Logo
0 800 30 11 77

Підступний сезон: які хвороби можуть чатувати на дітей влітку?

Підступний сезон: які хвороби можуть чатувати на дітей влітку?
Читати 11 хвилин | Створено: 17 червня 2021 | Оновлено: 4 липня 2023 | 11351 11351
Літо — сезон свіжих овочів і фруктів, прогулянок на природі та купання в морі. Здавалося б, звідки взятися хворобам, але чомусь саме влітку діти часто і зовсім несподівано підхоплюють вірус чи застуду.

Які хвороби підстерігають дитину влітку і чому це відбувається, розкажуть лікарі дитячих відділень мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Хвороби брудних рук

Мабуть, це найпоширеніша категорія захворювань, що трапляється в літній період серед дітей. Свою назву вона отримала від способу передачі інфекцій — через брудні руки.

Ротавірус

Найбільш заразним вважається ротавірус. Більшість дітей у віці до 5 років хоча б раз зіткнулися з цією інфекцією. Найчастіше ротавірусна інфекція передається за контакту рук і рота. Вона вкрай заразна і може зберігатися на поверхнях протягом кількох днів. Дитині досить доторкнутися до зараженого предмета, а потім потягнути руки в рот, і ймовірність зараження буде дуже висока. Пік захворюваності припадає на літні місяці, оскільки саме в цей період діти часто контактують між собою на дитячих майданчиках і їдять немиті фрукти. Якщо дитина підхопила інфекцію, то велика ймовірність захворювання і в інших членів сім'ї.

Детальніше про вірус розповість Мар'яна Володимирівна Літвінова, педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Симптоми ротавірусу зазвичай проявляються протягом двох днів після контакту з інфекцією. Хвороба може супроводжуватися високою температурою, сильною втомою, дратівливістю, але найважчий прояв — це сильна діарея, що викликає зневоднення. Про останнє свідчить сухість у роті, прохолодна шкіра, плач без сліз, запалі очі та зменшення частоти сечовипускання у дитини. Лікувати ротавірус у дитини повинен інфекціоніст або педіатр, який призначить препарати залежно від симптоматики. Також дітям показано рясне пиття і спеціальна дієта, що передбачає відмову від солодкої, жирної і дуже твердої їжі».

Доброю профілактикою ротавірусної інфекції є вакцинація. Вона запобігає 90% випадкам зараження, а в інших 10% значно полегшує перебіг хвороби. МОЗ України рекомендує провести вакцинацію до 24 тижнів.

Ентеровірусна інфекція

Ще одна поширена інфекція — ентеровірус. Заразитися ним може хто завгодно, але найбільш схильні до інфекції діти від 6 тижнів до 16 років. Вірус поширюється від інфікованої людини до здорової, а також через заражені поверхні.

Ентеровірусна інфекція проявляється практично як дитяче ГРВІ. У хворої дитини спостерігається кашель, нежить, підвищена температура. Також у дітей з ослабленим імунітетом, астмою та іншими захворюваннями дихальних шляхів інфекція може викликати хрипи та утруднене дихання. Препаратів, спрямованих на лікування ентеровірусної інфекції, немає. Антибіотики теж не допоможуть, оскільки хвороба викликана не бактеріями. Вірус лікується підтримувальною терапією. За призначенням лікаря-інфекціоніста для полегшення стану можна приймати жарознижувальні і знеболювальні. За погіршення самопочуття і проблем із диханням може знадобитися госпіталізація.

Стоматит

Наступний у категорії хвороб брудних рук — афтозний стоматит. Він проявляється виразками на щоках, яснах, внутрішній частині губ або на язику. Найчастіше хвороба трапляється у віці від 10 до 19 років. На відміну від попередніх захворювань, стоматит не заразний і найчастіше викликаний неправильною гігієною порожнини рота і споживання в їжу немитих овочів і фруктів.

