Logo
0 800 30 11 77

Чи корисний анальний секс?

Чи корисний анальний секс?
Читати 8 хвилин | Створено: 21 лютого 2020 | Оновлено: 3 травня 2023 | 1286350 1286350
Анальний секс — статевий акт, який здійснюється шляхом введення пеніса або секс-іграшок у задній прохід.

На відміну від вагінального та орального сексу, анальний вимагає ретельної попередньої підготовки, щоб не нашкодити партнеру. 

Чи можна займатися анальним сексом?

Анальним сексом можна займатися, щоб урізноманітнити відчуття в інтимному житті. Але слизова оболонка прямої кишки тонша, ніж у піхві, вона швидше травмується і ризик отримати травми і розриви набагато вищий, ніж під час вагінального сексу. Протипоказання для анального сексу:

  • геморой;
  • анальна тріщина;
  • проктит;
  • свищ заднього проходу;
  • тромбоз гемороїдального вузла.

За наявності новоутворень у ділянці ануса (кондилом, папілом, бахромок) існує ризик їхнього ушкодження під час анального сексу. Якщо в анамнезі є проктологічні захворювання, слід проконсультуватися з проктологом для виключення протипоказань. 

Що потрібно робити перед анальним сексом?

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Перед анальним сексом потрібно підготувати задній прохід до проникнення. Процедури перед анальним сексом:

  1. Очищення ділянки заднього проходу. Необхідно промити область заднього проходу теплою водою з милом. Якщо немає позивів до спорожнення кишечника, робити очисну клізму не потрібно, оскільки можна порушити мікрофлору кишкової оболонки, зробивши її сприйнятливою до інфекцій. Правильно перед анальним сексом буде зробити мікроклізму з теплою водою без мила, щоб очистити пряму кишку від залишків калових мас.
  2. Використання змазки. Пряма кишка не виробляє природну змазку, що захищає слизову від пошкоджень і проникнення інфекцій, тому необхідно використовувати лубриканти. Для анального сексу підійде інтимна змазка на водній або силіконовій основі.
  3. Підготовка до проникнення. Для розслаблення м'язів сфінктера і відсутності больових відчуттів можна використовувати спеціальні кільця і розширювачі.
  4. Використання презерватива. Під час анального сексу існує ризик зараження венеричними захворюваннями, тому необхідно застосовувати презерватив, щоб уникнути потрапляння інфекцій у пряму кишку.

Проникнення слід здійснювати плавно, без різких рухів. Якщо під час анального сексу присутні больові відчуття, слід його припинити.

Чи буває оргазм під час анального сексу?

Анальний секс дає змогу отримати нові приємні відчуття і чоловікам, і жінкам. Хоча пряма кишка біологічно не призначена для злягання, під час анального сексу можна отримати оргазм, якщо правильно підготуватися. Потрібно заздалегідь підготувати і розслабити сфінктер за допомогою масажних рухів, проникнення необхідно здійснювати повільно і поступово.

Під час анального сексу стимулюється заднє склепіння піхви, що дає змогу отримати оргазм, якого складно досягти під час класичного проникнення. Також слід підібрати зручні пози, в яких статевий акт не завдаватиме дискомфорту. Найбільш підходящі пози для анального сексу сидячи зверху і лежачи на боці, бо вони дають змогу контролювати глибину проникнення члена.

Чи потрібен презерватив під час анального сексу? 

Під час анального сексу потрібен презерватив для захисту від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Калові маси, що знаходяться в прямій кишці, можуть спричинити запалення сечостатевих шляхів, збудником яких є кишкова паличка. Презерватив містить змазку, яка захищає слизову заднього проходу від пошкодження, тому рекомендується займатися анальним сексом із використанням бар'єрних контрацептивів. 

Анальний секс: чи можна заразитися ЗПСШ?

