Logo
0 800 30 11 77

Що таке анальна тріщина та як її лікувати?

Що таке анальна тріщина та як її лікувати?
Читати 6 хвилин | Створено: 5 травня 2020 | Оновлено: 20 жовтня 2022 | 236126 236126
Анальна тріщина (фісура) - пошкодження слизової оболонки прямої кишки в області сфінктера ануса. Анальні тріщини можуть призвести до ускладнень у вигляді утворення нориці прямої кишки та вимагають обов'язкового лікування.

Що таке анальна тріщина?

Анальна тріщина (тріщина прямої кишки) - це проктологічна патологія, що характеризується появою розриву, рани або виразки в області заднього проходу. Анальні тріщини зустрічаються у людей різного віку та нерідко з'являються у немовлят.

Що таке анальна тріщина?

Що таке анальна тріщина?

Види анальних тріщин:

  • гостра - тривалість захворювання становить від одного до чотирьох тижнів;
  • хронічна ― має тривалий перебіг (понад три місяці). Характеризується чергуванням стадій загострення та ремісії.

Хронічна анальна тріщина з'являється внаслідок недолікованої гострої форми захворювання та за наявності проблем з випорожненнями. За будь-якого виду фісури необхідно записатися на консультацію проктолога.

Симптоми анальної тріщини

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Анальна тріщина є раною в області заднього проходу, розміром до двох сантиметрів. Симптоми анальної тріщини:

  • біль під час дефекації;
  • кров у випорожненнях;
  • біль після дефекації;
  • спазм сфінктера заднього проходу;
  • анальний свербіж.

Болі при анальній тріщині можуть бути різної інтенсивності та посилюються при потребі спорожнити кишечник. Також ознакою анальної тріщини є біль у ділянці заднього проходу при тривалому перебуванні у положенні сидячи. Відрізнити анальну тріщину від геморою можна за характером кров'янистих виділень: для геморою характерні рясні кровотечі, а анальна тріщина може бути без крові або з невеликими виділеннями в калі.

Причини анальної тріщини

Тріщина заднього проходу може виникнути внаслідок патологій прямої кишки та травм сфінктера. Проктологи виділяють такі причини анальних тріщин:

  • запори та напруга під час дефекації;
  • хронічна діарея;
  • травми при анальному сексі;
  • розриви при пологових потугах;
  • захворювання кишківника (хвороба Крона, рак анального каналу).

Ризик появи анальних тріщин збільшується при туберкульозі, сифілісі, ВІЛ. Неправильне харчування, зловживання гострою їжею та алкоголем також можуть спровокувати появу фісур.

Анальна тріщина у дітей

Анальна тріщина у дітей утворюється внаслідок порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Патологія слизової оболонки прямої кишки рідко зустрічається у дітей до трьох-п'яти років. Анальні тріщини у немовлят можуть виникнути через вроджену патологію розвитку прямої кишки.

Симптомами анальної тріщини у дітей є болі в ділянці заднього проходу та виділення крові при дефекації. Лікування тріщини заднього проходу у дітей носить консервативний характер і полягає у нормалізації питного режиму та харчування. Лікуванням анальної тріщини у дитини займається дитячий проктолог чи хірург.

Як лікувати анальну тріщину?

На первинному прийомі проктолог вислухає скарги, збере анамнез та призначить додаткові методи обстеження. Діагностика анальної тріщини включає ректальну пальпацію, ректоскопію та аноскопію (обстеження за допомогою ендоскопу). За результатами обстеження проктолог призначає лікування анальної тріщини, яке може бути консервативним чи хірургічним.

Лікувати анальну тріщину можна за допомогою консервативних методів: нормалізації харчування, прийому знеболювальних та протизапальних препаратів. Також проктолог призначає мазі, креми та ректальні супозиторії, щоб знеболити анальну тріщину та прискорити її загоєння.

При хронічному перебігу захворювання, коли анальна тріщина не гоїться більше трьох місяців, призначається операція з її видалення. Висічення анальної тріщини здійснюється за допомогою неінвазивних методів (лазерне та радіохвильове лікування).

Лазерна вапоризація анальної тріщини

Лазерна вапоризація анальної тріщини полягає у місцевій дії на уражені тканини за допомогою лазерних променів. Лазерне видалення анальних тріщин здійснюється під місцевою анестезією та займає близько 15-20 хвилин. Процедура видалення тріщин заднього проходу безкровна та безболісна. Відразу після операції пацієнт може вирушити додому.

Реабілітація після висічення анальної тріщини лазером займає кілька тижнів, після лікування не залишається рубців та шрамів. Видалення анальної тріщини за допомогою лазера - найбільш щадна процедура, при якій вплив здійснюється тільки на уражені тканини і не травмуються сусідні ділянки слизової оболонки прямої кишки. Протипоказаннями до лазерної вапоризації є інфекційні та гнійні запалення в області прямої кишки.

Радіохвильове висічення анальної тріщини

Швидко вилікувати тріщину в задньому проході можна за допомогою її висічення радіохвильовим способом. Радіохвильове лікування анальних тріщин відноситься до неінвазивних методик. Перевага радіохвильового лікування полягає у швидкому загоєнні тріщини заднього проходу після операції та відсутності болю.

Висічення анальної тріщини здійснюється за допомогою спеціального приладу «Сургітрон» під місцевою анестезією. Спрямований пучок високочастотних радіохвиль впливає на область ануса і випаровує уражені клітини. Після висічення тріщини не виникає ускладнень, відсутній ризик занесення інфекції та появи запалення. Анальна тріщина гоїться протягом кількох тижнів після операції.

