Logo
0 800 30 11 77

Як запобігти раку шийки матки

Як запобігти раку шийки матки
Читати 6 хвилин | Створено: 22 квітня 2021 | Оновлено: 22 квітня 2021 | 14010 14010
Імовірність успішно вилікувати рак шийки матки залежить від стадії виявлення новоутворення.

Щоб збільшити шанси на одужання, необхідно якомога раніше виявити діагноз і почати боротьбу з хворобою.

Класифікація раку шийки матки

Диференціація за стадіями раку шийки матки наступна:

  • так звана нульова стадія. Вона характеризується виникненням передракових клітин - таких, з яких згодом і з'являється злоякісна пухлина. Цей процес може займати досить багато часу, в середньому протягом трьох років за відсутності лікування;
  • перша стадія - новоутворення проростає в глибину шийки матки не більше, ніж на 5 мм, і розростається по ній не більше, ніж на 7 мм. Така пухлина здатна зачіпати матку і прилеглі вузли лімфатичної системи;
  • пухлина проростає за межі матки на другій стадії. Її розміри вже обчислюються в сантиметрах. Нижня третина піхви і стінки таза ще не уражені. За вчасно проведеного лікування ще є імовірність зберегти дітородну функцію;
  • третя стадія розвитку хвороби характеризується більш масштабним поширенням перероджених клітин. Дітородну функцію зберегти не вдасться. Уражені нижня третина піхви, нирки, стінки таза, пухлина здатна блокувати сечоводи;
  • четверта стадія - новоутворення торкнулося внутрішніх органів за межами тазового відділу, зокрема, уражено пряму кишку і сечовий міхур.

За класифікації відіграє роль не тільки розмір скупчення перероджених клітин, але також масштаби поширення і дальність метастазування. Навіть якщо розмір самої пухлини невеликий, наявність віддалених від матки вогнищ означає четверту ступінь. Метастази вражають різні органи, але найчастіше вони викликають появу вторинних новоутворень у печінці, кістках, головному мозку і лімфовузлах.

Диференціація на чотири стадії розвитку основна. Але в кожної стадії є ще свої підстадії, які використовуються лікарями для більш точної класифікації. Це важливо для підбору оптимально ефективного способу лікування.

Що стосується будови перероджених клітин, то їх є два основні типи:

  • аденокарцинома;
  • плоскоклітинний тип.

До більш рідкісних типів раку шийки матки варто віднести саркому. Її небезпека в тому, що на перших двох стадіях вона протікає безсимптомно. І при цьому вкрай складно піддається лікуванню.

Також, є класифікація за напрямком росту новоутворення:

  • в просвіт цервікального каналу;
  • у напрямку до стінки матки.

Другий випадок напрямку росту пухлини є більш імовірним і складним для лікування.

Причини раку шийки матки

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Вірус папіломи людини - основна причина розвитку раку шийки матки. Інші причини раку шийки матки:

  • куріння;
  • ранній початок статевого життя;
  • зайва вага;
  • імунодефіцит;
  • спадковість.

Водночас варто сказати, що деякі типи вірусу папіломи людини проходять самі. Організм справляється з ними успішно.

Перші симптоми раку шийки матки

На початкових стадіях розвитку рак шийки матки не має чітко вираженої симптоматики. Виявити наявність пухлини або передраковий стан, який може розвинутися, здатне лише розширене гінекологічне обстеження.

До перших явних ознак розвитку раку шийки матки варто віднести:

  • спонтанні або контактні (тобто після сексу) кров'янисті виділення з піхви;
  • біль в області піхви;
  • хворобливе сечовипускання;
  • прозорі виділення з піхви;
  • біль під час сексу.

За появи хоча б одного з цих симптомів важливо якомога швидше звернутися до лікаря-гінеколога для проведення огляду. Варто звернути увагу на тривалість місячних. Якщо тривалість критичних днів зросла і вони стали більш хворобливими, це теж може свідчити про розвиток новоутворень у шийці матки. Зміна тривалості та болючість у період критичних днів далеко не завжди означають онкологічне захворювання, але звернути увагу на цей симптом потрібно якомога швидше.

