Logo
0 800 30 11 77

Харчові розлади у дітей

Харчові розлади у дітей
Читати 10 хвилин | Створено: 8 жовтня 2019 | Оновлено: 27 травня 2021 | 50432 50432
Діти часто примхливі та перебірливі в їжі, а втілення їх смакових уподобань у реальність впливає на формування харчових звичок, раціон і, звісно, ​​травну систему.

Часто дитина просить не те що корисно, а те, що смачно. Погодьтеся, навряд чи можна зустріти дитину, яка буде їсти суп замість солодкого.

Ігнорування здорового та збалансованого харчування призводить до харчових розладів у дітей. Малята можуть мало або багато їсти, зловживати вуглеводними продуктами, поєднувати в їжі продукти, що не поєднуються. Наприклад, молоко з кислими фруктами, курку зі смаженою картоплею. У результаті це може викликати різні порушення травлення: дитячу анорексію, булімію, орторексію, нудоту, блювоту, компульсивне переїдання.

Симптоми харчових розладів

Харчові розлади у дітей можуть виникати з різних причин, основна з яких незбалансоване харчування. Якщо дитина починає мало їсти або її порції стають занадто великими, потрібно звернути на це увагу та відвідати дитячого лікаря-гастроентеролога. Після низки проведених досліджень лікар зробить висновок про достатнє або недостатнє харчування дитини з урахуванням її вікових особливостей.

Недостатній чи надмірний апетит згубно позначається на роботі травної системи. Це провокує порушення роботи як внутрішніх органів (шлунка, печінки, кишечника, жовчного міхура, і навіть селезінки), а й впливає на репродуктивну систему (провокує гормональний збій, порушення функцій статевої системи). Тільки дитячий гастроентеролог може підібрати комплексну програму лікування, щоб запобігти появі ускладнень через збої в роботі шлунково-кишкового тракту.

До основних симптомів харчових розладів у дітей відносять:

  • дратівливість, агресивність, погіршення настрою, коли справа стосується їжі або розмов про їжу;
  • неконтрольоване почуття голоду чи апетиту;
  • підвищене газоутворення (метеоризм), здуття живота,часта печія;
  • блювання, нудота, спазми шлунка, кишкові коліки.

Дитяча анорексія

Дитяча анорексія, виникає з формування у дитини негативного ставлення до їжі. Наприклад, через розвиток:

  • захворювань органів травлення (виразки шлунка, запалення кишківника, глистної інвазії);
  • хвороб порожнини рота (наприклад, стоматиту);
  • інтоксикації організму, алергії.

Також дитяча анорексія може з'явитися внаслідок недотримання правил введення прикорму або внаслідок дії різних психогенних факторів (неправильного режиму харчування, несприятливої ​​обстановки у сім'ї). Зокрема, всі ми пам'ятаємо, як у дитинстві батьки змушували нас їсти і як часом ми цього не хотіли. Суворі правила у сім'ї можуть стати причиною дитячої анорексії. Відмовою від їжі молодший член сім'ї може виражати протест встановленим правилам.

Насправді зрозуміти суть того, що відбувається, неможливо без участі лікаря. Самолікування або насильно встановлені прийоми їжі можуть негативно впливати на дитячу психіку. Це лише посилить ситуацію і призведе до появи супутніх хвороб як соматичних, так і психічних.

До симптомів дитячої анорексії відносять появу проблем зі шкірою, ламкість волосся та нігтів, діагностують проблеми із травленням (здуття живота, підвищене газоутворення). Також спостерігаються порушення сну, запаморочення та обморок.

Клінічні прояви анорексичного стану можуть бути представлені видами:

  • дистимічним – прояв незадоволення процесом прийому їжі, спостерігаються вередування та ридання, категоричні відмови від сніданку, обіду, вечері чи перекушування аж до істеричної поведінки;
  • регургітаційним - безпричинні відрижки під час годування за відсутності патологій шлунково-кишкового тракту, хронічних захворювань.

Також розрізняють активний та пасивний відмови від їжі. Перший характеризується яскравим проявом відмови від їжі (дитина випльовує їжу, відвертається від тарілки, не сидить на місці, перевертає посуд та меблі). Інший виявляється як часткова чи повна розбірливість в їжі, відмова від вживання деяких продуктів, відкрите небажання пережовувати чи ковтати приготовану їжу.

Тривалий розвиток дитячої анорексії призводить до значного зниження ваги, викликає проблеми з обміном речовин, роботою травного тракту. Спостерігається погіршення самопочуття дитини (втома, млявість, зниження концентрації уваги та працездатності).

Лікування має відбуватися лише під керівництвом гастроентеролога: підбирається програма поступового набору ваги, показана медикаментозна терапія, вітамінотерапія. В окремих випадках потрібна консультація психолога (психотерапевта).

Ігнорування дитячої анорексії може призвести до остеопорозу, обмороку, виразки шлунка, кишечника або дванадцятипалої кишки.

Булімія у дитини

Дитяча булімія найчастіше розвивається на тлі анорексії і є постійним бажанням втамувати голод. Дитині постійно хочеться їсти, що призводить до переїдання, після якого нерідко виникає відчуття провини за з'їдене. В результаті дитина може самостійно викликати блювання або вживати проносні препарати. Згодом формується страх перед ожирінням.