Ризик заразитися хворобами, що передаються статевим шляхом, під час незахищеного анального сексу підвищений через велику ймовірність утворення мікротравм тканин всередині ануса, що полегшує проникнення в них хвороботворних мікроорганізмів. Анальний секс, що практикується без дотримання запобіжних заходів, може призвести до травм слизової оболонки прямої кишки, що істотно збільшує ризик зараження захворюваннями, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ). Інфекції, які передаються під час анального сексу:

  • сифіліс;
  • хламідіоз;
  • гонорея;
  • мікоплазмоз;
  • герпес;
  • папіломавірусна інфекція;
  • гепатит.

Зараження статевими інфекціями відбувається не тільки через мікротріщини слизової оболонки прямої кишки, а й через біологічні рідини: кров, сперму, природне змащення геніталій. Ймовірність інфікування ВІЛ при анальному сексі набагато вища, ніж при вагінальному або оральному.

Чи можна займатися анальним сексом без презерватива?

Проктологи не рекомендують займатися анальним сексом без презерватива через підвищений ризик інфікування венеричними захворюваннями. Необхідно використовувати презерватив під час анального сексу навіть із постійним статевим партнером, оскільки в мікротріщини слизової оболонки прямої кишки можуть проникати бактерії з калових мас і викликати запалення. Також необхідно щоразу міняти презерватив під час переходу від анального до вагінального сексу через ризик проникнення патогенних бактерій із заднього проходу в статеві органи.

Скільки разів на місяць можна займатися анальним сексом?

На місяць анальним сексом можна займатися близько двох-трьох разів без небезпечних наслідків. За частіших проникнень в анус, його стінки травмуються і розтягуються, що може призвести до появи анальних тріщин, розривів прямої кишки і нетримання калу. 

Анальний секс у разі геморою

Геморой супроводжується запаленням, розширенням і звивистістю гемороїдальних вен, що утворюють вузли навколо прямої кишки, які можуть спричиняти свербіж, невелику кровотечу і біль. Займатися анальним сексом за геморою не рекомендується, оскільки уникнути пошкодження гемороїдального вузла буде складно. Необережні або занадто швидкі рухи можуть спричинити кровотечу, посилення свербежу і болю. Щоб знизити ризик ушкодження гемороїдального вузла і подразнення слизової прямої кишки, потрібно дотримуватися таких умов:

  • починати повільно. Не варто поспішати — проникнення має бути плавним і акуратним;
  • використовувати достатньо мастила на водній основі. Краще обирати лубриканти, призначені спеціально для анального сексу: з анестетиком (знеболювальні), антибактеріальними та регенерувальними компонентами;
  • стежити за відчуттями під час анального сексу. Якщо виникає біль, його потрібно одразу припинити.

Анальний секс не спричиняє геморой, однак за наявності чинників ризику (малорухливого способу життя, сидячої роботи, частих закрепів, куріння, надмірної ваги, вагітності та пологів), ймовірність його розвитку підвищується. Якщо після анального сексу з'явився біль у задньому проході, слід проконсультуватися з проктологом, щоб виключити запалення гемороїдальних вузлів.

Свищ прямої кишки: ризики при анальному сексі

Анальний секс пов'язують із підвищеним ризиком утворення свища прямої кишки (патологічний канал, що утворюється в м'яких тканинах періанальної ділянки). Причиною утворення свища є гнійне запалення тканин прямої кишки і заднього проходу. Інфекція потрапляє в протоки анальних залоз через ушкодження шкіри ректальної ділянки або мікротріщини слизової оболонки прямої кишки, спричиняючи запалення жирової тканини навколо прямої кишки. Уражена тканина поступово нагноюється і руйнується, що сприяє прориву фістули назовні та її виходу на поверхню шкіри.

Оскільки в калі міститься величезна кількість бактерій, наявність свища становить загрозу інфікування внутрішніх органів і тканин. Свищ прямої кишки є рідкісним ускладненням анального сексу, але ризик його появи існує і необхідно не забувати про запобіжні заходи. 

