Logo
0 800 30 11 77

Обробка ран у дитини

Обробка ран у дитини
Читати 10 хвилин | Створено: 7 жовтня 2019 | Оновлено: 7 жовтня 2019 | 345942 345942
Що робити, якщо у дитини рана, як її обробляти і коли треба йти до лікаря – розповімо у цій статті.

Дитячий вік – це час допитливості, що супроводжується травмами, падіннями, саднами та ранами. Деякі з ран не є небезпечними і вимагають звичайної обробки в домашніх умовах, інші потребують серйозного лікування.

Які бувають рани

Рана – це ушкодження тканини, що характеризується порушенням цілісності шкіри чи слизових оболонок. Рана супроводжується болем та кровотечею.

Перша ознака – біль. Він виникає через пошкодження місцевих нервових закінчень, надалі – через набряк, який давить на нерв і подразнює його. При цьому біль може поширюватися як по поверхні рани, а й по ходу пошкодженого нерва.

Друга обов'язкова ознака рани – кровотеча. Вона виникає внаслідок пошкодження капілярів, вен чи артерій. Кровотеча може бути слабкою і крапельною, наприклад, при невеликому порізі, і сильною при пошкодженні цілісності вени та артерії.

Третя ознака рани – зяяння. Однак зяяння з'являється тільки при глибоких ранах, наприклад, при саднах його немає. Зяяння – розходження країв рани з обох боків від осі порізу. При сильному зяянні зазвичай рану зашивають.

Існує безліч різновидів ран. Для людини в побутових умовах потрібно знати кілька класифікацій. Перша базується на тому, чи є у рані інфекція. Рани можуть бути асептичними, забрудненими та інфікованими.

Асептична рана – це чисте ушкодження шкірних покривів. Зазвичай це операційні рани, які виконуються для того, щоб проникнути до внутрішніх органів. У дітей найчастіше виникають забруднені рани. Це означає, що в ділянку пошкодження шкіри потрапили мікроби. Спочатку це відносно безпечні рани: місцеві захисні механізми стримують розвиток мікроорганізмів. Якщо не обробити забруднену рану, вона стає інфікованою: розвивається інфекційний процес, що супроводжується запаленням, сильними болями та нагноєнням. Інфікована рана може спричинити сильну реакцію у організмі дитини: підвищується температура тіла, з'являється озноб, сонливість та апатія.

За характером ушкодження бувають такі рани:

  • колоті - вони виникають при проколі вузьким і колючим предметом, наприклад, при падінні дитини на цвях. Зазвичай колота рана не сильно кровоточить і болить. Зовні може здатися, що це безпечна рана, але не так: нерідко пошкоджуються великі судини, нерви і навіть заноситься інфекція;
  • різані – виникають при контакті з гострим довгастим предметом: ножем, бритвою, гострими ножицями, уламком скла та папером. При різаній рані тканини зазвичай ушкоджуються незначною мірою. Рана сильно кровоточить, болить помірно;
  • рубані рани виникають при пошкодженні важким гострим предметом, наприклад сокирою. Зазвичай кровотеча помірна, але рана сильно болить і зяє. Може призвести до тяжкого стану;
  • забите рана з'являється при ударі тупим предметом або падінні на асфальт. Найчастіше забита рана розташовується на голові, ліктях та колінах. Краї рани при забитті нерівні, просочені кров'ю. Слабко кровоточить та помірно болить.

Також існують укушені рани, які виникають при укусі тваринами чи іншими дітьми. Складність цієї рани в тому, що вона здебільшого містить інфекцію з ротової порожнини тварини. Таким чином передається сказ, отрута комах та змій, гнильна інфекція.

