Logo
0 800 30 11 77

Як позбутися сивини?

Як позбутися сивини?
Читати 7 хвилин | Створено: 8 липня 2020 | Оновлено: 25 листопада 2022 | 216550 216550
Сивина — явище поширене. Ніхто не застрахований від її появи. Але панікувати при появі сивого волосся не варто. Адже позбутися від сивини і запобігти її подальшій появі цілком можливо.

Що таке сивина волосся?

Сивина - це знебарвлення волосся в результаті нестачі меланіну (пігменту, який відповідає за фарбування волосся в певний колір). Внаслідок втрати пігменту посивіле волосся заповнюються бульбашками повітря і стають чутливими до зовнішнього впливу. При нестачі вітамінів і мінералів в організмі сиве волосся стає ламким і сухими.

Чому з'являється сиве волосся?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Причини сивини

Причини сивини

Сиве волосся з'являються при:

  • нестачі вітамінів і поживних компонентів для волосся;
  • спадкової схильності;
  • вікові зміни в організмі (з віком вироблення меланіну зменшується, 74% людей від 45 до 65 років мають сивину);
  • курінні (курці схильні до появи сивини у 2,5 рази більше, ніж ті, хто не палить);
  • застосуванні препаратів, які пригнічують вироблення меланіну;
  • стресах, тривалому емоційному перенапруженні.

Чи сивіє волосся від стресу?

Волосся може посивіти від стресу. Під час нервового перенапруження відбувається сильний викид в кров адреналіну, який порушує зв'язок меланіну з білкової структурою волосся. В результаті меланін нейтралізується або вимивається, що призводить до появи сивини.

Високий рівень стресу викликає гіперактивність симпатичної нервової системи, що відповідає за швидкі реакції організму на небезпечні події. Це призводить до прискорення виснаження стовбурових клітин, які відповідають за колір волосся.

Чи можна виривати сиве волосся?

Виривати сиве волосся не можна. При вириванні відбувається пошкодження фолікула (волосяного кореня), а це порушує структуру нового волосся. Крім того, на місці вирваного волосся утворюється свого роду рана, куди може потрапити інфекція. Це може привести до дерматологічних хвороб шкіри голови.

Якщо вирвати сиву волосину, на її місці виросте нова, теж сива. Але якщо сивого волосся мало, їх можна акуратно зрізати біля кореня. Це швидко та ефективно допоможе усунути естетичний дефект.

Які причини раннього посивіння волосся?

Рання сивина може бути обумовлена:

  • генетичними особливостями організму;
  • нестачею вітамінів і поживних речовин (біотину, вітамінів В6, Е і D, міді, заліза, кальцію, цинку, йоду);
  • стресом.

Передчасне посивіння волосся може бути одним з ознак хвороб:

  • гіперфункції щитоподібної залози;
  • гіповітамінозу;
  • пернициозної анемії, яка розвивається при недостатньому надходженні або засвоєнні вітаміну В12 в організмі;
  • прогерії (передчасного старіння);
  • альбінізма (повної або часткової відсутності пігменту меланіну у волоссі, очах і шкірі);
  • інфекційних хвороб у важкій формі.

Як боротися з сивиною в молодому віці?

При появі сивого волосся у молодому віці необхідно звернутися до трихолога, який проведе діагностику, встановить причину появи сивини та призначить необхідне лікування.

Щоб призупинити процес посивіння волосся, рекомендується:

  • приймати полівітамінні препарати з мікроелементами;
  • відмовитися від куріння;
  • вести здоровий спосіб життя.

Причини сивини у жінок

Причиною сивини у жінок можуть бути гормональні збої. У цьому випадку необхідно звернутися до ендокринолога і гінеколога, пройти діагностику і, при необхідності, курс лікування.

Сивина у жінок може з'явитися при регулярному застосуванні засобів для укладання локонів і прасок, які завдають волоссю термічні ушкодження. Причиною сивого волосся можуть бути і механічні пошкодження, отримані в результаті постійного заколювання волосся шпильками, а також збирання їх у хвіст або косу. Тому жінкам рекомендується носити волосся розпущеним.

Як запобігти сивини волосся у чоловікам?

У ряді випадків передчасна сивина у чоловіків може говорити про недостатню кількість тестостерону в крові. Запобігти розвитку сивини в даній ситуації можна тільки за допомогою лікаря, який призначить необхідне лікування.

Якщо причиною чоловічої сивини стала хвороба або нестача вітамінів і поживних речовин, усунути проблему допоможуть, відповідно, лікування захворювання або заповнення нестачі необхідних речовин в організмі.

Чи може пройти сивина?

Натуральний колір посивілого волосся відновити неможливо. На місці сивого волосся завжди виростає інший сивий волос. Але запобігти подальшому розвитку сивини цілком реально. Для цього необхідно дотримуватися таких рекомендацій:

  • додати в раціон продукти, багаті йодом, селеном, цинком, залізом, магнієм і білком;
  • уникати механічних і термальних пошкоджень волосся;
  • використовувати натуральні засоби для догляду за волоссям;
  • вести здоровий спосіб життя;
  • уникати стресових ситуацій і нервового перенапруження.

