Logo
0 800 30 11 77

Чоловіча інтимна гігієна: як правильно?

Чоловіча інтимна гігієна: як правильно?
Читати 6 хвилин | Створено: 19 травня 2014 | Оновлено: 6 жовтня 2023 | 218776 218776
Дотримання статевої гігієни є одним із важливих елементів профілактики захворювань репродуктивної системи. Основою чоловічої інтимної гігієни є регулярне миття статевих органів.

Що таке правильна чоловіча гігієна?

Чоловіча гігієна включає підтримку чистоти геніталій і шкірних покривів у промежині для запобігання поширенню інфекційних хвороб. Для профілактики подразнення шкіри слід носити спідню білизну з натуральних тканин, що не надто обтягує, та утримуватися від використання засобів для прання одягу, що викликають алергію. Також необхідно правильно підбирати одяг, щоб уникнути переохолодження та перегрівання статевих органів.

Правила чоловічої інтимної гігієни

Правила чоловічої інтимної гігієни

Як правильно підмиватися чоловікам?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Перед тим як підмиватися, чоловікам необхідно ретельно вимити руки з милом. Правила підмивання для чоловіків:

  • обережно відтягнути крайню плоть і, використовуючи теплу проточну воду та мило без ароматизаторів, барвників і спирту, очистити наступні області: зону під крайньою плоттю, поверхню статевого члена, мошонку, промежину та шкіру між стегнами;
  • не слід інтенсивно терти геніталії та використовувати занадто велику кількість мила, щоб уникнути болю та подразнення;
  • акуратно промокнути (витерти насухо) рушником кінчик пеніса, область під крайньою плоттю та інші ділянки геніталій;
  • одягнути чисту та суху спідню білизну.

Не рекомендується користуватися тальком (присипкою), одеколонами, дезодорантами, лосьйонами та зволожувальними засобами на спиртовій основі. Якщо під час підмивання були помічені виділення зі статевого члена, неприємний запах, біль, почервоніння, свербіж головки або звуження крайньої плоті, необхідно звернутися до уролога.

Як часто чоловік має підмиватися?

Підмиватися потрібно не менше, ніж один раз на день. Довготривалі інтервали між гігієнічними процедурами можуть призвести до розвитку дерматологічних, урологічних та інфекційних хвороб. Занадто часті підмивання можуть викликати свербіж, сухість і подразнення шкіри.

Чоловіча гігієна та секс

Слід підмиватися після кожного статевого контакту (незалежно від того, чи використовувалися презервативи під час сексу). Залишки сперми та виділень можуть спровокувати подразнення та запалення шкіри та слизових оболонок чоловічих геніталій.

Гігієна статевих органів у хлопчиків

Хлопчикам дошкільного віку необхідно щодня мити пеніс теплою водою з милом, яке не подразнює шкіру, під час кожного купання. Якщо використовуються підгузки, необхідно підмивати дитину при їх зміні для профілактики попрілостей і подразнення шкіри. У процесі дорослішання дитини слід навчити її, як правильно мити статевий член самостійно. Правила дитячої статевої гігієни:

  • щоб уникнути травм та інтимних проблем у дітей, необхідно бути обережним при поводженні з крайньою плоттю, яка не повністю відокремлюється від головки пеніса через вікові особливості;
  • якщо крайня плоть втягується, необхідно обережно відсунути її, вимити всі доступні ділянки головки пеніса та змити залишки мила;
  • після миття мошонку та статевий член хлопчика слід висушити, обережно промокнувши їх м'яким рушником;
  • не слід використовувати ватні палички.

Звуження крайньої плоті, що перешкоджає нормальному виведенню сечі, вказує на розвиток фімозу (у більшості випадків лікувати фімоз у хлопчиків необхідно за допомогою операції). Якщо крайня плоть червоніє чи набрякає, а також при появі виділень з уретри рекомендується записатися на консультацію андролога.

Особливості чоловічої гігієни у зрілому віці

Гігієна статевих органів чоловіків у зрілому віці включає щоденний прийом душу або ванни з ретельним миттям промежини, зовнішньої поверхні статевого члена, мошонки, крайньої плоті, головки та ділянок шкіри під крайньою плоттю. Для миття можна використовувати теплу воду з милом, гель для інтимної гігієни або інший мийний засіб, що не викликає алергічних реакцій.

