Logo
0 800 30 11 77

У яких випадках варто викликати лікаря додому?

У яких випадках варто викликати лікаря додому?
Читати 5 хвилин | Створено: 22 лютого 2021 | Оновлено: 22 лютого 2021 | 27337 27337
Якщо з'являються проблеми зі здоров'ям, може виникнути необхідність викликати лікаря додому, особливо якщо немає змоги (або часу) піти на прийом у лікарню.

Але про випадки, коли це дійсно необхідно, варто поговорити докладніше. Тим паче що після медичної реформи пацієнт може викликати фахівця первинної медичної допомоги (терапевта, свого сімейного лікаря або педіатра), з яким у нього підписано декларацію, без звернення в реєстратуру медичного закладу, а безпосередньо по телефону. Що ж до клієнтів приватних медичних центрів, то вони можуть викликати й вузькопрофільних лікарів.

У яких випадках варто викликати лікаря додому?

Виклик додому сімейного лікаря є доцільним за наступних умов:

  • хворому варто уникати контактів з іншими людьми, аби не заразити їх або не заразитися самому чимось іще через послаблений імунітет;
  • хворому слід дотримуватися постільного режиму;
  • необхідний особистий огляд, оскільки консультації лікаря по телефону (з якої може починатися звернення) замало для отримання точної картини та розуміння тактики подальшого лікування пацієнта;
  • специфіка хвороби така, що пацієнту незручно йти до лікарні. Наприклад, для клієнтів медичного центру “ДокторПРО” у Кропивницькому та Черкасах можлива консультація уролога вдома;
  • немає необхідності в діагностичних або лікувальних процедурах, для яких потрібне складне медичне обладнання, і всі потрібні маніпуляції лікар може виконати з мінімальним набором інструментів, який має з собою.

Ці умови є актуальними для різних хвороб та розладів, тож лікаря можуть викликати додому і дитині із ГРВІ, і дорослій людині зі, скажімо, виникненням больового синдрому, задишкою, симптомами інтоксикації, запамороченням тощо.

За якої температури варто викликати лікаря додому?

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Одна з найбільш актуальних причин для виклику лікаря додому – підвищення температури. Особливо часто викликають лікаря у випадку гарячки в дитини. Це виправдано, якщо висока температура супроводжується поганим самопочуттям, ознаками інтенсивної інтоксикації, болем у горлі, голові і м’язах.

Однак якщо температура субфебрильна (тобто більша 37,2 і менша 38), а стан хворого залишається задовільним і дитина почуває себе загалом добре, то викликати лікаря необхідності немає. Температуру до 37,5  збивати не потрібно, адже з її допомогою організм бореться з хворобою.

Що робить лікар під час виклику додому?

Під час виклику додому лікар проводить первинний огляд, направлений на уточнення стану хворого та визначення діагнозу, якщо це можливо без додаткових аналізів. Така консультація лікаря вдома дасть змогу зрозуміти, що робити далі для лікування хвороби.

Також є можливість здати аналізи вдома, якщо пацієнту фізично важко піти до поліклініки. Крім того, це актуально у випадку ймовірності високої заразності хворого. Так, в умовах епідемії на COVID-19 здати експрес-тест на коронавірус вдома – означає убезпечити оточення від можливого розповсюдження хвороби.

Після цього лікар виписує рецепт на необхідні медикаменти та, якщо у цьому є необхідність, проводить можливі в домашніх умовах процедури, наприклад:

  • зробити укол вдома. Ця ін’єкція може знадобитися, наприклад, для знеболення, нормалізації тиску тощо;
  • зробити перев’язку на дому. Особливо актуально, якщо пацієнт фізично не може або не хоче зробити це самостійно;
  • поставити катетер вдома;
  • зробити крапельницю на дому.

Якщо лікар встановив набір необхідних медичних процедур, але лікування проходить вдома, і ходити до лікарні немає бажання і необхідності, для багатьох процедур у наведеному вище списку можна зробити виклик медсестри додому. Ця послуга надається клієнтам медичного центру “ДокторПРО”, як і можливість здати експрес-тест на коронавірус вдома.

Скільки коштує виклик лікаря додому?

Ціна за виклик складається з вартості послуг, які буде надавати лікар або медсестра. Під час виклику можна уточнити у диспетчера приблизну суму, яка буде необхідна для сплати наданих послуг.

В яких випадках можуть відмовити у виклику лікаря додому?

Хворому може знадобитися госпіталізація, якщо його стан різко погіршується і є необхідність у термінових медичних маніпуляціях, які можливі лише в лікарні. У таких випадках хворого мають якомога швидко доправити до медичного закладу, і у виклику лікаря додому буде відмовлено, просто тому, що цього недостатньо для ефективної допомоги. Тому в таких випадках необхідно відразу викликати “швидку”.

Чим виклик лікаря додому відрізняється від невідкладної допомоги?

Невідкладна допомога – це виклик медичних працівників до хворого в максимально короткий термін. Мета – врятувати людину, яка знаходиться в критичному стані або на його межі. Невідкладна допомога може перейти в госпіталізацію, якщо необхідно.

Виклик лікаря додому не є терміновою допомогою, хоча фахівець медичного центру “ОН Клінік” прибуде досить швидко. Мета такого виклику – допомогти хворому без необхідності для нього йти до медичного закладу, якщо це можливо і доцільно.

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

У яких випадках варто викликати лікаря додому? - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна викликати лікаря додому, якщо немає температури?

Лікаря додому можна викликати без наявності високої температури. Показаннями до огляду можуть бути ниючі болі в животі, біль голови, запаморочення, нудота, підвищення артеріального тиску. Також лікаря можна викликати за підозри на інфекційні захворювання. Лікар на виклик може взяти аналізи, а також провести необхідні маніпуляції (зробити укол, поставити крапельницю). Викликати лікаря дитині потрібно за наявності симптомів ГРВІ навіть без підвищення температури, а також при появі висипу на тілі: при вітрянці, краснусі, алергії.

