Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

Як роблять трансвагінальне УЗД і для чого воно потрібне?

Як роблять трансвагінальне УЗД і для чого воно потрібне?
Читати 8 хвилин | Створено: 24 лютого 2020 | Оновлено: 30 серпня 2023 | 218929 218929
1

Що таке трансвагінальне УЗД?

Трансвагінальне ультразвукове дослідження (УЗД органів малого таза) ― малоінвазивний метод діагностики жіночих статевих органів, що дає змогу виявити гінекологічні захворювання на ранній стадії. УЗД органів малого таза є безпечною процедурою і практично не має протипоказань.

Трансвагінальне УЗД ― це метод дослідження матки, яєчників і фаллопієвих труб за допомогою ультразвукових хвиль. Під час проведення внутрішньовагінального УЗД датчик вводиться в піхву. Прилад випромінює високочастотні ультразвукові хвилі, які частково відбиваються від тканин і фіксуються перетворювачем. 

Отримані під час гінекологічного УЗД дані виводяться на монітор у вигляді контрастного зображення, що дає змогу контролювати процес дослідження і спостерігати за станом і роботою досліджуваного органа в режимі реального часу. Детальні знімки виходять завдяки різному рівню поглинання і відбиття ультразвуку тканинами. Дослідження доводять безпеку ультразвукових хвиль для організму і роблять можливим повторне проведення процедури без ризику для здоров'я.

2

Коли призначають трансвагінальне УЗД?

УЗД органів малого таза у жінок призначається в разі підозри на наявність патологій репродуктивних органів. Показання до трансвагінального УЗД:

  • болі внизу живота;
  • порушення менструального циклу;
  • міжменструальні кровотечі;
  • моніторинг вагітності на ранніх термінах;
  • припливи під час менопаузи;
  • затримка або порушення статевого розвитку (відсутність розвитку молочних залоз і менструації до 15 років);
  • призначення внутрішньоматкових, вагінальних або оральних контрацептивів;
  • планування вагітності;
  • дослідження аномалій анатомічної будови внутрішніх органів (подвоєння або відсутності матки, атрезії піхви та ін.);
  • проблеми із зачаттям;
  • болі під час статевого акту.

Гінекологічне УЗД необхідно робити під час планування вагітності, щоб виключити патології репродуктивних органів, які можуть негативно вплинути на виношування плода. Рекомендується проходити трансвагінальне УЗД органів малого таза як профілактику не рідше одного разу на рік.

3

Що покаже трансвагінальне УЗД?

Трансвагінальне УЗД візуалізує розташування, будову і структуру шийки матки, яєчників, фалопієвих труб, матки.

Що покаже трансвагінальне УЗД?

Що покаже трансвагінальне УЗД?

Трансвагінальне УЗД може показати:

  • присутність рідини, гною або крові в маткових трубах;
  • ендометріоз (патологічне розростання тканин внутрішньої оболонки матки);
  • запальні процеси в статевих органах (сальпінгіт, ендометрит);
  • кісти яєчників;
  • варикоз вен малого таза;
  • патології маткових труб (непрохідність, подвоєння труб, сліпі ходи);
  • поліпи цервікального каналу;
  • міоми матки;
  • синдром полікістозних яєчників;
  • злоякісні пухлини.

Ультразвукове дослідження матки дає змогу визначити вагітність із четвертого тижня і виявити позаматкову вагітність. Також УЗД органів малого таза допомагає оцінити ефективність лікування і за необхідності скоригувати його. 

4

Як роблять трансвагінальне УЗД?

УЗД органів малого таза робить гінеколог або сонолог. Трансвагінальне УЗД робиться таким чином:

  1. Пацієнтка роздягається нижче пояса і лягає на кушетку на спину;
  2. Лікар надягає презерватив на датчик УЗ-апарата і змащує його гелем, що поліпшує провідність ультразвукових хвиль.
  3. УЗ-датчик вводиться в піхву на невелику глибину.
  4. Сонолог переміщує датчик, щоб повністю оглянути репродуктивні органи.
  5. Результати дослідження виводяться на екран монітора.
  6. Лікар розшифровує і видає результати дослідження.

Гінекологічне УЗД займає близько 15 хвилин. Розшифровка результатів видається відразу після закінчення дослідження.

5

Чи боляче робити трансвагінальне УЗД?

Для отримання об'ємного зображення органів і точної інформації про структуру тканин у різних ділянках, під час проведення внутрішньопіхвового ультразвукового дослідження лікар використовує обертальні рухи, які можуть спричиняти невеликий дискомфорт у пацієнтки. Під час проведення трансвагінального УЗД не повинно бути боляче. Якщо з'являються больові відчуття або сильний дискомфорт, необхідно повідомити про це лікаря.

