Logo
0 800 30 11 77

Ліпома — що це та як лікувати?

Ліпома — що це та як лікувати?
Читати 8 хвилин | Створено: 21 грудня 2019 | Оновлено: 21 грудня 2019 | 1414155 1414155
Ліпома (жировик) вважається нешкідливою жировою пухлиною, що не належить до онкоутворень. Найчастіше жировик з'являється у людей середнього та старшого віку.

Утворення рухливе і, як правило, не викликає болю. Хоча іноді може викликати больовий ефект, коли розростається та зачіпає нервові закінчення, розташовані у тканинах.

Що таке ліпома?

Ліпома — доброякісне утворення, що складається з жирової тканини, згодом здатне збільшуватися в розмірах. Як правило, ліпома росте повільно і протягом навіть кількох десятиліть може не давати про себе знати. Однак під дією багатьох зовнішніх і внутрішніх факторів (наприклад, стресу, загострення хронічної хвороби, розвитку запального процесу в організмі) має схильність до переродження у злоякісну пухлину.

розвиток ліпоми

розвиток ліпоми

Який вигляд має ліпома?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Жировик знаходиться під шкірою і є напівкруглим опуклим наростом. Людина може виявити його на дотик або візуально (наприклад, під час купання). Не можна сильно натискати, тиснути або терти уражене місце. За виявлення новоутворення одразу звертайтеся за допомогою до хірурга.

Липома на руке

Де може бути ліпома?

Ліпоми можуть виникати у будь-якій частині тіла з різних причин. Вони розташовуються під шкірою та місцями їх локалізації часто виступають область шиї, плечей, спини чи живота. Іноді утворення з'являються на руках і стегнах. Якщо на ліпому натиснути кінчиками пальців, відчувається рухливість, м'якість і рихлість.

У діаметрі ліпоми досягають 5 см. Тому їх важко відрізнити від інших не менш небезпечних новоутворень (лімфаденіту, гігроми або атероми). Кожна підшкірна пухлина має власну схему лікування. Діагностувати ліпому може тільки лікар, зокрема за видом та місцем її розташування.

Розрізняють такі види жировиків:

  • периневральні (розташовуються навколо нервів);
  • люмбосакральні (утворюються біля хребців, спинномозкового каналу);
  • вагінальні;
  • м'язові (проростають крізь м'язи, можуть виникати у разі неповного видалення утворення).

Також виділяють міоліпоми м'яких тканин, які складаються з м'язових і жирових клітин, ангіоліпоми, що містять жирову та м'язову тканину, клітини епітелію і, як правило, вражають нирки, рідко — надниркові залози, підшлункову, та аденоліпоми, які містять залізисті елементи та клітини судин, схожі з атеромою.

Липома в разрезе

Ліпома — причини виникнення

Досі науково не встановлено причин виникнення ліпом. У більшості випадків медики та вчені сходяться на думці, що їхня поява пов'язана з дією генетичних факторів. Деякі люди можуть успадковувати від батьків дефектний ген, здатний провокувати появу ліпом. Це явище називають сімейний множинний ліпоматоз.

До факторів ризику, що збільшують ймовірність появи утворень, належать:

  • вікові зміни (найчастіше жировики трапляються у чоловіків та жінок, які належать до вікової групи від 40 до 60 років);
  • порушення метаболізму (ліпоми можуть виникати у разі порушення обміну речовин, зокрема через нестачу ферментів).

Ліпоми можуть виникати внаслідок травми, яка істотно впливає на область локалізації утворення (викликає незворотні зміни в тканинах). Зростання жирової пухлини нерозривно пов'язане з посттравматичним подією. Спровокувати утворення ліпом може ожиріння, зловживання алкоголем, хвороби печінки, а також непереносимість глюкози.

Чому утворюються ліпоми? Зазвичай ліпома виникає тоді, коли порушуються процеси обміну жирової тканини. Здебільшого це стосується процесу руйнування підшкірних жирових відкладень — ліполізу. Іншими причинами утворення жировика можуть бути хвороби підшлункової залози та печінки, гіпофункції гіпофіза та щитоподібної залози.