Чи небезпечний анальний секс?

При правильній підготовці та дотриманні запобіжних заходів анальний секс не несе шкоди для здоров'я. Статевий акт через задній прохід може бути небезпечним внаслідок різких фрикцій або глибокого введення члена за недостатнього розслаблення м'язів сфінктера.

Можливі наслідки анального сексу

Можливі наслідки анального сексу

Можливі негативні наслідки анального сексу:

  • анальні тріщини;
  • нетримання калу;
  • кольпіт;
  • парапроктит;
  • геморой;
  • тріщини та розриви прямої кишки.

Також під час анального сексу існує ризик зараження венеричними захворюваннями. У разі частої практики анального сексу рекомендується проходити профілактичний огляд у проктолога не рідше одного разу на рік.

Проктологія в ОН Клінік Одеса

Чи корисний анальний секс? - Круц Сергій Миколайович
Круц Сергій Миколайович
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна займатися анальним сексом після кесаревого?

Після кесаревого розтину не рекомендується займатися вагінальним і анальним сексом протягом місяця, щоб організм встиг відновитися. Під час анального сексу створюється додатковий тиск на ділянку матки, що може викликати больові відчуття і дискомфорт.

2. Чи можна займатися анальним сексом після припікання ерозії?

Абсолютного протипоказання до занять анальним сексом після припікання ерозії немає, але слід дотримуватися всіх запобіжних заходів. Обов'язково потрібно використовувати презерватив, щоб не занести інфекцію, і уникати різких рухів під час статевого акту, щоб не спричинити кровотечу матки, що розташована поблизу прямої кишки.

3. Чи можна займатися анальним сексом після аборту?

Займатися анальним сексом після аборту не можна, оскільки існує ризик занесення інфекції в органи малого таза. Під час анального сексу до статевих органів приливає кров, що може викликати кровотечі, травмованої після аборту матки. Після медикаментозного аборту також слід утриматися протягом кількох тижнів від анального сексу, щоб не створювати сильного тиску на матку.

4. Чи можна використовувати вазелін під час анального сексу?

Використовувати вазелін під час анального сексу не рекомендується, він погано змивається зі слизових оболонок і не сприяє достатньому ковзанню. Також вазелін може руйнувати цілісність презерватива, тому краще використовувати змазки на водній або силіконовій основі.

5. Чи можна займатися анальним сексом при циститі?

Урологи не рекомендують займатися анальним сексом при загостренні циститу. Патогенні бактерії (мікоплазми та уреаплазми) можуть потрапити до прямої кишки і викликати її запалення. Також обов'язкове використання презерватива під час сексу в разі циститу, щоб унеможливити ризик зараження партнера.

6. Чи можна займатися анальним сексом після підсадки ембріонів?

Немає наукових доказів, що вагінальні та анальні статеві контакти можуть завдати шкоди майбутній матері чи ембріону. Однак після підсадки ембріона жінці потрібно запитати гінеколога про обмеження та їх тривалість, оскільки наявність в анамнезі викиднів, передчасних пологів, абортів та гінекологічних патологій може вплинути на можливість анальних контактів.

7. Чи можна займатися анальним сексом після вагінопластики?

Відновлення після вагінопластики займає від кількох тижнів до кількох місяців, залежно від типу маніпуляцій та обсягу операції. До повного загоєння піхви не рекомендується займатися сексом (вагінальним та анальним), піднімати тяжкості, використовувати тампони. Тривалість утримання від статевих контактів встановлює хірург після вагінопластики.

8. Чи можна заразитися ВПЛ при анальному сексі?

Вірус папіломи людини передається при вагінальних, оральних та анальних статевих контактах. Запобігти інфікуванню ВПЛ можна за допомогою бар'єрної контрацепції. Також слід уникати шкірних контактів, якщо навколо та біля заднього проходу є нарости (кондиломи, папіломи чи бородавки).