Відрізнити дитячу булімію від анорексії може лише лікар. При обох станах спостерігаються подібні симптоми. Часто близькі не розпізнають бажання вічного голоду, що прокинулося, списуючи його на дитячу гіперактивність. Однак розпізнати порушення харчування можна за ознакою вживання великої кількості їжі за раз з одночасною відсутністю набору ваги.

Як правило, у дітей часто з'являється бажання їсти на самоті (щоб сховати кількість спожитого і не пізнавати засудження з боку однолітків, батьків). Дитячу булімію супроводжують випадання зубів, хвороби ротової порожнини, авітаміноз, психічні порушення, патології серця та стравоходу.

Проводити лікування дитячої булімії повинен лікар за аналогією з лікуванням анорексії. Іноді дитині потрібна психологічна допомога.

Орторексія

Бажання правильно харчуватись може поступово переростати у нав'язливу ідею, що провокує виникнення захворювань шлунково-кишкового тракту. Ті, хто страждають на орторексію можуть тривалий період не вживати м'ясо або кисломолочні продукти. Така своєрідна дієта незабаром призводить до нестачі мінералів та поживних речовин в організмі. Це загрожує виникненням серйозних захворювань, адже дитячий організм ще формується. Під удар потрапляє опорно-руховий апарат, нервова та серцево-судинна системи, спостерігаються порушення гормонального фону.

Якщо дитина або її батьки одержимі здоровим харчуванням, необхідно підбирати меню за участю гастроентеролога. Це допоможе знайти оптимальний баланс корисних речовин у добовій нормі для повноцінного формування всіх органів та систем.

Компульсивне переїдання

Неконтрольоване споживання їжі, незважаючи на почуття насичення, називають компульсивним переїданням. Воно може виникати у тих, хто страждає на анорексію або булімію. До його ознак відносять ситуації, коли діти їдять:

  • занадто швидко;
  • до відчуття переїдання;
  • завжди (незалежно від того голодні вони чи ні);
  • частіше наодинці, щоб приховати кількість споживаної їжі.

Розлад харчування може мати періодичний або постійний характер, але в обох випадках потребує лікарської уваги. Часто спостерігаються ситуації, коли дитина може заїдати емоції, що переповнюють її (нудьгу, сум або радість).

Причини розвитку компульсивного переїдання у дітей можуть бути різними: психологічні, соціальні, культурні. Для боротьби з ним дітям потрібно коректно складений режим харчування, дотримання регулярності прийому їжі, ведення здорового способу життя.

Американські вчені в ході дослідження теми переїдання зробили висновок про те, що на його фоні відзначається високий рівень суїцидальних випадків, підвищується ризик захворюваності на депресивні розлади. З віком недолікована патологія може загрожувати розвитком цукрового діабету, нестійкою поведінкою, неможливістю соціальної реалізації, розвитком комплексів.

Спотворений апетит

Нездоровий потяг до неїстівних речовин називають спотвореним апетитом. Такий діагноз може бути встановлений дітям від року, коли дитина може почати їсти папір, вугілля, землю чи комах. Іноді малюки підбирають недопалки від цигарок, ковтають металеві предмети.

Навіть якщо це одиничний випадок, дитину потрібно показати лікареві. Це допоможе своєчасно ліквідувати наслідки для дитячого організму. Наприклад, поїдання волосся може блокувати роботу кишечника, а грудки землі — інфікувати внутрішні органи через наявність у ній хвороботворних бактерій. А ще з'їдене може бути токсичним і викликати отруєння: підвищення температури тіла, нудоту, блювання, тремтіння та ломоту в тілі.

Спотворений апетит може розвиватися у дітей, у яких діагностовано:

  • психічні захворювання;
  • стреси, пов'язані з напруженою атмосферою в сім'ї, адаптацією до нового оточення через переїзд до іншого міста.

Іноді медики пов'язують розвиток спотвореного апетиту з нестачею в дитячому організмі вітамінів та мінеральних речовин. У всіх випадках цей розлад харчування слід лікувати. Без проведеної діагностики не можна встановити причину того, що відбувається. Як свідчить практика, у деяких випадках те, що відбувається, може бути викликане навіть дефіцитом у харчовому раціоні певних хімічних елементів (цинку, заліза) і призвести до розвитку небезпечних захворювань (зокрема, до анемії).

Лікування порушень харчової поведінки у дітей

Порушення харчової поведінки у дітей успішно лікують у медичних центрах «ОН Клінік». Лікарі-гастроентерологи ставлять діагноз після проведення низки досліджень (аналізу крові та сечі, УЗД черевної порожнини). Підготовка до аналізів крові полягає у відмові від їжі мінімум на 4-6 годин до дослідження (зазвичай кров здається натщесерце).

Після підтвердження діагнозу у всіх випадках терапія передбачає участь батьків та за необхідності інших медичних фахівців. Своєчасне реагування на проблему збереже здоров'я дитини, допоможе швидко подолати той чи інший розлад травлення та повернутися до повноцінного життя. Записатися на прийом можна за телефоном або за допомогою форми запису на прийом до лікаря в медичний центр вашого міста.

Дитяча гастроентерологія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Харчові розлади у дітей - Омельченко Олена Володимирівна
Омельченко Олена Володимирівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 2 оцінок
Харчові розлади у дітей
Дитячий лікар-гастроентеролог. Вища кваліфікаційна категорія.
Харчові розлади у дітей
Дитячий лікар-гастроентеролог, ендоскопіст. Вища кваліфікаційна категорія.

Поставте своє питання Дитячому гастроентерологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!