6

Коли краще робити трансвагінальне УЗД?

Гінеколог вирішує, коли краще робити УЗД матки і яєчників, ґрунтуючись на попередньому діагнозі. Під час проведення профілактичного огляду і для діагностики більшості функціональних патологій матки та придатків, проходити трансвагінальне УЗД слід на п'ятий-сьомий день менструального циклу, одразу після завершення місячних, щоб згустки крові не заважали огляду.

Якщо лікар запідозрив ендометріоз, ультразвукове дослідження проводять після настання овуляції, коли ендометрій найтовстіший, і вогнища патологічних змін видно найкраще. При проходженні фолікулометрії (моніторингу дозрівання яйцеклітини) процедуру повторюють кілька разів за один менструальний цикл з інтервалом у два-три дні. За наявності термінових показань, патологічних кровотеч або для контролю перебігу хвороби в динаміці пацієнтці може призначатися трансвагінальне УЗД у будь-який день циклу.

7

Чи можна робити трансвагінальне УЗД незайманим?

Незайманим дівчатам трансвагінальне УЗД зазвичай не призначають через імовірність пошкодження дівочої пліви. До початку ведення статевого життя гінекологічне УЗ-дослідження проводять абдомінальним способом (через черевну стінку). За необхідності або бажання дівчини трансвагінальне УЗД можна робити незайманим дівчатам.

8

Чи роблять трансвагінальне УЗД під час вагітності?

Трансвагінальне УЗД роблять на ранніх термінах вагітності (до 13 тижня), коли положення матки не дає змоги отримати всі необхідні дані про стан плода і навколоплідних структур, досліджуючи їх через стінку живота. Трансвагінальне УЗД під час вагітності призначається для:

  • перевірки серцебиття плода;
  • встановлення точного терміну вагітності;
  • діагностики позаматкової вагітності та встановлення місця імплантації зародка (на яєчнику, у фаллопієвій трубі або в черевній порожнині);
  • моніторингу вагітності при підвищеному ризику викидня;
  • оцінки стану плаценти.

На пізніх термінах трансвагінальний скринінг вагітності не роблять через ризик виникнення передчасних переймів. У другому і третьому семестрах вагітності призначається трансабдомінальне УЗД органів малого таза. 

9

Чи можна робити трансвагінальне УЗД під час місячних?

Трансвагінальне УЗД під час місячних не роблять, оскільки згустки крові заважають роздивитись просвіт матки та оцінити стан ендометрія. Планове гінекологічне УЗД призначають на п'ятий-сьомий день циклу, оскільки після менструації ендометрій найтонший, і порожнину матки найкраще візуалізується. У разі сильного болю внизу живота, рясної крововтрати гінеколог може призначити трансвагінальне УЗД під час місячних.

10

Підготовка до трансвагінального УЗД

Спеціальної підготовки до трансвагінального УЗД не потрібно. Перед дослідженням потрібно спустошити сечовий міхур. Також за кілька днів перед процедурою слід виключити з ужитку їжу, що сприяє підвищеному газоутворенню:

  • борошняні вироби;
  • бобові;
  • молоко і кисломолочні продукти;
  • капусту, редис, ріпу;
  • виноград, яблука, груші;
  • газовані напої.

Велика кількість газів у кишечнику ускладнює отримання точного зображення досліджуваних органів. У разі метеоризму необхідно прийняти призначений лікарем препарат, що нормалізує процеси газоутворення.

11

Розшифровка результатів трансвагінального УЗД

Результати трансвагінального УЗД видає сонолог відразу після закінчення дослідження. У нормі показники мають відповідати таблиці:

Розшифровка трансвагінального УЗД

Орган

Норма

Матка

Однорідна структура, чіткі краї. Довжина матки від 40 до 75 мм, ширина від 45 до 60 мм.

Яєчники

Ширина до 25 мм, довжина до 35 мм, товщина не більше 15 мм. Контури чіткі, патологій не виявлено.

Маткові труби

У нормі цей орган практично непомітний на УЗД. За відсутності порушень вказують: без патологічних змін.

Шийка матки

Контури чіткі, рівні. Довжина і ширина від 20 до 30 мм.

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Розшифровка трансвагінального УЗД

Розшифровка трансвагінального УЗД

За наявності новоутворень (поліпів, кіст) ехогенність знижена, а розміри органів можуть бути збільшені. За наявності відхилень від норми в розшифровці результатів вагінального УЗД необхідно записатися на консультацію гінеколога для постановки діагнозу і призначення лікування. 