Рановий процес складається з кількох стадій:

  1. У перші секунди після пошкодження шкіри рефлекторно звужуються місцеві судини та виробляються біологічно активні речовини – тромбоцити, які прилипають до області рани та закривають пошкоджену судину. Включається система згортання крові, яка зупиняє кровотечу. У здорової дитини кровотеча зупиняється самостійно протягом 15 хвилин.
  2. Запалення. Триває три дні з моменту поранення. Запалення проявляється болем, почервонінням та місцевим підвищенням температури. Також на рані протягом двох годин утворюється набряк у вигляді пухлини.
  3. Через 2-4 години після поранення в ділянку пошкодження мігрують лейкоцити. Вони поглинають чужорідні частинки та очищають рану від мікроорганізмів.
  4. Фаза загоєння. Починається через 3-5 днів після поранення. До пошкоджених тканин прибувають біоактивні речовини, які відновлюють тканину судин та шкіри.
  5. Фаза епітелізації. Починається через 2 тижні після поранення. Слід від рани стає блідим, формується рубець. Фаза епітелізації може затримуватись, якщо в рані присутні бактерії.

Алгоритм обробки ран

Що робити, якщо дитина впала, порізалася або вдарилася:

  1. Переконайтеся, що ви знаходитись в безпеці: ви відігнали собаку, прибрали ніж, вимкнули бензопилу, прибрали уламки скла.
  2. Зазвичай у ситуації поранення дитина налякана: болем чи фактом порізу. Заспокойте її та скажіть, що нічого страшного не сталося. Дайте їй відчути себе захищеною.
  3. Перед обробкою рани спершу вимийте свої руки з милом.
  4. Звільніть місце поранення від одягу: закатайте рукав сорочки, підніміть футболку чи штанину. Огляньте рану. Намагайтеся не чіпати рану брудними руками.
  5. При ушкодженні капілярів кровотеча незначна. Промийте рану теплою водою, нанесіть перекис водню та перев'яжіть марлевою пов'язкою.
  6. Обережно очистіть рану від уламків та бруду під теплою водою. Для цього використовуйте ватяні тампони або марлю змочені в дезінфекційному засобі.
  7. Проведіть дезінфекцію рани. Зазвичай вдома завжди є спиртовий розчин йоду, одеколон, перекис водню, спирт чи міцні напої. Спирт розведіть із водою, щоб не обпалити рану. Якщо рана велика, спирт і йод застосовувати не можна, вони призведуть до хімічного опіку і рана загоюватиметься повільніше.
  8. Накладіть стерильний матеріал на рану та перебинтуйте її. Бінтувати потрібно так, щоб пов'язка прикривала місце поранення. Вона не повинна бути тугою або надто м'якою.

Що робити, якщо у дитини сильна кровотеча:

  1. Оцініть силу кровотечі. Якщо рана сильно кровоточить темною або яскраво-червоною кров'ю, б'є струменем і викиди крові синхронні з ударами серця, кровотечу потрібно зупинити будь-якою ціною.
  2. Викличте швидку допомогу. Одна людина надає долікарську допомогу, друга викликає бригаду. Зверніть увагу, що якщо рана проникаюча, тобто в тіло встромлена викрутка або ніж, виймати самостійно предмет не можна. Обов'язково зачекайте на швидку допомогу.
  3. Знайдіть у сумці або домашній аптечці серветку або іншу тканину, яку можна прикласти до рани.
  4. Якщо поранення на кінцівках, покладіть дитину на спину і підніміть пошкоджену кінцівку вище за рівень серця, зігніть їх у лікті чи коліні. Це тимчасово незручно, але уповільнює потік крові.
  5. Накладіть джгут. Якщо його немає, використовуйте ремінь, краватку, підтяжку чи дріт. Під джгут потрібно підкласти серветку або ганчірочку, щоб не травмувати шкіру. При артеріальних кровотечах джгут накладається вище місця поранення, при венозних кровотечах накладається пов'язка, що давить на поранення. Позначте час накладання джгута, запишіть його ручкою або фломастером (але не червоного кольору) на шкірі біля джгута. Пам'ятайте, що влітку максимальний час накладання джгута 90 хвилин, взимку – 60 хвилин. Якщо через цей час швидка не приїхала, а ви ще не дісталися лікарні, обережно послабте джгут, щоб тканини кінцівки отримали кров, при цьому притисніть місце кровотечі марлею. Якщо пов'язка просочилася кров'ю, знову затисніть джгут до зупинки крові і запишіть новий час на шкірі.

