Logo
0 800 30 11 77

Які продукти корисні для нирок?

Які продукти корисні для нирок?
Читати 6 хвилин | Створено: 13 лютого 2020 | Оновлено: 13 лютого 2020 | 778573 778573
Щоб зберегти нирки здоровими, важливо стежити за своїм харчуванням і вживати корисні для цього органу продукти. Адже нирки — природний фільтр організму людини.

Нирки очищають організм від токсичних речовин, виводять із нього зайву рідину, підтримують артеріальний тиск, беруть участь в обміні кальцію та фосфору. Через нирки, які є природним фільтром організму, проходить великий потік крові (близько 1,2 літри на хвилину у дорослого). Довжина кожної нирки становить близько 12 см, а вага — близько 150 г.

Чи корисна вода для нирок?

Вода — найважливіша рідина для організму людини. Клітини використовують воду для транспортування токсинів з органів і тканин у кровотік. Потім вода допомагає ниркам під час фільтрації цих токсинів та створенні сечі, яка виводить токсини з організму. Для підтримки цієї функції бажано пити воду щоразу, коли виникає спрага.

Якщо в тілі людини з хронічним захворюванням нирок накопичується рідина та опухають ноги, лікар може рекомендувати їй обмежити добове споживання рідини.

Їжа, корисна для нирок

Для нормального функціонування нирок та профілактики їх захворювань рекомендуємо вживати в їжу жирну рибу, солодку картоплю, зелені овочі та оливкову олію. Лосось, тунець та інша жирна риба, багата на жирні кислоти омега-3, можуть стати корисним доповненням до будь-якої дієти. Адже омега-3 жирні кислоти, що містяться в них, скорочують рівень жирів у крові та перешкоджають підвищенню кров'яного тиску, що покращує роботу нирок. Водночас потрібно враховувати, що в морській та океанічній рибі міститься набагато більше жирних кислот, ніж у річковій рибі. До того ж, річкова риба не містить брому та йоду.

Солодка картопля (батат) містить вітаміни та мінерали (наприклад, калій), які допомагають ниркам збалансувати рівень натрію в організмі. Велика кількість вітамінів, клітковини та мінералів, необхідних для здоров'я нирок, міститься у зелених овочах (шпинаті, броколі). Також зелені овочі є джерелом антиоксидантів, які виконують роль природного щита для організму та сприяють оновленню клітин, тканин та органів людського організму, що корисно для нирок. Як заправку для салатів найкраще використовувати оливкову олію — джерело мононенасичених жирних кислот (зокрема олеїнової кислоти), корисних для роботи нирок.

За хвороб нирок корисні червоний болгарський перець (містить велику кількість вітамінів A і C, необхідних для роботи нирок), часник (містить антиоксиданти) та цвітна капуста (сприяє зниженню рівня цукру в крові).

Фрукти для нирок

Корисним для нирок перекушуванням є яблука. Адже в яблуках міститься велика кількість вітаміну C та пектин, що допомагає знизити рівень цукру та рівень холестерину в крові. Яблучна шкірка є джерелом антиоксидантів, зокрема кверцетину, який захищає клітини мозку від старіння.

Позитивний вплив на роботу нирок надають кавун та ананас. Кавун, що має сечогінний ефект, промиває нирки від піску, розчиняє солі та виводить їх з організму. Ананас містить клітковину, марганець, вітамін С, а також має протизапальний ефект.

Які ягоди корисні для нирок?

Людям із хронічною нирковою недостатністю корисні журавлина, суниця, чорниця, вишня та червоні сорти винограду. Журавлина сприяє очищенню нирок, має протизапальну та антисептичну дію. Суниця, чорниця та виноград очищають нирки та сприяють виведенню з них каменів. Вишня багата на пектинові речовини та містить хлорогенову кислоту, що нормалізує роботу нирок.

Продукти, шкідливі для нирок

Вчені встановили, що існує зв'язок між надлишком фосфору в організмі та хронічними захворюваннями нирок. Для запобігання захворюванням нирок рекомендується утримуватися від надлишкового споживання фосфоровмісних продуктів:

  • м'яса;
  • молочних продуктів;
  • більшості круп;
  • бобових;
  • риби;
  • горіхів.

Лікування ураження нирок передбачає підтримку в організмі оптимального рівня калію, що сприяє правильній роботі серця, нервів та м'язів. Надлишок калію виводиться з організму через нирки. Але якщо у людини розвивається хронічна хвороба нирок, то рівень калію в крові зростає, розвивається гіперкаліємія (високий рівень калію в крові). За гіперкаліємії слід утримуватись від вживання багатих на калій продуктів (апельсинів, абрикосів, авокадо, кураги, чорносливу).

За надмірної кількості білків в організмі ниркам доводиться працювати у посиленому режимі, щоб вивести продукти розпаду. Тому людям з хронічною нирковою недостатністю важливо скоротити споживання білків, які у великих кількостях містяться в яєчних жовтках, горіхах, бобових та сочевиці. Особливо шкідливе для нирок червоне м'ясо. Згідно з початковими дослідженнями, у людей, які їдять багато червоного м'яса, збільшується ризик набуття ниркової недостатності (аж до її останньої стадії).

За лікування нирок слід обмежити вміст в їжі натрію, надлишок якого в організмі може призвести до підвищення кров'яного тиску і набряку ніг. У великій кількості натрій міститься в солі та продуктах, які містять сіль:

  • соуси;
  • приправи;
  • чіпси;
  • солоні горіхи;
  • фастфуд;
  • копчена риба.

Крім того, людям з хронічною нирковою недостатністю рекомендується виключити з раціону алкогольні та солодкі напої, а також консервовані та мариновані продукти.

Які овочі не люблять нирки?

Для правильної роботи нирок важливо виключити з раціону парникові овочі та ті, які вирощували з використанням хімікатів, за споживання яких в організмі накопичуються токсини та утворюються шлаки.

Згідно з дослідженнями, на хвороби нирок страждає 10% людей. Захворювання нирок призводять до накопичення продуктів розпаду в крові, інтоксикації організму, порушення водно-сольового та кислотно-лужного балансу, артеріальної гіпертензії. Тому так важливо включити до свого раціону продукти, корисні для нирок.

Терапія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Які продукти корисні для нирок? - Катвицька Дар‘я Іванівна
Катвицька Дар‘я Іванівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 109 оцінок
Які продукти корисні для нирок?
Лікар-терапевт.
Які продукти корисні для нирок?
Лікар-терапевт, ендокринолог, лікар-фізіотерапевт. Друга категорія.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!