Logo
0 800 30 11 77

Причини виникнення і лікування геморою під час вагітності

Причини виникнення і лікування геморою під час вагітності
Читати 5 хвилин | Створено: 27 травня 2021 | Оновлено: 27 травня 2021 | 92067 92067
Жінки під час вагітності схильні до захворювань, які пов'язані з патологічним розширенням вен.

Внаслідок фізіологічних змін в організмі жінки під час вагітності, може виникнути геморой. Найчастіше геморой виникає в третьому триместрі вагітності і може самостійно пройти після пологів.

Що таке геморой?

Геморой - це захворювання, за якого вени прямої кишки розширюються і деформуються, утворюючи гемороїдальні вузли (судинні утворення). Геморой може бути внутрішнім і зовнішнім. Внутрішній геморой розвивається в анусі та прямій кишці, зовнішній геморой - зовні анального отвору.

Причини виникнення геморою за вагітності

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Майже у 50% жінок виникає геморой під час вагітності. Причини геморою за вагітності такі:

  • збільшений об'єм крові призводить до розширення вен;
  • зміна рівню гормонів;
  • тиск на вени біля ануса збільшеною маткою;
  • зміни у вазі;
  • закрепи;
  • прийом добавок заліза і кальцію (часто призначаються під час вагітності).

Симптоми геморою під час вагітності

Симптоми геморою наступні:

  • біль у задньому проході під час випорожнення;
  • свербіння і печіння в області ануса;
  • припухлість, ущільнення, шишки в області ануса;
  • кров у калі під час дефекації.

Методи діагностики геморою під час вагітності

Варто звернутися до лікаря, якщо присутній біль в області заднього проходу або присутня кров під час дефекації. Щоб полегшити прояв геморою під час вагітності та не допустити розвитку ускладнень, потрібна консультація проктолога.

Зовнішній геморой діагностується візуальним оглядом проктолога, а для дослідження внутрішнього геморою лікар може призначити аноскопію. Аноскопія - це процедура, яка за допомогою спеціального пристрою (аноскопа) дозволяє виявити і досліджувати аномалії в анально-ректальних областях. Вагітність не є протипоказанням до ендоскопічного обстеження.

Як вилікувати геморой під час вагітності?

За вираженості симптомів і ступенем розтягування гемороїдальних вен розрізняють чотири стадії геморою:

  • перша стадія геморою протікає майже безсимптомно, можуть прощупуватись невеликі вузли в області заднього проходу, може з'явитися дискомфорт і помірний біль під час дефекації;
  • друга стадія геморою характеризується запаленням гемороїдальних вузлів, які відчуваються в задньому проході, викликають свербіння, печіння і біль;
  • третя стадія геморою включає всі симптоми другої стадії з наростаючим болем, гемороїдальні вузли можуть випадати з ануса під час дефекації;
  • четверта стадія геморою характеризується періодичною кровотечею, гемороїдальні вузли знаходяться зовні, вправити їх назад самостійно неможливо.

За характером перебігу захворювання буває гостра і хронічна форма геморою. Гострий геморой характеризується тромбозом гемороїдальних вен, супроводжується нападами гострого болю в задньому проході, які посилюються під час дефекації і будь-якому напруженні (чханні, ходінні). Гострий геморой виникає раптово, зазвичай тривати 10-15 днів. Без лікування гострого геморою загострення можуть повторюватися і перейти в хронічну форму захворювання.

Лікування геморою залежить від ступеня вираженості симптомів. Лікування геморою за вагітності, як правило, полягає в наступному:

  • медикаментозна симптоматична терапія для зменшення больового синдрому (мазі, свічки), для розрідження крові, для регенерації тканин;
  • спеціальна дієта за геморою (багаті клітковиною продукти харчування, виключення прянощів, гострого і маринованого);
  • усунення причин розвитку геморою (закрепи, діареї).

