Logo
0 800 30 11 77

Який зв'язок між астмою та пневмонією?

Який зв'язок між астмою та пневмонією?
Читати 10 хвилин | Створено: 24 січня 2020 | Оновлено: 24 січня 2020 | 68916 68916
Астма та пневмонія — захворювання дихальної системи. У них є загальні ознаки, але причини та підходи до лікування відрізняються. Пневмонію важче діагностувати у хворих на бронхіальну астму.

Бронхіальна астма не є прямою причиною розвитку пневмонії, проте вона може стати фактором ризику для запалення легеневої тканини. Тому у людей з бронхіальною астмою ризик захворіти на пневмонію вищий. Теж стосується грипу та застуди: за наявності бронхіальної астми симптоми гострих респіраторних вірусних інфекцій стають більш вираженими.

У статті ми розповімо про зв'язок між астмою та пневмонією, розглянемо симптоми обох захворювань та покажемо різницю між цими недугами у дітей та дорослих.

Що таке бронхіальна астма та пневмонія?

Астма та пневмонія — хвороби, що вражають респіраторну систему. Бронхіальна астма — це хронічне захворювання, за якого запалюються бронхи та звужується їх просвіт, утруднюється дихання. До серйозного ускладнення належить астматичний статус — це стан, коли довго не усувається напад задухи. За астматичного статусу набрякають бронхіоли та наростає дефіцит кисню у крові. Цей стан потребує невідкладної медичної допомоги.

Симптоми бронхіальної астми непостійні: можуть з'являтися і зникати. Їхня поява залежить від наявності патологічних факторів, до яких належать:

  • алергени: пилок, пил, шерсть вихованців, плісняві гриби в приміщеннях, що погано провітрюються;
  • пари хімічних речовин;
  • тютюновий та виробничий дим;
  • забруднене повітря;
  • низька вологість та температура;
  • сильні емоції;
  • фізичне навантаження;
  • гастроезофагеальна рефлюксна хвороба;
  • прийом аспірину.

Пневмонія — захворювання дихальної системи, що супроводжується запаленням тканини легень. Як правило, пневмонія викликається інфекціями: патогенними грибами, бактеріями, вірусами чи паразитами. Може запалитися тканина однієї або обох легень. За пневмонії уражаються переважно альвеоли — маленькі бульбашки, у яких відбувається обмін газів між кров'ю та повітрям. При цьому в альвеолах накопичується гній та запальна рідина — це ускладнює дихання хворого.

Симптоми бронхіальної астми

Основні симптоми бронхіальної астми — періодичне загострення кашлю, задишки, відчуття важкості в грудній клітці та хрипи. Найпоширеніший симптом бронхіальної астми — це напад задухи, за якого спостерігається короткий вдих і болісний довгий видих. У нападі задухи хворий приймає характерну позу (вимушене становище): сидить і тримається руками за стіл або диван. За такої пози хворий намагається полегшити дихання.

Виразність конкретних симптомів бронхіальної астми залежить від тяжкості захворювання. За легкої форми кашель виникає лише під час рецидиву бронхіальної астми. За тяжкої форми хворого часто супроводжують задишка, почуття стиснення в грудях і кашель. Люди з тяжкою формою бронхіальної астми можуть прокидатися уві сні, найчастіше приблизно о 4 годині ранку (нічна астма). Також симптоми відрізняються у різних людей. У деяких бронхіальна астма може проявлятися лише кашлем (кашльовий варіант астми), в інших виникає повний комплекс ознак.

Напад бронхіальної астми (задуха) — тяжкий стан, за якого може з'явитися дихальна недостатність, порушення свідомості та посиніння шкірних покривів. Зазвичай нападу задухи передують головний біль, кропив'янка, чхання, виділення з носа і кашель. Напад бронхіальної астми може тривати від кількох хвилин до кількох годин. У період між рецедивами бронхіальної астми ознак захворювання немає.

Чим відрізняється пневмонія від бронхіальної астми

Головна відмінність пневмонії від бронхіальної астми в тому, що пневмонія розвивається внаслідок інфекції, а астма з інфекцією не пов'язана. За астми запалюються бронхи та звужується просвіт дихальних шляхів. За допомогою грамотної терапії та якісних ліків астму можна лікувати, але повністю вилікувати — не можна. Згодом людина вчиться уникати факторів, що провокують напади бронхіальної астми, — якість життя покращується.

За пневмонії запалюється легенева тканина та уражаються альвеоли, які заповнюються ексудатом — запальною рідиною. Бронхи та бронхіоли не зачіпаються, тому дихальні шляхи залишаються здоровими. Пневмонію можна повністю вилікувати. Незважаючи на те, що обидва захворювання за симптомами схожі між собою, у лікуванні кожного призначаються різні ліки та застосовують різні терапевтичні підходи.

