Logo
0 800 30 11 77

Що таке протизаплідні пігулки та як їх приймати?

Що таке протизаплідні пігулки та як їх приймати?
Читати 11 хвилин | Створено: 18 серпня 2014 | Оновлено: 11 жовтня 2022 | 797839 797839
Оральні контрацептиви (ОК) – це таблетки, що дозволяють уникнути настання вагітності. Індивідуальним підбором оральних контрацептивів займається гінеколог після огляду та здавання необхідних аналізів.

Що таке протизаплідні пігулки?

Протизаплідні пігулки – це метод оральної контрацепції, спрямований на запобігання вагітності. Відповідно до досліджень, ефективність оральних контрацептивів становить 91%.

До складу ОК можуть входити синтетичні форми гормонів естрогену та прогестерону (прогестин). Під дією естрогену ендометрій, що вистилає стінки матки, щомісяця розростається та оновлюється. Прогестерон запобігає передчасному скороченню м'язів матки та сприяє прикріпленню до її стінок заплідненої яйцеклітини.

Механізм дії оральних контрацептивів залежить від складу препаратів. Види протизаплідних таблеток за складом:

  • комбіновані оральні контрацептиви (КОК) - містять синтетичні форми гормонів естрогену та прогестерону, які перешкоджають дозріванню та виходу яйцеклітини з яєчників;
  • прогестинові оральні контрацептиви (міні-пілі) - містять прогестин, який згущує цервікальний слиз, перешкоджаючи попаданню сперматозоїдів до яйцеклітини.

Також існують екстрені оральні контрацептиви - таблетки, які приймають, щоб не завагітніти після статевого акту. Екстрені протизаплідні таблетки приймаються один раз протягом перших 72-120 годин від незахищеного сексу. Перед прийомом засобів екстреної контрацепції потрібна консультація гінеколога.

Як діють протизаплідні пігулки?

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Вагітність настає, коли дозріла яйцеклітина виходить із яєчника і запліднюється сперматозоїдом. Під дією гормонів запліднена яйцеклітина імплантується до стінки матки, де з неї розвивається плід.

Як працюють протизаплідні пігулки?

Як працюють протизаплідні пігулки?

Протизаплідні таблетки містять невелику кількість штучних гормонів естрогену та прогестину, які пригнічують дію природних гормонів та перешкоджають настанню вагітності. Дія оральних контрацептивів може полягати у зупинці овуляції (виходу дозрілої яйцеклітини з яєчника), зміні цервікального слизу або слизової оболонки матки, що перешкоджає імплантації яйцеклітини.

Плюси протизаплідних пігулок

Протизаплідні таблетки захищають від небажаної вагітності краще ніж більшість інших методів контрацепції. Інші плюси протизаплідних таблеток:

  • роблять менструальний цикл регулярним;
  • нормалізують гормональний фон, знижують ризик розвитку ендометріозу, раку та кіст яєчників;
  • зменшують біль у животі при менструації; знижують прояви передменструального синдрому (ПМС);
  • оральні контрацептиви з антиандрогенним ефектом дозволяють позбутися гормональних прищів, акне та себореї за рахунок зниження рівня вільного тестостерону в організмі та пригнічення вироблення себуму (шкірного сала);
  • підходять для дівчат та жінок будь-якого віку.

Підбирати оральні контрацептиви потрібно індивідуально та регулярно консультуватися з гінекологом. Наприклад, жінкам після 40 років може знадобитися змінити протизаплідні таблетки через вікові зміни гормонального фону.

Також перевагою протизаплідних пігулок є швидке відновлення здатності до зачаття. У більшості випадків вагітність може наступати через 1-3 місяці після відміни оральних контрацептивів.

