Logo
0 800 30 11 77

Як подолати страх перед оглядом проктолога?

Як подолати страх перед оглядом проктолога?
Читати 5 хвилин | Створено: 1 лютого 2019 | Оновлено: 14 березня 2023 | 11207 11207
Мабуть, жоден лікар не вселяє такого страху, як проктолог. Однак якщо похід у туалет стає тортурами, можливо, потрібно об'єктивно подивитися на ситуацію, відкинути страх і записатися на прийом до проктолога.

Тим паче, за правильної підготовки та дотримання рекомендацій лікаря проктологічний огляд проходить абсолютно безболісно і в комфортних умовах.

ТОП страхів перед візитом до проктолога

Багато хто вважає, що йти до лікаря потрібно лише за наявності скарг, тому причини відмови від профілактичних оглядів очевидні. Але що змушує людей терпіти біль у задньому проході, свербіж та інші неприємні симптоми? Давайте розберемося.

Сором перед оглядом заднього проходу

Одна думка про огляд у проктолога у багатьох викликає дискомфорт чи навіть сором, адже в кабінеті доведеться роздягатися та демонструвати лікарю анальний прохід. Але повірте, проктологів складно чимось здивувати. Ось що з цього приводу думає Валентин Потеряйко, проктолог медичного центру «ОН Клінік Кропивницький»:

«Проктолог — це такий самий лікар, як терапевт чи кардіолог. Просто до нашої компетенції входить лікування аноректальних патологій. Проктологічне обстеження відбувається за ширмою. Роздягатися повністю не потрібно, достатньо оголити тіло нижче пояса. Потім слід прийняти позу лежачи на боці із зігнутими колінами. Звучить не страшно, правда?»

Деякі люди також соромляться йти на прийом до проктолога протилежної статі. Насправді стать не відіграє ролі, адже завдання проктолога — вилікувати вас незалежно від того, жінка ви чи чоловік. Але якщо вам це важливо, можна обрати лікаря своєї статі.

Страх болю

Дійсно, у більшості випадків під час первинного огляду лікар проводить аноскопію або ректоскопію для правильного встановлення діагнозу. Аноскопія проводиться для огляду анального проходу на глибину до 13 см. Ректоскопія дозволяє оглянути слизову оболонку прямої та сигмовидної кишки на глибину до 20 см. Інструментальні дослідження забезпечують якісну діагностику, оскільки з їх допомогою проктолог може детально розглянути стан внутрішніх стінок прямої кишки та виявити наявність таких патологій, як геморой, поліпи, анальна тріщина, пухлини та запалення.

Дослідження проводяться за допомогою ендоскопічного апарату, що вводиться через анальний отвір. Попередньо на аноскоп наноситься спеціальний гель, щоб мінімізувати неприємні відчуття. Проте аноскопія і ректоскопія дійсно можуть викликати дискомфорт і болючі відчуття у пацієнтів з низьким больовим порогом. У такому разі процедура проводиться під місцевою анестезією.

За наявності скарг на виділення слизу та крові із заднього проходу при дефекації колопроктолог також може призначити колоноскопію. Це ендоскопічне дослідження, яке проводиться для оцінки стану слизової оболонки кишківника і дозволяє виявити наявність запалень та новоутворень.

Побоювання операції

Часто люди готові терпіти неприємні симптоми і довго займатися самолікуванням через страх перед хірургічним втручанням. На щастя, сучасна медицина зазвичай дозволяє обійтися без відкритих операцій. Докладніше про методи лікування проктологічних хвороб розповість Катерина Кутепова, проктолог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«У медичних центрах «ОН Клінік» застосовуються щадні малоінвазивні методики. Наприклад, для лікування геморою застосовується лазерна вапоризація або латексне лігування гемороїдальних вузлів. Лікування анальної тріщини може проводитися шляхом радіохвильового висічення апаратом «Сургітрон». Малоінвазивне лікування не потребує госпіталізації та тривалого відновлення, ризик кровотечі зведений до мінімуму за рахунок теплового впливу на судини. Також після процедур не залишається шрамів та рубців».

3 поради, як позбутися страху перед прийомом у проктолога

Доведено, що найчастіше ми боїмося невідомості. Тому найкращий спосіб позбутися страху перед проктологічним оглядом — це підготуватися до нього. Ось кілька порад, які допоможуть вам впоратися зі страхом:

  1. Наперед дізнайтеся, як проходить огляд у проктолога. Якщо боїтеся болю, уточніть, чи можна виконати інструментальні дослідження під місцевою анестезією. Поставити питання, що вас цікавлять, можна на нашому сайті через форму «Поставити питання».
  2. Продумайте та запишіть питання, які хочете поставити проктологу. Це допоможе подумки спланувати візит і перейти від емоційного сприйняття до раціонального.
  3. Ознайомтеся з підготовкою до проктологічного прийому та дотримуйтесь її. Зокрема, перед візитом до проктолога слід протягом 1-2 днів дотримуватись дієти та очистити кишечник напередодні прийому. Правильна підготовка покращує візуалізацію слизової прямої кишки, що у свою чергу сприяє правильній постановці діагнозу та виключає необхідність повторювати дослідження через наявність калових залишків.

Страх завжди дестабілізуючий фактор, з яким потрібно боротися. Особливо якщо йдеться про здоров'я. Боятися обстеження у проктолога не варто, адже його мета — не зробити боляче, а навпаки покращити ваше самопочуття.

Проктологія в ОН Клінік Дніпро

Як подолати страх перед оглядом проктолога? - Руфанова Анна Анатоліївна
Руфанова Анна Анатоліївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 8 оцінок
Як подолати страх перед оглядом проктолога?
Лікар-проктолог. Перша категорія.
Як подолати страх перед оглядом проктолога?
Стаття перевірена: Портняга Євген Михайлович
Лікар-проктолог, хірург.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!