Для профілактики венеричних захворювань слід скористатися презервативами під час сексу. До та після статевого контакту, а також після випорожнення кишечника необхідно підмиватися. Щоб уникнути розвитку грибкових інфекцій, рекомендується уникати носіння тісної спідньої білизни та предметів одягу із синтетичних тканин, що перешкоджають повітрообміну та утримують тепло та вологу в області паху.

Під крайньою плоттю у необрізаних чоловіків може утворюватися смегма — білувата речовина, що складається з відмерлих клітин шкіри та маслянистих виділень. Щоб позбутися смегми, що сприяє зростанню бактерій і появі неприємного запаху, необхідно регулярно мити пеніс.

При сечовипусканні необхідно відсувати крайню плоть і контролювати, щоб вона залишалася сухою після відвідування туалету для уникнення розвитку інфекційних захворювань. Предмети одягу слід прати за допомогою засобів побутової хімії, що не подразнюють шкірні покриви, та ретельно полоскати.

Коли чоловікам потрібен профілактичний огляд у уролога?

Рекомендується проходити огляд у уролога не рідше, ніж один раз на рік, а при появі неприємних симптомів (наприклад, печіння при сечовипусканні, крові у сечі, висипу або болісних ущільнень) — невідкладно звернутися до лікаря. З віком підвищується ризик розвитку урологічних захворювань, тому для своєчасної діагностики та лікування хвороб після 40 років частота візитів може бути збільшена.

Чи потрібно чоловікам видаляти волосся в області паху?

Видалення волосся в області паху є одним із елементів гігієни інтимних зон і способом профілактики розмноження шкідливих мікробів. Необхідність видалення волосся може виникнути, наприклад, при дискомфорті, неприємному запаху або підвищеній пітливості в спеку.

Правила сечовипускання для чоловіків: сидячи чи стоячи

Положення тіла при сечовипусканні залежить від самопочуття та наявності симптомів захворювань. За відсутності болісної симптоматики полооження тіла може бути будь-яким.

При утрудненому сечовипусканні (наприклад, через простатит) сидяча поза може прискорити виведення сечі з організму. Часткове спорожнення сечового міхура супроводжується підвищеним ризиком циститу та сечокам'яної хвороби. При відвідуванні туалету після різкого пробудження чи на фоні перевтоми існує ймовірність виникнення запаморочення та втрати свідомості (зокрема, у чоловіків похилого віку), тому сидяче положення тіла сприяє профілактиці травм.

Як вибрати засіб для інтимної гігієни чоловіків?

Для підмивання рекомендується використовувати засоби з пом'якшувальною дією без спирту, ароматизаторів і парфумерних компонентів, які можуть викликати висипання, свербіж або подразнення шкіри. Щоб уникнути побічних ефектів, не слід користуватися присипками та дезодорантами. При необхідності можна підібрати відповідний засіб для інтимної гігієни разом із лікарем.

Якою має бути чоловіча спідня білизна?

Чоловіча спідня білизна має бути сухою, чистою, натуральною та не занадто обтягуючою. При використанні тісної синтетичної спідньої білизни погіршуються повітрообмін і кровообіг, підвищується потовиділення, а шкіра перегрівається та подразнюється. Гігієна хлопчиків і чоловіків передбачає прання білизни за допомогою порошку або іншого мийного засобу, у складі якого відсутні компоненти, що викликають алергічні реакції.

Урологія в ОН Клінік Черкаси

Чоловіча інтимна гігієна: як правильно? - Тичук В'ячеслав Петрович
Тичук В'ячеслав Петрович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Які можуть бути причини виділень із члена?

Поширеними причинами виділень зі статевого члена є інфекції, що передаються статевим шляхом.

Визначення виду інфекції за кольором виділень із пеніса

Колір виділень

Захворювання

Жовті, зелені чи білі

Гонорея

Білі, каламутні або рідкі

Хламідіоз, уретрит

Білі (сирні)

Кандидоз

Безпомилково визначити тип інфекційного збудника можна за результатами лабораторних аналізів. Для діагностики захворювань необхідно відвідати уролога відразу після виявлення виділень зі статевого члена.

