Logo
0 800 30 11 77

Сечокам'яна хвороба

Сечокам'яна хвороба
Читати 5 хвилин | Створено: 30 листопада 2020 | Оновлено: 25 листопада 2022 | 37418 37418
Сечокам'яна хвороба (уролітіаз) — це захворювання нирок, пов'язане з порушенням процесу метаболізму в організмі. Характерною особливістю уролітіазу є наявність каменів і піску в сечовидільній системі.

Сечокам'яна хвороба — досить поширене захворювання, яке може приводити до таких серйозних ускладнень, як пієлонефрит і ниркова коліка. Тому важливо знати, що робити для запобігання уролітіазу, які ознаки свідчать про його початок і як вилікувати сечокам'яну хворобу в разі її виникнення.

Які бувають симптоми за сечокам'яної хвороби?

На початкових стадіях уролітіазу симптоматика часто буває слабко вираженою. У більшості випадків, ознаки сечокам'яної хвороби проявляються, коли конкременти (ниркові камені) починають рухатися по сечовивідних шляхах. Температура за сечокам'яної хвороби з'являється внаслідок травмування стінок уретри або сечоводу нирковими каменями, а це призводить до виникнення запалення, яке поширюється швидкими темпами.

Симптоми сечокам'яної хвороби

Симптоми сечокам'яної хвороби

До симптомів сечокам'яної хвороби належать:

  • підвищена температура тіла;
  • біль і дискомфорт під час сечовипускання;
  • часті позиви до сечовипускання;
  • домішки крові в сечі;
  • озноб;
  • нудота;
  • блювота.

Ознаки сечокам'яної хвороби у жінок і чоловіків однакові. Єдиною відмінністю є те, що біль за ниркової коліки у жінок віддає в статеві губи, а у чоловіків — у статевий член.

Лікування сечокам'яної хвороби належить до компетенції урології. На прийомі лікар-уролог огляне пацієнта, вислухає його скарги і за потреби направить на додаткові дослідження (лабораторні аналізи сечі та крові, УЗД нирок, оглядову рентгенографію органів сечової системи).

Терапія, як правило, включає медикаментозне лікування сечокам'яної хвороби і дотримання індивідуальної дієти. У деяких випадках може знадобитися видалення ниркових каменів хірургічним шляхом. До препаратів від сечокам'яної хвороби належать діуретики (сечогінні засоби), спазмолітики (призначаються в разі спазмів сечоводу і ниркової коліки) та препарати для виведення каменів з нирок.

За погодженням з лікарем допускається лікування сечокам'яної хвороби народними засобами. Від уролітіазу допомагають:

  • березовий сік (по склянці на день);
  • грушевий компот (по пів склянки 4 рази на день);
  • сік червоної смородини (по пів склянки 3 рази на день);
  • сік кропиви дводомної (по 2 столові ложки 3 рази на день).

Що може стати причиною розвитку сечокам'яної хвороби?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Сечокам'яна хвороба — досить складне захворювання, в якому задіяний ряд біохімічних процесів, що відбуваються як в організмі людини загалом, так і в його сечостатевій системі зокрема. До причин розвитку сечокам'яної хвороби належать:

  • опущення нирки;
  • інфекційні захворювання сечостатевої системи;
  • порушення обміну речовин;
  • підвищена кислотність організму;
  • надмірне вживання алкогольних напоїв;
  • хвороби щитоподібної залози;
  • мальабсорбція (хвороба, за якої відбувається порушення всмоктування корисних речовин у тонкому кишечнику);
  • патології шлунково-кишкового тракту.

Які продукти не можна їсти за сечокам'яної хвороби?

Харчування за сечокам'яної хвороби має бути збалансованим. У раціон необхідно включати достатню кількість вітамінів і мікроелементів. Дієта за сечокам'яної хвороби нирок передбачає споживання в їжу таких продуктів, як знежирене молоко, кефір, нежирна риба, овочеві супи на пісному бульйоні і житній хліб. При цьому щодня необхідно випивати 2 літри рідини (бажано чистої немінеральної води, але допускаються також натуральні соки та морси).

