Logo
0 800 30 11 77

Як лікувати алергію на тварин?

Як лікувати алергію на тварин?
Читати 10 хвилин | Створено: 29 січня 2020 | Оновлено: 29 січня 2020 | 280039 280039
Лікування алергії на тварин у дітей та дорослих проводить алерголог. Найчастіше алергія виникає у дитячому віці, у групі ризику перебувають астматики.

Алергічна реакція здатна проявитися на будь-якого вихованця, включаючи безшерстних мишей, карликових декоративних свинок, хом'яків, щурів, шиншил, а також китайських пуделів із короткою шерстю.

Чому буває алергія на тваринах?

Алергія на свійських тварин — це реакція імунної системи людини на шкірні покриви, слину або сечу тварини. Часто вона викликається шерстю і мертвими лусочками шкіри вихованця, рідше — алергенами, які називають протеїнами і виробляються ендокринною системою. Всі алергени незалежно від виду можуть переноситися з повітрям, здатні змішуватися з пилом та іншими речовинами, накопичуватися на речах, меблях та інших поверхнях, провокуючи у жінок, чоловіків та дітей появу симптомів реакції. Будь-яка тварина з шерстю може бути причиною набуття статусу алергік, але в більшості випадків алергія на домашніх тварин пов'язана з представниками собачих та котячих порід.

Майкл Міллер, доктор медичних наук, зазначає, що більшість алергій на:

  • собак і кішок викликано гіперчутливістю людини до білків, що містяться в їхній слині та лупі;
  • кроликів, хом'яків та морських свинок — у сечі.

Які симптоми алергії на тварин?

Поставте своє питання Алергологу
«ОН Клінік»

Симптоми алергії на домашніх тварин дають про себе знати відразу після спілкування з ними, внаслідок знаходження алергенів поблизу алергіка. Про виникнення нехарактерної реакції організму свідчать:

  • багаторазове чхання;
  • шкірні висипання;
  • закладеність носових пазух чи виділення з носа;
  • синдром червоного ока, сльозотеча;
  • кашель, поява хрипів та задишки;
  • неприємні відчуття у грудній клітці.

Поява на шкірі висипань та інших зазначених симптомів можуть свідчити не лише про алергію на тварин, а й про інші захворювання внутрішніх органів і систем. Щоб встановити причину їх виникнення, слід звернутися до лікаря.

Як проявляється алергія на котів?

Коли після контакту з кішкою спостерігаються чхання, сльозотеча, свербіж шкіри, можливо, це алергія. Усі кішки виробляють кілька алергенів, що у шкірних покривах, шерсті, і навіть у слині. Вони по-різному можуть впливати на людей, що залежить від часу дії та індивідуальної чутливості людини. За підвищеної чутливості імунна система вже за кілька хвилин після контакту з кішкою починає реагувати на подразник.

Як дізнатися, чи є у дитини алергія на кішку?

Щоб дізнатися, чи є у дитини алергія на шерсть, слину, сечу кішки, потрібно звернутися до алерголога та зробити тест. За підтвердження алергії лікар підбирає схему лікування. Найкращий спосіб позбутися наслідків — усунути джерело алергії.

Чи проходить алергія на кішок?

Не існує наукових даних про те, що алергія на кота чи кішку з часом може пройти. Якщо немає можливості усунути алерген, алерголог допоможе зменшити симптоми алергічної реакції за допомогою антигістамінних препаратів.

Доктор Керрі Хенкок, член Національної ради з астми Австралії, говорить про те, що всі породи кішок виробляють алергени незалежно від того, чи є в них шерсть і яка її довжина. Як правило, самці кішок виробляють більше алергенів, ніж самки. Зменшити появу алергічних реакцій допомагає стерилізація котів.

Як алергіку жити з кішкою?

Алергіку треба припинити або максимально обмежити контакт із твариною. Обов'язково потрібно проводити вологе прибирання з миючими засобами в місцях, де живе вихованець. Також слід не допускати тварину до особистих речей, одягу та постільної білизни.

Як проявляється алергія на собак?

Якщо спілкування з собакою призводить до виникнення неприємних відчуттів (чхання, нежитю, закладеності носа), потрібно звернутися до лікаря, щоб унеможливити алергію. У деяких людей у ​​місцях, де залишилася слина чи слід від кігтів собаки, з'являються шкірні висипання. Усі собаки виробляють алергени (білки), що знаходяться в шерсті, лупі, сечовидільній системі. За інформацією Американського коледжу алергії, астми та імунології, існуючі дослідження не дозволяють зробити висновок про гіпоалергенність собак. За даними статистики, від 37-47% американських сімей мають собак. У нашій країні, за даними соціального опитування 2018 року, проведеного київською компанією «Research & Branding Group», близько 10% населення має собак.

Водночас деякі породи умовно відносять до гіпоалергенних. Це пуделі, кан-діагуа чи португальські вассерхунди, деякі види тер'єрів. Проте наукового обґрунтування такого поділу між породами немає. В одному з досліджень, датованих 2011 роком, порівнювалися зразки пилу з будинків із породами собак, які умовно віднесені до гіпоалергенних порід, та зразки пилу з будинків із породами собак, не віднесеними до гіпоалергенних. Рівень алергенності собак у всіх будинках був майже однаковим.