9. Чи можна займатися анальним сексом при проктологічних захворюваннях?

При проктологічних захворюваннях (наприклад, геморої, анальній тріщині, проктиті, свищах заднього проходу) займатися анальним сексом можна тільки після отримання консультації проктолога. При анальному статевому контакті підвищується ризик пошкодження новоутворень (гемороїдальних вузлів, бахромок, кондилом та папілом) навколо та біля заднього проходу, тому лікар може рекомендувати утримання від сексу до закінчення лікування.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 30 оцінок
Чи корисний анальний секс?
Лікар-проктолог, хірург. Вища категорія.
Чи корисний анальний секс?
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Павло 11 місяців тому
Доброго дня. Хочу дізнатися, чи обов'язкова клізма перед анальним сексом?
Відповісти
Доброго дня. Клізма перед анальним сексом не обов'язкова. Якщо немає позивів до дефекації, значить пряма кишка не містить калових мас і достатньо звичайного промивання заднього проходу теплою водою з милом.
Аріна 11 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи можна займатися анальним сексом щодня?
Відповісти
Добрий день. Займатися анальним сексом щодня може бути небезпечно, оскільки деформуються стінки сфінктера та існує ризик появи нетримання калу. Також при частих заняттях анальним сексом збільшується небезпека появи травм і тріщин прямої кишки, що може призвести до розвитку проктологічних захворювань (геморою, проктиту).
Ірина 11 місяців тому
Доброго дня. Цікавить питання: чи можна під час місячних займатися анальним сексом?
Відповісти
Доброго дня. Анальним сексом можна займатися під час місячних, якщо немає протипоказань проктолога. Слід дотримуватися правил гігієни і під час сексу використовувати змазку і презерватив.
Марина 11 місяців тому
Добрий день. Розкажіть, як займатися анальним сексом, щоб не було боляче?
Відповісти
Добрий день. Щоб уникнути хворобливих відчуттів під час анального сексу, необхідно попередньо підготувати анус (за допомогою використання розширювачів і анальних кілець). Також потрібно використовувати змазку на водній основі і вводити член поступово, уникаючи різких рухів. Не рекомендується під час анального сексу використовувати лідокаїн та інші знеболювальні препарати. Якщо під час анального проникнення виникає сильний біль, слід припинити статевий акт.
Ліна 1 рік тому
Здрастуйте. У мене вранці був перший анальний секс. Усе пройшло нормально — болю не було, проте досі зберігається дискомфорт після анального сексу в ділянці заднього проходу. Чи нормально це?
Відповісти
Добрий день, дискомфорт після анального статевого контакту може зберігатися протягом декількох годин, що вважається нормальним явищем. Однак у разі появи болю в ділянці заднього проходу, ректальної кровотечі або домішок крові в калі необхідно проконсультуватися з проктологом, щоб виключити пошкодження слизової оболонки анального проходу.
Олег 1 рік тому
Привіт. Я запропонував дівчині спробувати анальний секс, вона каже, що не хоче через можливі больові відчуття. Чи боляче під час анального сексу? Як можна прибрати дискомфорт у дівчини?
Відповісти
Добрий день, анальний статевий контакт може бути болючим. Для зменшення дискомфорту і больових відчуттів необхідно використовувати змазку (лубрикант) для пом'якшення і зволоження шкіри слизової оболонки статевих органів.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день, у мене 30 тиждень вагітності, лікар каже, що є ризик передчасних пологів. Однак обмежень щодо статевих актів мені ніяких не встановлював. Скажіть, чи можна пробувати анальний секс під час вагітності або краще почекати?
Відповісти