Забороненими продуктами за сечокам'яної хвороби є:

  • м'ясо і риба жирних сортів;
  • копченості, маринади та солоності;
  • морепродукти;
  • фастфуд;
  • жирний бульон;
  • здобна випічка;
  • шоколад і какао;
  • міцний чай і кава;
  • прянощі;
  • зелений салат, щавель, шпинат;
  • яйця (особливо жовтки).

Профілактика сечокам'яної хвороби

Профілактика сечокам'яної хвороби може бути первинною (для запобігання хвороби) і вторинною (для запобігання повторного захворювання). В обох випадках до заходів профілактики сечокам'яної хвороби належать:

  • рівномірний прийом їжі;
  • пропорційне співвідношення білків, жирів і вуглеводів у раціоні;
  • споживання достатньої кількості рідини на день (не менше, ніж 1,5 літри води);
  • активний спосіб життя;
  • уникнення фізичних перевантажень;
  • регулярні обстеження сечостатевої системи;
  • своєчасне лікування інфекційних і запальних захворювань, а також розладів шлунково-кишкової системи.

Вилікувати сечокам'яну хворобу можна тільки шляхом виконання всіх рекомендацій лікаря. Самолікування і несвоєчасне звернення до уролога можуть призвести до прогресування хвороби та її переходу в хронічну форму.

Урологія в ОН Клінік Одеса

Сечокам'яна хвороба - Лисак Євген Леонідович
Лисак Євген Леонідович
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна приймати вітамін Д при сечокам'яній хворобі?

При сечокам'яній хворобі вітамін Д можна приймати тільки після погодження з лікарем. Неправильно підібране дозування вітамінів і харчових добавок може негативно вплинути на нирки і призвести до посилення симптомів.

2. Що можна пити при сечокам'яній хворобі?

При сечокам'яній хворобі можна пити воду, неміцний чай, компот із сухофруктів, морси, неміцну каву з молоком, слабомінералізовані мінеральні води. При проблемах із нирками слід відмовитись від підсолоджених соків та солодких газованих напоїв.

3. Чи можна митися в лазні при сечокам'яній хворобі?

При сечокам'яній хворобі на гострій стадії від відвідування лазні та сауни потрібно відмовитися. Під впливом високих температур підвищується тиск і посилюються напади болю в спині і животі. Однак відвідування лазні часто застосовується для зниження ризику проблем із нирками.

4. Які фрукти та овочі корисні при сечокам'яній хворобі?

При сечокам'яній хворобі необхідно включити до раціону бобові, багаті кальцієм (наприклад, броколі, абрикоси) та лимонною кислотою (лайм, лимон, апельсини, малину, чорну смородину, помідори, яблука, ананаси та полуницю) фрукти, ягоди та овочі. Дієту при сечокам'яній хворобі потрібно погодити з лікарем, оскільки дозволені та заборонені продукти можуть змінюватись в залежності від стану пацієнта.

5. Що болить при сечокам'яній хворобі?

