Logo
0 800 30 11 77

Як лікувати передчасну еякуляцію?

Як лікувати передчасну еякуляцію?
Читати 7 хвилин | Створено: 17 липня 2020 | Оновлено: 24 січня 2023 | 252190 252190
Щоб зрозуміти, як позбутися передчасної еякуляції, потрібно пройти обстеження в уролога або андролога і з'ясувати причини, які спровокували її розвиток.

З передчасною еякуляцією протягом життя стикається 30-40% чоловіків у світі. Передчасне сім'явиверження не несе загрози здоров'ю, але може негативно позначатися на сексуальному житті через нездатність чоловіка підтримувати тривалість статевого акту, необхідну для досягнення оргазму обома партнерами.

Що таке передчасна еякуляція?

Передчасна еякуляція — це форма сексуальної дисфункції, коли чоловік не може контролювати сім'явиверження. Рання еякуляція настає за мінімальної стимуляції пеніса.
Передчасне сім'явиверження може бути абсолютним або відносним. При абсолютному типі порушення еякуляція настає до або на початку статевого акту (менше чотирьох-п'яти фрикцій), а при відносному статевий акт триває недостатньо довго, щоб задовольнити обох партнерів.

Як відбувається еякуляція?

Еякуляція — це рефлекторна дія, при якій відбувається виведення сперми з організму. Еякуляція у чоловіків настає внаслідок сексуальної стимуляції статевого члена за критичного рівня збудження. Еякуляція відбувається у дві фази:

  1. При першій фазі передміхурова залоза і сім'яні пухирці виділяють секрет для утворення сперми, а сім'явивідні протоки скорочуються, щоб видавити еякулят до основи статевого члена.
  2. На другій фазі м'язи в основі статевого члена скорочуються кожні 0,8 секунди і виштовхують еякулят з пеніса (відбувається до п'яти ривків).

Жіноча еякуляція настає під час сексуального збудження або оргазму і є виведенням еякулятної рідини з сечового міхура через уретру назовні. Еякулятна рідина виробляється парауретральними залозами (залозами Скіна), має молочно-білий колір та густу консистенцію. Також при оргазмі у жінок може виділятися прозора струминна рідина, яка є сечею з невеликою кількістю еякуляту.

Причини раннього сім'явипорскування

Раннє сім'явиверження може бути первинним і вторинним. Первинне порушення еякуляції є вродженим станом, що проявляється з першого статевого акту та пов'язане з неправильною роботою нервових центрів, що регулюють сім'явиверження, аномаліями розвитку статевих органів (перекручування чи викривлення пеніса) або внутрішньоутробними травмами плода.

Причини передчасної еякуляції

Причини передчасної еякуляції

Інші причини швидкої еякуляції:

  • запальні та інфекційні захворювання сечостатевої системи (уретрит, простатит, везикуліт);
  • чутлива головка статевого члена;
  • слабкі м'язи тазового дна;
  • травми пахової ділянки;
  • низький рівень гормонів, що регулюють сексуальну функцію (окситоцину, пролактину, лютеїнізуючого та тиреотропного гормонів).

Проблеми з еякуляцією можуть бути викликані невпевненістю, хвилюванням, надмірно збудженим станом чоловіка під час статевого акту. Також до розладу еякуляції можуть призвести негативний сексуальний досвід та проблеми у відносинах зі статевим партнером.
Причинами еякуляції уві сні (нічної популяції) є еротичні сни, надмірне сексуальне збудження та тривала статева помірність. Мимовільна еякуляція уві сні відбувається без стимуляції статевих органів і найчастіше зустрічається у хлопчиків у період статевого дозрівання (14-16 років).
Якщо при швидкій еякуляції з'являються біль, печіння або домішки крові в еякуляті, причиною можуть бути урологічні патології. Гемоспермія (кров у спермі при еякуляції) може вказувати на запалення передміхурової залози, яєчок та сім'яних пухирців, інфекції сечостатевих шляхів, венеричні захворювання та новоутворення у сечостатевій системі.
Біль при еякуляції може виникати через хронічний простатит, уретрит, каміння в уретрі і звуження сечівника. Відчуття печіння при еякуляції зазвичай свідчить про інфекційне ураження слизової оболонки уретри чи запалення передміхурової залози.

Як стримувати еякуляцію?

