Logo
0 800 30 11 77

Екстрена контрацепція: як працюють протизаплідні таблетки після статевого акту

Екстрена контрацепція: як працюють  протизаплідні таблетки після статевого акту
Читати 5 хвилин | Створено: 22 квітня 2021 | Оновлено: 25 березня 2024 | 38310 38310
За даними ВООЗ, екстрена контрацепція (ЕК) може знизити ймовірність незапланованої вагітності до рівня менше 5%. ЕК можна прийняти протягом 120-годинного періоду після незахищеного статевого акту.

Що таке екстрена контрацепція?

Екстрена контрацепція — це один з високоефективних методів контролю над народжуваністю, спрямований на запобігання незапланованій вагітності. Основна особливість ЕК полягає в тому, що вона застосовується не перед початком, а після незахищеного сексуального контакту.

Види екстреної контрацепції

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Існує два основних типи ЕК: внутрішньоматкові спіралі (ВМС) і таблетки, що містять гормони або компоненти, які впливають на гормональний фон. Термін «таблетка на наступний ранок» є некоректним, оскільки мається на увазі, що її потрібно використати на наступний день, тоді як екстрена контрацепція найефективніше діє в перші години після незахищеного полового акту. Класифікація засобів екстреної контрацепції за принципом дії:

  • гормональні таблетки від вагітності — забезпечують блокування вивільнення яйцеклітин, зупиняють їхнє запліднення чи перешкоджають імплантації заплідненої яйцеклітини в матці;
  • негормональні контрацептиви — руйнують сперматозоїди чи блокують вхід у матку;
  • внутрішньоматкові спіралі — перешкоджають заплідненню яйцеклітини та імплантації плода.

Таблетовані засоби екстреної контрацепції зручні для застосування в домашніх умовах і в будь-якому іншому місці, оскільки не потребують участі медперсоналу. ВМС встановлюється тільки на прийомі у гінеколога.

Коли приймати екстрену контрацепцію?

Усі підвиди ЕК призначаються для використання після полового акту, причому часовий інтервал є ключовим фактором їхньої ефективності. Показання для прийому екстреної контрацепції:

  • зісковзування чи порушення цілісності презерватива;
  • запізніле переривання статевого акту;
  • потрапляння сперми на статеві органи;
  • механічні дефекти діафрагми чи цервікального ковпачка;
  • надмірна тривалість використання вагінального кільця (понад п'ять тижнів поспіль);
  • нерозчинення таблетки сперміциду перед статевим актом;
  • недотримання схем прийому оральних контрацептивів.

ЕК також незамінна у випадках, коли відсутня можливість скористатися іншими різновидами контрацептивів. Вона не призначена для систематичного використання як основний метод контролю над народжуваністю через високий ризик побічних ефектів.

Як діє екстрена контрацепція?

ЕК може застосовуватися в будь-який момент часу без прив'язки до менструального циклу. Що раніше починає діяти екстрена контрацепція, то нижчий ризик вагітності.

Засоби екстреної контрацепції

Вид

Як працює екстрена контрацепція

Особливості використання

Ризик вагітності

 

Таблетки екстреної контрацепції

Блокують або затримують овуляцію, порушують розвиток фолікулів або дозрівання жовтого тіла. ЕК не є медикаментозним абортом через відмінності в переліку діючих речовин і дозуваннях препаратів.

Застосовуються протягом 72-120 годин після незахищеного ПА.

Не більше 5% (за умови прийому впродовж доби після сексу), не більше 15% (через 24-48 годин), до 58% (через 48-72 години).

ВМС

Перешкоджає заплідненню яйцеклітини та її імплантації в матку.

Спіраль, що встановлюється в п'ятиденний термін після незахищеного сексу, не повинна видалятися щонайменше протягом трьох тижнів. За необхідності період її використання на постійній основі може бути продовжено до 10 років (залежно від технології виробництва та рекомендацій виробника).

Менше ніж 1%

Зіставити ефективність різних методів ЕК можна тільки практичним способом, тому універсального рішення для всіх випадків не існує. Засіб ЕК потрібно підбирати індивідуально з урахуванням протипоказань і супутніх патологій після консультації з гінекологом і ендокринологом, а також проведення додаткової діагностики.

Красовська Ірина Григорівна, лікар-ендокринолог медичного центру «ОН Клінік Одеса», розповідає:

«Більшість засобів ЕК або самі містять гормони, або впливають на їх вироблення в організмі. Щоб упевнитися в ефективності того чи іншого засобу для конкретного пацієнта, бажано пройти обстеження в ендокринолога. До того ж надмірна маса тіла й ожиріння також впливають на ефективність такої контрацепції».

Як екстрена контрацепція впливає на жіночий організм?