На більш пізніх етапах розвитку раку шийки матки спостерігаються загальні симптоми ураження організму: різка втрата ваги, стомлюваність, через ураження нирок і сечоводів - прискорене сечовипускання. Також може незначно підніматися температура, іноді спостерігається набряк однієї або обох ніг.

Рання діагностика раку шийки матки

Якщо у жінки передраковий стан шийки матки, появи злоякісної пухлини можна уникнути. Крім того, виявлений на ранніх стадіях рак шийки матки дає досить позитивний прогноз. Проблема в тому, що початок розвитку захворювання проходить безсимптомно. Щоб виявити проблему злоякісного утворення якомога раніше, необхідний плановий огляд гінеколога як мінімум двічі на рік і позаплановий, якщо були помічені будь-які ознаки хвороби (біль під час сексу, більш тривалі та хворобливі місячні, ніж раніше тощо).

Якщо є підозри на виникнення раку шийки матки, щоб перевірити стан шийки матки, використовують кольпоскопію (апаратний огляд слизової оболонки з ефектом збільшення) - так вдається виявити маленькі новоутворення. Також виконують біопсію слизової матки. Взяті під час біопсії проби тканин використовують для подальшого цитологічного обстеження.

Також проводиться дослідження крові на інфекції, які передаються статевим шляхом і, особливо, на вірус папіломи людини. Лікар може призначити проходження додаткових обстежень для підтвердження діагнозу. До них належать УЗД і КТ.

Вакцинація проти раку шийки матки

Вакцинація не може допомогти після виникнення перероджених злоякісних клітин. Однако вона може стати ефективним превентивним заходом, адже допомагає імунній системі вчасно розпізнати вірус папіломи за інфікування і знищити його до зараження.

Якщо у жінки вже розвивається ракова пухлина, лікування буде призначено відповідно до стадії. Воно може включати в себе як оперативний вплив з видалення новоутворень, так і медикаментозну терапію.

Профілактика раку шийки матки

Проходження планового огляду у гінеколога і позапланового в разі виникнення проблем гінекологічного характеру - головний спосіб попередити рак шийки матки. Якщо почати лікування раку шийки матки на ранніх етапах, ймовірність успіху досягає 92%.

Також важлива вакцинація від вірусу папіломи людини, яку варто провести і хлопчикам, і дівчаткам ще до початку статевого життя. Вакцинація проводиться і в дорослому віці. Комбіновані вакцини ефективні й проти штамів, які викликають рак, і від тих, які викликають появу бородавок.

Гінекологія в ОН Клінік Суми

Як запобігти раку шийки матки - Ліщінська Тетяна Вілховна
Ліщінська Тетяна Вілховна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як проходить вакцинація від раку шийки матки?

Вакцина від раку шийки матки розрахована на курс, що складається з трьох ін'єкцій: у день введення, через місяць після першого введення і через 6 місяців після першого введення. Вакцинація проти ВПЛ робиться внутрішньом'язово в область плеча.

2. Чи можливо виносити дитину за раку шийки матки?

Оскільки в період вагітності відбуваються структурні і функціональні зміни в організмі жінки, то спрогнозувати розвиток раку шийки матки вкрай складно, з огляду на відсутність лікування. У теорії це можливо, але супроводжується високими ризиками смертності від захворювання.

3. Чи можна рак шийки матки виявити на УЗД?

