Logo
0 800 30 11 77

Як проводяться пластичні операції на грудях?

Як проводяться пластичні операції на грудях?
Читати 9 хвилин | Створено: 2 серпня 2021 | Оновлено: 2 серпня 2021 | 14545 14545
Мамопластика — це комплекс пластичних операцій на грудях, що виконується для зміни зовнішнього вигляду молочних залоз. За допомогою мамопластики можна збільшити або зменшити груди, зробити підтяжку молочних залоз, виконати корекцію сосків.

Мамопластика включає заміну та видалення грудних імплантатів, а також проводиться для корекції капсулярної контрактури. Капсулярна контрактура є ускладненням пластичної операції на грудях, що виникає через формування навколо імпланта щільної сполучнотканинної капсули. Причиною появи капсулярної контрактури можуть бути неправильно зроблена пластична операція або недотримання рекомендацій хірурга щодо реабілітаційного періоду.

Зменшення грудей (редукційна мамопластика)

Редукційна мамопластика — це операція зі зменшення розміру грудей, що проводиться для жінок з макромастією (надмірно великими грудьми). Жінки вдаються до редукційної мамопластики через ряд причин фізичного та естетичного характеру:

  • хронічні болі в спині та порушення постави, що виникають внаслідок високого навантаження на хребет;
  • висипання під грудьми, що з'являється через попрілості шкіри під молочними залозами;
  • складності під час занять спортом;
  • труднощі з пошуком відповідного одягу і підвищена увага з боку протилежної статі, що завдає дискомфорт.

Редукційна мамопластика проводиться під загальною анестезією. Під час проведення операції на грудях хірург видаляє частину тканини, шкіри та жирових відкладень, завдяки чому зменшується розмір молочних залоз і змінюється їхня форма.

Збільшення грудей (аугментаційна мамопластика)

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Аугментаційна мамопластика (або ендопротезування молочних залоз) — це операція зі збільшення розміру грудей. Жінки наважуються на аугментаційну мамопластику з кількох причин:

  • для зміни зовнішнього вигляду грудей, якщо вважають їх занадто маленькими;
  • для корекції асиметрії молочних залоз;
  • для корекції розміру і форми грудей після вагітності або значної втрати ваги.

Також до аугментаційної мамопластики часто вдаються жінки, які пережили мастектомію (видалення молочних залоз). За аугментаційної мамопластики виконується встановлення імплантів у тканину грудей або під грудний м'яз. Грудний імплант — це спеціальна оболонка, заповнена стерильною солоною водою (фізіологічний розчин), силіконом або гідрогелем. В «ОН Клінік Харків Гагаріна» пластичний хірург використовує імпланти виробництва фірм Polytech (Німеччина) і Mentor (США).

Для того, щоб правильно підібрати розмір імпланту, у нашому медичному центрі передбачена примірка сайзерів (зовнішніх імітаторів імплантів). Завдяки сайзерам пацієнтка може відчути вагу грудей після аугментаційної мамопластики, побачити, як зміняться контури власної фігури – внаслідок цього вибір бажаного об'єму відбувається легше та більш усвідомлено. Сайзери приміряються під футболку, без використання медичної білизни, що дозволяє передати природну форму грудей і вже на цьому етапі відчути їх як власні.

Підтяжка грудей (мастопексія)

Мастопексія — це пластична операція, спрямована на підтяжку грудей. Мастопексію проводять для корекції обвислих грудей, що розвивається внаслідок ряду чинників:

  • вагітності та грудного вигодовування (на тлі гормональних змін, коливань ваги);
  • вікових змін, викликаних зниженням тонусу шкіри, розтягуванням зв'язок і зниженням здатності тканин до регенерації;
  • різкої втрати ваги.

Також хірургічну підтяжку грудей проводять за птозу грудей — стану, за якого відбувається опущення молочних залоз, втрата еластичності шкіри. Підтяжка грудей можлива з імплантатами або без них.

Якими бувають грудні імпланти?

Грудні імпланти розрізняються за типом використовуваного наповнювача і формою. За типом наповнювача імпланти для грудей можуть бути:

  • сольовими — для їх наповнення використовується фізіологічний розчин (медичний розчин, схожий на плазму крові);
  • силіконовими — наповнені силіконом, що дозволяють домогтися природного вигляду молочних залоз;
  • гідрогелевими — новий тип грудних імплантів, що не викликає відторгнення і алергічних реакцій і не пошкоджує тканини грудей.

