Logo
0 800 30 11 77

Що таке папіломи і чому вони з'являються у жінок?

Що таке папіломи і чому вони з'являються у жінок?
Читати 6 хвилин | Створено: 27 жовтня 2022 | Оновлено: 25 листопада 2022 | 81943 81943
Папілома - доброякісне шкірне новоутворення. У жінок папіломи можуть з'являтися на шкірі, грудях, зовнішніх і внутрішніх статевих органах і завдавати дискомфорту.

У разі появи папілом на геніталіях у жінок необхідно пройти обстеження у гінеколога. Позбутися папілом можна шляхом видалення новоутворень.

Що таке папіломи?

Папіломи - це епітеліальні новоутворення на шкірі або слизовій оболонці. Папіломи виглядають як м'які або щільні пухлини на ніжках невеликого розміру (1-2 см) і можуть бути поодинокими або множинними.

Генітальні папіломи спричинені вірусом папіломи людини (ВПЛ), який під час потрапляння в організм може залишатися неактивним і загострюватися на тлі різних чинників.

Причини папілом

Причини папілом

Інші причини папілом у жінок:

  • ослаблена імунна система;
  • інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ);
  • гормональні зміни під час вагітності;
  • зміни мікрофлори піхви;
  • хронічні ендокринні захворювання;
  • часті стреси.

Папіломи у жінок зазвичай діагностують на статевих губах, лобку, у піхві та на шийці матки. Зазвичай новоутворення не спричиняють больових відчуттів, але можуть травмуватися під час постійного тертя об одяг і під час статевих актів. У разі підозри на папіломи в піхві необхідна консультація гінеколога.

Який вигляд має папілома?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Папіломи утворюються в результаті розростання епідермісу (верхнього шару шкіри) і виглядають як невеликі (від 1 мм до 2 см) нарости на шкірі тілесного або темно-коричневого кольору. Зовнішній вигляд новоутворення залежить від виду папілом, які показані на фото. Види папілом:

  • гострокінцеві папіломи - з'являються на статевих органах і зовні нагадують цвітну капусту;
  • ниткоподібні папіломи - довгасті новоутворення на довгій ніжці;
  • плоскі папіломи - невеликі новоутворення тілесного кольору, що виступають над шкірою на 1-2 мм. Приклад плоских папілом показано на фото;
  • бородавчасті папіломи - округлі ороговілі нарости, що зовні нагадують бородавки;
  • внутрішньопротокові папіломи - утворюються всередині проток молочних залоз і являють собою невеликі ущільнення в грудях. 

Більшість папілом є нешкідливими і не схильними до малігнізації (трансформації здорових клітин у ракові). Приклад нешкідливих папілом можна побачити на фото.

нешкідлива папілома

нешкідлива папілома

Під впливом різних чинників деякі папіломи перероджуються в злоякісні та потребують обов'язкового видалення. Визначити характер новоутворення може тільки лікар після обстеження. На фото показана злоякісна папілома.

злоякісна папілома

злоякісна папілома

Вірус папіломи людини - як передається?

Вірус папіломи людини є найпоширенішим ЗПСШ. Папіломавірус може довгий час протікати безсимптомно, тому практично неможливо визначити, коли відбулося зараження. Симптоми вірусу папіломи людини у жінок:

Вірус папіломи людини передається під час незахищеного орального, вагінального та анального сексу. Також заразитися ВПЛ можна через дотики і рани на тілі, під час косметологічних і хірургічних процедур (через необроблені інструменти). Жінка, яка є носієм ВПЛ, також може передати вірус дитині під час пологів.

Чим небезпечні папіломи?

Папіломи шийки матки можуть перероджуватися в злоякісні новоутворення. Найнебезпечнішими є папіломи, викликані ВПЛ 16 і 18 типу, оскільки їхні клітини більш схильні до малігнізації. 

Генітальні папіломи можуть спричиняти ускладнення. Наслідки папілом включають травмування наросту внаслідок постійного тертя об одяг, інфікування рани і розвиток запального процесу, а також утворення шраму на місці пошкодження. 