2. Чи потрібно викликати лікаря при симптомах коронавірусу?

При симптомах коронавірусу потрібно викликати лікаря додому для первинного огляду та здачі експрес-тесту на COVID-19. Лікар на виклик також призначить необхідне лікування. За наявності температури тіла понад 39°C та утрудненого дихання необхідно викликати невідкладну медичну допомогу

3. За якої температури можна викликати лікаря додому дитині?

Показати дитину педіатру необхідно за будь-якого підвищення температури понад 37°C. Доцільно викликати лікаря додому, щоб обмежити контакти з іншими дітьми та не погіршити самопочуття дитини. При температурі тіла понад 39 ° C, непритомності, різкого болю в животі необхідно викликати невідкладну швидку допомогу.

4. Який симптом коронавірусу потребує виклику лікаря?

Усі симптоми COVID-19 (підвищена температура, кашель, задишка, біль у грудях, біль голови) вимагають виклику лікаря додому. Під час виклику лікар проведе огляд, зробить потрібні маніпуляції (укол, крапельниці), призначить схему лікування.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
У яких випадках варто викликати лікаря додому?
Сімейний лікар. Вища категорія.
У яких випадках варто викликати лікаря додому?
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 2 тижні тому
Добрий вечір! Є підозра на вітрянку. Чи можу я викликати лікаря до дому чи проконсультуватися онлайн у вашій клініці?
Відповісти
Добрий вечір. У мережі медичних центрів «ОН Клінік» можна отримати онлайн-консультацію терапевта і вузькопрофільних лікарів перебуваючи в будь-якій країні. Прийом лікаря доступний пацієнтам, зареєстрованим в особистому кабінеті ОН Клінік. Також, в деяких містах, ви можете викликати лікаря додому. Зателефонуйте за телефонами, вказаними на сайті, або заповніть форму запису онлайн. Наш оператор підбере найбільш зручний час для медичної консультації на дому.
Варвара 1 місяць тому
Доброго дня, чи повинен сімейний лікар приходити додому в разі гострої респіраторної вірусної інфекції у дитини? Або якщо ми не хочемо вести дитину в медичний центр, то можна скористатися послугою виклику лікаря додому?
Відповісти
Доброго дня, за даними Національної служби здоров'я України (НСЗУ), сімейний лікар може виїхати до пацієнта додому, але не зобов'язаний цього робити. Лікар може надати консультацію телефоном або за допомогою відеозв'язку. За потреби пацієнт може скористатися послугою, що передбачає платний виїзд лікаря додому.
Алла 1 місяць тому
Вітаю, у дитини під час ГРВІ часто піднімається температура вище 38 градусів, проте педіатр запевняє, що це нормальна реакція організму. Чи так це? За якої температури викликати швидку?
Відповісти
Добрий день, підняття температури вище 38 градусів під час ГРВІ у дитини є звичайною реакцією організму на інфекцію. Лихоманка свідчить про активну боротьбу імунної системи з вірусами. Однак, якщо температура стає вкрай високою (наприклад, вище 39 градусів), супроводжується серйозними симптомами (судомами кінцівок, утрудненим диханням) або не піддається контролю ліками, слід звернутися по медичну допомогу.
Ганна 2 місяці тому
Добрий день, у мене періодично скаче пульс і артеріальний тиск. Однак тиск я легко контролюю за допомогою лікарських препаратів, призначених кардіологом. А як бути з серцебиттям? За якого пульсу викликати швидку? Що може викликати прискорення серцебиття?
Відповісти
Вітаю, прискорення серцебиття може бути спричинене різними причинами, включно з фізичною активністю, високим рівнем адреналіну в організмі (наприклад, через стрес або страх), анемією, надмірним вживанням кофеїну, гіпертиреозом (підвищеною активністю щитоподібної залози). Викликати швидку допомогу потрібно, якщо пульс у стані спокою перевищує 100 ударів на хвилину і супроводжується швидким диханням, запамороченням, судомами кінцівок або болем у грудях.
Ольга 2 місяці тому
Доброго дня, розкажіть, що таке лихоманка і чому вона з'являється під час вірусних інфекцій (застуди, грипу, коронавірусу)? Чим може бути небезпечне тривале підвищення температури?
Відповісти
Добрий день, лихоманка — це підвищення температури тіла, найчастіше викликане інфекцією. Вона є захисним механізмом організму, спрямованим на боротьбу з патогенними мікроорганізмами, прискорює обмін речовин і активізує імунну систему. Тривале підвищення температури може бути небезпечним через можливий дегідратаційний ефект, порушення електролітного балансу та погіршення загального самопочуття, тому важливо слідкувати за станом здоров'я та за потреби звертатися по медичну допомогу.
Надія 2 місяці тому
Добрий день, у мене гостра респіраторна вірусна інфекція, яка проявляється кашлем, нежиттю, болем у горлі, ломотою в тілі, а також загальною слабкістю. Кілька днів температура була підвищена незначно (37-37.5 градусів), а сьогодні підскочила вище. Як збити температуру 39?
Відповісти
Доброго дня, для зниження температури 39 градусів у разі респіраторної інфекції рекомендується прийняти жарознижувальний засіб (діючими речовинами можуть бути парацетамол або ібупрофен). Також важливо вживати більше рідини, відпочивати і створювати комфортні умови в приміщенні для поліпшення самопочуття. У разі, якщо температура продовжує підвищуватися або з'являються інші тривожні симптоми (наприклад, запаморочення або епізоди втрати свідомості), необхідно звернутися до сімейного лікаря.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!