Що робити, якщо з'явилися сиве волосся?

Позбутися від сивини допоможе фарбування. Найбільш нешкідливими вважають фарби рослинного походження (хна, басма). Якщо сивина з'явилася тільки в декількох місцях, можна зробити часткове фарбування (мелірування, шатуш) в попелясті тони.

Сивину можна зафарбувати тушшю для волосся, яка змивається або спреями для маскування сивих коренів. Вирішити проблему сивого волосся допоможе і відтіночний шампунь. Якщо цих способів вирішення проблеми недостатньо, на допомогу прийдуть хімічні фарби, асортимент яких досить різноманітний.

Для запобігання появи нових сивого волосся можна використовувати і народні засоби. Зупинити процес посивіння і зміцнити фолікули допомагає спиртова настоянка червоного перцю, яку можна купити в аптеці. Настоянку рекомендується втирати в шкіру голови протягом тижня.

Від поширення сивини допоможе і вітамінна маска з лимонного соку і соку моркви. Щоб зробити маску, необхідно змішати лимонний і морквяний сік (по 1 столовій ложці) і втерти отриману суміш в шкіру голови. Тримати маску потрібно 30 хвилин, потім її можна змивати. Повторювати процедуру слід регулярно.

Для попередження подальшого посивіння можна використовувати мезотерапію, яка більш ефективна, ніж фарби та народні засоби. В процесі мезотерапії в шкіру голови вводяться вітамінні коктейлі та поживні компоненти.

До переваг мезотерапії відносяться:

  • довготривалий ефект від процедури (зберігається до 1,5 років);
  • введення активних речовин безпосередньо в зону впливу (шкіру голови), завдяки чому вітамінні коктейлі проникають всередину шкіри та інтенсивно живлять волосяні цибулини;
  • прискорення росту волосся;
  • поліпшення кровообігу шкіри голови;
  • швидка результативність (результати мезотерапії помітні вже через місяць після початку курсу лікування).

Сиве волосся може бути не тільки косметичним дефектом, але і ознакою різних захворювань. Тому при появі сивини необхідно задуматися про стан свого здоров'я і звернутися до лікаря, який допоможе виявити і нейтралізувати причину.

Дерматологія в ОН Клінік Ужгород

Як позбутися сивини? - Томінець Оксана Василівна
Томінець Оксана Василівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чому свербить голова за сивини?

Сивина не викликає свербіння шкіри голови. Причинами свербіння волосистої частини голови можуть бути себорея та себорейний дерматит, псоріаз, оперізуючий лишай, алергічні реакції, рубцева алопеція та педикульоз (воші). За свербіння голови необхідно проконсультуватися з трихологом, який після збирання анамнезу та огляду визначить причину та призначить лікування.

2. Чим можна зафарбувати сивину під час вагітності?

Зафарбовувати сивину у перший триместр вагітності не рекомендується. Також слід відмовитися від фарбування волосся до народження дитини за екземи, псоріазу, лишаю або жирної себореї, оскільки захворювання шкіри голови можуть призвести до пошкодження шкірного покриву та зниження захисної функції шкіри. Перед фарбуванням волосся рекомендується проконсультуватися з трихологом, який допоможе підібрати безпечну фарбу для волосся.

3. Чи потрібно мити голову перед фарбуванням сивини?

Мити голову перед фарбуванням сивини не рекомендується, оскільки шкіра голови містить сало, що виробляється сальними залозами, необхідне для захисту шкірного покриву. У складі фарб є агресивні хімічні речовини, які можуть травмувати шкіру і викликати подразнення, якщо проводити фарбування чистого, попередньо вимитого волосся.

4. Що таке склоподібна сивина?

За склоподібнї сивини ороговілі лусочки щільно покривають волосяний стрижень, приводячи до утворення у волоссі бульбашок повітря. Склоподібне волосся погано утримує корисні компоненти доглядових засобів і вологу, що призводить до складнощів під час його фарбування. Підбір фарби для волосся для фарбування сивини повинен проводити трихолог після оцінки стану волосся.

5. Як стрес впливає на сивину?

