Logo
0 800 30 11 77

Кровотеча на ранніх термінах вагітності

Кровотеча на ранніх термінах вагітності
Читати 6 хвилин | Створено: 29 липня 2019 | Оновлено: 11 жовтня 2022 | 1596432 1596432
Вагінальна кровотеча під час вагітності – рідкісна патологія, яка відбувається з різних причин. Це може бути результатом ускладнень або серйозних захворювань. Однак не завжди так.

Чому виникає кровотеча під час вагітності?

Одним із ускладнень вагітності є кровотечі (геморагії) із статевих шляхів. Джерелом вагінальної кровотечі може бути піхва, шийка матки, матка, плодові оболонки та плацента.

Кровотечі під час виношування плоду можуть бути доброякісними та патологічними. Причини кров'янистих виділень під час вагітності, які не загрожують здоров'ю жінки та дитини:

  • імплантація (запліднена яйцеклітина кріпиться до стінки матки в середньому на 7 день після зачаття);
  • контактна кровотеча (під час або після статевого акту чи гінекологічного огляду);
  • ерозія шийки матки.

Патологічні кровотечі під час вагітності становлять загрозу життю матері та розвитку плода. Геморагії у вагітних жінок поділяють на кровотечі першої та другої половини вагітності.

Імплантаційна кровотеча під час вагітності

Імплантаційне виділення крові є доброякісною кровотечею на ранніх термінах вагітності. Виділення крові під час імплантації зустрічається відносно рідко, але є нормою і не впливає на подальше виношування дитини.

Імплантаційна кровотеча під час вагітності може виникнути на 7-8 день після зачаття. Виділення крові під час імплантації проявляється світлими коричневими виділеннями під час вагітності. Виділення крові в момент прикріплення плодового яйця пов'язане з ушкодженням дрібних судин невеликої ділянки ендометрію (внутрішньої слизової оболонки матки). Коричневі виділення під час вагітності під час імплантації безболісні та тривають один день.

Кров'янисті виділення під час вагітності на ранніх термінах

Виділення крові із статевих шляхів на початку вагітності може з'явитися раптово та нагадувати менструацію. Кровотечі на ранніх термінах вагітності можуть бути без болю або супроводжуватись дискомфортом внизу живота. Геморагії у вагітних поділяють на кровотечі під час вагітності в 1 триместрі (до 12 тижнів) та кровотечі під час вагітності в першій половині 2 триместру (до 24 тижнів).

Причини кров'янистих виділень на ранніх термінах вагітності

Причини кров'янистих виділень на ранніх термінах вагітності

Причини патологічної кровотечі при ранніх термінах вагітності:

  • позаматкова вагітність;
  • загроза переривання вагітності (загрожуючий аборт);
  • викидень (природний аборт);
  • міхурове занесення (захворювання, при якому плодові оболонки розвиваються в матці без зародка).

Кровотеча під час вагітності 8 тижнів може бути ознакою позаматкової вагітності у маткових трубах. Розрив маткової труби також супроводжується сильним одностороннім болем внизу живота. Кровотеча під час вагітності без болю виникає при загрозі викидня. Червоні виділення під час вагітності при аборті, що вже почався, супроводжуються переймоподібним болем внизу живота.

Виділення під час вагітності у 3 триместрі

Кровотечі у вагітних на пізніх термінах, як правило, пов'язані з початком пологів, а також можуть бути викликані патологіями розвитку та розташування плаценти.

Кров'янисті виділення на пізніх термінах вагітності можуть бути безсимптомними або супроводжуватись болем у животі, а також підвищенням тонусу матки. Причини кровотеч у другій половині вагітності:

  • відшарування плаценти (передчасне відділення плаценти від стінки матки після п'ятого місяця вагітності);
  • передлежання плаценти (плацента лежить у нижніх відділах матки, покриваючи собою шийку матки);
  • збільшення плаценти (глибше проникнення плаценти в тканини матки, що при відділенні викликає масивну кровотечу);
  • передчасні пологи (пологи, що почалися на 24-37 тижні вагітності).

Кров'янисті виділення під час вагітності на пізніх термінах при передчасних пологах супроводжуються болями внизу живота. Під час огляду шийки матки лікар може виявити її розкриття. Рожеві виділення під час вагітності можуть виникнути при відходженні слизової пробки перед початком пологів.

Коричневі та мажучі виділення під час вагітності

Малі мізерні виділення зі статевих шляхів можуть з'явитися у вагітної жінки під час імплантації зародка. Контактні кровотечі (після статевого акту чи огляду у гінеколога) з шийки матки також виявляються рясними коричневими виділеннями.

Періодичні виділення, що мажуть, під час вагітності можуть бути ознакою гормонального дисбалансу в організмі жінки. Темно-коричневі виділення під час вагітності можуть з'явитися при інфекційних захворюваннях статевих шляхів (хламідіозі, гонореї, гарднерельозі).

Чи небезпечна кровотеча під час вагітності?