12

Яке УЗД органів малого таза краще: трансвагінальне або трансабдомінальне?

Основною перевагою трансвагінального УЗД у гінекології є його висока точність у відображенні структури тканин органів малого таза, що дає лікарю необхідну інформацію про їхній функціональний стан. Органи таза й ультразвуковий датчик під час вагінального УЗД розділяє тільки тонка стінка піхви, тому апарат збирає більш точну інформацію, ніж під час трансабдомінального обстеження.

Внутрішньопіхвова сонографія дає змогу отримати докладні дані про стан тканин шийки й тіла матки, яєчників, візуалізувати обидві фаллопієві труби, тоді як трансабдомінальне дослідження дає змогу оглянути тільки ліву. На відміну від трансабдомінального, вагінальне ультразвукове дослідження дає можливість виявити й вивчити ділянки зміненого ендометрія, що в багатьох випадках дає змогу розпізнати ендометріоз без проведення діагностичної операції ― лапароскопії.

13

Чим можна замінити трансвагінальне УЗД?

Незважаючи на високу інформативність вагінального УЗД, його застосування не завжди можливе. Протипоказання до трансвагінального УЗД:

  • алергія на латекс;
  • пізні стадії діагностованого раку шийки матки (через ризик кровотечі);
  • гострі фази захворювань, що супроводжуються запаленням, набряком тканин і сильними больовими відчуттями (дослідження слід відкласти до одужання або використовувати альтернативні методи).

Також внутрішньовагінальну сонографію не рекомендується проводити в другому і третьому семестрах вагітності. За наявності протипоказань до трансвагінального УЗД його можна замінити трансабдомінальним. Обидва види обстеження можуть призначатися одночасно для отримання максимальної кількості даних про стан органів малого таза за рахунок дослідження в різних площинах.

УЗД в ОН Клінік Миколаїв

Як роблять трансвагінальне УЗД і для чого воно потрібне? - Шульга Тетяна Олександрівна
Шульга Тетяна Олександрівна
ОН Клінік Миколаїв
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 6 оцінок
Як роблять трансвагінальне УЗД і для чого воно потрібне?
Лікар-ультразвукової діагностики (УЗД) . Перша категорія.
Як роблять трансвагінальне УЗД і для чого воно потрібне?
Стаття перевірена: Моторний Ігор Леонідович
Лікар ультразвукової діагностики (УЗД).

Поставте своє питання УЗД
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Анна 7 місяців тому
Добрий вечір. Поясніть, будь ласка, що таке гінекологічне УЗД з доплерометрією?
Відповісти
Добрий вечір. Гінекологічне ультразвукове дослідження з доплерометрією ― це метод діагностики, що дає змогу оцінити кровопостачання репродуктивних органів. Дослідження показує швидкість кровотоку, стан судин матки, яєчників і шийки матки. Під час вагітності доплерометрія оцінює розвиток кровоносної системи плода.
Інна 7 місяців тому
Доброго дня. Підкажіть, що не можна перед гінекологічним УЗД?
Відповісти
Доброго дня. Перед гінекологічним УЗД не рекомендується їсти продукти, що сприяють утворенню газів у кишечнику (бобові, сирі овочі, випічку), тому що органи малого таза будуть погано візуалізуватися. Також перед абдомінальним УЗД не можна мочитися, оскільки дослідження проводять за повного сечового міхура. 
Ніколь 7 місяців тому
Добрий день. Розкажіть, скільки води потрібно випити перед гінекологічним УЗД?
Відповісти
Добрий день. Перед трансабдомінальним гінекологічним УЗД необхідно за годину до дослідження випити близько півтора літрів негазованої води і не спорожняти сечовий міхур. Трансвагінальне УЗД робиться на порожній сечовий міхур, тому воду перед діагностикою пити не потрібно. 
Софія 7 місяців тому
Доброго дня. Цікавить питання: чи можна на гінекологічному УЗД побачити вагітність?
Відповісти
Доброго дня. Гінекологічне УЗД визначає вагітність і виявляє наявність позаматкового зачаття. Але до четвертого тижня на трансвагінальному УЗД можна не помітити вагітність. Для визначення вагітності на більш ранніх термінах необхідно здати аналізи сечі та крові. 
Ірина 7 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, на який день менструального циклу найкраще робити гінекологічне УЗД?
Відповісти
Добрий день. Гінекологічне УЗД найкраще робити на п'ятий-сьомий день менструального циклу, оскільки в цей період найтонший шар ендометрія, що дає змогу візуалізувати репродуктивні органи. Точний день циклу для проведення сонографії має призначити гінеколог, залежно від мети дослідження.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!