагою (присідання зі штангою) та їсти солоні, копчені та гострі продукти. Також при запаленні передміхурової залози протипоказані їзда на велосипеді та тривале перебування за кермом (сприяють застою крові у простаті).

4. Як болить простатит?

Болі при простатиті можуть локалізуватися в області живота, паху та попереку. Також дискомфорт і болючість з'являються в промежині (між мошонкою та прямою кишкою), статевому члені та яєчках.

5. Як лікувати простатит самостійно?

Лікувати простатит самостійно не можна, оскільки запалення простати має схожі симптоми з іншими захворюваннями (аденома, абсцес, рак передміхурової залози). Діагностувати та вилікувати простатит зможе уролог за допомогою курсу медикаментозної терапії.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 22 оцінок
Що таке простатит і як його позбутися?
Лікар-уролог. Вища категорія.
Що таке простатит і як його позбутися?
Стаття перевірена: Грейліх Денис Андрійович
Лікар-уролог, андролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Артем 1 рік тому
Доброго вечора, я хочу запобігти розвитку простатиту, оскільки перебуваю в групі ризику через сидячу роботу (я водій). Що любить передміхурова залоза? Може мені якось змінити харчування?
Відповісти
Доброго вечора, знизити ризик розвитку простатиту допоможуть продукти, що містять цинк. До зазначених продуктів відносяться морепродукти (устриці, креветки), гарбузове насіння, волоські горіхи та часник. Також потрібно регулярно займатися фізичними вправами та підтримувати питний режим.
Вадим 1 рік тому
Добрий день. Не знаю що робити. Зараз проходжу лікування простатиту, але біль у ділянці тазу не йде. Чим зняти біль при простатиті? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Доброго дня зняти біль при простатиті можна за допомогою знеболюючих препаратів, які призначить уролог. Також зменшити больовий синдром допоможуть теплі ванни або грілки з теплою водою.
Данило 1 рік тому
Здрастуйте, у мене бактеріальний хронічний простатит, з яким я борюся вже два роки. Нещодавно простатит загострився, викликаючи у мене сильний біль. Як зняти загострення при хронічному простатиті?
Відповісти
Здрастуйте, зняти загострення простатиту допоможе уролог за допомогою нестероїдних протизапальних препаратів. Також необхідно обмежити споживання кислого, жирного та солоного, оскільки зазначені продукти можуть подразнювати сечовий міхур та призводити до посилення больового синдрому.
Кирило 1 рік тому
Здрастуйте, звернувся до уролога через сильні болі та печіння при сечовипусканні, дискомфорту та болю в животі та статевому члені, а також проблем з ерекцією. Виявилось, що в мене простатит. Дуже переживаю через це. Підкажіть, скільки живуть люди із простатитом?
Відповісти
Доброго дня простатит не впливає на тривалість життя. Запалення передміхурової залози піддається лікуванню за допомогою лікарських засобів. Позбутися простатиту допоможе дотримання призначених урологом рекомендацій, дієта та підтримання питного режиму.
Євген 1 рік тому
Доброго дня, у мене діагностували гострий бактеріальний простатит. Проходжу лікування, яке призначив уролог. Проте хочу спитати, а чого боїться простатит? Можливо потрібно використовувати дієту?
Відповісти
Доброго дня, при простатиті з раціону необхідно виключити алкоголь, нікотин і кофеїн. Також рекомендується обмежити споживання червоного м'яса та рафінованих вуглеводів (борошняних та хлібобулочних виробів).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!