Як позбутися папілом?

Більшість вірусних папілом зазвичай є нешкідливими, але через ризик переродження в злоякісні утворення слід обстежувати нарости у лікаря. Лікуванням папілом у жінок займається гінеколог, який за результатами огляду та лабораторних аналізів може рекомендувати видалення новоутворень і прийом противірусних препаратів. Вибір методу видалення папілом залежить від виду та локалізації наростів.

Радіохвильове видалення папілом

Для видалення гострих папілом на статевих органах у жінок зазвичай застосовується радіохвильовий метод. Радіохвильове видалення папілом проводиться за допомогою радіохвильового ножа, який випромінює високочастотні теплові хвилі. Під час видалення папілом радіохвилею випалюються тільки уражені тканини, утворюючи скоринку. Здорові ділянки шкіри навколо наросту не зачіпаються.

Маніпуляція проводиться під місцевою анестезією і триває 15-20 хвилин. Відновлення після видалення папіломи триває близько 4-7 днів, протягом яких потрібно обробляти скоринку антисептичними засобами без вмісту спирту до повного загоєння. Здирати скоринку самостійно не можна, щоб не утворився рубець.

Під час реабілітаційного періоду після видалення папілом необхідно відмовитися від відвідування лазні, сауни та солярію й обмежити потрапляння на шкіру прямих сонячних променів. Після видалення генітальних папілом також утриматися від статевих контактів, щоб уникнути травмування місця втручання і запобігти інфікуванню рани.

Вакцини від вірусу папіломи людини

Ефективним методом профілактики ВПЛ є вакцинація. Вакцини від вірусу папіломи людини захищають від двох типів вірусу ВПЛ (16 і 18), на які припадає більшість випадків переродження доброякісних новоутворень у ракові. Деякі препарати захищають також від 6 і 11 типів ВПЛ, що викликають генітальні бородавки.

Найкраще проводити вакцинацію від ВПЛ дівчаткам і хлопчикам з 9 років до початку статевого життя. При першому введенні вакцини в 9-13 років достатньо двох доз (друга вводиться через 6 місяців). Підлітки та молоді люди, які починають вакцинацію в 15-26 років, повинні отримати три дози вакцини. 

Вакцинація проводиться з 9 до 45 років, але вона неефективна для носіїв ВПЛ. Якщо ви хочете вакцинуватися від папіломавірусу, спочатку проконсультуйтеся з гінекологом і здайте аналіз на ВПЛ.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що таке папіломи і чому вони з'являються у жінок? - Бондарєва Владислава Валентинівна
Бондарєва Владислава Валентинівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чим небезпечні папіломи під час вагітності?

На тлі гормональної перебудови організму під час вагітності у жінки, яка є носієм ВПЛ, можуть з'являтися папіломи на тілі та внутрішніх органах. Папіломи під час вагітності не впливають на розвиток плода і не можуть призвести до викидня, але в процесі пологів новоутворення можуть травмуватися, внаслідок чого дитина може бути заражена папіломавірусом. Зараження ВПЛ під час пологів підвищує ризик появи новоутворень у дитячому віці. 

Внутрішньопротокові папіломи молочних залоз під час вагітності можуть розростатися і закупорювати протоки, перешкоджаючи відтоку грудного молока. Також під дією гормонів папіломи можуть перероджуватися в злоякісні утворення, тому перед плануванням вагітності потрібно пройти огляд гінеколога і за необхідності видалити новоутворення.

2. Що буде, якщо відірвати папілому?

Якщо відірвати папілому, на її місці утворюється відкрита рана. Попадання в рану грибків і мікроорганізмів може призвести до її інфікування та розвитку запального процесу. Особливо небезпечним є травмування папілом на слизовій оболонці, оскільки вона є сприятливим середовищем для розвитку інфекцій. У разі травмування папіломи на лобку необхідно звернутися до гінеколога, щоб уникнути негативних наслідків.

3. Від чого з'являються папіломи?

