Logo
0 800 30 11 77

Кліщі проти людей: способи захисту

Кліщі проти людей: способи захисту
Читати 4 хвилини | Створено: 28 травня 2020 | Оновлено: 28 травня 2020 | 6924 6924
Чим більше часу ми проводимо на відкритому повітрі, тим частіше стикаємося з комахами-шкідниками, наприклад, з кліщами.

Ці дрібні кровососні членистоногі завдають чимало клопоту на відпочинку, та й виявити їх вдається не відразу. Від укусу кліща може розвиватися хвороба Лайма, ерліхіоз, плямиста лихоманка Скелястих гір, кліщовий енцефаліт і навіть туляремія (інфекційне захворювання, спричинене бактерією Francisella tularensis).

Варіанти захисту від кліщів

На думку лікаря відділу інфекційних захворювань NIAID Маліха Іліас, найкращим захистом від кліщів вважається дотримання найпростіших заходів профілактики. Тобто важливо запобігти попаданню кліщів на шкіру. Зробити це можна за допомогою носіння одягу, що закриває руки та ноги, у місцях, де мешкають паразити. До захисного одягу бажано додати періодичне використання на природі засобів захисту від кліщів та інших комах. Наносьте їх на шкіру згідно з інструкцією, вказаною на етикетці.

Лікар-терапевт медичного центру «ОН Клінік Харків» Ірина Олійник каже:

«Щоб уберегтися від кліщів, носіть головні убори, заправляйте штани в шкарпетки, вибирайте одяг світлого кольору без отворів, щоб кліщі не мали доступу до відкритих ділянок тіла. Коли перебуваєте в лісовій зоні, тримайтеся центру стежки: тут ймовірність появи кліщів менша (кліщі зазвичай залишаються в чагарниках та високій траві)».

Помилково вважати, що кліщі люблять лише траву чи чагарники. Перебуванняння біля дерев також може легко залишити кліща на вашому тілі, найчастіше на волоссі. Щоб цього не сталося, надягніть кепку, панаму або зав'яжіть волосся назад. Також не забувайте наносити засіб від кліщів на обличчя (розпиліть на руки, а потім нанесіть пальцями рідину на область чола та скронь, а також шиї).

Після відпочинку в зелених зонах обов'язково візьміть душ, змініть одяг та огляньте себе та членів своєї сім'ї на наявність кліщів. Особливої ​​уваги вимагає область голови, шиї, пахв, спини, а також паху. Доктор медицини, ревматолог і спеціаліст з хвороби Лайму з Баскінг-Рідж (штат Нью-Джерсі, США) Андреа Гайто стверджує, що у жінок улюбленим місцем кліщів є лінія бюстгальтера. Тому його потрібно перевіряти насамперед.

Принести додому кліща може навіть ваш домашній улюбленець. Перед тим, як йдете з ним гуляти, не забувайте використовувати спеціальні засоби від кліщів та бліх для тварин. Візьміть за звичку перевіряти своїх вихованців на наявність кліщів на регулярній основі (після кожної прогулянки).

Кліща виявлено!

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

Якщо ви виявили кліща на собі або на комусь із близьких, головне — не панікувати. У такому разі краще негайно звертатися за допомогою до лікаря, якщо є така можливість, ніж намагатися самостійно витягувати його за допомогою підручних засобів. У жодному разі не можна висмикувати кліща пінцетом або іншими способами: можна відірвати тільки тіло, залишивши голівку глибоко в покривах шкіри. Це призведе до появи запальних процесів на шкірі та тривалого лікування.

Лікар-дерматовенеролог медичного центру «ОН Клінік Маріуполь» Оксана Мостова радить:

«У разі виявлення кліща продезінфікуйте місце укусу. Підійде спирт, перекис водню чи хлоргексидин. Після — йдіть до лікаря, щоб він витяг паразита, обробив рану і відправив кліща на аналіз, щоб переконатися в тому, що вам не загрожує кліщовий енцефаліт та інші захворювання, переносниками яких може бути непроханий гість».

Іноді кліщ може відпасти самостійно через недостатнє зчеплення зі шкірою людини (його можна випадково зачепити мочалкою в душі або предметами одягу). Про укус комахи свідчить пляма (частіше круглої форми) з нерівними краями. Іноді у місці укусу з'являється свербіж, висип чи набряк. У цьому випадку необхідно продезінфікувати рану та отримати консультацію дерматолога. Особливо це доцільно для алергіків, дітей і людей похилого віку. На укус кліща може виникнути сильна алергічна реакція, усунути яку під силу лише лікарю. Як правило, пацієнту призначають антигістамінні препарати.

У теплу пору року потрібно тримати руку на пульсі та пам'ятати: кліщі не просто живуть у віддалених лісових масивах, лісосмугах чи траві. Їх можна принести додому навіть із вулиці, гуляючи перед будинком. Будьте обережними та не дозволяйте кліщам жити на вашому тілі!

Інфектологія в ОН Клінік Ужгород

Кліщі проти людей: способи захисту - Курпас Тетяна Леонідівна
Курпас Тетяна Леонідівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Кліщі проти людей: способи захисту
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Кліщі проти людей: способи захисту
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!