Logo
0 800 30 11 77

Статеве дозрівання: коли «дозріли» наші діти?

Статеве дозрівання: коли «дозріли» наші діти?
Читати 4 хвилини | Створено: 13 травня 2020 | Оновлено: 14 травня 2020 | 19746 19746
Статеве дозрівання починається у дівчаток з 8 років, у хлопчиків — з 9. Усе, що відбувається до цього віку, лікарі називають передчасним (раннім) статевим дозріванням, після — пізнім.

За статеве дозрівання відповідає гіпоталамус — зона мозку, яка виділяє гонадотропін-рилізинг-гормон. Коли гормон потрапляє в гіпофіз (невелику залозу під мозком, що виробляє гормони, за допомогою яких контролюється робота інших залоз), в організмі виробляються такі статеві гормони, як лютеїнізуючий гормон (ЛГ) і фолікулостимулюючий гормон (ФСГ). Завдяки їм:

  • у хлопчиків починається вироблення сперми та тестостерону;
  • у дівчаток — естрогену, який готує жіноче тіло до вагітності.

Приблизно в цей же час надниркові залози в обох статей починають виробляти групу гормонів, що стимулюють ріст волосся на лобку і під пахвами. Іншими словами, хлопчики потроху перетворюються на чоловіків, а дівчата — на жінок.

Якщо рано

Раннє дозрівання у дівчаток характеризується вугровим висипом на обличчі, збільшенням молочних залоз, появою менструації, а також волосся в зоні лобка і під пахвами, у хлопчиків — зміною голосу, збільшенням яєчок і статевого члена, на тілі з'являється волосся. В обох статей збільшується зріст і змінюються контури фігури:

  • у дівчаток вимальовуються стегна і талія;
  • у хлопчиків плечі стають ширшими, з'являються м'язи.

Причини передчасного перетворення на тіло дорослої людини можуть бути різними: через травми, збої в роботі нервової системи, розвиток новоутворень у головному мозку, а також внаслідок дисфункції статевих залоз, хвороб щитоподібної залози. Вчені досі не з'ясували, що провокує це явище та якими методами з ним треба боротися, щоб мінімізувати ускладнення в разі підозри на патологію.

Дитячий лікар-ендокринолог медичного центру «ОН Клінік Харків» Галина Веселова каже:

«За появи ранніх вторинних статевих ознак у дітей необхідно звернутися до ендокринолога, щоб зрозуміти причину того, що відбувається. Найчастіше вони є не патологією, але вимагають спостереження. Якщо під час обстеження виявляється прогресування патологічних процесів через раннє дозрівання, дитині необхідне лікування».

Для діагностики лікар призначає ряд простих, але результативних досліджень: аналіз крові (включно з аналізами на гормони за призначенням), електроенцефалографію, магнітно-резонансну томографію, а також УЗД головного мозку, статевих органів, надниркових залоз.

Якщо пізно

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Затримка статевого дозрівання у дівчаток і хлопчиків може бути пов'язана з різними причинами: спадковістю, хронічними захворюваннями (наприклад, цукровим діабетом), гормональними проблемами. Якщо дитина відстає від своїх однолітків, потрібно звертатися до лікаря і пройти комплексне обстеження.

У разі виявлення патологій, які не лікуються (наприклад, генетичних порушень), підбирається терапія, спрямована на заповнення тих чи інших гормонів в організмі. Завдяки цьому є можливість нормалізувати розвиток вторинних статевих ознак дитини.

Дитячий лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Харків» Світлана Новохатська зазначає:

«Неврози та стреси — часта причина затримки статевого розвитку у дітей. Конфлікти з батьками, вчителями та однолітками, а також шкільні навантаження можуть спровокувати гормональні збої. Сюди ж можна зарахувати проблеми з вагою. Батькам потрібно стежити за емоційним станом дитини та її харчуванням у період пубертату».

Про головне

Фізичні зміни або їх відсутність відчувають усі діти в процесі свого дорослішання, що часто супроводжується емоційними наслідками. Діти починають знайомитися зі своїм тілом, порівнювати його з тілом своїх однолітків і протилежної статі.

Батькам необхідно вміти пояснювати дітям те, що відбувається, надавати достатню кількість правдивої інформації, проводити уроки сексуального виховання та не ігнорувати лікарські огляди. За потреби відвідуйте з дітьми не лише педіатра, терапевта, уролога чи гінеколога, а й дитячого дерматолога та психолога. А ще важливо привчати своїх дітей ретельно дотримуватися правил гігієни для збереження їхнього жіночого чи чоловічого здоров'я в дорослому житті.

Помічаєте, як ваші діти дорослішають?

Урологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Статеве дозрівання: коли «дозріли» наші діти? - Крутько Дмитро Ігорович
Крутько Дмитро Ігорович
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Статеве дозрівання: коли «дозріли» наші діти?
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.
Статеве дозрівання: коли «дозріли» наші діти?
Стаття перевірена: Трубеко Сергій Миколайович
Лікар-уролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!