Екстрена контрацепція впливає на гормональний фон у жіночому організмі та може змінити час початку наступної менструації (приблизно на тиждень). Якщо місячні відсутні впродовж трьох-чотирьох тижнів після застосування будь-якого з методів екстреної контрацепції, виконують тест на вагітність з подальшою лікарською консультацією.

Незахищений секс після прийому таблеток ЕК може призвести до вагітності, з метою недопущення якої слід одразу ж поновити використання постійних засобів контрацепції (наприклад, презервативів або ВМС). Найвищий ризик вагітності після екстреної контрацепції спостерігається під час овуляції чи при незахищених статевих контактах упродовж місяця з моменту прийому таблеток ЕК.

У жінок з індексом маси тіла (ІМТ), що перевищує 30, або вагою понад 75 кг таблетована ЕК може бути менш ефективною, ніж мідьвмісні ВМС, тому їм рекомендується встановлювати спіралі. Крім цього, мідна ВМС є найбільш безпечним методом ЕК у період грудного вигодовування. Також важливо пам'ятати, що засоби екстреної контрацепції не допомагають захиститися від інфекційних захворювань, що передаються під час сексу і вражають статеві та інші органи.

Побічні ефекти від екстреної контрацепції

Перелік потенційних побічних ефектів, спровокованих установкою ВМС, включає інфекційні захворювання, спазми та біль у животі (може посилитися під час менструації), травми матки та відторгнення спіралі. Побічні ефекти від таблетованих медикаментів для екстреної контрацепції:

  • нудота, блювання (переважаючі симптоми);
  • зміни циклу;
  • коричневі чи червоні виділення після екстреної контрацепції;
  • занепад сил;
  • головний біль, запаморочення;
  • болючість у зоні молочних залоз;
  • спазми і біль, що локалізується в нижній частині живота.

Про наслідки екстреної контрацепції розповідає Мандзяк Тетяна Ігорівна, лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«Зазвичай симптоми, які виникають після екстреної контрацепції, минають за кілька днів. Якщо самопочуття не покращується, та ви продовжуєте відчувати сильне нездужання чи помічаєте рясну кровотечу після екстреної контрацепції, це привід терміново звернутися до лікаря».

Чи може екстрена контрацепція призвести до безпліддя?

Екстрена контрацепція не призводить до безпліддя, тому що після прийому препаратів, що використовуються для ЕК, не спостерігається зниження ймовірності зачаття дитини за незахищеного сексу. ВМС, що допомагає запобігти небажаній вагітності, також не викликає безпліддя. Фертильність (здатність до зачаття та виношування дитини) відновлюється відразу ж після припинення використання засобів ЕК.

Протипоказання для використання екстреної контрацепції

ВМС протипоказано використовувати за тяжкої тромбоцитопенії (низький рівень тромбоцитів у крові), загострень інфекційних хвороб, післяпологового сепсису та незрозумілої вагінальної кровотечі. Перелік протипоказань також включає підвищений ризик інфекційних захворювань, що передаються статевим шляхом, пухлини та анатомічні аномалії матки чи шийки матки. Відносні протипоказання до таблеток ЕК:

  • індивідуальна непереносимість (алергія на будь-який з компонентів засобу);
  • проходження курсів прийому гормональних препаратів;
  • вживання антибіотиків;
  • використання медикаментів, що змінюють кислотність шлунка;
  • прийом іншого засобу екстреної контрацепції.

Перед тим, як приймати екстрену контрацепцію під час грудного вигодовування, необхідно ознайомитися з анотацією до відповідного засобу та переконатися в його безпеці для жінок, які годують груддю. Також слід взяти до уваги вікові обмеження, зазначені виробником.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Екстрена контрацепція: як працюють  протизаплідні таблетки після статевого акту - Соболь Світлана Георгіївна
Соболь Світлана Георгіївна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи може екстрена контрацепція не спрацювати?

Жоден з відомих способів контрацепції (зокрема ВМС і таблетки) не забезпечує стовідсоткового захисту від небажаної вагітності (це можливо тільки за умови повного припинення статевих контактів). Відповідно, жодна жінка не застрахована від того, що екстрена контрацепція може не спрацювати. Ризик завагітніти (нехай навіть мінімальний) завжди існує і безпосередньо залежить від проміжку часу між сексом і застосуванням ЕК.

2. Чи потрібно звертатися до гінеколога після прийому ЕК?

Візит до гінеколога після разового застосування ЕК не є обов'язковим. Показаннями для консультації лікаря можуть бути побічні ефекти (наприклад, після екстреної контрацепції якщо рясно кров), повторне приймання ЕК у межах одного циклу, тривала затримка менструації або підозра на вагітність. Також рекомендується звернутися до гінеколога для підбору безпечних засобів постійної контрацепції.

3. Як часто можна приймати екстрену контрацепцію?