Мінуси протизаплідних пігулок

Оральні контрацептиви на 100% не захищають від вагітності. Ефективність контрацептивів можна визначити за індексом Перля, який показує кількість вагітностей під час використання одного методу контрацепції на 100 жінок протягом року. Індекс Перля для оральних контрацептивів становить від 0,3 до 9, тому низька вірогідність зачаття при прийомі ОК залишається. Інші мінуси протизаплідних пігулок:

  • не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ);
  • при прийомі деяких ліків (наприклад антибіотиків) протизаплідний ефект може знижуватися;
  • у перші місяці прийому оральних контрацептивів можуть спостерігатися мажучі виділення між менструаціями.

Також необхідно суворо дотримуватися схеми та часу прийому протизаплідних таблеток. При пропуску прийому ОК їхня ефективність знижується.

Оральні контрацептиви можуть викликати побічні ефекти. Побічні ефекти при прийомі протизаплідних таблеток:

  • нудота;
  • головний біль;
  • болючість молочних залоз;
  • дратівливість, перепади настрою;
  • виникнення тромбів.

Якщо у вас спостерігаються зазначені симптоми при прийомі ОК, необхідно звернутися до гінеколога для вибору іншого протизаплідного препарату.

Як пити протизаплідні пігулки?

Комбіновані оральні контрацептиви випускаються в упаковках, які розраховані на 28-денний менструальний цикл. Пити протизаплідні таблетки необхідно щодня суворо в один і той же час. У гінекології розроблено схему прийому КОК:

  1. Починати прийом оральних контрацептивів слід у перші п'ять днів від початку менструації: тоді протизаплідний ефект настає через 5-7 днів щоденного прийому КОК.
  2. Після 21 дня необхідно обов'язково робити перерву на 7 днів. У цей час відбувається кровотеча відміни. В упаковці деяких препаратів містяться таблетки плацебо (речовини без лікувальних властивостей), які слід приймати під час менструації, щоб не збитися з графіка прийому.

Схема прийому міні-пілі аналогічна КОК. Прогестинові оральні контрацептиви діють швидше: протизаплідний ефект настає після 2 таблеток протягом 48 годин. Щоб уникнути небажаної вагітності протягом перших 7 днів з початку прийому ОК варто додатково використовувати засоби бар'єрної контрацепції.

Оральні контрацептиви після пологів можна приймати через 3-6 тижнів з народження дитини, попередньо проконсультувавшись з гінекологом. При годуванні груддю оральні контрацептиви з низьким дозуванням гормонів можна приймати через 6 тижнів після пологів, коли виробництво молока в організмі жінки налагоджене.

Негормональні протизаплідні таблетки

Негормональних протизаплідних таблеток немає. Негормональними оральними контрацептивами називають сперміциди - хімічні речовини, які вводяться в піхву перед статевим актом і призначені для руйнування сперматозоїдів. Сперміциди також можуть блокувати вхід у шийку матки, перешкоджаючи проникненню до неї сперматозоїдів.

Сперміциди випускаються у формі внутрішньопіхвових свічок або гелів. Негормональні протизаплідні засоби підходять при нерегулярних статевих актах, але за постійного використання можуть порушити мікрофлору піхви.

Гормональні контрацептиви

Гормональні контрацептиви – це метод контрацепції, що ґрунтується на дії синтетичних аналогів жіночих гормонів. Види гормональних контрацептивів:

  • гормональні протизаплідні таблетки – містять естроген та прогестерон, які перешкоджають дозріванню яйцеклітини та згущують цервікальний слиз;
  • контрацептивні пластирі - гормоновмісні пластирі на клейовій основі, які наклеюються на тіло в області плеча, попереку або живота. Гормони вбираються через шкіру та діють за принципом КОК;
  • вагінальні кільця - м'який прозорий пристрій, який встановлюється у піхву і перешкоджає проникненню сперматозоїдів у матку за рахунок дії гормонів. Жінка може самостійно встановлювати вагінальне кільце терміном від трьох тижнів до року;
  • імплант-контрацептиви - одиночний стрижень розміром із сірник, що містить прогестин. Імплант встановлюється лікарем під шкіру внутрішньої частини руки вище ліктя терміном від одного до п'яти років.

Правильно підібрати гормональні контрацептиви допоможе гінеколог за результатами огляду та лабораторних аналізів.