Під час вагітності хронічний геморой може загостритися випаданням гемороїдальних вузлів і кровотечею. У цьому випадку необхідне хірургічне видалення геморою. Вагітним з подібними ускладненнями проводяться наступні малоінвазивні методи:

  • лігування гемороїдальних вузлів (видалення гемороїдального вузла за допомогою спеціального латексного кільця);
  • склеротерапія (хімічне припікання судин, що живлять гемороїдальні вузли);
  • лазерна вапоризація (гемороїдальні вузли припікаються за допомогою лазерного променя);
  • інфрачервона фотокоагуляція (вплив на гемороїдальний вузол тепловим потоком, за допомогою інфрачервоного променя).

Хірургічне лікування геморою під час вагітності проктолог призначає в тому випадку, якщо у жінки існує ризик ускладнень (гострі інфекції) і захворювання протікає важко. Якщо стан вагітної жінки дозволяє, то проктолог відкладе малоінвазивну операцію до відновлення жінки після пологів і підбере комплексну терапію для зменшення симптомів геморою (найчастіше місцеві препарати).

Проктологія в ОН Клінік Суми

Причини виникнення і лікування геморою під час вагітності - Смоловий Валерій Васильович
Смоловий Валерій Васильович
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як знеболити зовнішній геморой під час вагітності?

Знеболити зовнішній геморой за вагітності можна лікарськими препаратами, які безпечні для майбутньої матері та дитини. Це можуть бути місцеві мазі, креми, відвари лікарських трав.

Не варто використовувати народні засоби від геморою самостійно, так можна посилити захворювання. Компреси з настоїв лікарських трав, сидячі ванни та мазі може призначити тільки фахівець - проктолог.

2. Що робити, коли геморой кровоточить під час вагітності?

Якщо геморой кровоточить під час вагітності, не варто відкладати візит до проктолога. Спеціаліст призначить лікування і проконсультує про заходи профілактики.

Через кровотечу за геморою можуть виникнути такі ускладнення:

  • тромби;
  • залізодефіцитна анемія.
3. Чи є профілактика геморою під час вагітності?

Профілактика геморою під час вагітності полягає в наступному:

  • додати в раціон продукти харчування з високим вмістом клітковини (свіжі фрукти і овочі);
  • виключити продукти харчування, що подразнюють слизову оболонку прямої кишки (копчене, солоне, гостре);
  • пити достатню кількість води (1,5-2 л);
  • уникати тривалого сидіння;
  • не піднімати тяжкості;
  • додати помірні фізичні навантаження в розпорядок дня.
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 4 оцінок
Причини виникнення і лікування геморою під час вагітності
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія.
Причини виникнення і лікування геморою під час вагітності
Лікар хірург-проктолог.

Схожі статті:

