Logo
0 800 30 11 77

Правила безпечного орального сексу

Правила безпечного орального сексу
Читати 7 хвилин | Створено: 18 березня 2020 | Оновлено: 27 червня 2023 | 412991 412991
Багато людей займаються оральним сексом до (під час прелюдії) або замість статевого акту. Головне — оральний секс, як і традиційний, має бути безпечним, оскільки оральні ласки можуть бути джерелом зараження статевими інфекціями.

Що таке оральний секс?

Оральний секс — це різновид статевого акту, під час якого статеві органи чоловіка або жінки стимулюються губами, ротом і язиком партнера. Понад 85% сексуально активних дорослих віком від 18 до 44 років повідомили, що хоча б один раз у житті займалися оральним сексом із партнером.

Оральний секс може бути як самостійним статевим актом, так і поєднуватися з вагінальним і анальним сексом. Види орального сексу:

  • мінет (стимуляція статевого члена і мошонки чоловіка ротом);
  • кунілінгус (стимуляція вульви і піхви жінки ротом);
  • анілінгус (оральна стимуляція області заднього проходу).

Під час орального сексу відбувається контакт органів урогенітального тракту, ротової порожнини та кишківника, які в нормі містять різну мікрофлору. Обмін мікроорганізмами відбувається через дотик шкіри, слизових оболонок і біологічних рідин (слини, сперми, вагінальних виділень).

Чи можна заразитися ІПСШ під час орального сексу?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Незахищений оральний секс може стати причиною зараження ІПСШ (інфекціями, що передаються статевим шляхом). Під час орального сексу передаються бактеріальні, вірусні, грибкові та паразитарні хвороби.

Відсутність зовнішніх ознак захворювання (виділень зі статевих шляхів, висипань) не означає, що партнер не є носієм венеричних захворювань. Інфекції, що передаються під час орального сексу:

  • вірусні гепатити В і С;
  • ВІЛ;
  • герпесвіруси (включно з генітальним герпесом і ВПЛ);
  • сифіліс;
  • гонорея;
  • умовно-патогенні інфекції (гарднерельоз);
  • внутрішньоклітинні інфекції (уреаплазмоз, хламідіоз, мікоплазмоз).

Гарднерела, яка передається під час орального сексу, є умовно-патогенною бактерією і спричиняє бактеріальний вагіноз тільки в разі ослаблення імунної відповіді організму. Під час орального сексу також можна заразитися гонореєю, яка проявляється рясними гнійними виділеннями зі статевих шляхів (уретри та піхви), підвищенням температури тіла та болем у малому тазу. Уреаплазмоз, що передається під час орального сексу, часто протікає непомітно і призводить до хронічного запалення органів малого таза (простатиту, сальпінгоофориту). Під час орального сексу також можна заразитися сифілісом, який проявляється виразками на шкірі та слизових оболонках.

ВІЛ під час орального сексу

Ймовірність зараження ВІЛ під час орального сексу є предметом суперечок серед лікарів і дослідників. Вважається, що оральним шляхом вірус імунодефіциту передається рідше, ніж вагінальним. Найнебезпечнішим з точки зору інфікування ВІЛ є анальний секс (через травматичність статевого акту через задній прохід і наявність великої кількості лімфатичних вузлів у прямій кишці).

Незважаючи на меншу ймовірність, заразитися ВІЛ під час орального сексу можна. Передачі ВІЛ під час орального сексу перешкоджає використання механічних засобів контрацепції.

Чи передається герпес під час орального сексу?

Шкода орального сексу може полягати в передачі вірусних інфекцій групи герпесів, до яких належить ВПЛ (вірус папіломи людини). Генітальний герпес, який проявляється пухирцевими висипаннями на зовнішніх статевих органах, також передається під час орального сексу.

Як правильно займатися оральним сексом, щоб не заразитися ЗПСШ?

Правильно займатися оральним сексом, використовуючи механічні засоби запобігання (презервативи і спеціальні серветки для кунілінгусу). Презерватив під час орального сексу необхідно використовувати щоразу під час статевого акту з непостійним партнером. Під час зміни видів сексу (вагінального, орального, анального) необхідно використовувати новий презерватив, тому що мікрофлора в піхві, прямій кишці та ротовій порожнині різниться.

Щоб знизити ризик передачі венеричних захворювань під час орального сексу, партнерам необхідно здати аналізи на статеві інфекції перед початком статевого життя. Перед оральними статевими контактами необхідно дотримуватися правил гігієни: митися з милом, мити секс-іграшки. Якщо на статевих органах партнера є почервоніння або висипання, від близькості слід відмовитися.

Лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Сергій Трубеко пояснює:

«За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, багато інфекцій, які передаються через секс, дійсно протікають безсимптомно або проявляються слабкими (незначними) ознаками. Це призводить до несвоєчасного виявлення венеричних захворювань. Щороку частішають випадки інфікування статевими інфекціями, в середньому, це близько 376 мільйонів випадків зараження гонореєю, хламідіозом і трихомоніазом».