Зазвичай афтозний стоматит протікає без ускладнень і не вимагає особливого лікування. За призначенням педіатра можна застосовувати мазі місцевої дії з анестетиками для зняття болю в області утворення виразок. Також необхідно ретельно стежити за станом ротової порожнини дитини. Якщо ж виразки викликають сильний біль і супроводжуються підвищеною температурою тіла, необхідна медична допомога.

Харчові отруєння

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Окрема група захворювань, які часто трапляються серед дітей у літній період, — це харчові отруєння. Викликати його можуть недостиглі плоди, які діти часто їдять безпосередньо з дерева. Також причиною отруєння на курорті часто стає незвична для дитини або неякісна їжа. Особливу увагу потрібно приділити кисломолочним продуктам, які швидко псуються в спеку і теж можуть викликати проблеми з ШКТ.

Про симптоми та лікування харчового отруєння розповість Олена Володимирівна Омельченко, дитячий лікар-гастроентеролог медцентру «ОН Клінік Харків»:

«Симптоми можуть відрізнятися залежно від джерела інфекції: бактерії, паразити або віруси. Але найчастіше отруєння супроводжується блювотою, проносом, слабкістю, втратою апетиту, лихоманкою, нудотою та головним болем. Якщо у дитини спостерігаються перераховані симптоми, варто звернутися до лікаря. Він призначить препарати, які допоможуть придушити нудоту і нормалізувати стул, і дасть рекомендації щодо харчування. Під час отруєння важливо запобігти зневодненню, тому дитині показано рясне пиття».

ЛОР-захворювання

Як не дивно, але досить частою літньою проблемою зі здоров'ям у дітей є простудні захворювання. І головна причина цього — різкі перепади температур. З'їдене морозиво в спеку, увімкнений кондиціонер вдома або в машині легко викликає соплі та кашель, особливо у дітей з ослабленим імунітетом. Як наслідок, у дитини фарингіт, синусит, отит та інші ЛОР-захворювання.

Більше про фарингіт розповість Олег Іванович Дерменжи, дитячий лікар-отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Фарингит, як і інші запальні захворювання носоглотки, можуть мати різну природу. Але в літній період у дітей вони найчастіше викликані вірусними інфекціями. У такому випадку лікування спрямоване на усунення симптомів і полегшення стану дитини. Ознаки фарингіту залежать від первинного захворювання. Так, застуда супроводжується нежиттю, першінням у горлі, ознобом, втомою, головним болем і слабкістю. А ось стрептококова ангіна, інший тип фарингіту, крім перерахованих симптомів, часто викликає жар, почервоніння горла і утруднення ковтання. У такому випадку показаний прийом антибіотиків за призначенням ЛОРа».

Часто влітку трапляються й інші отоларингологічні захворювання. Про них розповість Лариса Миколаївна Трубнікова, дитячий лікар-отоларинголог у медцентрі «ОН Клінік Харків»:

«Отит може розвиватися на тлі застудних захворювань, недавно перенесених інфекцій, через різку зміну температури, переохолодження та інших факторів. Якщо не лікувати хворобу, вона може перейти в хронічну форму. Тому якщо дитина скаржиться на біль у вушках, потрібно обов'язково прийти на огляд до отоларинголога. Крім отиту, часто у дітей розвивається синусит. Це запалення носових пазух і ходів, яке виникає внаслідок вірусних і стоматологічних інфекцій (зокрема ротавірусу), алергічної реакції, ослабленої імунної системи та інших чинників. Синусит значно ускладнює носове дихання дитини. Крім того, симптомами захворювання можуть бути нежить і наявність густого темного слизу в носових пазухах, жар, головний біль або тиск у носових пазухах, кашель. Самостійно лікувати синусит безрецептурними назальними краплями не варто. За підозри на запалення варто відразу звернутися до лікаря».

Шкірні захворювання

Літній одяг досить відкритий, а значить, шкіра піддається сильному впливу навколишнього середовища. Саме тому в жаркий період часто з'являється кропив’янка, сонячна алергія та опіки.

Кропив'янка у дітей

Кропив'янка — це шкірний висип, який проявляється червоними сверблячими горбками на шкірі. Захворювання буває різних видів, але найчастіше у дітей виникає фізична кропив'янка, викликана контактом з подразником.

