Logo
0 800 30 11 77
Читати 5 хвилин

Які запобіжні заходи від коронавірусу дійсно потрібні?

Які запобіжні заходи від коронавірусу дійсно потрібні?
Читати 5 хвилин | Створено: 3 квітня 2020 | Оновлено: 3 квітня 2020 | 5789 5789
1

Як не заразитися коронавірусом?

Якщо дотримуватися всіх порад, то потрібно виходити з дому тільки в поліетиленовій плівці і прати все, до чого торкалися, з використанням засобів, що містять хлор (наприклад, «Білизни») кілька разів на день. У статті розглядаємо, які запобіжні заходи дійсно мають значення.

Перше, що потрібно зрозуміти: COVID-19 є новою інфекцією, яка раніше у людей не виявлялася, тому про неї немає жодних переконливих досліджень. Тут немає абсолютної істини. Джозеф Вінець, доктор медичних наук, професор інфекційних захворювань в Єльському університеті, вважає, що: «Ми повинні робити все можливе, але не надто захоплюватися прийняттям усіх можливих запобіжних заходів. Я не бачив жодного свідчення того, що через продукти, газети або посилки колись хтось заражався. Це може статися, але у світі немає нічого ідеального, і спроба досягти такого рівня санітарної чистоти контрпродуктивна».

Вінець радить залишатися вдома якнайдовше. Він пропонує кілька основних запобіжних заходів:

  • мийте руки часто і довго (з милом та не менше, ніж 30 секунд);
  • користуйтеся дезинфікуючим засобом, якщо немає можливості помити руки;
  • тримайтеся з відривом щонайменше 1,5-2 метрів від інших людей;
  • не чіпайте обличчя.
2

Як боротися з коронавірусом вдома?

Багатьом людям доводиться ходити на роботу попри на карантин, але навіть у самоізоляції неможливо повністю уникнути контактів із зовнішнім світом. То що ж робити? Як захистити себе та своїх близьких від COVID-19?

Прибирання під час карантину

Якщо хтось у будинку хворий, необхідно щодня мити поверхні, яких часто торкаються. Наприклад, дверні ручки, вимикачі та столи. Використовуйте побутові засоби для чищення, серветки або розчин з 4 чайних ложок хлорвмісних засобів (наприклад, «Білизни») на літр води. Якщо дотримуватися принципу «залишайтеся вдома», коли ніхто не приходить і не йде з дому, можна трохи розслабитись.

Розпакування продуктів

У газеті «Вашингтон пост» Джозеф Г. Аллен, доцент кафедри природничих наук та оцінки у Гарвардській школі громадської охорони здоров'я ім. Чана, радить мити руки, коли повертаєтеся додому і знову після того, як розклали продукти на місця.

Виклик технічного спеціаліста з ремонту

Надзвичайні ситуації з сантехнікою трапляються навіть на карантині. Якщо техніку потрібно увійти в будинок, потрібно вжити запобіжних заходів, оскільки він ходить з будинку в будинок і торкається безлічі предметів. Поки технік знаходиться в приміщенні, необхідно не підходити до нього ближче, ніж на 1,5-2 метри. А після його відходу — очистити всі поверхні та відкрити вікно.

3

Коронавірус: як убезпечити продукти?

Миття продуктів

Не потрібно мити кожне окреме яблуко з мильною водою протягом 20 секунд. Фактично, FDA радить взагалі не використовувати мило — достатньо промити продукти під проточною водою.

Доставка їжі

Якщо ви бажаєте зробити замовлення їжі, зробіть його. Пам'ятайте, дуже малоймовірно отримати COVID-19, з'ївши щось. Щодо упаковки, знову допоможе миття рук: вимийте руки, а потім перекладіть їжу у свій власний посуд. Викиньте контейнер і знову вимийте руки. І вже після цього насолоджуйтесь гарною їжею, яку вам не потрібно було готувати.

Потрібно вживати основні запобіжні заходи, включаючи часте миття рук, тоді небезпека заразитися від водія, який доставив їжу з місцевого ресторану або при покупці продуктів, зводиться до мінімальної.

Купівля продуктів

Краще купити продукти онлайн та замовити доставку, якщо це можливо. Передача від людини до людини є найбільш поширеним способом отримання COVID-19, і похід в магазин наражає на небезпеку кожного. Але якщо все ж таки потрібно вийти, Дональд Шаффнер, доктор наук, спеціаліст з харчових наук і професор Rutgers, каже, що необхідно:

  • використовувати будь-який доступний дезінфікуючий засіб;
  • написати список і купувати продукти за списком, щоб зробити покупки якнайшвидше;
  • дотримуватись дистанції з іншими покупцями всередині магазину;
  • використовувати дезінфекційний засіб для рук при виході з магазину;
  • мити руки не менше, ніж 30 секунд, коли повернетеся додому.
4

Коронавірус: що робити?

Щоб звести до мінімуму можливість зараження коронавірусом, достатньо дотримуватись рекомендацій:

  • поза домом достатньо дотримуватися дистанції з іншими людьми близько 1,5-2 метрів;
  • після вулиці: часто можна почути, що для безпеки слід роздягнутися в коридорі, обприскати низ взуття або негайно прийняти душ. «Якщо ви лікар швидкої допомоги, це непогана ідея», — каже Вінець. — Якщо ні — все, що дійсно потрібно, це — вимити руки»;
  • носити одноразові рукавички бажано продавцям, що контактують з грошима, іншим рукавички дають хибне почуття безпеки. Адже для зараження немає різниці — торкнутися обличчя рукою чи рукавичкою;
  • маска потрібна тільки людям, що кашляють або чхають, а також тим, хто доглядає хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію;
  • доставка поштою не становить високого ризику;
  • підіймайтеся на ліфті, якщо там нікого немає. Якщо це невеликий ліфт, практикувати соціальне дистанціювання практично неможливо. Не натискайте кнопки пальцем. Використовуйте предмети, наприклад, ручку або серветку. І, якщо це можливо, підніміться сходами.

Дотримання цих рекомендацій дозволить суттєво зменшити ризик зараження інфекцією. Але навіть за виявлення симптомів хвороби не варто панікувати. Зверніться до лікаря та виконуйте всі його рекомендації.

Інфектологія в ОН Клінік Ужгород

Які запобіжні заходи від коронавірусу дійсно потрібні? - Курпас Тетяна Леонідівна
Курпас Тетяна Леонідівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Які запобіжні заходи від коронавірусу дійсно потрібні?
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Які запобіжні заходи від коронавірусу дійсно потрібні?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!