Передчасну еякуляцію можна стримувати за допомогою поведінкових технік. Наприклад, техніка управління еякуляцією «пауза-стиск» передбачає припинення стимуляції статевого члена при наближенні сім'явиверження, після чого потрібно злегка стиснути місце кріплення головки до тіла пеніса, поки чоловік не відчує, що позивання до сім'явиверження пройшло.
Зупинити еякуляцію, коли наближається позив сім'явиверження можна за допомогою припинення фрикцій, уповільнення дихання і напруження лобково-куприкового м'яза (максимального стискання ділянки тазу). Коли позив до еякуляції відступить, можна продовжувати статевий акт.
Уповільнити еякуляцію можна за допомогою інтимних гелів та спреїв, що містять лідокаїн. Анестезуюча речовина знижує чутливість статевого члена та дозволяє продовжити статевий акт на дві-три хвилини. Деякі анестетики місцевої дії можуть спричинити печіння після еякуляції та тимчасову втрату чутливості статевого члена, тому перед використанням інтимних гелів слід проконсультуватися з урологом.

Методи лікування передчасної еякуляції

Лікування передчасної еякуляції починається із визначення її причини. Для діагностики раннього сім'явиверження уролог може призначити лабораторні аналізи (загальний аналіз крові та сечі, аналіз на гормони) та доплерографію (неінвазивне ультразвукове дослідження, що дозволяє оцінити швидкість та спрямованість кровотоку в судинах статевого члена). Методи лікування передчасної еякуляції:

  • медикаментозний;
  • психотерапевтичний;
  • хірургічний.

Медикаментозне лікування спрямоване на усунення причин передчасної еякуляції. За наявності запалень чи інфекцій сечостатевих шляхів уролог може призначити прийом протизапальних чи антибактеріальних препаратів. Психотерапевтичний спосіб включає консультацію з психотерапевтом та навчання пацієнта технікам контролю над еякуляцією. Хірургічне лікування передчасної еякуляції показано за підвищеної чутливості головки статевого члена.

Денервація головки — хірургічне лікування передчасної еякуляції

Денервація головки — це малоінвазивна операція, спрямована на зниження підвищеної чутливості статевого члена шляхом розтину нервових волокон. Залежно від обсягу хірургічного втручання, денервація може бути:

  • частковою — розсічення окремих нервових волокон з подальшим відновленням їх цілісності;
  • неповною — розсічення окремих нервів без подальшого зшивання;
  • повною — розсічення всіх нервів без подальшого зшивання.

Денервація головки проводиться радіохвильовим методом, який дозволяє виконувати невеликі надрізи без ушкодження навколишніх тканин. Реабілітаційний період після операції займає один місяць, протягом якого рекомендується утриматися від статевих актів, обмежити фізичне навантаження, приймати душ замість ванни, не відвідувати сауни, а також уникати купань у басейнах та відкритих водоймах.

Швидке сім'явиверження: лікування в домашніх умовах

Лікування швидкого сім'явиверження може проводитися в домашніх умовах при чіткому дотриманні рекомендацій уролога. Попередньо лікар пояснює поведінкові техніки, завдяки яким можна відстрочити еякуляцію, та за необхідності призначає медикаментозне лікування.
При слабких м'язах тазового дна чоловікам рекомендується виконувати вправи Кегеля, які допоможуть зміцнити м'язи та продовжити статевий акт. При кожному сечовипусканні спробуйте затримувати вихід сечі на три секунди, а потім відпускайте три секунди. Повторюйте ці вправи 10 разів при кожному сечовипусканні.

Урологія в ОН Клінік Ужгород

Як лікувати передчасну еякуляцію? - Чебан Олександр Леонідович
Чебан Олександр Леонідович
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Які є види порушень еякуляції?

Урологи виділяють чотири категорії порушень сім'явипорскування. Типи порушень еякуляції:

  • передчасна еякуляція — дисфункція, при якій сім'явипорскування настає до або на початку статевого акту (через чотири-п'ять фрикцій) при мінімальній сексуальній стимуляції;
  • відстрочена еякуляція — нездатність чоловіка до еякуляції в розумні терміни (до 30 хвилин) при нормальній сексуальній стимуляції;
  • ретроградна еякуляція — порушення руху еякуляту, при якому він не виходить по уретрі назовні, а потрапляє до сечового міхура;
  • анеякуляція — відсутність еякуляції, яка може супроводжуватися або не супроводжуватись оргазмом.

Передчасна та відстрочена еякуляція зазвичай не є небезпечними, але можуть викликати дискомфорт у сексуальному житті. Ретроградна еякуляція та анеякуляція за відсутності лікування можуть призвести до безпліддя, тому при будь-яких порушеннях сім'явипорскування необхідно прийти на прийом до уролога.

2. Як відбувається еякуляція без оргазму?