Симптоми пневмонії у людей з бронхіальною астмою

Прояви пневмонії та бронхіальної астми частково схожі, це може ускладнити постановку діагнозу. Загальні симптоми бронхіальної астми та пневмонії:

Однак є деякі явні фактори, які вказують на те, що у хворого з астмою розвивається або розвинулась пневмонія:

Якщо ви виявили ці симптоми, зверніться по допомогу до лікаря. Перші симптоми пневмонії зазвичай імітують застуду: нездужання, підвищена температура тіла, кашель і нежить. Якщо бактеріальна інфекція розвивається все сильніше, слиз, що виділяється з кашлем змінює колір: він може бути зеленим, жовтуватим або з червоним відтінком. Температура тіла за тяжкої бактеріальної пневмонії сильно підвищується — у хворого може виникнути марення і сплутаність свідомості. Крім того, через наростаючу дихальну недостатність і дефіцит кисню губи стають синіми.

Якщо пневмонія викликана вірусами, то кашель зазвичай сухий, а до інших ознак додаються ще й болючі відчуття у м'язах. Також на пневмонію можуть вказати симптоми загальної інтоксикації: головний біль, слабкість, дратівливість, зниження апетиту, пітливість та липка шкіра.

Ускладнення пневмонії у людей з бронхіальною астмою

Якщо хворий не лікується, комбінація пневмонії та бронхіальної астми може стати небезпечною для його життя. Незважаючи на те, що астма повністю не виліковується, її симптоми можна контролювати та лікувати.

Запалення альвеол та легеневої тканини може ускладнити клінічну картину нападів задухи. Нерідко це стає причиною дихальної недостатності. Крім того, у відповідь на потрапляння інфекції до респіраторної системи організм виділяє захисну рідину — слизовий ексудат, який містить антитіла та лізоцим. Це робить кашель більш болісним і утруднює дихання.

Серед важких ускладнень — скупчення гною в легенях та плеврі, запалення плеври, запалення внутрішньої оболонки серця та перикарда, запалення мозкових оболонок, сепсис та набряк легень. Щоб запобігти ускладненням, достатньо розпочати лікування бронхіальної астми та пневмонії за перших ознак розвитку. Зазвичай, пневмонія лікується від тижня до місяця.

Як лікувати бронхіальну астму?

Лікування бронхіальної астми складається з таких методів: контроль тригерів, медикаментозна терапія, моніторинг, навчання хворих та усунення загострень. Розкажемо про кожен метод детальніше.

Контролювати тригер означає уникати факторів, які провокують напад бронхіальної астми. Для цього необхідно користуватися синтетичними подушками та часто прати постільну білизну. Рекомендується прибрати з квартири меблі з оббивкою, м'які іграшки, домашніх тварин, штори та килими — речі, які добре збирають пил та пилових кліщів (сильні алергени). Слід перевірити приміщення, що погано провітрюються, наприклад, ванну кімнату, де утворюється цвіль, і прибрати її. Щоб зменшити вологість, використовуйте осушувачі.

По можливості намагайтеся уникати сигаретного та виробничого диму, сильних запахів, випарів хімікатів, низької вологості у квартирі та надмірних фізичних навантажень. Якщо у вас підвищена чутливість до аспірину, приймайте його аналоги групи нестероїдних протизапальних речовин.

У лікуванні бронхіальної астми використовуються засоби, які усувають спазм бронхів, гормональні препарати, стабілізатори мембран опасистих клітин, метилксантини та ліки, що підвищують імунітет. Деякі з цих засобів вводяться інгаляційно, внутрішньовенно чи підшкірно. Однак інгаляційний шлях за бронхіальної астми є пріоритетним, оскільки діюча речовина доставляється безпосередньо в дихальні шляхи і набагато швидше, ніж ін'єкційним шляхом.

Моніторинг полягає у тому, щоб постійно оцінювати ефективність лікування бронхіальної астми з допомогою спірометрії — методу діагностики стану легень. У середньому моніторинг проводиться раз на рік. Крім того, до моніторингу залучається сам пацієнт: він веде щоденник, куди записує симптоми, що дає можливість лікарю оцінити те, як прогресує хвороба.

Навчання хворих — це заходи, спрямовані на опанування інформації про бронхіальну астму. Пацієнтам розповідають про те, які фактори викликають загострення, які ліки можна використовувати та які протипоказані, як правильно користуватися інгаляторами та чому важливо приймати гормональні засоби під час загострення.