Види гормональних контрацептивів

гормональні протизаплідні таблетки

містять естроген та прогестерон, які перешкоджають дозріванню яйцеклітини та згущують цервікальний слиз

контрацептивні пластирі

гормоновмісні пластирі на клейовій основі, які наклеюються на тіло в області плеча, попереку або живота. Гормони вбираються через шкіру та діють за принципом КОК

вагінальні кільця

м'який прозорий пристрій, який встановлюється у піхву і перешкоджає проникненню сперматозоїдів у матку за рахунок дії гормонів. Жінка може самостійно встановлювати вагінальне кільце терміном від трьох тижнів до року

імплант-контрацептиви

одиночний стрижень розміром із сірник, що містить прогестин. Імплант встановлюється лікарем під шкіру внутрішньої частини руки вище ліктя терміном від одного до п'яти років

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Види гормональних контрацептивів

Види гормональних контрацептивів

Місячні при протизаплідних таблетках

Оскільки оральні контрацептиви перешкоджають настанню овуляції, у нормі місячні при прийомі КОК не йдуть. Кровотеча, яка настає у дні прийому плацебо, називається кровотечею скасування. Вона настає через зниження рівня гормонів, яке викликає відторгнення та вихід клітин ендометрію. Кровотеча відміни зазвичай менш рясна і триває менше, ніж менструація.

У перші три цикли при прийомі протизаплідних місячні можуть не припинятися через гормональну перебудову організму. Місячні при прийомі протизаплідних можуть вказувати на дисфункцію яєчників, тому для виключення патології варто проконсультуватися з гінекологом.

Коричневі виділення при прийомі протизаплідних таблеток

Мажучі коричневі виділення при прийомі протизаплідних таблеток називаються проривною кровотечею, яка пов'язана зі змінами слизової оболонки матки під дією гормонів КОК. Коричневі виділення при ОК можуть виникати у середині циклу і зазвичай проходять протягом 2-3 місяців. Якщо виділення не проходять або супроводжуються неприємним запахом або іншими симптомами (свербінням, печінням, болем у нижній частині живота), слід звернутися до гінеколога для перевірки на венеричні захворювання.

Ознаки вагітності при прийомі протизаплідних

При прийомі оральних контрацептивів є низька ймовірність настання вагітності. Ознаки вагітності при прийомі протизаплідних:

  • відсутність кровотечі відміни;
  • чутливість та набухання грудей;
  • нудота та відчуття огиди до їжі;
  • часта потреба в сечовипусканні;
  • перепади настрою;
  • біль у спині.

За перших ознак вагітності необхідно зробити тест на вагітність. Також слід звернутися до гінеколога, який проведе огляд, визначить причину симптомів та проконсультує щодо виношування вагітності або її переривання.

Скасування оральних контрацептивів

Припинити прийом протизаплідних таблеток можна будь-якої миті незалежно від фази менструального циклу. Після відміни оральних контрацептивів в організм перестають надходити естроген та прогестерон, що призводить до зміни гормонального фону і може спричинити тимчасові побічні ефекти (зміна менструального циклу, хворобливі менструації, ПМС). Також протягом перших місяців може спостерігатись порушення фертильності (здатності до зачаття).

Контрацептиви для чоловіків

Варіантів чоловічої контрацепції значно менше ніж жіночої. Види контрацепції для чоловіків:

  • бар'єрні контрацептиви;
  • вазектомія.

Бар'єрними контрацептивами називають презервативи, які надягають на статевий член чоловіка і перешкоджають попаданню передеякулянта та сперми у піхву під час статевого акту. Бар'єрні контрацептиви також захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом. Важливо правильно користуватися презервативом, щоб уникнути незапланованої вагітності.

Вазектомія - хірургічна операція, яка полягає в перев'язці сім'явивідних протоків у чоловіків. Вазектомія проводиться в амбулаторних умовах під місцевою анестезією шляхом розрізання та запечатування трубок, якими сперматозоїди потрапляють в еякулянт. Індекс Перля для вазектомії становить менше 0,1. Операція вважається постійним методом контрацепції, оскільки відновити функціонування сім'явивідних протоків у більшості випадків неможливо.

