Logo
0 800 30 11 77

«Літні» хвороби або схопити на льоту

«Літні» хвороби або схопити на льоту
Читати 6 хвилин | Створено: 7 червня 2019 | Оновлено: 7 червня 2019 | 5756 5756
Найуразливіший період для нашого організму, як не дивно, літо. Незважаючи на велику кількість вітамінів, чудову погоду і активне життя, в цей період набагато простіше захворіти, ніж взимку.

Як приручити літо?

Хоч як це парадоксально, але влітку багато хто хворіє. Причому, здається, що хвороби приходять із нізвідки. Однак якщо придивитися, саме ми є винуватцями їхньої урочистості. Хочу поговорити про найяскравіші літні хвороби. Поінформований — отже, озброєний.

Сонце яскраво світить…

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

У спеку замість сміху та гарного настрою легко отримати сонячний опік або вирушити до теплового нокауту. «Раптом пронесе» не працює, якщо хочете в саме пекло позасмагати без засобів захисту не менше 15 SPF, прогулятися пішки містом або поколупатися в землі без головного убору. Намагайтеся перебувати на відкритому сонці приблизно до 11 години і після 16 години. Також не забувайте щодня приймати душ та зволожувати шкіру.

Лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Світлана Панкова зазначає:

«Сонячні опіки та тривале перебування під сонцем провокують пігментацію на обличчі та тілі, переродження родимок. Будь-яка зміна – привід звернутися до дерматолога. Слідкуйте за собою та реагуйте вчасно».

А кишечник то... засмутився

У спеку частіше мийте руки не лише перед їжею або після походу в туалет, але й під час приготування їжі. Сезон шашликів та овочів з грядки легко може перетворитися на діарею. Відмовляйтеся від вживання сумнівних продуктів та страв, несвіжість яких можна визначити на вигляд, запах або смак. Раджу пити більше води якісного походження та відмовитися від солодких газованих напоїв та кави. Такі напої посилюють зневоднення, подразнюють стінки шлунка та порушують травлення.

А ще обов'язково піддавайте сире м'ясо, птицю та морепродукти тепловій обробці. Дослідження російських вчених показали, що теплова обробка продуктів при температурі 70 °С здатна зробити їх безпечнішими для споживання. Під впливом температури більшість патогенних мікроорганізмів гине.

Б'ється серце, швидкість набирає...

Спека розширює судини, знижуючи артеріальний тиск. У таких умовах серце починає працювати з великою старанністю, щоб нормалізувати роботу кровоносної системи. Ось чому людям із підвищеним тиском (гіпертонікам) стає погано саме в спекотний період, особливо якщо довгий час вони знаходяться під сонцем. До цього додається зневоднення організму, а з втратою рідини ми втрачаємо корисні для серця калій та магній. Звичайно, страждає серцевий ритм (частішає пульс), збільшується ризик утворення тромбів (кров стає густішим). Тому кожному потрібно знати, що втамовує спрагу.

Лікар-кардіолог медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Лучинін Михайло каже:

«Влітку зростає ризик розвитку легеневої емболії, стенокардії, інфарктів та інсультів, особливо у людей із зайвою вагою. Тому до настання сезону «ста потів» потрібно пройти профілактичне обстеження у кардіолога».

Додам, що тим, хто страждає на ішемічну хворобу серця, заборонено шукати порятунок у холодній воді (провокує появу спазмів, стенокардії).

Мене вкусив...

Влітку і природа, і погода не можуть залишити нас байдужими. Вилазки, турпоходи в гори, поїздки до моря чи дачу можуть запам'ятатися надовго, якщо нас вкусила оса, бджола, джміль, комар чи кліщ. Намагайтеся триматися подалі від місць великого скупчення комах, що жалять, а якщо цього не уникнути - регулярно користуватися засобами захисту від комах (спреї, мазі, креми).

Лікар-терапевт вищої категорії медичного центру «ОН Клінік Одеса» Олена Корецька зазначає:

«Після укусу важливо визначити вид комахи, яка завдала «удару». Від цього залежить правильність надання першої допомоги потерпілому. Щодня стежте за місцем укусу та своїм самопочуттям. З появою погіршень відразу звертайтеся до лікаря (терапевта, інфекціоніста, педіатра, дерматолога)».

У кожної людини може бути різна реакція організму на укус: в одних з'являється тільки запальна реакція (почервоніння, набряк, нарив), а в інших приєднується токсична (температура, озноб, біль, нудота, свербіж, а іноді навіть непритомність).

Якщо це укус:

  • бджоли, оси, шершня, джмеля - потрібно видалити жало, прикласти холод, скористатися протиалергічною маззю;
  • кліща - огляньте обличчя та інші частини тіла (пахвові западини, область під колінами, грудну клітину) на предмет виявлення інших укусів, довірити вилучення непрошеного гостя краще лікарю (самостійне вилучення може призвести до того, що частина комахи залишиться під шкірою, що загрожує запаленням, бореліозом);
  • комара - укушене місце потрібно обробити протиалергічною маззю, а при виникненні алергії відвідати алерголога.

Про кохання

Часто сексуальні інстинкти на відпочинку беруть гору над обережністю: оголене тіло, вологе волосся і слизька шкіра викликають бажання, збуджують. Намагайтеся звертати увагу на чистоту свого тіла та тіло партнера, обирайте безпечне місце для занять сексом (гігієнічність по максимуму) та використовуйте презервативи. Інакше після повернення додому можна привезти не тільки приємні спогади, а й венеричні хвороби, захворювання сечостатевих шляхів, молочницю та навіть цистит. Спека та тепла вода, особливо морська, – ідеальне середовище для розмноження хвороботворних інфекцій.

До речі, заняття коханням у презервативі на воді не зможуть захистити від небажаної вагітності. Представник Durex LiveScience заявив, що кондоми не тестуються у водних умовах. Це говорить про те, що ніхто не може поручитися за їхню ефективність під час сексуальних ігор у басейні, морі чи джакузі.

Секс на пляжі теж не найбезпечніший варіант. Дослідження, опубліковане Державним університетом штату Орегон, показало, що літо хоч і невідповідний час для бактеріальних інфекцій, але кількість серйозних інфекцій, що викликаються бактеріями, сягає 17% за кожного підвищення сезонної температури повітря на 10 градусів. У той же час за результатами дослідження, опублікованого в журналі Environmental Science & Technology, з'ясувалося: на багатьох пляжах «живуть» ентерококи, які викликають не тільки інфекції сечовивідних шляхів, але й висип на шкірі.

Про інші небезпеки

Влітку виростають «вушні» хвороби (наприклад, отит) та різні алергії. Не купайтеся у брудній водоймі, уникайте перепадів температур, протягів. Якщо вуха чи шкіра – ваше «слабке» місце, отримайте індивідуальний план дій від свого алерголога чи отоларинголога.

А які «літні» хвороби вам знайомі?

Сімейна медицина в ОН Клінік Ужгород

«Літні» хвороби або схопити на льоту - Щербей Алла Юріївна
Щербей Алла Юріївна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 2 оцінок
«Літні» хвороби або схопити на льоту
Сімейний лікар. Вища категорія.
«Літні» хвороби або схопити на льоту
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!