Кровотеча під час вагітності являє собою загрозу для матері та плоду, тому відразу після виявлення кров'янистих виділень необхідно звертатися до лікаря. На ранніх термінах кровотеча зі згустками під час вагітності може бути ознакою викидня. При позаматковій вагітності розрив маткової труби може призвести до рясного крововиливу в черевну порожнину.

Небезпека кровотеч у другій половині вагітності полягає у загрозі передчасних пологів. При кровотечах із плаценти плід може залишитися без кисню, тому потрібне негайне лікарське втручання.

Що робити, якщо під час вагітності йде кров?

Навіть якщо планове ультразвукове дослідження показує, що вагітність протікає нормально, необхідно зателефонувати своєму лікарю щоразу, коли відбувається вагінальна кровотеча. Незалежно від інтенсивності кровотечі слід пройти консультацію гінеколога, щоб виключити патологію чи ускладнення та зберегти вагітність.

Для діагностики кровотечі лікар проведе огляд статевих шляхів та гінекологічне УЗД. При необхідності гінеколог може призначити кольпоскопію (інструментальний огляд піхви і шийки матки). Додатковим аналізом буде визначення рівня хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ). Це специфічний гормон вагітності, який швидко збільшується кожні два дні після зачаття.

Лікування кровотеч під час вагітності залежить від його джерела та причини. Гінеколог порекомендує жінці строгий постільний режим та повний спокій (включаючи статевий спокій – заборона на заняття сексом). Для зупинки кровотечі під час вагітності лікар може призначити кровоспинні та гормональні препарати. При сильній крововтраті проводять внутрішньовенне вливання плазми або еритроцитарної маси (переливання крові).

Гінекологія в ОН Клінік Черкаси

Кровотеча на ранніх термінах вагітності - Жук Світлана Іванівна
Жук Світлана Іванівна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як відрізнити місячні від кровотечі під час вагітності?

Справжні місячні відрізняються від виділень при вагітності на ранніх термінах тривалістю (4-7 днів) та поступовим розвитком. Менструація, як правило, починається з мажучих коричневих виділень і поступово посилюється до виділення червоної крові. Місячних (відторгнення маткової слизової оболонки) при вагітності не буває, тому що в матці починає розвиватися зародок.

2. Чи бувають місячні при вагітності?

Місячних при вагітності не може бути. Менструація є відторгнення внутрішньої слизової оболонки матки (ендометрія). При настанні вагітності ендометрій зберігається і служить місцем для прикріплення та розвитку заплідненої яйцеклітини. Іноді жінка може переплутати кров'яні виділення при вагітності на ранніх термінах із менструацією.

3. Скільки днів може тривати кровотеча під час вагітності?

Поняття «нормальної» кровотечі при вагітності не існує. З появою будь-яких кров'янистих виділень при вагітності необхідно негайно звертатися до гінеколога. Кров'янисті виділення при імплантації тривають не більше дня. Контактні виділення, що мажуть з'являються одноразово відразу після статевого акту.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 8 оцінок
Кровотеча на ранніх термінах вагітності
Лікар-гінеколог. Перша категорія.
Кровотеча на ранніх термінах вагітності
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Жанна 1 рік тому
Здрастуйте! Я перенесла кровотечу на терміні вагітності 12 тижнів. Чи може зберегтися вагітність після кровотечі зі згустками?
Відповісти
Здрастуйте! Незважаючи на те, що кровотеча під час вагітності є загрозливим симптомом, шанси на збереження вагітності є за умови своєчасного звернення до лікаря. Гінеколог точно визначить стан зародка після проведення ультразвукового дослідження малого тазу і призначить необхідне лікування.
Олена 1 рік тому
Добрий день! Які можуть бути виділення під час вагітності?
Відповісти
Добрий день! Характер вагінальних виділень протягом вагітності може змінюватися зі зміною гормонального фону жінки. Нормальні виділення прозорі або світло-жовтого кольору, без неприємного запаху, не спричиняють дискомфорту (болю або свербежу в ділянці статевих органів). Кров'янисті виділення під час вагітності завжди є приводом до термінової консультації гінеколога.
Світлана 1 рік тому
Добрий день! Учора ввечері вийшов згусток крові під час вагітності 37 тижнів, трохи тягне живіт. Що це може означати?
Відповісти
Добрий день! Вагітність у 37 тижнів уже є доношеною, і виділення кров'яного згустку може бути провісником пологів, що наближаються. Коли тягнучі відчуття внизу живота стануть регулярними і час між ними почне скорочуватися, необхідно їхати в пологовий будинок.
Анна 1 рік тому
Здрастуйте! Час від часу кровить на ранньому терміні вагітності (10 тижнів). Що мені може призначити гінеколог?
Відповісти
Здрастуйте! Лікування, яке порекомендує вам лікар, залежатиме від причини кров'янистих виділень. У разі, якщо гінеколог запідозрить загрозу викидня, він може призначити постільний режим і гормональне лікування.
Тетяна 1 рік тому
Доброго дня! Що робити, якщо на білизні побачила кров під час вагітності 6 тижнів?
Відповісти
Добрий день! На ранніх термінах вагітності кровотеча зі статевих шляхів може бути ознакою загрози її переривання. При виявленні крові необхідно негайно звернутися до лікаря.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!