Logo
0 800 30 11 77

Коронавірус — як не заразитися?

Коронавірус — як не заразитися?
Читати 6 хвилин | Створено: 3 березня 2020 | Оновлено: 3 березня 2020 | 4991 4991
30 січня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я населення міжнародного масштабу через спалах нового коронавірусу COVID-19.

У зв’язку з цим постали питання: як уникнути цієї хвороби? І чи дійсно коронавірус такий страшний?

Правда про коронавірус — чого боятися?

Вперше коронавірусна інфекція COVID-19 була зареєстрована 31 грудня 2019 року у місті Ухань. А станом на 29 лютого 2020 року було зареєстровано вже 85187 випадків захворювання. Смертю закінчилися 2924 випадки, тобто менше 3,5%.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, в нашій країні не виявлено жодного лабораторно підтвердженого випадку коронавірусу COVID-19. Але хвороба розповсюджується досить швидко і це спричиняє паніку. Поряд із цим, як підкреслив Генеральний директор ВООЗ Тедрос Ґебреєсус на брифінгу щодо коронавірусу 27 лютого 2020 року: “Сум'яття та паніка нічому не допоможуть. Людині властиво хвилюватися. Головне зараз — виважено й раціонально діяти в боротьбі з цим дуже небезпечним вірусом”.

Чи їхати в країни, де виявлено коронавірус?

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Міністерство охорони здоров’я України рекомендує громадянам утриматися по можливості від подорожей до країн, де реєструються випадки коронавірусної інфекції. А якщо ви нещодавно були в Китаї, Ірані, Японії, Сінгапурі, Південній Кореї, Гонконзі та Італії, спостерігайте за своїм здоров’ям хоча б протягом двох тижнів і залишайтесь вдома.

Вважається, що з моменту передачі вірусу до появи симптомів проходить від п’яти до чотирнадцяти днів. Тому тим, хто приїхав з місць, де широко розповсюджена коронавірусна інфекція, рекомендують звести до мінімуму контакти з іншими людьми. Якщо їх не відправляють до спеціальних карантинних закладів, то у будь-якому разі рекомендують залишатися вдома.

Більш лояльні медичні організації (наприклад, Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності) рекомендують хоча б відслідковувати у себе симптоми після повернення з місць, в яких набув розповсюдження коронавірус.

Як проявляється коронавірус?

Захворювання коронавірусом може проходити як безсимптомно та в легкій формі, так і в складній формі з ризиком смерті. Основними симптомами коронавірусу є:

Не так часто хворобу супроводжують головні болі, запаморочення, діарея, нудота та блювота. Іноді виникає закладеність носа.

Коронавірус може проявлятися в трьох основних клінічних формах:

  • гостра респіраторна вірусна інфекція в легкій формі з симптомами застуди;
  • пневмонія без загрози життю;
  • складна пневмонія з гострим респіраторним дистрес-синдромом (набряком та запаленням легенів). 

За висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, час одужання пацієнтів з легкою формою COVID-19 становить близько двох тижнів, а люди з тяжкою формою одужують протягом трьох-шести тижнів.

Чи передається коронавірус через посилки?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, товари та посилки з місць, де розповсюджується коронавірус, не несуть небезпеки. Не варто боятися й коротких випадкових зустрічей з хворими та китайських товарів. Можливість заразитися дійсно підвищується, лише у випадках, коли:

  • ви протягом тривалого часу знаходилися на відстані двох метрів від людини, яка захворіла;
  • хвора людина кашляла вам в обличчя;
  • ви торкалися обличчя брудними руками, якими, наприклад, бралися за дверну ручку з біологічними рідинами хворого.

Найвищі шанси захворіти у людей, які піклуються про хворих, живуть з ними, відвідували їх чи разом з ними сиділи в черзі до лікаря.

Коли звертатися до лікаря?

За рекомендацією Європейського центру з профілактики та контролю захворюваності, на коронавірус доцільно перевіряти лише тих, у кого є симптоми гострої інфекції дихальних шляхів та протягом 14 днів до їхньої появи мала місце одна з цих обставин:

  • близький контакт з людиною, у якої діагностували нову коронавірусну інфекцію або у якого вона може виникнути;
  • людина була в тих місцях, де розповсюджується коронавірус.

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що звертатися до лікаря потрібно у разі підвищення температури, появи кашлю та задишки. Якщо у вас є ці симптоми та фактори ризику, необхідно звернутись до лікаря.

Як відрізнити симптоми коронавірусу від застуди?

Якщо у вас немає симптомів гострої інфекції та ймовірності зараження, то, скоріше за все, у вас звичайна гостра респіраторна вірусна інфекція (ГРВІ). В цьому випадку вам необхідно буде симптоматичне лікування, для якого теж бажана консультація з лікарем.

Якщо ви захворіли, важливо залишатися вдома. Всесвітня організація охорони здоров’я дозволяє це, навіть з новою коронавірусною інфекцією. Головне, щоб у людини не було додаткових факторів ризику у вигляді хронічних захворювань: хвороб легенів, серця, ниркової недостатності або імунодефіциту.

Як уникнути коронавірусу?

Для зменшення ризику виникнення коронавірусу, слід дотримуватися стандартних рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я:

  • часто мити руки або обробляти їх дезінфікуючими засобами;
  • під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою;
  • уникати близького контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • при підвищеній температурі тіла, кашлі й утрудненому диханні звертатися до лікаря;
  • відвідуючи живі ринки в районах, в яких зараз фіксуються випадки нового коронавірусу, уникати контакту з живими тваринами та поверхнями, які контактують з тваринами;
  • не споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Чітке дотримання цих правил дозволяє суттєво скоротити ризик захворювання. Але навіть якщо ви виявили у себе ознаки хвороби, не варто панікувати. В цьому випадку слід звернутися до лікаря та виконувати всі його рекомендації.

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

Коронавірус — як не заразитися? - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Коронавірус — як не заразитися?
Сімейний лікар. Вища категорія.
Коронавірус — як не заразитися?
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!