Хоча дослідження протизаплідних таблеток для чоловіків продовжуються, на даний момент метод оральної контрацепції доступний лише жінкам.

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Що таке протизаплідні пігулки та як їх приймати? - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Через скільки діють протизаплідні пігулки?

Комбіновані протизаплідні таблетки починають діяти через 5-7 днів з початку прийому, а міні-пілі після прийому двох таблеток протягом 48 годин. Краще використовувати засоби бар'єрної контрацепції протягом першого тижня прийому протизаплідних пігулок.

2. Чи можна завагітніти при прийомі протизаплідних?

Завагітніти при прийомі протизаплідних пігулок можна. Жоден із існуючих методів контрацепції не дає 100% гарантії запобігання вагітності. При правильному прийомі ОК є ефективним та безпечним засобом контрацепції. Щоб підібрати відповідні протизаплідні таблетки, необхідно записатися на прийом до гінеколога та здати аналізи.

3. Як підібрати оральний контрацептив?

Оральні контрацептиви підбираються гінекологом індивідуально після огляду та здавання аналізів. Також при підборі протизаплідних таблеток лікар враховує особливості менструального циклу та характер виділень, наявність у жінки симптомів ПМС, серцево-судинних та інших хронічних захворювань.

4. Як довго можна приймати оральні контрацептиви?

Приймати оральні контрацептиви можна стільки, скільки потрібно жінці, або до менопаузи. При прийомі протизаплідних пігулок потрібно регулярно проходити огляд гінеколога, який при зміні гормонального фону може порадити замінити препарат іншим.

5. Чи шкідливі оральні контрацептиви?