Пластичні хірурги нашого медичного центру допоможуть визначитися з типом грудних імплантів на консультації перед пластикою грудей. Лікар також допоможе підібрати грудні імпланти необхідного розміру.

Друга важлива відмінність грудних імплантів — за їх формою. За формою імпланти для молочних залоз можуть бути двох видів:

  • круглі імпланти — виготовляються у формі напів сфери (купола), допомагають підняти груди;
  • анатомічні імпланти — мають краплеподібну форму, забезпечують максимально природний і акуратний вигляд молочних залоз, дозволяють отримати краплеподібну форму грудей.

Форму грудних імплантів також підбирає пластичний хірург. Виділяють різні способи встановлення грудних імплантів: через розріз у нижній частині молочної залози, через розріз під рукою або виконаний по краю ареоли (пігментованої області навколо соска). Фахівці з пластичної хірургії вибирають методику проведення мамопластики в індивідуальному порядку.

Пластика сосків і ареоли

Пластика сосків і ареоли спрямована на поліпшення їх форми та розмірів. Зменшення ареол виконується для корекції великих пігментованих областей навколо сосків. Зменшення сосків часто проводиться жінками після завершення лактаційного періоду внаслідок їх збільшення під час грудного вигодовування.

Також пластика грудей використовується для корекції втягнутих сосків (аномалії розвитку молочних залоз, за якої соски не підносяться над ареолою, а знаходяться на одному рівні з нею або всередині молочних залоз). Втягнуті соски завдають фізичний і естетичний дискомфорт жінці, ускладнюють процес грудного вигодовування.

Протипоказання до проведення мамопластики

Протипоказання до проведення мамопластики можуть бути абсолютними (коли пластика суворо заборонена) та відносними (коли мамопластику не можна робити зараз, але можна в майбутньому). До абсолютних протипоказань до проведення пластики грудей належать:

До відносних протипоказань до мамопластики належить вагітність і період лактації, зайва вага (якщо ви збираєтеся худнути — щоб уникнути зміни форми грудей після зниження ваги). Також пластичні операції на молочних залозах не проводять дівчатам до 18 років. Перед проведенням мамопластики пластичний хірург призначає обстеження, зокрема УЗД молочних залоз.

Реабілітація після мамопластики

Реабілітація після мамопластики може зайняти до двох місяців. Відразу після операції до грудей можуть бути прикріплені дренажні трубки для виведення рідини або крові, яка може накопичуватися в ранах. Дренажні трубки будуть вилучені протягом декількох днів. Протягом відновного періоду вам буде потрібно дотримуватися деяких обмежень:

  • носити хірургічний або м'який підтримувальний бюстгальтер (від декількох днів до декількох місяців);
  • спати на спині;
  • відмовитися від надмірних фізичних навантажень (наприклад, короткі прогулянки на свіжому повітрі);
  • відмовитися від купання в природних водоймах, відвідування басейнів, саун (для попередження інфікування рани та погіршення її загоєння);
  • уникати впливу ультрафіолетових променів на шкіру (щоб уникнути погіршення загоєння рани);
  • не сідати за кермо до відновлення всієї повноти розмаху рук (мінімум 2 тижні).

Під час відновлення після мамопластики необхідно дотримуватися вказівок свого лікаря. Потрібно буде показуватися хірургу для контролю стану, зняття швів.

Біль після пластичної операції на грудях повинен зменшитися за кілька тижнів. Для зниження больових відчуттів у реабілітаційному періоді призначають знеболювальні препарати. Також лікарем можуть бути призначені спеціальні вправи та техніки масажу грудей для поліпшення кровообігу і прискорення загоєння.

Заняття спортом після мамопластики

Протягом відновного періоду, що займає до двох місяців, після пластики грудей слід обмежити фізичні навантаження (щоб не розтягувати місця розрізів, не підвищувати кров'яний тиск і не викликати кровотечу). Суворо забороняється підняття важких предметів, виконання фізичних вправ або надмірне розтягування м'язів рук протягом 3-6 тижнів (точний час визначає лікар).

Через кілька днів після операції рекомендовано починати робити короткі прогулянки на свіжому повітрі. Прогулянки покращують кровообіг, сприяють швидкому загоєнню ран.

Годування грудьми після мамопластики

У переважній більшості випадків жінки, які перенесли мамопластику, не мають проблем з грудним вигодовуванням. У них виробляється достатня кількість грудного молока.