Здрастуйте, вагітність не є абсолютним протипоказанням до анального сексу, проте обмеження можуть бути встановлені лікарем-гінекологом через ризик ускладнень перебігу вагітності. Тому перед анальним сексом краще проконсультуватися з гінекологом, який зможе сказати, чи є ризик передчасних пологів у конкретному випадку обмеженням до анальних статевих контактів.
Вікторія 1 рік тому
А як підготуватися? Я знаю, тільки що розробляють пальцем або вібратором... якраз такий купила. Можна ж так?
Відповісти
Добрий день, Вікторія. Розробляти пальцем або вібратором додатково не рекомендуємо, оскільки це може завдати травми. Рекомендуємо використовувати лубриканти перевірених виробників або отримати консультацію лікаря-проктолога з цього питання.
Жанна 1 рік тому
Здрастуйте, ми часто експериментуємо з чоловіком у ліжку, зокрема й під час анального сексу. Однак нещодавно в мене діагностували внутрішній геморой, який я зараз лікую. Підкажіть, чи є протипоказання до анального сексу? І чи є геморой одним із них?
Відповісти
Добрий день, протипоказаннями до анального сексу є запальні процеси в ділянці заднього проходу і прямій кишці. Утриматися від анальних статевих контактів потрібно в разі зовнішнього, внутрішнього або комбінованого геморою, анальної тріщини, нориць і бахромок, анальних кондилом, папілом і бородавок. За наявності проктологічних захворювань підвищується ризик прогресування симптомів, загострення та пошкодження новоутворень в анальному проході.
Олена 1 рік тому
Добрий день. Якщо сперма може витекти з анального отвору і потрапити в піхву, призвівши до запліднення яйцеклітини, то як бути, щоб не допустити цього побічного ефекту анального сексу? Чи допоможуть звичайні способи контрацепції чи потрібно щось інше за анальних статевих контактів?
Відповісти
Здрастуйте, ризик вагітності під час анальних контактів менший, ніж під час вагінальних. Для контрацепції під час анального сексу можна використовувати бар'єрні способи (презервативи), оральні контрацептиви, внутрішньоматкові спіралі. Для підбору методу контрацепції необхідно проконсультуватися з гінекологом.
Світлана 1 рік тому
Добрий вечір, а в яких випадках потрібна клізма перед анальним сексом? На жаль, джерела в інтернеті дуже суперечливі, а розібратися мені потрібно. Ми з чоловіком вирішили спробувати анальний секс, проте до цього такого досвіду в нас не було. Хочеться, щоб усе було ідеально.
Відповісти
Добрий день, перед використанням клізм як підготовки до статевих анальних контактів необхідно проконсультуватися з проктологом, оскільки застосування очисних клізм може мати протипоказання. Наприклад, неправильний підбір або використання клізми може підвищити ризик потрапляння інфекції (через порушення мікрофлори).
Іра 1 рік тому
Здрастуйте, дуже боюся негативних наслідків анального сексу, але спробувати хочеться, оскільки всі подруги просто в захваті. Підкажіть, як часто відбувається нетримання калу після анального сексу? Чи можна якось цьому запобігти?
Відповісти
Добрий день, нетримання калу після анального сексу може розвинутися при регулярних анальних статевих контактах через зниження тонусу анального сфінктера. Деякі дослідники вважають, що одним зі способів запобігання нетримання калу є вправи для тренування м'язів тазового дна. Перед вправами рекомендована консультація проктолога (оскільки можуть бути протипоказання до тренувань).
Катя 1 рік тому
Добрий день, мій хлопець дуже хоче спробувати анальний секс. Я не проти, але зіткнулася з проблемою підготовки до нього. Підкажіть, чи потрібна якась дієта для анального сексу? Дякую.
Відповісти
Добрий день, дієта не є обов'язковою частиною підготовки до анальних статевих контактів. Однак за наявності проблем із травленням і регулярністю дефекації змінити раціон необхідно. У харчування можна включити бобові, овочі (морква, зелений горошок), фрукти (яблука зі шкіркою, апельсини, груші), цільнозернові продукти. Також рекомендується підтримувати водний баланс.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!