Logo
0 800 30 11 77

Хто такий уролог і що він лікує?

Хто такий уролог і що він лікує?
Читати 5 хвилин | Створено: 4 лютого 2014 | Оновлено: 26 травня 2023 | 17542 17542
До урологічних захворювань належать порушення в роботі сечовидільної системи: патології сечового міхура, нирок, сечоводів, уретри, сечовипускального каналу, а також дисфункції чоловічих статевих органів.

Захворювання сечостатевої системи потребують негайного звернення до лікаря, оскільки можуть переходити в хронічну форму і провокувати ускладнення (наприклад, патологічні зміни в органах, які відповідають за формування та виведення сечі, і порушення в роботі репродуктивної системи).

Хто такий уролог?

Уролог — це лікар, який діагностує та лікує захворювання органів сечовидільної системи у чоловіків і жінок. Також уролог займається лікуванням захворювань репродуктивної системи, статевих інфекцій і патологій статевих органів у чоловіків.

Що лікує уролог?

Поставте своє питання Дитячому урологу
«ОН Клінік»

Проконсультуватися з урологом необхідно в разі підозри на захворювання сечовивідних шляхів в обох статей і порушення в роботі статевої системи в чоловіків.

Що лікує уролог?

Що лікує уролог?

Уролог лікує:

  • запальні захворювання сечовидільної системи (цистит, уретрит, пієлонефрит);
  • сечокам'яну хворобу (утворення конкрементів у нирках або сечовому міхурі);
  • статеві інфекції у чоловіків (трихомоніаз, хламідіоз, генітальний герпес, мікоплазмоз);
  • захворювання простати (простатит, аденому простати);
  • новоутворення органів сечовидільної системи (кісти, папіломи і кондиломи);
  • розлади сечовипускання (нетримання сечі, енурез, гіперактивність сечового міхура);
  • гідроцеле (водянка яєчка);
  • чоловіче безпліддя.

Уролог діагностує і лікує проблеми з потенцією (наприклад, зниження лібідо або еректильну дисфункцію), а також проблеми з сім'явиверженням (передчасну еякуляцію, відсутність сперми). Також лікар спеціалізується на травмах і аномаліях розвитку статевого члена.

Як перевіряє уролог чоловіків?

Під час первинного прийому чоловіків уролог збирає анамнез, проводить огляд і пальпацію зовнішніх статевих органів, пальцеве ректальне дослідження передміхурової залози, також може призначити інструментальні методи діагностики. Діагностичні дослідження сечостатевої системи:

  • УЗД органів малого таза;
  • доплерографія судин статевого члена;
  • уретроскопія (ендоскопічне дослідження уретри та сечового міхура);
  • лабораторні аналізи крові, сечі, мазка з уретрального каналу;
  • дослідження сім’яної рідини (спермограма).

Дослідження лікар призначає, враховуючи скарги чоловіків і супутні симптоми. У разі порушень потенції чоловічий уролог може призначити біотезіометрію (визначення чутливості голівки та іннервації статевого члена) і вазоактивний тест (для оцінювання швидкості кровонаповнення пеніса під час штучної стимуляції ерекції).

Уролог чи нефролог — у чому різниця?

Уролог лікує захворювання всієї сечовидільної системи, нефролог — тільки патології нирок (наприклад, пієлонефрит, гломерулонефрит, полікістоз нирок, ниркову недостатність). Крім того, нефролог може призначити консервативне (медикаментозне) лікування захворювань, а уролог може проводити хірургічні операції.

Хто такий андролог?

Андролог — це винятково чоловічий лікар, який діагностує та лікує захворювання статевої системи. До андролога за консультацією слід звернутися в разі порушення статевого потягу, проблем з ерекцією або зачаттям дитини, а також у разі підозри на ЗПСШ (захворювання, що передаються статевим шляхом).

Як проходить прийом у андролога?

Прийом у андролога включає збір анамнезу, огляд і пальпацію зовнішніх статевих органів і пахових лімфовузлів. За необхідності андролог може призначити інструментальні обстеження (наприклад, УЗД статевого члена) і лабораторні аналізи (спермограму, бактеріологічне дослідження урогенітального мазка, дослідження на приховані статеві інфекції).

Хто такий жіночий уролог?

Уролог проводить діагностику, лікування та профілактику урологічних захворювань у жінок. До жіночого уролога звертаються з проблемами із зачаттям, підозрою на сечостатеві інфекції.

Поширені патології, які лікує жіночий уролог

Цистит

Гостре запалення сечового міхура, що призводить до постійних позивів до сечовипускання. Захворювання супроводжується різьбою в надлобковій ділянці, підвищенням температури тіла. Інколи з’являється нетримання сечі.

Пієлонефрит

Запалення ниркових мисок, що спричиняє гострий біль у попереку, нудоту, блювання та сильну лихоманку. Захворювання часто супроводжується циститом, тому хворий відчуває біль під час сечовипускання.

Сечокам’яна хвороба

Патологічний процес, пов’язаний з утворенням у нирках конкрементів. Вони заважають нормальному процесу утворення сечі та її відведенню, завдають хворому сильного болю.

Нетримання сечі

Розвивається з різних причин: механічні травми, аномалії розвитку органів, інфекції. Пацієнт стикається з мимовільним виділенням сечі під час фізичних навантажень, чхання, статевого акту.

Доброякісні та злоякісні новоутворення

Поліпи сечового міхура.

Звернутися за консультацією до жіночого уролога необхідно в разі болісного і частого сечовипускання, болю внизу живота і в ділянці попереку, а також у разі мимовільного підтікання сечі. Урологічні захворювання у жінок можуть вплинути на репродуктивну функцію, тому важливо один раз на рік проходити профілактичний огляд в уролога.