За результатами УЗД внутрішніх органів можна зробити висновок про наявність новоутворення, але для постановки будь-якого діагнозу одного висновку недостатньо. Якщо є підозри на рак шийки матки, то потрібні додаткові дослідження і, можливо, консультація онколога.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як запобігти раку шийки матки
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.
Як запобігти раку шийки матки
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 10 місяців тому
Добрий вечір, у мене болі в ділянці таза під час сексу, міжменструальні кровотечі, домішки крові в сечі. Я переживаю, що це може бути рак. Чи можна самостійно намацати рак шийки матки?
Відповісти
Добрий вечір, рак шийки матки, як правило, не може бути самостійно виявлений на дотик, тому що він перебуває всередині тіла і не може бути визначений пальпацією. Однак, регулярне самообстеження грудей і піхви може допомогти виявити ранні ознаки змін у тканинах, які можуть бути пов'язані з раком шийки матки або іншими захворюваннями.
Олена 11 місяців тому
Доброго дня, а які бувають виділення за раку шийки матки? Я знаю, що для жінок це один із найпоширеніших видів онкології, тому не хочеться випустити тривожний симптом з уваги.
Відповісти
Добрий день, рак шийки матки може проявлятися різними симптомами, включаючи виділення з піхви. Однак, не завжди наявність виділень вказує на наявність раку. Загалом виділення за раку шийки матки можуть бути кров'янистими, гнійними або слизовими.
Аліна 1 рік тому
Добрий вечір, на профілактичному огляді у гінеколога у мене виявили ерозію. Я вже проходжу лікування і лікар бачить прогрес. Але я хвилююся. Скажіть, як часто ерозія шийки матки переходить у рак?
Відповісти
Доброго дня, ерозія шийки матки не є передраковим захворюванням, тому не вважається попередником раку шийки матки. Однак хронічний запальний процес може підвищувати ризик розвитку раку шийки матки.
Катерина 1 рік тому
Добрий вечір, сподіваюся, що ніколи не зіштовхнуся з цією проблемою в житті, але хочу знати, а де болить під час раку шийки матки? І які взагалі можуть бути симптоми на ранній стадії?
Відповісти
Добрий день, у разі раку шийки матки болить у нижній частині живота або в ділянці таза, а також відчувається дискомфорт під час сечовипускання і під час вагінальних статевих контактів. До інших симптомів раку відносять кровотечу після сексу або між менструаціями, гнійні або рясні водянисті виділення з піхви. Однак найчастіше симптоми виникають не на ранній стадії, тому для виявлення раку важливо проходити профілактичні огляди у гінеколога раз на рік.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, я знаю, що куріння погано впливає на організм. Але як куріння впливає на рак шийки матки? До чого може призвести?
Відповісти
Добрий день, куріння може збільшувати ризик розвитку раку шийки матки з кількох причин: вплив на імунну систему і на ДНК (пошкоджує ДНК клітин шийки матки, спричиняючи зміни в їхньому генетичному матеріалі). Токсини впливають на кровоносну систему, підвищують рівень токсичності вагінальних рідин, впливають на рівень естрогенів в організмі.
Марина 1 рік тому
Добрий день, нещодавно я дізналася, що в мене рак шийки матки першого ступеня. Лікар каже, що прогноз хороший, але я хвилююся. Хочу дізнатися більше про можливі симптоми, щоб вчасно зреагувати на будь-які зміни. Чому йде кров за раку шийки матки?
Відповісти
Добрий день, за раку шийки матки кров може з'являтися з кількох причин: травмування пухлини, руйнування судин у пухлині, поширення раку на судини, виразки та інфекції. Кров за раку шийки матки може бути спричинена й іншими причинами, такими як гормональні порушення або порушення в роботі репродуктивної системи.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, у моєї сестри діагностували рак шийки матки, тож я збираю різну інформацію, щоб допомогти їй. Розкажіть, яка дієта за раку шийки матки? Які продукти краще виключити з раціону, а які, навпаки, потрібні і мають бути включені в меню?
Відповісти
Добрий день, важливо збільшити споживання білків рослинного походження, фруктів і овочів, оскільки вони багаті на вітаміни, мінерали, антиоксиданти і фітонутрієнти. Необхідно зменшити вживання тваринних жирів і насичених жирів, солі, відмовитися від алкоголю. Також потрібно пити багато води (допомагає організму позбуватися токсинів та інших шкідливих речовин).
Ярослава 1 рік тому
Добрий вечір, у мене спадкова схильність до раку шийки матки (рак був у мами і бабусі). Мені всього 30, тому я думала, що мені ще рано проходити обстеження. Однак кілька днів тому я помітила, що сеча стала каламутною. Яка сеча за раку шийки матки?
Відповісти
Здрастуйте, рак шийки матки на початкових стадіях зазвичай не спричиняє змін у кольорі або складі сечі, тому сеча за раку шийки матки може бути такою самою, як і в здорової людини. Однак у разі поширення ракових клітин із шийки матки в прилеглі органи, наприклад, у сечовий міхур, сеча може змінити свій колір і стати кров'янистою або містити інші домішки.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!