Папіломи з'являються через зараження папіломавірусом, який передається під час незахищених статевих актів, через рани, хірургічні та косметичні інструменти, а також під час пологів від матері до дитини. Найчастіше організм здатний впоратися з ВПЛ, але в разі зниження імунітету, частих стресів та інших чинників вірус може активізуватися, що призводить до появи папілом.

4. Як видалити папілому самостійно?

Папіломи не можна видаляти самостійно за допомогою домашніх засобів, оскільки це може призвести до травмування шкіри, інфікування рани й утворення рубця на місці новоутворення. Якщо папілома на статевих органах спричиняє естетичний або фізичний дискомфорт, зверніться до гінеколога. Після огляду, визначення виду новоутворення і результатів аналізів лікар підбере оптимальний метод видалення папіломи.

5. Як видалити папіломи в домашніх умовах?

Видалити папіломи в домашніх умовах без шкоди здоров'ю неможливо. Самостійне видалення новоутворень за допомогою нитки, касторової олії та інших підручних засобів може призвести до ускладнень: травмування й опіку шкіри, потрапляння інфекції в рану. Для безболісного та безпечного видалення новоутворення слід звернутися до лікаря.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке папіломи і чому вони з'являються у жінок?
Акушер-гінеколог, лікар УЗД. Перша категорія.
Що таке папіломи і чому вони з'являються у жінок?
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Схожі статті:

Коментарі

Оксана 1 рік тому
Добрий день) У мене внутрішньопротокова папілома молочних залоз. Взагалі вона мені не заважає, але ми з чоловіком плануємо вагітність, і я боюся ускладнень. Чи потрібно видаляти папілому?
Відповісти
Добрий день! На тлі гормональних змін під час вагітності внутрішньопротокова папілома може прогресувати і закупорити протоку, що призведе до застою грудного молока. Потрібно пройти УЗД молочних залоз і проконсультуватися з лікарем, який може рекомендувати видалення внутрішньопротокової папіломи.
Інна 1 рік тому
Здрастуйте. Прочитала в інтернеті про видалення папілом йодом. Скажіть, це ефективно?
Відповісти
Добрий день! Народні засоби для лікування папілом не мають доведеної ефективності. Крім того, за неправильного використання йоду можна отримати опік. Якщо ви хочете видалити папілому, необхідно звернутися до лікаря, який після діагностики підбере відповідний метод видалення наросту.
Тетяна 1 рік тому
Я регулярно проходжу огляди в гінеколога, і на останньому лікар виявив папілому шийки матки. Підкажіть, чому з'являються папіломи, якщо в мене вже понад 3 роки один статевий партнер, і раніше наростів не було?
Відповісти
Добрий день! Вірус папіломи людини, що викликає появу наростів, передається статевим шляхом. Оскільки ВПЛ може довгий час протікати безсимптомно, ви могли не знати про зараження. Можливо, папіломи утворилися на тлі зниження імунітету або хронічного стресу. Для діагностики папіломавірусу можна здати аналіз на ВПЛ.
Валерія 1 рік тому
Доброго дня, лікарю. Підкажіть, будь ласка, як прибрати папіломи на лобку?
Відповісти
Добрий день! Виводити папіломи повинен лікар після визначення виду новоутворення. Метод видалення залежить від локалізації наростів. Для видалення генітальних папілом зазвичай застосовують радіохвильовий метод, за якого гінеколог висікає наріст радіохвильовим ножем, не зачіпаючи навколишні тканини.
Людмила 1 рік тому
здрастуйте! помітила на статевих губах невеликі нарости, схожі на папіломи. підкажіть найефективніші народні засоби лікування папілом?
Відповісти
Добрий день! Ефективність народної медицини в лікуванні папілом не доведена. Чистотіл та інші аптечні засоби від папілом не допомагають позбутися наростів, а в разі неправильного використання можуть призвести до травмування або опіку новоутворення. Тому в разі папіломи на малій губі краще звернутися до гінеколога, який проведе огляд і порекомендує оптимальний метод видалення наросту.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!