Купірування загострень — невідкладна допомога, спрямована на усунення симптомів нападу бронхіальної астми, яку хворий надає собі або іншій людині з бронхіальною астмою. Зазвичай за загострення хворий самостійно робить від 2 до 4 вдихів бронхолітика. Якщо симптоми не усуваються, потрібна шпиталізація. У відділенні інтенсивної терапії хворому з нападом задухи вводять інгаляційні бронхолітики, розчин адреналіну та кортикостероїди. На рентгенограмі може виявитися, що у хворого супутня пневмонія, тому призначають антибіотики. Після усунення задухи слід проводити лікувально-фізкультурні заходи, наприклад, дихальну гімнастику, ранкову зарядку та дозовану лікувальну ходьбу. Це прискорить відновлення після пневмонії та астматичного статусу.

Застосування деяких способів лікування залежить від вікової групи пацієнта. Наприклад, немовлятам та дітям до 5 років потрібно давати нестероїдний протизапальний засіб та інгаляції гормональними препаратами щодня. Схеми лікування та засоби дітям старше 5 років такі ж, як у дорослих. Літнім пацієнтам рідше призначають кортикостероїди та бета-2-агоністи, оскільки вони частіше спричиняють побічні ефекти. Крім того, є дослідження, які свідчать про те, що постійний прийом кортикостероїдів за астми збільшує ризик розвитку пневмонії. Для запобігання небажаних реакцій від ліків лікарі призначають профілактику: добавки з кальцієм, бісфосфонатами та вітаміном Д.

Якщо у вас виникають загострення задишки та кашлю, які можуть перейти у напад задухи, можливо, це бронхіальна астма. Не гайте часу і зверніться до лікаря, оскільки захворювання має важкі ускладнення.

Алергологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Який зв'язок між астмою та пневмонією? - Хіміч Тетяна Юріївна
Хіміч Тетяна Юріївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можна тренуватися за астми?

Фізична активність допомагає поліпшити загальний стан здоров'я, зміцнити легеневу функцію і зменшити симптоми астми. Рекомендується обирати більш м'які види фізичної активності (ходьбу, плавання або йогу). Від стресових та інтенсивних видів спорту (бігу, боксу або бодібілдингу) краще відмовитися.

Також потрібно правильно розігрітися перед початком тренувань і поступово збільшувати інтенсивність фізичних вправ. Перед початком занять потрібно проконсультуватися з лікарем і отримати індивідуальні рекомендації щодо вибору рівня навантаження і тривалості тренувань.

2. Чому не можна палити при бронхіальній астмі?

Куріння подразнює дихальні шляхи та посилює запалення в легенях, спричиняє посилене відходження мокротиння, що призводить до кашлю та дихальної недостатності. Крім того, куріння погіршує роботу легень і ускладнює дихання, що може посилити симптоми бронхіальної астми (кашель, задишку).

3. Як користуватися небулайзером за астми?

Небулайзер  пристрій, що перетворює рідкий препарат на пару, яку легко вдихають через маску або ротову насадку. Етапи використання небулайзера:

  1. Підготуйте небулайзер, дотримуючись інструкцій виробника, і перевірте його працездатність.
  2. Очистіть руки, щоб уникнути інфекції.
  3. Помістіть маску або ротову насадку на обличчя.
  4. Увімкніть небулайзер і почніть глибоко дихати, вдихаючи пару з препаратом. Намагайтеся дихати повільно і рівномірно.
  5. Вимкніть небулайзер і зніміть маску або ротову насадку.

При використанні небулайзера при астмі рекомендується дотримуватися рекомендацій лікаря і не перевищувати рекомендовану дозу препарату. У разі виникнення проблем з використанням небулайзера потрібно проконсультуватися з лікарем.

4. Чому при пневмонії не можна лежати на спині?

У положенні лежачи на спині на легені чиниться більший тиск, що може призвести до погіршення дихальної функції й ускладнити процес лікування. Крім того, коли людина лежить на спині, слиз та інші виділення можуть накопичуватися в задній частині легень. Рекомендується лежати на боці з підкладеною під голову подушкою для поліпшення дихальної функції.

5. Чи можна робити масаж спини при астмі?

За астми зазвичай рекомендується бути обережним із масажем, особливо в ділянці грудної клітки та спини. Подібне обмеження пов'язане з підвищенням ризику виникнення бронхоспазму (скорочення бронхіальних м'язів, які спричиняють утруднене дихання).