На своїй шерсті собака переносить багато твердих частинок, включаючи пилок, домашній та вуличний пил, які провокують появу імунної відповіді на подразник. У цьому випадку проблема не в собаці, а в речовинах, які з різних причин потрапляють і залишаються в її шерсті. Встановити причини появи будь-якої алергічної реакції на тварин може лише лікар-алерголог. Для цього проводять тест з використанням невеликої кількості екстракту собачого алергену (слини, волосків шерсті, іншого матеріалу, взятого у тварини). Екстракт наносять на шкірні покриви людини та роблять прокол за допомогою невеликого стерильного зонда, дозволяючи рідині просочитися під шкіру. Якщо протягом 15-20 хвилин у місці проколу утворюються набряки, почервоніння чи інші ознаки алергічної реакції, у людини діагностують алергію на собак.

Чи може алергія на собак з'явитися з часом?

Алергія на собак може з'явитися з часом. Причини того, що відбувається пов'язують з дією різних факторів, що діють поодинці або одночасно. До них можна віднести:

  • спосіб життя;
  • зниження імунітету під дією стресу, захворювання, що розвивається, іншого алергену, що посилює навантаження на імунну систему;
  • недостатній контакт з алергенами, що веде до послаблення захисних функцій організму;
  • екологію;
  • інші фактори.

Існує гігієнічна гіпотеза, згідно з якою внаслідок надмірної турботи людини про чистоту та стерильність лікарі частіше діагностують алергію, астму, запалення кишечника та аутоімунні захворювання. Еріка фон Муцій, педіатричний алерголог з Університету Мюнхена та один із перших лікарів, який досліджував гігієнічну гіпотезу, зробила висновок про те, що відсутність контакту з бактеріями, вірусами та алергенами у дітей перешкоджає повноцінному розвитку імунної системи. Як наслідок, збільшується ймовірність виникнення порушень імунітету у дорослому житті.

За даними американського дослідження, проживання з тваринами протягом перших років життя дитини загартовує імунітет. Чим рідше діти контактують з тваринами, тим більше вони схильні до дії алергенів.

Чи може пройти алергія на собак?

Алергія на собак не проходить без лікування, що підбирає алерголог після обстеження пацієнта. За алергії на собак такі симптоми як:

  • закладеність носа та нежить лікують за допомогою стероїдних назальних спреїв, пероральних антигістамінних та інших препаратів;
  • сльозотечу та почервоніння очей — за допомогою антигістамінних очних крапель.

За призначенням лікаря показано щеплення від алергії на собак, які допомагають імунній системі стати стійкішими до дії алергенів.

Як жити із собакою за алергії?

Щоб жити з собакою за алергії, потрібно мінімізувати спілкування з нею, покласти обов'язки з догляду за домашнім вихованцем на інших членів сім'ї. Не можна пускати тварину до своєї спальні. Якщо контакту уникнути не вдалося, необхідно обов'язково вимити руки з милом.

У кімнатах, де часто буває собака, потрібно:

  • проводити регулярні прибирання, що допомагає знизити кількість алергенів;
  • встановити очищувачі повітря.

Чи передається алергія на тварин за спадковістю?

Алергія на домашніх вихованців в окремих членів сім'ї починає розвиватися з моменту їх появи в будинку. Сприйнятливість організму до алергенів може виникати з різних причин: через низький імунітет, стрес, розвиток запальних процесів. Як наслідок, імунна система не справляється з дією алергенів, а їхнє тривале перебування в будинку призводить до формування генетичної гіперчутливості на окремі подразники. Таким чином, алергія може передаватися за спадковістю. Однак це не означає, що людину потрібно ізолювати від спілкування з тваринами. За появи симптомів алергії потрібно звертатися за допомогою до лікаря та встановити причину появи алергічної реакції.

Як позбутися алергії на шерсть тварин?

Щоб позбутися алергії на шерсть тварин, потрібно припинити контактувати з подразником. Якщо з якихось причин цього не можна зробити, потрібно:

  • максимально зменшити час спілкування з вихованцем;
  • тримати кішку чи собаку на вулиці чи в окремій кімнаті;
  • не дозволяти домашній тварині торкатися постільної білизни, одягу, засобів особистої гігієни алергіка;
  • використовувати повітряні фільтри;
  • частіше проводити вологе прибирання з використанням мийних засобів;
  • для зменшення симптомів алергії використовувати назальні спреї, антигістамінні препарати за призначенням лікаря.

Після спілкування з тваринами члени сім'ї можуть переносити частинки шерсті тварин на собі. Щоб звести до мінімуму симптоми алергії на шерсть на одязі у людини, яка страждає на алергію, членам сім'ї рекомендуємо брати душ і змінити одяг.

Дія алергенів зменшується за регулярного купання домашніх тварин. Для цього потрібно використовувати спеціальні мийні засоби, але не забувати, що вони лише на якийсь час зменшують дію алергенів.

Норвезька асоціація астми та алергії повідомляє: немає рекомендацій про те, що з метою профілактики алергії не можна заводити собак або кішок, навіть у разі відсутності в сім'ї алергіка. Результати багатьох досліджень показують: домашні вихованці не призводять ні до збільшення, ні до зниження ризику розвитку алергії. Водночас деякі дослідження свідчать, що перебування вихованців у будинку є захистом від алергії. Якщо не знаєте, чи є у вас чи членів вашої сім'ї алергія на домашню тварину, зробіть тест на алергію до того, як вихованець оселиться в будинку.

Алергологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як лікувати алергію на тварин? - Хіміч Тетяна Юріївна
Хіміч Тетяна Юріївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 15 оцінок
Як лікувати алергію на тварин?
Лікар-алерголог, клінічний імунолог. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як лікувати алергію на тварин?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!