При сечокам'яній хворобі можуть відчуватися сильні гострі болі в нижній частині спини та в боці (під ребрами), які поширюються на пахову ділянку, низ живота. Болі при сечокам'яній хворобі коливаються за інтенсивністю. Також можуть відчуватися дискомфорт, печіння та біль при сечовипусканні.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Сечокам'яна хвороба
Лікар-уролог. Вища категорія.
Сечокам'яна хвороба
Стаття перевірена: Грейліх Денис Андрійович
Лікар-уролог, андролог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Людмила 1 рік тому
Здрастуйте. Як виходять камені при сечокам'яній хворобі? Я справді побачу цілий камінь під час сечовипускання? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день, на вихід каменю з нирки вказуватимуть болі в поперековій ділянці. У разі потрапляння каменю або піску в сечовід у сечовід біль переходить у нижню частину живота, пах і статеві органи (може віддавати в ногу). Під час сечовипускання можуть відчуватися печіння і біль, проте камінь у класичному розумінні ви можете не побачити.
Олег 1 рік тому
Добрий день, я справжній кавоман, проте вчора уролог виявив у мене сечокам'яну хворобу. І сказав, що якщо я не хочу загострень, то потрібно від неї відмовитися. Але чому не можна пити каву за сечокам'яної хвороби?
Відповісти
Здрастуйте, за каменів у нирках необхідно відмовитися від міцного чаю, кави, какао, газованих, алкогольних і слабоалкогольних напоїв. Кава збільшує втрату рідини організмів, порушуючи обмінні процеси мінеральних речовин і електролітів, що може призвести до утворення нових каменів і загострення хвороби.
Катерина 1 рік тому
Здрастуйте, у мене були біль і печіння під час сечовипускання, з якими я і звернулася до уролога. Лікар сказав, що за симптоматикою і характером болю підозрює сечокам'яну хворобу, і направив на аналіз сечі. А що можна виявити в аналізі сечі за сечокам'яної хвороби?
Відповісти
Добрий день, аналіз сечі дає змогу оцінити кислотність, щільність, наявність білка, циліндрів, лейкоцитів та еритроцитів, солей. Зазвичай лікарі призначають 24-годинний (добовий) аналіз сечі, завдяки якому можна встановити кількість мінералів, що утворюють каміння, і речовин, які запобігають його появі.
Дмитро 1 рік тому
Добрий день, я дуже люблю гостру їжу, але в разі сечокам'яної хвороби лікар сказав, що від усього гострого потрібно відмовитися. Які спеції можна за сечокам'яної хвороби? Чи мені потрібно взагалі про них забути?
Відповісти
Здрастуйте, за сечокам'яної хвороби необхідно відмовитися від гострих і солоних спецій. Однак ви можете використовувати трави в невеликій кількості. Це дасть змогу зробити їжу більш насиченою за смаком без ризику загострення хвороби.
Євген 1 рік тому
Здрастуйте, я, мій брат і батько мають сечокам'яну хворобу, але при цьому жодна з моїх знайомих жінок ніколи не мала такої проблеми. Підкажіть, а чому чоловіки частіше хворіють на сечокам'яну хворобу?
Відповісти
Добрий день, чоловіки стикаються із сечокам'яною хворобою приблизно втричі частіше за жінок. Це пов'язано з тим, що у чоловіків вузький і довгий сечовипускальний канал, що перешкоджає самостійному виходу піску і каменів.
Богдана 1 рік тому
Доброго дня, я знаю, що при різних захворюваннях є свого роду обмеження, які впливають на комфорт під час хвороби. Чим не можна займатися за сечокам'яної хвороби?
Відповісти
Здрастуйте, за сечокам'яної хвороби необхідно відмовитися від активних фізичних вправ, особливо від бігу, стрибків і кардіо. Також не можна пити алкогольні та кофеїновмісні напої, оскільки вони спричиняють подразнення і збільшують ризик загострення.
Макс 1 рік тому
Здрастуйте, я звернувся до уролога зі скаргою на часте і дуже болісне сечовипускання. Лікар поставив мені діагноз сечокам'яна хвороба. А що може спровокувати напад сечокам'яної хвороби, щоб я точно знав, чого робити не варто.
Відповісти
Добрий день, напад сечокам'яної хвороби може бути спровокований переохолодженням, гострою їжею та алкогольними напоями. Знизити ризик загострення сечокам'яної хвороби допоможе дотримання всіх рекомендацій лікаря.
Микола 1 рік тому
Добрий день, я вже давно страждаю на сечокам'яну хворобу, і почав помічати, що від певних продуктів мені стає гірше. Скажіть, а які випорожнення за сечокам'яної хвороби?
Відповісти
Здрастуйте, за сечокам'яної хвороби та запалення сечовивідних шляхів показаний 14 стіл. Із раціону в разі каменів у нирках потрібно виключити морепродукти, прянощі, шоколад, здобну випічку, яйця, жирні бульйони, солоні, копчені й гострі продукти, каву та міцний чай.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!