Якщо презерватив порвався під час статевого акту, необхідно невідкладно (максимум наступного дня) звернутися до гінеколога (жінкам) або уролога (чоловікам). Для виявлення ІПСШ, якими можна було заразитися під час орального сексу, лікар призначить аналізи (мазки зі статевих органів і порожнини рота).

Урологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Правила безпечного орального сексу - Крутько Дмитро Ігорович
Крутько Дмитро Ігорович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи може запалитися простата під час орального сексу?

Простата може запалитися під час орального сексу, якщо з порожнини рота партнера мікроорганізми висхідним шляхом потраплять у сечостатевий тракт чоловіка. Під час орального сексу передаються хламідіоз, гонорея, уреаплазмоз, які можуть стати причиною гострого простатиту.

Ознаки гострого бактеріального простатиту включають біль у малому тазу, підвищення температури тіла, утруднене сечовипускання. Іноді простатит може пройти малосимптомно (без явних ознак) і згодом проявитися чоловічим безпліддям.

2. Чи можна займатися оральним сексом після пологів?

Займатися оральним сексом після пологів можна. У перші один-два місяці жінці, яка народила, протипоказаний вагінальний секс, оскільки цей час потрібен для відновлення родових шляхів, зокрема піхви і шийки матки, загоєння розривів і мікротріщин слизових оболонок. Альтернативою можуть стати заняття оральним сексом. Якщо на зовнішніх статевих органах жінки після пологів залишилися мікротравми, тріщини або шви, необхідно відмовитися від кунілінгусу, щоб не занести інфекцію через ушкоджені шкірні покриви і слизові оболонки.

3. Чи можна вагітним займатися оральним сексом?

Вагітним можна займатися оральним сексом. Необхідно пам'ятати, що сексуальне збудження може призвести до скорочення м'язів малого таза. Секс під час вагітності на пізніх термінах допомагає підготувати пологові шляхи до дітородіння, але за наявності загрози переривання вагітності також може спровокувати передчасні пологи, тому перед сексом необхідно проконсультуватися з гінекологом.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 31 оцінки
Правила безпечного орального сексу
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.
Правила безпечного орального сексу
Стаття перевірена: Трубеко Сергій Миколайович
Лікар-уролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Kasandra 5 місяців тому
Доброго дня а можна займатись оральним сексом кожного дня ? І чи можна це робити коли напухла щьока від того що росте зуб ?
Відповісти
Доброго дня. Заняття оральним сексом щоденно або в будь-якій кількості потребує врахування особистих вподобань та комфорту обох партнерів. Якщо у вас болить чи пухне щока через зубний біль або інші стоматологічні проблеми, варто утриматися від орального сексу, оскільки це може призвести до дискомфорту та ушкоджень. Партнери повинні дотримуватися ретельної гігієни. Це важливо, оскільки інфекція може передаватися через стоматологічні проблеми.
Анна 9 місяців тому
Добрий день! Кажуть, що заразитися ЗПСШ можна тільки під час потрапляння біологічних рідин до рота. Як впливає оральний оргазм з еякуляцією в рот партнеру на передачу статевих інфекцій?
Відповісти
Добрий день! Заразитися під час орального сексу ІПСШ можна як під час статевого акту з еякуляцією, так і без неї. Попадання сперми або піхвового секрету на слизові оболонки порожнини рота збільшує ризик передачі статевих інфекцій.
Юлія 9 місяців тому
Добрий день! Чоловік мені каже, що його еякулят мені повинен приносити користь. Чим корисна сперма для жінок?
Відповісти
Добрий день! Відомо, що сперма, яка потрапляє в піхву, стимулює фертильність жінки. З наукової точки зору немає переконливих підтверджень того, що чоловіча сперма позитивно впливає на стан шкіри та знімає симптоми депресії.
Марія 9 місяців тому
Здрастуйте! Чи можна завагітніти від орального сексу?
Відповісти
Здрастуйте! Завагітніти після орального статевого контакту неможливо. Вагітність може настати в разі потрапляння сперми на статеві органи жінки.
Валерія 9 місяців тому
Здрастуйте! Гінеколог після лікування ерозії мінімум на тиждень заборонив вагінальний секс. Чи можна орально займатися сексом після припікання ерозії?
Відповісти
Здрастуйте! Займатися оральним сексом після операцій на шийці матки можна. Статевий член і секс-іграшки не повинні проникати в піхву.
Марина 9 місяців тому
Добрий день! Стався оральний секс із новим партнером. Не впевнена, що він здоровий. Чим можна заразитися під час орального сексу?
Відповісти
Добрий день! Під час незахищеного орального сексу можна заразитися будь-якими інфекціями, що передаються статевим шляхом: вірусним гепатитом, ВІЛ, герпесвірусною інфекцією, включно з ВПЛ, а також гонореєю, сифілісом і хламідіозом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!