Липома на спине

Лікування ліпоми народними засобами

Люди часто лікують ліпоми в домашніх умовах народними засобами (березовим відваром, мазями, приготованими з часнику, цибулі чи імбиру) і не звертаються по допомогу до лікаря. Самолікування може призвести до переродження наросту в онкологічне утворення. Якщо під шкірою є новоутворення, це може бути ліпома, лікування якої дерматологи не рекомендують проводити за допомогою народної медицини. Підтвердити чи спростувати підозру на ліпому та її характер (доброякісна або злоякісна пухлина) може лише лікар.

Ліпома — це небезпечно чи ні?

Лікування ліпоми зводиться до видалення, але тільки у випадках, коли її розташування завдає незручності або вона загрожує здоров'ю або життю пацієнта. Якщо скарг немає, жировик не видаляють. Щоб зняти запалення та біль, лікар може призначити ін'єкції стероїдів.

Важливо відрізняти ліпоми від ліпосаркоми. Вони мають схожі зовнішні ознаки. Але на відміну від жирових утворень ліпосаркоми зараховують до групи мезенхімальних пухлин, клітини яких можуть перероджуватися в ракові утворення. У всіх випадках, навіть якщо жировики безболісні, пацієнт повинен звернутися до лікаря за консультацією. Після діагностики ліпоми лікар дасть висновок щодо доцільності її видалення. Якщо утворення зачіпає суглоби, нерви, органи, м'язи або кровоносні судини, його видалення може бути неможливим.

Липома на кисти

Як видаляється ліпома?

Жировики видаляють хірургічним, лазерним чи радіохвильовим методом. Найчастіше проводять хірургічне видалення ліпоми (у місці утворення жировика роблять невеликий мікронадріз, після якого може залишитися рубець). Малоінвазивна процедура проходить в амбулаторних умовах під дією місцевої анестезії та не торкається здорових тканин. Також скорочується ризик крововтрат та періоду реабілітації (після процедури пацієнт може йти додому).

Щоб прискорити загоєння місця видалення ліпоми, потрібно регулярно змінювати пов'язку, не допускати її намокання та забруднення. У цей період пацієнту не рекомендують заняття спортом, відвідування лазні чи солярію.

Відмінності атероми та ліпоми

Атерома являє собою фолікулярну або епідермальну кісту, яка містить пастоподібну або сирну масу. Як і ліпома, атерома утворюється під шкірою і може бути одиничною та множинною. На відміну від жирового наросту, ця підшкірна капсула має невеликий отвір, з якого виділяється вміст з неприємним запахом. У більшості випадків атерома виникає через закупорку протоки сальної залози, її травму або розрив.

Видалення атероми

За наявності великої кількості шкірного сала в капсулі атерома може запалитися, що призводить до появи болю та свербіння. Лікар розкриває наріст, очищає від вмісту, призначає лікарські препарати зі зняттям запалення. Після цього проводять висічення атероми разом з капсулою, у якій знаходився гній. Найчастіше проводять хірургічне видалення атероми. Якщо цього не зробити, можливий рецидив. Профілактика атероми спрямована на запобігання закупорювання сальних залоз за допомогою низки косметологічних процедур з очищення шкірних покривів (скрабів, масок щадної дії).

Атерома

Видалення ліпоми на голові

Ліпома може локалізуватися на голові та найбільш щадним варіантом її видалення є використання лазера. Видалення жировика лазером в області голови допомагає уникнути розвитку ускладнень. Лазерні промені впливають тільки на уражену зону і не зачіпають здорові ділянки. Також цей метод допомагає уникнути ризику інфікування і, порівняно з традиційною операцією, вважається більш безпечним.

Видалення ліпоми лазером

Видалення ліпоми лазером дозволяє уникнути появи гематом та набряклості в зоні впливу. Лікар акуратно розсікає шкіру, після чого витягує жировик, не залишаючи з обох боків його фрагментів, що допомагає уникнути утворення нового жировика в місці впливу). Краї коагулюються (запаюються за допомогою лазера) та зшиваються косметичним швом. Лазерне видалення не потребує госпіталізації та тривалого реабілітаційного періоду.

Своєчасне звернення до лікаря дозволить уникнути розвитку ускладнень (появи онкоутворень).