На колір волосся впливає не одноразовий, а постійний фізичний чи психологічний стрес. Під час стресу в організмі підвищується вироблення кортизолу, що сприяє вивільненню норадреналіну у волосяні фолікули. Норадреналін впливає на стовбурові клітини меланоцитів, викликаючи їх перетворення на пігментні клітини та вихід з фолікулів, що призводить до сивини.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 11 оцінок
Як позбутися сивини?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Як позбутися сивини?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олена 1 рік тому
Добрий вечір, а чи можна врятувати волосся від сивини? Я маю на увазі, чи можна повернути сивину назад, якщо волосся частково вже біле. Чи тепер тільки потрібно намагатися уповільнити появу повної сивини? Дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий вечір, повернути сивину назад неможливо, проте трихолог зможе визначити причину (дефіцит вітамінів, підвищений рівень гормонів) за допомогою огляду, направлення на аналізи та проведення дерматоскопії за необхідності (у разі підозри на захворювання волосся). За результатами обстеження лікар підбере терапію для уповільнення процесу появи сивого волосся.
Світлана 1 рік тому
Добрий день. Коли в мене на потилиці було кілька сивих волосків, то це мені не заважало, проте віднедавна сивого волосся стало більше. Чи можна зафарбувати сивину? Яку фарбу потрібно купити для цього чи можна взяти якісь підручні або народні засоби
Відповісти
Здрастуйте. Зафарбувати сивину можна, проте не варто для фарбування використовувати народні засоби або трави, оскільки вони неефективні, можуть пошкодити волосяні фолікули та шкіру голови. За появи сивини необхідно проконсультуватися з трихологом, який допоможе визначити причину (у разі раннього сивого волосся) або підібрати засоби для зафарбовування сивини в разі вікових змін.
Віра 1 рік тому
Добрий день. У мене на скронях різко посвітлішало волосся, при тому, що на маківці, з боків і на потилиці немає сивого волосся. Чи нормально це? Чому сивина починається зі скронь?
Відповісти
Здрастуйте, результати досліджень, пов'язані з локалізацією появи сивини, не точні. Однак сивина на скронях може бути пов'язана з кількома факторами: генетикою, гормонами (волосся на скронях більш чутливе до андрогенів). Також на скронях волосся випадає рідше, ніж на маківці або на потилиці, тому порушується циклічність фолікулів, що призводить до ранньої сивини.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, чи може дієта і спосіб життя вплинути на появу сивини, а точніше - відтермінувати її? Які продукти потрібно їсти, щоб не було сивини?
Відповісти
Добрий день, на появу сивини, крім інших чинників (генетики, куріння, дефіциту вітамінів), впливає окислювальний процес, через який пошкоджуються клітини меланіну і підвищується ризик ранньої сивини. Впоратися з можливими наслідками окислювального процесу можна за допомогою антиоксидантної дієти. Для запобігання ранньому сивому волоссю в раціон харчування необхідно включити темний шоколад, чорниці, полуниці, артишоки, ягоди годжі, малину, червону капусту, квасолю, буряк і шпинат.
Андрій 1 рік тому
Здрастуйте. А чому з'являється сивина в 30 років? Із чим це пов'язано? У мого батька перше сиве волосся з'явилося приблизно в 45 років. Чи може сиве волосся з'явитися пізніше? Дуже буду вдячний за відповідь.
Відповісти
Здрастуйте, поява першого сивого волосся в 30 можлива. Однак сивина також може з'явитися й пізніше. Генетика відіграє важливу роль, тому якщо в батька біле волосся з'явилося в 45, то ймовірність пізнішої сивини зростає. Уповільнити появу сивого волосся допоможе трихолог після огляду волосся та шкіри голови, проведення дерматоскопії та призначення аналізів за потреби.
Саша 1 рік тому
Добрий день, скажіть, а у скільки років сивина є нормальним явищем? І що вважається ранньою сивиною? Чи можна це якось виправити за допомогою народних засобів? Заздалегідь дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий день, вік появи сивини залежить від багатьох чинників, серед яких: генетика, наявність захворювань, спосіб життя (куріння, харчування), наявність дефіциту вітамінів. Перше сиве волосся може з'явитися в 30 років, що вважається нормальним явищем. Ранньою сивиною вважається поява білого волосся у віці 20 років.
Олег 1 рік тому
Здрастуйте, я здав аналізи, результати яких підтвердили думку трихолога про нестачу вітамінів (я звернувся до лікаря після виявлення кількох сивих волосків). Які вітаміни пити в разі ранньої сивини?
Відповісти
Добрий день, комплекс вітамінів і мікроелементів підбирається дерматологом залежно від результатів аналізу та анамнезу. Лікар може призначити прийом вітамінів B-6, B-12, біотину, вітаміну D або E, дефіцит яких може сприяти ранній сивині. Однак самостійно підбирати вітаміни не можна, оскільки лікар має визначити дозування, яке варіюється від людини до людини.
Інна 1 рік тому
Добрий день, у мого тата і дідуся сивина почалася дуже рано, близько 35 років. Переживаю, що через генетику і я можу зіткнутися з такою проблемою занадто рано. Як запобігти передчасній сивині?
Відповісти
Здрастуйте, запобігти передчасній сивині допоможе трихолог після проведення огляду. Лікар може рекомендувати дотримання антиоксидантної дієти, яка включає свіжі фрукти та овочі, рибу, оливкову олію, зелений чай. Також для запобігання ранньої сивини трихолог порекомендує відмову від паління, яке чинить негативний вплив на волосся і збільшує ймовірність сивини до 30 років.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!