Однак у деяких випадках масаж спини може бути корисним у разі астми, наприклад, якщо у пацієнта виникла м'язова напруженість у ділянці шиї, спини та грудної клітки. Масаж може допомогти зняти напругу м'язів і нормалізувати процес дихання. Для виключення протипоказань необхідно проконсультуватися з лікарем.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Який зв'язок між астмою та пневмонією?
Лікар-алерголог, клінічний імунолог. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Який зв'язок між астмою та пневмонією?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Алергологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 7 місяців тому
Доброго дня, у мене бронхіальна астма вже три роки, я завжди дотримуюся рекомендацій лікаря. А зараз перед літом хотіла зробити собі гарну засмагу. А тому виникло запитання: чи можна ходити в солярій з астмою?
Відповісти
Добрий день, людям з астмою рекомендується уникати відвідування солярію. Через підвищену температуру, високу вологість і підвищений рівень ультрафіолетового випромінювання можуть виникати алергічні реакції та погіршитися дихальні проблеми.
Катерина 8 місяців тому
Добрий вечір, як краще спати за астми? Я просто знаю, що астма може спричиняти проблеми з диханням, тому хочу максимально вберегти себе від цього. Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Здрастуйте, за астми рекомендується спати на спині або на боці з подушками для підтримки голови та шиї. Важливо уникати сильного притискання голови до грудей і шиї, оскільки підвищується ризик звуження дихальних шляхів. Також рекомендується уникати занадто м'яких матраців, які можуть посилювати проблеми з диханням.
Марина 9 місяців тому
Добрий день, у мене температура, кашель і біль у грудях, а також загальна слабкість організму. Коли звернулася до лікаря, то мені поставили діагноз пневмонія. Я вже проходжу медикаментозне лікування, але прочитала, що добре допомагає і прискорює одужання прогрівання. Чи можна за пневмонії прогрівати груди?
Відповісти
Добрий день, гарячі компреси або грілки можуть призвести до розширення судин і збільшення кровотоку в легенях, що може сприяти поширенню інфекції та погіршенню запального процесу. Тому прогрівати груди в разі пневмонії не рекомендується.
Олена 10 місяців тому
Добрий день, у мого дідуся (83 роки) коронавірус і хрипи в лівій легені Лікар сказав регулярно вимірювати сатурацію, і якщо вона опускається нижче 93, то починати дихати через кисневу маску. Але я не можу зрозуміти, як допомагає киснева маска при пневмонії?
Відповісти
Доброго ранку, під час пневмонії в легенях може спостерігатися зниження рівня кисню в крові, що призводить до кисневого голодування організму. Киснева маска допомагає компенсувати дефіцит кисню і запобігає можливим ускладненням.
Поліна 10 місяців тому
Добрий день, у мого сина 14 років діагностували бронхіальну астму. Він дуже активна і спортивна дитина, тому я хочу знати, що йому тепер протипоказано або можна в обмеженій кількості. Що не можна робити людям з астмою?
Відповісти
Здрастуйте, людям з астмою не рекомендується палити й перебувати в приміщеннях, де курять, перевтомлюватися й займатися інтенсивними фізичними вправами. Також не можна вживати продукти, що спричиняють посилення симптомів астми (горіхи, шоколад, молочні продукти, гострі та жирні страви).
Олександра 10 місяців тому
Добрий день, мені 25, у мене бронхіальна астма з дитинства. Я звикла до неї, але зараз ми з чоловіком вирішили завести дитину, і я переживаю, що вагітність викличе ускладнення. Підкажіть, чи можна народжувати з бронхіальною астмою?
Відповісти
Доброго дня, так, жінки з бронхіальною астмою можуть народжувати. Під час вагітності з астмою потрібно дотримуватися ретельного медичного контролю, оскільки зміни в організмі вагітної жінки можуть позначитися на тяжкості симптомів астми. Також деякі ліки, які приймаються для лікування астми, можуть бути небезпечними для розвитку плода.
Кирило 10 місяців тому
Доброго дня, у мене кашель, утруднене дихання, особливо під час фізичних навантажень і в реальних приміщеннях, а також дискомфорт у верхній частині грудей. Думаю, що це може бути бронхіальна астма. Чи можна на КТ побачити бронхіальну астму? Чи комп'ютерна томографія не використовується для діагностики астми?
Відповісти
Добрий день, комп'ютерна томографія може допомогти виявити зміни в легенях і бронхах, які пов'язані з астмою, але не може бути використана як основний метод діагностики. Астму зазвичай діагностують на основі симптомів, медичного обстеження та проведення функціональних тестів легень (наприклад, спірометрії).
Микола 10 місяців тому
Доброго дня, я дуже переживаю, що в мене з'явилася астма, оскільки є проблеми з диханням, відчуття дискомфорту і тяжкості в ділянці грудної клітки. Скажіть, яка за астми задишка?
Відповісти
Доброго дня, за астми задишка може проявлятися у вигляді нападів: дихання стає важким, свистячим або гучним, виникає відчуття стиснення в грудях. Задишка може посилюватися під час фізичного навантаження, стресу, контакту з алергенами або шкідливими речовинами.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!