ВМС як дієвий засіб контрацепції може застосовуватися на постійній основі. Таблетки для екстреної контрацепції використовують у міру необхідності, але не більше одного разу в одному менструальному циклі. При підвищенні частоти їх прийому можуть виникати побічні ефекти у вигляді нерегулярної менструації, нудоти, болю в грудях або підвищення загального рівня гормонів. Крім цього, ЕК у довгостроковій перспективі менш ефективна порівняно з протизаплідними засобами, призначеними для постійного використання.

4. Чим відрізняється екстрена контрацепція від протизаплідних?

Основна відмінність екстреної контрацепції від протизаплідних засобів полягає в тому, що ЕК розрахована на разове (чи нерегулярне) використання впродовж обмеженого проміжку часу. Протизаплідні засоби застосовуються на постійній основі без прив'язки до статевих актів. За регулярного прийому засобів екстреної контрацепції замість протизаплідних таблеток підвищується ризик позапланової вагітності та побічних ефектів (наприклад, блювання чи тромбозу) через зміну дозування діючих речовин.

Лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Харків» Перехрест Оксана Володимирівна зазначає:

«Окремі категорії оральних контрацептивів можуть подіяти як екстрена контрацепція, якщо прийняти підвищену дозу препарату. Однак цей метод менш ефективний і з високим ступенем імовірності може спричиняти побічні ефекти, тому перед його застосуванням обов'язкова консультація гінеколога. Що стосується ВМС, яка містить мідь, то вона здатна замінити ЕК, якщо її помістять у матку протягом п'ятиденного інтервалу після незахищеного статевого контакту».

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 10 оцінок
Екстрена контрацепція: як працюють  протизаплідні таблетки після статевого акту
Лікар УЗД, акушер-гінеколог, гінеколог-ендокринолог. Перша категорія.
Екстрена контрацепція: як працюють  протизаплідні таблетки після статевого акту
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Наталя 1 місяць тому
Доброго дня, а чи можна придбати таблетку екстреної контрацепції без рецепта? Як можна отримати рецепт вчасно, якщо на прийом екстреного контрацептиву так мало часу?
Відповісти
Добрий день, придбати таблетку екстреної контрацепції без рецепта не можна, необхідно звернутися до гінеколога. Необов'язково чекати моменту незахищеного статевого контакту, рецепт можна отримати у лікаря заздалегідь.
Ольга 2 місяці тому
Добрий вечір, що таке швидкі контрацептиви і який принцип їхньої дії? Чим екстрена контрацепція відрізняється від комбінованих контрацептивів, якщо обидва препарати містять гормони?
Відповісти
Вітаю, швидкі контрацептиви призначені для застосування після незахищеного статевого акту і засновані на принципі зміни рівня гормонів. Екстрений контрацептив затримує або запобігає овуляції, перешкоджає прикріпленню заплідненої яйцеклітини. На відміну від комбінованих контрацептивів, які призначені для регулярного використання і містять комбінацію естрогену та прогестерону, екстрені контрацептиви орієнтовані на запобігання вагітності після випадкового сексуального контакту і мають більш високу дозу гормонів.
Алла 2 місяці тому
Добрий день, як часто можна приймати «Постинор»? Чи можуть бути наслідки для організму, якщо пити таблетку для екстреної контрацепції після кожного статевого акту? Якщо так, то які?
Відповісти
Вітаю, «Постинор» призначений для одиничного застосування в екстрених ситуаціях, його не рекомендується використовувати частіше ніж один раз у менструальному циклі. Регулярне і неправильне застосування екстрених контрацептивів може призвести до порушень менструального циклу, гормонального дисбалансу, побічних ефектів (наприклад, до нудоти, запаморочення).
Інна 2 місяці тому
Доброго дня, скажіть, скільки коштує таблетка для переривання вагітності? Чи є якісь відмінності між екстреною контрацепцією і медикаментозним перериванням вагітності?
Відповісти
Добрий день, екстрена контрацепція спрямована на запобігання вагітності після незахищеного статевого акту або збою в звичайному методі контрацепції. Медикаментозне переривання вагітності, навпаки, передбачає вплив на вже запліднену яйцеклітину з метою її відторгнення. Вартість таблетки екстреної контрацепції відрізняється залежно від виробника. Купити препарати для переривання вагітності в аптеці не можна, медикаментозний аборт проводиться лікарем у медичному закладі.
Ганна 2 місяці тому
Добрий день, у мене був незахищений статевий акт (презерватив порвався якраз під час еякуляції). На той момент у мене була приблизно середина менструального циклу. Яка ймовірність, що я вагітна Які таблетки від вагітності випити, якщо після акту минуло 2 тижні?
Відповісти
Доброго дня, ймовірність вагітності після незахищеного статевого акту в середині менструального циклу існує. Екстрена контрацепція найефективніша в разі прийняття таблетки протягом перших 24-72 годин після сексу. Після двох тижнів використання екстреної контрацепції не має сенсу, необхідно звернутися до лікаря для здачі тесту на вагітність.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!