Не рекомендується давати дитині знеболювальні засоби. Це заважає тим, що кожен препарат має термін дії і лікарям потрібно перераховувати дози нового знеболюючого або чекати закінчення дії попереднього, щоб уникнути передозування. Але якщо без знеболювання не обійтися, запишіть час та назву препарату, який ви дали дитині. Збережіть порожні ампули ліків та віддайте їх бригаді швидкої допомоги, щоб вони знали, що саме ви давали потерпілому.

Обробка саден у дітей

Як правильно обробити садна у дітей:

  1. Вимийте свої руки.
  2. Очистіть шкіру навколо рани від бруду, пилу, уламків та інших предметів.
  3. Продезінфікуйте рану: садна можна обробити такими засобами: маззю з оксидом цинку, кремом з бензалконію хлоридом, кремом з декспантенолом, хлоргексидином, метиловим синім, перекисом водню, зеленкою та 5% розчином йоду.
  4. Зазвичай при саднах виникають слабкі капілярні кровотечі. До пошкодженої шкіри достатньо прикласти суху серветку або марлю.

Що робити, якщо рана довго не гоїться

Рана може довго не гоїтися. Це відбувається через кілька факторів: шкіра після поранення не очищена, ускладнений кровообіг через запалення або порушений механізм регенерації. Через це виникають ускладнення:

  • серома - це скупчення запальної рідини (ексудату) у порожнині рани. Найчастіше сероми виникають, якщо в рані залишився бруд, мікроорганізми або сторонні тіла;
  • ранова гематома. Вона виникає через те, що після поранення кровотеча зупинилася не повністю, і краплі крові поступово просочувалися в навколишню тканину. Також гематоми виникають внаслідок захворювань, при яких порушується згортання крові;
  • омертвіння м'яких тканин. Виникає через сильне і масивне пошкодження тканини або перерізання судин. Ранні ознаки некрозу: у перші дні після поранення шкіра бліда, має синюватий відтінок і холодна на дотик;
  • малігнізація – це процес, коли клітини тканини набувають ознак пухлини. Малігнізація виникає при хронічно незагоюваній рані.

Крім того, рана може довго не гоїтися при поганому імунітеті, цукровому діабеті, довготривалому прийомі глюкокортикоїдів та авітамінозі. Єдиний правильний варіант – звернутися до хірурга: у домашніх умовах неможливо оцінити стан рани та надати правильну медичну допомогу.

Коли потрібно звернутися до лікаря

Щоб убезпечити дитину від ускладнень, потрібно знати, в яких ситуаціях звертатися до лікаря:

  • якщо через 15 хвилин рана не перестала кровоточити навіть при застосуванні пов’язки;
  • якщо за межами рани шкіра почала німіти, охолоджуватися, набувати блідого або синюватого відтінку;
  • якщо ви не впевнені, що рана повністю очищена від уламків, іржі, бруду та інших сторонніх предметів;
  • якщо поранення сталося на шиї;
  • якщо дитину вкусила тварина;
  • рана не гоїться протягом 10 днів.

До тривожних ознак також відноситься: підвищення температури тіла дитини, збільшення набряку, посилення болю, поява відчуття печіння та сильне почервоніння рани.

Рана – це пошкодження тканин, яке потребує першої допомоги. Однак якщо обробити рану згідно з алгоритмом, вже через 10–15 хвилин зупиняється кров, а до кінця дня або наступного дня біль зникає. Головне при пораненні у дитини – не піддаватися емоціям, заспокоїти дитину, діяти швидко та викликати швидку допомогу чи звернутися до лікаря.

Дитяча ортопедія в Дитячому відділенні в Полтаві

Обробка ран у дитини - Бойко Ірина Вікторівна
Бойко Ірина Вікторівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Обробка ран у дитини
Дитячий ортопед-травматолог. Вища категорiя.
Обробка ран у дитини
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Дитячому ортопеду
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

health-4you 1 рік тому
Дякую, пізнавальна стаття.
Відповісти
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!