Дитяча дерматовенерологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Ліпома — що це та як лікувати? - Подпорінова Зоя Анатоліївна
Подпорінова Зоя Анатоліївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Як позбутися жировиків на тілі?

Видалення ліпоми проводиться хірургічним шляхом під місцевим знеболенням. Ліпома видаляється через невеликий розріз на шкірі, який гоїться протягом двох тижнів. Висічення жировиків проводиться амбулаторно (без госпіталізації) під місцевим знеболенням.

2. Чи можна видавлювати жировики на обличчі?

Підшкірні жировики на обличчі не можна видавлювати та механічно травмувати. Механічна травма призводить до порушення цілісності шкірних покривів та підвищує ризик приєднання бактеріальної інфекції.

3. Як прибрати жировик на обличчі?

.Жировик (ліпома) на обличчі підлягає хірургічному видаленню. Великі жировики не здатні розсмоктатися самостійно, тому лікуються шляхом хірургічного висічення.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 24 оцінок
Ліпома — що це та як лікувати?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Ліпома — що це та як лікувати?
Стаття перевірена: Мангушева Вікторія Юріївна
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Кандидат медичних наук, лікар вищої категорії.

Схожі статті:

Коментарі

Романа Чоборяк 2 тижні тому
Доброго дня, що це означає коли з жировика витікає якась біла рідина і він стає менший?
Відповісти
Доброго дня. Якщо з жировика витікає біла рідина і він стає меншим, це може бути ознакою того, що відбувається його самостійне розсмоктування або виливання вмісту. Біла рідина може бути жировою субстанцією, яка накопичується в жировику. Якщо жировик стає меншим після виливання рідини, це може свідчити про те, що його об'єм зменшився після зменшення кількості вмісту. Однак завжди краще звернутися до лікаря для професійної консультації та огляду, особливо якщо спостерігаються будь-які зміни в розмірі або стані жировика.
Настя 4 місяці тому
Здрастуйте! У чоловіка після операції з видалення аденоми простати на животі став рости жировик. Жировик виріс біля пупка з правого боку великого розміру, під час натискання на живіт булькає. Що це? Чи небезпечно це? Чому всередині рідина? З повагою, Анастасія
Відповісти
Здрастуйте. Ліпома – це доброякісна пухлина, що складається з жирових клітин. Це часто м'яке, рухливе утворення під шкірою. Щодо рідини всередині, можливо, це є частиною ліпоми або може бути пов'язано з іншими факторами. Важливо невідкладно звернутися до хірурга для обстеження та консультації.
Богдан 2 роки тому
Після видалення ліпоми залишилося ущільнення. Це нормально?
Відповісти
Після хірургічного видалення ліпоми на місці післяопераційної рани залишається рубець. Рубець може виглядати як ущільнення, що відрізняється за кольором і структурою від здорової шкіри. Якщо ліпома була великою, порожнина після її видалення також замішається рубцевою тканиною.
Діна 2 роки тому
Після гоління станком під пахвою відростала припухлість. Чи може бути жировик під пахвою?
Відповісти
За наявності припухлості в пахвовій ділянці ліпому необхідно відрізнити від гідраденіту (запалення статевої залози). Гідраденіт може розвинутися після гоління в разі потрапляння інфекції в мікротріщини шкіри. Розрізнити новоутворення може лікар під час огляду.
Дар'я 2 роки тому
Чи може жировик на голові призводити до запаморочень?
Відповісти
Жировик - це доброякісне новоутворення з підшкірно-жирової клітковини. На шкірі голови шар клітковини дуже тонкий, тому утворення ліпоми в цій ділянці малоймовірне. Необхідно звернутися до лікаря для встановлення природи новоутворення на голові.
Дмитро 2 роки тому
Ліпома болить і стала гарячою на дотик. Що можна зробити?
Відповісти
Жировик під шкірою може запалитися, внаслідок чого виникають скарги на біль у ділянці ущільнення, почервоніння шкіри та підвищення температури в ділянці жировика. У разі приєднання бактеріальної інфекції може знадобитися антибактеріальний препарат, який призначить лікар.
Аліна 2 роки тому
Чи може жировик на спині розсмоктатися самостійно?
Відповісти
Ліпома (жировик) не розсмоктується самостійно. Жировик підлягає хірургічному видаленню.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!