Василь Олексійович Христофор, дитячий лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Полтава», зазначає:

«Фізична кропив'янка викликана безпосереднім впливом на шкіру холоду, спеки, сонця, тиску, підвищеного потовиділення. Зазвичай висип з'являється безпосередньо в місці впливу протягом декількох годин. Специфічного лікування кропив'янки немає. Після огляду лікар швидше за все призначить антигістамінні препарати. Рекомендується одягати дитину у вільний одяг з натуральних тканин, який не буде провокувати подразнення. Також можна використовувати прохолодні компреси, щоб знизити свербіння».

«Сонячні» проблеми

Ще одне потенційне джерело проблем зі шкірою у малюка — це прямі сонячні промені. Якщо навіть дорослим лікарі не рекомендують довго засмагати на сонці, що тоді говорити про чутливу шкіру немовляти.

Щоб уникнути сонячних опіків у дітей, Наталя Григорівна Махота, дитячий лікар-дерматолог медцентру «ОН Клінік Дніпро», рекомендує:

«У літній період обов'язково потрібно використовувати сонцезахисний засіб з фактором захисту (SPF) не менше за 30, і не важливо, їдете ви на пляж або вийшли на прогулянку в парк. Перед вибором засобу прочитайте склад. Віддавайте перевагу тому захисту, в якому містяться оксид цинку або діоксид титану, оскільки вони не викликають подразнення і є найбільш безпечними для дітей. Якщо ж дитина все-таки отримала сонячний опік, можна прикласти холодний компрес, нанести крем з пантенолом або соком алое. Якщо на шкірі з'явилися пухирі, що супроводжуються підвищеною температурою, можна використовувати жарознижувальне та стежити за тим, щоб дитина пила багато води».

Крім опіків, ультрафіолетові промені можуть викликати і так звану сонячну кропив'янку. Це дрібна висипка, яка проявляється на шкірі після тривалого впливу сонця. Вона може супроводжуватися свербінням, печінням і набряком.

Зазвичай сонячний висип не потребує лікування і проходить за 10-14 днів за обмеженого перебування на сонці. Однак якщо вона викликає сильне свербіння або підвищену температуру, варто звернутися до лікаря.

Укуси комах

Ще один фактор ризику влітку — це комахи. Наприкінці весни всі батьки оберігають дітей від кліщів, які чатують у траві і можуть бути переносниками небезпечних інфекцій, наприклад, хвороби Лайма. Але чомусь вони забувають, що навіть комарі можуть викликати сильний дискомфорт у малюка.

Ольга Олександрівна Чвертка, лікар-педіатр медцентру «ОН Клінік Полтава», стверджує:

«На жаль, комарі дуже «люблять» немовлят і маленьких дітей, тому вони часто піддаються укусам. Вони не болючі, проявляються невеликою червоною шишкою і можуть викликати свербіння. Краще за все не допускати укусів комарів, обробляючи дитину спеціальними захисними засобами. Але якщо це все-таки сталося, важливо не давати дитині розчісувати укуси, оскільки вона може занести в ранку інфекцію. Перш за все промийте уражену ділянку теплою водою з м'яким милом і промокніть насухо. Потім прикладіть холодний компрес, який допоможе зняти свербіння. Багато батьків, помітивши слід від укусу, відразу дають дитині антигістамінні препарати, але не варто цього робити без серйозних підстав і консультації лікаря».

Літо — безтурботна пора, але тільки для дітей. Батькам же потрібно бути готовими до всього навіть у літній період. Адже здоров'я дітей багато в чому залежить саме від вас!

А вам доводилося стикатися з «літніми» хворобами?

Педіатрія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Підступний сезон: які хвороби можуть чатувати на дітей влітку? - Овчаренко Наталя Сергіївна
Овчаренко Наталя Сергіївна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Підступний сезон: які хвороби можуть чатувати на дітей влітку?
Лікар-педіатр. Перша категорія.
Підступний сезон: які хвороби можуть чатувати на дітей влітку?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!