2. Чи потрібно мочитися після статевого акту?

Сеча, проходячи по уретрі, очищає її та сприяє профілактиці інфекцій сечовивідних шляхів. Інфекційні агенти, які могли потрапити в сечівник під час сексу, вимиваються з організму разом із сечею. Рекомендується помочитися впродовж 30 хвилин після статевого акту.

3. На що впливає наявність чи відсутність крайньої плоті?

За відсутності крайньої плоті полегшується інтимна гігієна та знижується ризик розвитку запалень і дерматологічних інфекцій. Регулярність гігієнічних процедур залишається незмінною в обох випадках.

4. Що буде, якщо довго не мити статевий член?

При нерегулярній гігієні пеніса (миття менше, ніж один раз на добу) підвищується ймовірність виникнення інфекційних і запальних захворювань. Також недостатньо часта гігієна статевого члена є причиною появи смегми та неприємного запаху.

5. Чи можна мити головку милом?

Головку статевого члена можна мити милом, що не викликає подразнення, печіння та почервоніння шкіри, дотримуючись обережності. При появі побічних ефектів слід проконсультуватися з лікарем і підібрати інші засоби для чоловічої гігієни.

6. Чи можна використовувати тальк або дезодоранти на пенісі?

Дезодоранти та тальк не рекомендується використовувати для гігієни статевого члена. Як і гелі для душу, компоненти цих засобів можуть спричинити подразнення в зоні паху.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 11 оцінок
Чоловіча інтимна гігієна: як правильно?
Лікар-уролог.
Чоловіча інтимна гігієна: як правильно?
Стаття перевірена: Залозний Андрій Сергійович
Лікар-уролог.

Схожі статті:

Коментарі

Вадим 2 тижні тому
Доброго дня, виділень немає але появився неприємний запах. Як подолати цю проблему?
Відповісти
Доброго дня. Якщо у чоловіка виник неприємний запах без виділень, то це може бути ознакою різноманітних проблем, таких як дисбактеріоз або інші медичні стани, які потребують уваги. Ось деякі рекомендації, які можуть допомогти подолати цю проблему: збереження гігієни; звернення до лікаря; збалансоване харчування та гідрація; уникнення агресивних засобів (уникайте використання ароматизованого мила або спеціальних засобів для інтимної гігієни, оскільки вони можуть порушити природний баланс бактерій); уникнення тютюнопаління й обмеження вживання алкоголю також може допомогти в поліпшенні запаху тіла.
Олександр 5 місяців тому
Добрий день. Чому на мошонці з'являються прищі?
Відповісти
Добрий день. Поява прищів на мошонці може зумовлюватися інфекційними захворюваннями (наприклад, грибковими чи вірусними). Для проведення діагностики та лікування прищів на статевих органах необхідно звернутися до лікаря.
Сергій 6 місяців тому
Вітаю. Чи слід мити головку пеніса, якщо до неї боляче торкатися?
Відповісти
Вітаю. Правил щоденної гігієни пеніса необхідно дотримуватись навіть за наявності болю. При митті головки пеніса необхідно бути акуратним та обережним, не натискати на член і не терти шкіру. Якщо дотик до головки посилює больовий синдром, слід звернутися до уролога та пройти обстеження.
Іван 6 місяців тому
Добрий вечір. Навіщо потрібно витиратися після сечовипускання?
Відповісти
Вітаю. Залишки сечі сприяють накопиченню смегми під крайньою плоттю, а також підвищенню ризику запальних та інфекційних захворювань. Регулярне витирання після сечовипускання є профілактикою інфекцій і запалень.
Андрій 6 місяців тому
Добрий день. Що мається на увазі під чоловічою гігієною пахв?
Відповісти
Добрий день. Гігієна пахв включає регулярне миття шкіри водою з милом, видалення волосся та використання антиперспірантів, які допомагають запобігти неприємним запахам.
Олег 6 місяців тому
Добрий день. З чим може бути пов'язане печіння в головці члена?
Відповісти
Добрий день. Можливими причинами печіння у головці пеніса є венеричні хвороби, грибкові інфекції чи запалення (наприклад, баланіт чи уретрит). Для встановлення діагнозу необхідно записатися на консультацію уролога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!