У поодиноких випадках у чоловіків може наступати еякуляція без оргазму (еякуляторна ангедонія). Еякуляторна (сексуальна) ангедонія — це маловивчений стан, який характеризується нездатністю чоловіка до задоволення в результаті статевого акту. При сексуальній ангедонії чоловік відчуває статеве збудження, досягає ерекції та еякулює, але зв'язок у мозку, що фіксує відчуття як задоволення, відсутній.
Причинами еякуляторної ангедонії можуть бути зниження лібідо, гормональний дисбаланс (через дисфункцію гіпофіза, щитовидної залози або яєчок), психічні розлади або прийом деяких наркотичних речовин (героїну, опіатів). При ангедонії рекомендується здати аналізи до рівня гормонів, і навіть проконсультуватися з урологом і психотерапевтом.

3. Чому буває оргазм без еякуляції?

Чоловіки можуть відчувати оргазм без еякуляції (сухий оргазм) при недостатньому виробленні еякуляту або кількох статевих актах, що повторюються поспіль (організм витрачає запас виробленої сперми). Причинами сухого оргазму також можуть бути закупорка сім'явивідної протоки, цукровий діабет, перенесені операції на органах сечостатевої системи та прийом деяких препаратів (наприклад, ліків від збільшеної простати, підвищеного артеріального тиску та депресії).
Відсутність сім'явипорскування при оргазмі може бути викликана ретроградною (неповною) еякуляцією (порушенням сім'явипорскування, для якого характерний патологічний рух сперми). При неповній еякуляції насіння потрапляє з яєчок в уретру і не виводиться назовні, а перенаправляється в сечовий міхур. Еякуляція в сечовий міхур відбувається через слабкі м'язи сечового сфінктера. Еякулят, що потрапив у сечовий міхур, виводиться при наступному сечовипусканні.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 18 оцінок
Як лікувати передчасну еякуляцію?
Лікар-уролог. Вища категорія.
Як лікувати передчасну еякуляцію?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Віктор 1 рік тому
Лікарю, у мене проблема зі швидким статевим актом. Пробував контролювати еякуляцію, використовувати охолоджувальні змазки, нічого не допомагає. Скажіть, як лікувати швидке сім'явиверження?
Відповісти
Добрий день! Лікування передчасної еякуляції може бути медикаментозним, психотерапевтичним або хірургічним і залежить від причини порушення. Насамперед вам необхідно записатися на прийом до уролога і пройти обстеження, на підставі якого лікар підбере відповідний метод лікування.
Влад 1 рік тому
Лікарю, добрий день) підкажіть, як контролювати оргазм під час статевого акту?
Відповісти
Добрий день! Для стримування еякуляції та подовження статевого акту потрібно припинити виконання фрикцій під час наближення оргазму і злегка стиснути статевий член у місці кріплення голівки до тіла пеніса, поки не відчуєте, що позив до сім'явиверження відступив. Також подовжити статевий акт допоможе регулярне виконання вправ Кегеля.
Олександр 1 рік тому
підкажіть, які народні засоби можуть допомогти від передчасного сім'явиверження?
Відповісти
Добрий день! Народні засоби від передчасної еякуляції не мають доведеної ефективності й можуть бути небезпечними для здоров'я. У разі раннього сім'явиверження необхідно проконсультуватися з урологом, який визначить причину порушення еякуляції та призначить лікування. Також уролог може розповісти про поведінкові техніки, які допоможуть стримати еякуляцію і продовжити статевий акт.
Аня 1 рік тому
Добрий день. У мого чоловіка швидко відбувається сім'явипорскування. Обстеження показало, що він здоровий. У чому може бути причина?
Відповісти
Добридень! Крім фізичних причин, передчасна еякуляція може наступати через надмірно збуджений стан чоловіка або розвиватися на тлі психологічних проблем (невпевненості, постійного стресу, депресії, проблем у відносинах зі статевим партнером). Також причиною швидкого сім'явипорскування може бути висока чутливість головки статевого члена, яку можна виправити хірургічним шляхом.
Андрій 1 рік тому
Доброго дня, лікарю! Зіткнувся з проблемою, що досягаю оргазму значно раніше, ніж партнерка. Розкажіть, що робити при швидкій еякуляції?
Відповісти
Добридень! При передчасній еякуляції необхідно звернутися до уролога та пройти обстеження. Залежно від причини швидкого сім'явипорскування може знадобитися медикаментозне, психотерапевтичне або в окремих випадках — хірургічне лікування. Також уролог навчить поведінковим технікам та вправам, які допоможуть продовжити статевий акт.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!