Як уролог оглядає жінок?

Прийом жінки в уролога включає збір анамнезу та фізикальний огляд, який проводиться на гінекологічному кріслі. Під час огляду лікар оцінює стан слизової оболонки піхви, визначає наявність пролапсу (опущення органів) і тонус м'язів тазового дна. Також уролог може призначити діагностичні заходи: УЗД нирок і сечового міхура та лабораторні аналізи крові й сечі.

Дитяча урологія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Хто такий уролог і що він лікує? - Бухмін Олексій В'ячеславович
Бухмін Олексій В'ячеславович
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чим відрізняється андролог від венеролога?

Венеролог займається діагностикою, лікуванням і профілактикою інфекцій, що передаються статевим шляхом (венеричних захворювань). До компетенції венеролога не входить лікування інших захворювань чоловічої статевої системи. На відміну від андролога, венеролог приймає чоловіків і жінок.

2. Що лікує сексолог-андролог?

Андролог-сексолог — це фахівець, який лікує проблеми чоловіків у сексуальній сфері, що не потребують хірургічного втручання. Лікар діагностує і лікує порушення потенції, які можуть виникати як за наявності захворювань (наприклад, ЗПСШ, зниження чутливості статевого члена, гормонального збою), так і на тлі психологічних проблем.

3. Хто кращий — уролог чи андролог?

Андролог — це лікар, який лікує виключно захворювання чоловічих статевих органів. На відміну від уролога, має вужчу спеціалізацію і не займається захворюваннями всієї сечостатевої системи, зокрема патологіями нирок, сечового міхура і сечовивідних шляхів.

4. Коли потрібно звернутися до уролога?

Першими ознаками урологічних захворювань є проблеми із сечовипусканням і болі в животі або попереку. Симптоми, за яких слід звернутися до уролога:

  • дискомфорт, важкість у промежині;
  • печіння, свербіж, різі, біль під час сечовипускання;
  • неможливість повністю спорожнити сечовий міхур;
  • помутніння сечі, зміна її запаху;
  • різні розміри яєчок;
  • болі в статевому члені та яєчках;
  • зниження потенції;
  • скорочення тривалості статевого акту;
  • зміна сперми в консистенції або кольорі;
  • хвороблива, тривала ерекція;
  • ущільнення в статевому члені, органах мошонки;
  • болі в крижах і куприку;
  • підтікання сечі (під час кашлю, чхання, сміху, заняття спортом);
  • нічний енурез.

Кожному чоловікові після 25 років слід проходити обстеження в уролога-андролога двічі на рік. Це допоможе виявити приховані статеві інфекції та урологічні захворювання на ранніх стадіях і уникнути ускладнень надалі.

5. Що лікує хірург-уролог?

Залежно від урологічного захворювання і його ступеня уролог може призначити медикаментозне лікування або хірургічну операцію. Хірург-уролог лікує:

  • варикоцеле (варикозне розширення вен сім'яного канатика яєчка);
  • сперматоцеле (кіста придатка яєчка);
  • гідроцеле (водянка яєчка — скупчення рідини в мошонці);
  • аденому передміхурової залози (доброякісна пухлина простати);
  • фімоз (звуження крайньої плоті).

Уролог-хірург проводить пластику вуздечки статевого члена (френулотомію), яка показана в разі аномально короткої вуздечки пеніса або її травмування. Хірургічне втручання може бути показане в разі нетримання сечі (передбачає встановлення імпланта).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Хто такий уролог і що він лікує?
Лікар-уролог, дитячий лікар-уролог. Вища кваліфікаційна категорія.
Хто такий уролог і що він лікує?
Стаття перевірена: Трубеко Сергій Миколайович
Лікар-уролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Семен 11 місяців тому
Добрий день! Який чоловічий лікар по статевих органах?
Відповісти
Добрий день. Уролог обстежує статеві органи чоловіка, виявляє захворювання і призначає лікування. Уролог спеціалізується на проблемах з потенцією, зачатті дитини, лікує венеричні захворювання і запальні захворювання сечостатевої системи (наприклад, простатит).
Олександр 11 місяців тому
Доброго дня. Як називається гінеколог для чоловіків?
Відповісти
Доброго дня. Для обстеження чоловічої статевої системи можна звернутися на консультацію до уролога або андролога. Обидва лікарі займаються лікуванням безпліддя, венеричних захворювань, порушення потенції, патологій вуздечки статевого члена або яєчок.
Павло 1 рік тому
Доброго дня. Який лікар спеціалізується на чоловічих гормонах?
Відповісти
Доброго дня. Дослідженням гормонального фону в чоловіків займається андролог. Лікар досліджує і виявляє причини можливих порушень у чоловічій статевій сфері: проблем із потенцією або зачаттям.
Максим 1 рік тому
Добрий день. У чому різниця уролога й андролога? До кого слід звертатися чоловікові.
Відповісти
Добрий день. Уролог займається лікуванням патологій сечовивідної системи (нирок, сечового міхура, сечоводів) і статевої системи (статевих інфекцій, еректильної функції, чоловічого безпліддя) у чоловіків. Андролог спеціалізується на порушеннях у репродуктивній системі та на лікуванні венеричних захворювань.
Ігорь 1 рік тому
Доброго дня! У мене дуже делікатна проблема, скажіть чи є у Вас послуга первинної консультації уролога в режимі онлайн.
Відповісти
Доброго дня. Так, у нашому медичному центрі є послуга відеоконсультації уролога онлайн. На первинній консультації лікар збере анамнез, за необхідності може направити на дослідження та аналізи. А також дає консультативні висновки з рекомендаціями за результатами вже проведених обстежень.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!