Коментарі

Поліна 3 місяці тому
Доброго дня, у мене 35 тиждень вагітності, кілька днів тому відчула дивний тиск у прямій кишці, тому пішла до проктолога. Лікар оглянув і виявив геморой. Проктолог сказав, що видаляти не потрібно, проте я переживаю, як пройдуть пологи. Скажіть, чим небезпечний геморой під час вагітності?
Відповісти
Добрий день, геморой під час вагітності може призвести до кровотечі (через ушкодження судин запалених гемороїдальних вузлів) і тромбозу (через утруднений кровотік у венах малого таза). Зазначені ускладнення можуть посилитися під час пологів через збільшений тиск і напруження в ділянці таза.
Ірина 4 місяці тому
Добрий день, у мене 24 тиждень вагітності, з'явився зовнішній геморой першого ступеня. Підкажіть, чи можна використовувати свічки від геморою під час вагітності? Чи це шкідливо?
Відповісти
Доброго дня, свічки від геморою зазвичай містять активні інгредієнти (наприклад, анестетики), які можуть полегшити симптоми геморою (свербіж і запалення). Однак їх застосування під час вагітності слід узгоджувати з лікарем, оскільки деякі препарати можуть мати обмеження або бути протипоказаними. Лікар зможе порекомендувати безпечні альтернативи або підібрати правильне дозування для вагітних жінок.
Оксана 5 місяців тому
Доброго дня, розкажіть, будь ласка, як впливає геморой на вагітність? І які ризики можуть бути пов'язані з гемороєм під час пологів? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день, геморой під час вагітності може чинити негативний вплив на жінку і вагітність, включно зі збільшенням дискомфорту, свербежу і болю. Важчі випадки геморою можуть спричинити кровотечу або утворення тромбів у венах. Під час пологів геморой може посилитися через напругу, викликану потугами, що може збільшити дискомфорт і кровотечу.
Олена 6 місяців тому
Добрий день, у мене 36 тиждень вагітності. Геморой почався в другому триместрі, але я не переживала, бо болю не було. Однак зараз з'явилися хворобливі відчуття і дискомфорт у прямій кишці, які посилюються під час підмивання і в сидячому положенні. Чи можна гріти геморой під час вагітності?
Відповісти
Здрастуйте, для зняття дискомфорту і болю від геморою під час вагітності можна використовувати теплі компреси або сидячі ванни з теплою водою. Тепло сприяє розслабленню м'язів і зменшенню запалення, що може полегшити симптоми геморою. Однак слід уникати гарячої води та надто тривалих процедур, щоб не спричинити перегрів і не завдати шкоди здоров'ю.
Юлія 6 місяців тому
Здрастуйте, я нещодавно дізналася, що вагітна. Хочу спробувати уникнути появи геморою. Скажіть, як попередити геморой під час вагітності? Чи допоможе харчування знизити ризик розвитку захворювання?
Відповісти
Добрий день, для запобігання геморою під час вагітності важливо підтримувати збалансоване харчування, багате на клітковину (допомагає запобігти закрепам і покращує перистальтику кишківника) та виконувати регулярні фізичні вправи (зменшують тиск у венозній системі малого таза). Також важливо уникати тривалого сидіння або стояння, щоб зменшити статичний тиск на вени в ділянці таза.
Валерія 6 місяців тому
Добрий день, у мене геморой другої стадії, два вузли розташовані всередині, а один зовні. Гемороїдальні вузли не кровоточать і не випадають із прямої кишки, проте сверблять і болять під час дефекації. Чи можна планувати вагітність за геморою, чи потрібно спочатку його вилікувати? Чому?
Відповісти
Доброго дня, геморой може погіршитися під час вагітності через додатковий тиск на вени в тазовій ділянці. Це може призвести до збільшення дискомфорту й ускладнень під час вагітності та пологів. Лікування геморою до вагітності допоможе зменшити ризик його погіршення.
Жанна 6 місяців тому
Здрастуйте, у мене тільки п'ятий тиждень вагітності, і на даний момент геморою немає. Однак я хотіла б уточнити, на якому терміні вагітності може бути геморой? Як уникнути або знизити ризик його появи за допомогою фізичної активності?
Відповісти
Добрий день, геморой найпоширеніший у другому і третьому триместрах через збільшення тиску на вени в тазовій ділянці. Для зниження ризику геморою важливо вести активний спосіб життя, включно з регулярними фізичними вправами (прогулянки або заняття йогою) для зміцнення м'язів тазового дна та поліпшення кровообігу. Також важливо уникати тривалого сидіння або стояння в одній позі, робити перерви і піднімати ноги під час тривалого сидіння, щоб знизити навантаження на вени тазової ділянки.
Ольга 6 місяців тому
Добрий день, зараз я на 32 тижні вагітності. У мене є болі в прямій кишці, які стають сильнішими під час дефекації та підмивання, а також свербіж і печіння в ділянці заднього проходу. Підкажіть, чи можна прикладати лід до геморою під час вагітності для зняття болю? Якщо ні, то як можна полегшити біль без медикаментів (боюся нашкодити дитині)?
Відповісти
Здрастуйте, під час вагітності для зняття болю в разі геморою можна прикладати холодні компреси з льодом, використовуючи м'яку тканину між шкірою і льодом, щоб уникнути обмороження. Холод допомагає зменшити запалення і набряклість. Також корисні теплі сидячі ванни, оскільки тепла вода може розслабити м'язи, поліпшити кровообіг і полегшити дискомфорт. Однак важливо стежити за температурою води у ванні, щоб вона була комфортною і не спричиняла перегріву. Препарати для зняття болю можна приймати тільки після консультації з лікарем.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!