Оральні контрацептиви є безпечним методом контрацепції. Однак, як і будь-які препарати, вони можуть спричинити побічні ефекти. Тому не рекомендується самостійно вибирати ОК: призначати протизаплідні таблетки повинен гінеколог після огляду та обстеження.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 14 оцінок
Що таке протизаплідні пігулки та як їх приймати?
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Що таке протизаплідні пігулки та як їх приймати?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Тоня 5 місяців тому
Приймаю таблетки 5 день. Як радили в інструкції приймаю на ніч. Зранку сильно нудить, сьогодні були рвотні позиви, підозрюю через нагромадження жовчі. Маю замір змінити час приймання на ранок, але не знаю як зробити це правильно і не можу знайти інформацію.
Відповісти
Добрий день. Зміна часу прийому протизаплідних таблеток може бути доцільною, якщо ви відчуваєте сильну нудоту або неприємні симптоми вночі. Звернення до гінеколога є найкращим способом отримати індивідуальні поради щодо зміни часу прийому препарату.
Ірина 5 місяців тому
Доброго дня! Підкажіть, будь ласка, наскільки точним має бути час прийому протизаплідних пігулок? Це має бути щодня в один той самий час, хвилина до хвилини, наприклад 10.00 чи можливе певне «вікно» прийому пігулки, наприклад між 10.00 - 10.30? Якщо другий варіант, то наскільки тривале може бути це вікно? Дякую за відповідь!
Відповісти
Доброго дня! Відповідь на ваше запитання залежить від типу протизаплідних пігулок. Якщо мова йде про «вікно» прийому, то зазвичай рекомендується не допускати затримок більше ніж на 3 години від звичного часу. Наприклад, якщо зазвичай ви приймаєте пігулку о 10:00, то «вікно» може бути між 9:00 і 12:00. Проте, слід звернути увагу, що це загальні рекомендації і можуть бути нюанси, залежно від конкретного препарату. Найкраще завжди звертатися до гінеколога для конкретних рекомендацій щодо конкретного препарату.
Любов 5 місяців тому
Доброго дня. Місячні йшли майже місяць. Після прийому у лікаря (огляд, УЗД), лікар приписав протизаплідні пігулки для нормалізації менструацій. Після першої упаковки (21 день) через 3-4 дня розпочалась кровотеча. Рясна. Чи не повинні місячні бути менш рясними при прийомі кок?
Відповісти
Доброго дня. Зазвичай, після першої упаковки протизаплідних пігулок можуть виникнути зміни в менструальному циклі. Рясні або незвичайні менструації можуть бути однією з таких змін. Такі зміни можуть бути тимчасовими, і менструації можуть стати менш рясними або нормалізуватися після тривалого використання протизаплідних пігулок. Проте, якщо ви стурбовані рясністю кровотечі або вас турбують інші побічні ефекти прийому протизаплідних пігулок, рекомендується звернутися до гінеколога, який може провести огляд і підібрати вам підходящий препарат або змінити режим прийому, якщо це необхідно.
Інна 1 рік тому
Добрий день. Був незахищений секс із хлопцем кілька годин тому. Боюся, що могла завагітніти. Підкажіть, протизаплідні свічки допоможуть запобігти зачаттю після статевого акту?
Відповісти
Добрий день. Протизаплідні свічки неефективні як метод екстреної контрацепції. Щоб запобігти небажаній вагітності, необхідно прийняти препарат на основі левоноргестрелу або міфепристону протягом 72-120 годин з моменту незахищеного сексу. Підбирати метод екстреної контрацепції необхідно спільно з гінекологом.
Тетяна 1 рік тому
здрастуйте! Я купила свої перші протизаплідні і почала пити їх, не дочекавшись місячних. Підкажіть, коли вони почнуть діяти?
Відповісти
Добрий день! При початку прийому протизаплідних не в перші п'ять днів циклу препарат починає діяти протягом 7 днів. У зазначений період рекомендується використовувати бар'єрну контрацепцію для уникнення небажаної вагітності.
Аріна 1 рік тому
Чула, що під час прийому КОК можна схуднути. Які протизаплідні таблетки знижують вагу?
Відповісти
Добрий день! При правильному прийомі гормональних контрацептивів вага жінки не змінюється.
Вікторія 1 рік тому
Добрий день) Це нормально, що у мене немає місячних під час прийому протизаплідних таблеток?
Відповісти
Добрий день! У нормі під час прийому ОК менструація не настає. У дні прийому плацебо спостерігається так звана «кровотеча відміни» з виділенням клітин ендометрія. Якщо вас турбує відсутність кровотеч, варто обговорити це зі своїм гінекологом.
Альона 1 рік тому
здрастуйте! протизаплідні таблетки впливають на нервову систему? вони можуть викликати зміни в поведінці?
Відповісти
Добрий день! Так, протизаплідні таблетки можуть впливати на нервову систему, викликати тривожність і перепади настрою. Це рідкісний побічний ефект, який трапляється всього у 9% жінок. У разі появи тривожності або дратівливості на тлі прийому ОК необхідно проконсультуватися з гінекологом.
Христина 1 рік тому
Здрастуйте! Підбираємо протизаплідні таблетки для доньки-підлітка. Скажіть, які найбезпечніші гормональні контрацептиви?
Відповісти
Добрий день! За умови правильного підбору і дотримання правил прийому гормональні контрацептиви є безпечним методом запобігання вагітності. Вам варто звернутися до гінеколога, який підбере для підлітка протизаплідні таблетки з низьким вмістом гормонів.
Олена 1 рік тому
Добрий день. Звернулася до гінеколога за підбором методу контрацепції, і він порадив протизаплідні таблетки. Підкажіть, чим небезпечні гормональні контрацептиви?
Відповісти
Добрий день! Гормональні протизаплідні таблетки — це безпечний і надійний метод контрацепції. У рідкісних випадках їх приймання може спричиняти побічні ефекти (нудоту, головний біль, гормональний дисбаланс) або призводити до тромбозу. Щоб цього уникнути, підбирати гормональні контрацептиви повинен гінеколог за результатами аналізів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!