Профілактика анальних тріщин

Профілактика анальних тріщин включає дотримання правильного харчування та питного режиму, спрямоване на запобігання запорам. Також рекомендуються помірні фізичні навантаження, уникнення сидячого способу життя, дотримання гігієни анального отвору. За наявності хронічних захворювань прямої кишки потрібно проходити профілактичне обстеження у проктолога не менше одного разу на рік.

Дієта при анальній тріщині

Дієта при анальній тріщині спрямована на нормалізацію роботи кишечника. Необхідно виключити з раціону продукти, що викликають бродіння, надмірне газоутворення та подразнення слизової оболонки прямої кишки. При анальній тріщині рекомендується виключити такі продукти:

  • бобові;
  • хлібобулочні вироби;
  • консерви;
  • солодощі;
  • кава;
  • алкоголь.

Також необхідно відмовитися від гострої, копченої та солоної їжі. Харчування при анальній тріщині повинно включати їжу, багату на рослинну клітковину, оскільки вона покращує перистальтику кишечника. Рекомендується вживати каші, дієтичне м'ясо, кисломолочні продукти, рослинні олії. Необхідно пити не менше двох літрів води на день та відмовитися від солодких газованих напоїв.

Проктологія в ОН Клінік Дніпро

Що таке анальна тріщина та як її лікувати? - Портняга Євген Михайлович
Портняга Євген Михайлович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як довго гоїться тріщина заднього проходу після операції?

Після видалення тріщини заднього проходу за допомогою малоінвазивних методів рана гоїться протягом двох-трьох тижнів. Після хірургічного видалення фісури скальпелем реабілітація займає близько місяця. Найбільш швидке відновлення тканин відбувається при використанні лазерного та радіохвильового методів лікування анальних тріщин.

2. Як відрізнити анальну тріщину від геморою?

Анальна тріщина – це порушення цілісності слизової оболонки прямої кишки, а геморой – патологічне збільшення гемороїдальних вузлів. За симптоматикою геморой відрізняється рясним виділенням крові та випаданням гемороїдальних вузлів. При анальній тріщині кров у калі є у невеликій кількості, а гемороїдальні вузли не запалені.

3. Чому не гоїться анальна тріщина?

Гостра анальна тріщина може переходити в хронічну стадію і не гоїтися протягом тривалого часу. Анальна тріщина не гоїться за відсутності чи неправильно підібраного лікування та за наявності факторів, що провокують запалення слизової прямої кишки. До подразнюючих факторів належать неправильне харчування, часті запори, діарея, малорухливий спосіб життя.

4. Як знеболити анальну тріщину?

Для зменшення болю при анальній тріщині проктолог призначає знеболювальні мазі та креми, ректальні свічки. Також зняти больовий синдром допомагають мікроклізми. Але перед використанням знеболюючих препаратів обов'язково необхідно проконсультуватися з проктологом, самолікування може посилити біль та призвести до ускладнень.

5. Скільки гоїться анальна тріщина?

Гостра анальна тріщина гоїться протягом одного-чотирьох тижнів. Хронічна анальна тріщина може не гоїтися місяцями і потребує оперативного лікування. При присутності симптомів тріщини заднього проходу протягом трьох місяців необхідне оперативне втручання та висічення фісури.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 13 оцінок
Що таке анальна тріщина та як її лікувати?
Лікар-проктолог, хірург.
Що таке анальна тріщина та як її лікувати?
Стаття перевірена: Руфанова Анна Анатоліївна
Лікар-проктолог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Наталія 1 рік тому
Добрий день, порадьте, будь ласка, мазь від тріщин у задньому проході.
Відповісти
Добрий день. Для лікування тріщин у задньому проході використовують мазі, що ранозагоюють і поліпшують кровообіг. У разі анальних тріщин застосовують нітрогліцеринову мазь і левомеколь. Перед використанням препаратів необхідно проконсультуватися з проктологом, щоб уникнути побічних явищ і ускладнень.
Олена 1 рік тому
Здрастуйте. Підкажіть, як швидко вилікувати тріщину в задньому проході в домашніх умовах?
Відповісти
Здрастуйте. Лікування тріщини в задньому проході можливе тільки за її гострої форми і відсутності ускладнень. Препарати для лікування все одно має призначити проктолог. Для лікування анальних тріщин у домашніх умовах використовують протизапальні та регенерувальні тканини мазі та креми, а також ректальні супозиторії.
Інна 1 рік тому
Доброго дня, розкажіть, будь ласка, чим лікувати тріщини в задньому проході?
Відповісти
Добрий день. Тріщини в задньому проході лікують протизапальними і ранозагоювальними мазями та свічками. У разі тяжкої форми анальних тріщин може знадобитися операція з їх видалення. Призначити відповідне лікування може тільки проктолог після обстеження.
Анна 1 рік тому
Здрастуйте. У мене з'явилася така проблема: боляче ходити в туалет по великому, ріже і виділяється кров. Підкажіть, що це за хвороба і до якого лікаря потрібно звертатися?
Відповісти
Здрастуйте. Біль, різь під час дефекації та виділення крові, ― симптоми анальної тріщини або геморою. Вам необхідно пройти обстеження у проктолога, щоб він встановив точний діагноз і призначив лікування.
Олександр 1 рік тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи можна використовувати левомеколь у разі тріщин заднього проходу?
Відповісти
Добрий день. Левомеколь має протизапальну і ранозагоювальну дію і допускається його використання при лікуванні тріщин заднього проходу. За наявності геморою і сильного запалення необхідно проконсультуватися з проктологом перед застосуванням будь-яких препаратів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!