Але проблеми з лактацією можуть спостерігатися після періареолярної мамопластики, за якої розріз робиться по краю ареоли (у разі пошкодження нервових закінчень молочних залоз, відповідальних за вироблення грудного молока). Також годувати грудьми може бути складно після пластики зі зменшення молочних залоз з переміщенням соска (в разі пошкодження нервових закінчень). За збільшення грудей проблем із грудним вигодовуванням зазвичай немає, оскільки сучасні методики дозволяють розташовувати імпланти, не зачіпаючи тканини та нерви молочних залоз.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як проводяться пластичні операції на грудях? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. На скільки років робиться мамопластика?

У середньому термін служби сучасних грудних імплантів варіюється від 10 до 15 років, після чого рекомендована повторна коригувальна операція. Це пов'язано з рядом факторів: віковими змінами, зміною співвідношення жирової та м'язової маси в області імпланта. Також на стан грудей впливають вагітність і лактація. У випадку з силіконовими імплантами рекомендовано періодично робити ультразвукове дослідження або магнітно-резонансну томографію грудей (для виявлення розривів імплантів, які рідко, але трапляються).

2. Коли можна спати на боці та животі після мамопластики?

Спати на боці після мамопластики можна через 2-3 тижні з моменту операції, а на животі — через 1-2 місяці. Але зазначені терміни актуальні тільки в разі відсутності ускладнень. Точні рекомендації може дати тільки пластичний хірург, який контролює стан жінки в післяопераційному періоді.

3. Скільки носити компресійну білизну після мамопластики?

Носити компресійну білизну після мамопластики може знадобитися від кількох днів до кількох тижнів. У більшості випадків достатньо одного місяця, але термін може бути скоректований лікарем залежно від того, як проходить процес реабілітації.

4. Коли проходить біль після мамопластики?

Біль після мамопластики в нормі повинен зменшитися протягом декількох тижнів після операції. Якщо больові відчуття після закінчення декількох тижнів не зменшилися або навіть збільшилися, важливо звернутися до пластичного хірурга для виявлення причини.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як проводяться пластичні операції на грудях?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як проводяться пластичні операції на грудях?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Наталі 2 роки тому
кілька років наважуюся зробити маммопластику, вже майже зважилася, але дуже хвилююся щодо ускладнень після пластики грудей. скажіть, що я можу зробити, щоб мінімізувати ускладнення після маммопластики?
Відповісти
Добрий день! Ви можете мінімізувати можливі ускладнення після маммопластики, дотримуючись рекомендацій післяопераційного періоду: носити спеціальну білизну, спати на спині, обмежити надмірну фізичну активність, не наражатися на активний УФ-вплив (не ходити на пляж, не перебувати під впливом сонячних променів з 11 до 16 години в період підвищеної активності сонця). Також важливо стежити за місцями розрізів, обробляючи їх відповідно до вказівок вашого лікаря. Щодня необхідно перевіряти місця розрізів на ознаки наявності інфекції (почервоніння, біль, виділення гною).
Марія 2 роки тому
Добрий день вам! Я планую в найближчому майбутньому зробити пластичну операцію з підтяжки обвислих грудей. Хотілося б дізнатися, через який час після втручання можна повертатися на роботу?
Відповісти
Добрий день! Після маммопластики можна виходити на роботу в середньому через 7-14 днів, можливо, доведеться залишитися вдома навіть довше – все залежить від вашого самопочуття і швидкості загоєння ран, які суто індивідуальні. Точніше на ваше запитання зможе відповісти наш лікар, який буде вести вас у післяопераційному періоді після маммопластики.
Аня 2 роки тому
Здрастуйте! Після другої вагітності та лактації у мене сильно обвисли груди, я шукаю способи підтягнути їх. Знайшла інформацію про вправи для підтяжки грудей, цікавить, наскільки вони ефективні? Чи допоможе тільки операція з підтяжки грудей?
Відповісти
Здрастуйте! Вправи з підтяжки грудей спрямовані на зміцнення м'язів, на яких лежить молочна залоза, їхнє регулярне виконання може зробити груди трохи пружнішими і більш піднятими, якщо не йдеться про мастоптоз (обвисання молочних залоз). Якщо ви хочете відновити обвислу форму грудей, то найдієвіший ефект дасть тільки маммопластика.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!