Logo
0 800 30 11 77

Як боротися з панічними атаками?

Як боротися з панічними атаками?
Читати 8 хвилин | Створено: 9 вересня 2021 | Оновлено: 9 вересня 2021 | 57301 57301
Панічні атаки можуть виникнути у людини будь-якого віку через стан (вагітність, алкогольне сп'яніння), стресові ситуації, фобії або деякі захворювання (астма, діабет).

Лікуванням панічних атак займається психотерапевт.

Що таке панічна атака

Панічна атака — напад тривоги, неспокою і сильного страху, що виникає раптово, без існування очевидної причини або реальної небезпеки для здоров'я і життя. Панічний напад викликає фізичні та емоційні реакції. Під час нападу паніки людині може здаватися, що у неї серцевий напад або він знаходиться при смерті. Види панічних атак:

  • несподівані (виникають без очевидної причини);
  • очікувані (викликані зовнішніми стресовими факторами).

Панічні атаки завдають дискомфорт і погіршують якість життя, хоч і не заподіюють фізичної шкоди. Якщо панічні атаки стають регулярними, то слід звернутися за допомогою до психотерапевта. На консультації психотерапевт виявить причини панічних нападів, допоможе позбутися проблеми, яка спровокувала їх виникнення.

Симптоми панічної атаки

Поставте своє питання Психологу
«ОН Клінік»

Симптоми нападу паніки можуть відрізнятися залежно від його причини. Можливі ознаки панічної атаки:

  • підвищене потовиділення;
  • відчуття нестійкості або запаморочення;
  • неприємні відчуття або біль в області грудей;
  • прискорене серцебиття, відчуття сильних серцевих поштовхів;
  • озноб або тремтіння;
  • задишка;
  • відчуття задухи;
  • неприємні відчуття в животі або нудота;
  • хвилі холоду або жару;
  • страх втратити контроль над собою, зійти з розуму;
  • парестезія (порушення чутливості, за якої з'являється відчуття печіння, поколювання в тілі, «повзання мурашок»);
  • відчуження від самого себе (деперсоналізація) або відчуття нереальності того, що відбувається (дереалізація);
  • страх померти.

Панічний напад супроводжується не менш, ніж чотирма з описаних 13 симптомів панічних атак. Відчуття дискомфорту, вираженого страху і тривоги виникає раптово, прояв ознак наростає поступово і досягає максимуму протягом 10 хвилин.

Температура за панічних атак з'являється досить рідко і може вказувати на інші захворювання. Схожі з панічними атаками ознаки можуть виникати і за відсутності панічного розладу. Зазначені симптоми можуть з'являтися внаслідок:

  • захворювань ендокринної системи (пухлини надниркових залоз або підшлункової залози);
  • масивних хірургічних втручань;
  • обширних опіків;
  • патологій ЦНС (епілепсії).

Напади задухи, порушення серцевого ритму, нестача повітря можуть виникати за захворювань легенів і серця. Встановити причину появи описаних симптомів і діагностувати захворювання може тільки лікар. Для виключення органічних причин панічних нападів потрібно проконсультуватися з невропатологом і кардіологом. Щоб не погіршити стан і взяти під контроль прояви нападів паніки, слід звернутися до психотерапевта.

Причини виникнення панічних атак

Спровокувати появу панічних нападів можуть різні тригери. Можливі причини панічних атак:

  • постійні стреси, спровоковані нервовою роботою, життєвими ситуаціями;
  • фобії (клаустрофобія, агорафобія);
  • спогади про травматичні переживання;
  • захворювання щитоподібної залози;
  • хронічні захворювання (астма, діабет, синдром подразненого кишечника).

Панічна атака може виникнути уві сні, під час роботи або водіння автомобіля. Нічні панічні атаки часто з'являються без очевидних тригерів, пробуджують від сну. Панічна атака вночі триває кілька хвилин, проявляється підвищеним потовиділенням, тремтінням, задишкою, прискореним серцебиттям, ознобом, почервонінням і відчуттям неминучої швидкої смерті.

Панічні атаки під час вагітності з'являються у 10% жінок. Приступ панічної атаки у вагітних може бути спровокований рівнем гормонів у крові, стресом, занепокоєнням через майбутні пологи, здоров'я дитини. Частими симптомами панічних атак у вагітних жінок є утруднене дихання, запаморочення, прискорене серцебиття, біль у грудях, тремтіння в тілі.

Панічні атаки можуть з'являється після вживання алкоголю. Через алкогольні напої підвищується рівень серотоніну, який може погіршити наявне занепокоєння і викликати напад паніки. 

Остеохондроз і спазми спинномозкових нервів можуть викликати панічні атаки. Внаслідок сильного тривалого стресу, частого перебування в незручній позі, перевтоми відбувається збій у роботі головного мозку через порушення кровообігу, що призводить до появи панічних атак.

Соматоформна вегетативна дисфункція з панічними атаками протікає під час періодів загострення. Людина відчуває біль у серці, прискорене серцебиття, озноб. Після кризи відчувається розбитість, безсилля.

Панічні атаки можуть з'явитися після ковіда на тлі виражених респіраторних симптомів. Синдром панічної атаки може бути спровокований страхом, який обумовлює проблеми з диханням.

Панічні атаки у дітей і підлітків

Панічні атаки у дітей і підлітків зазвичай виникають через генетичні схильності або стресові ситуації. Напади паніки можуть призвести до сильного постійного неспокою і тривоги навіть тоді, коли панічних атак немає.

Панічні атаки у підлітків складно діагностувати. Тому за появи у дитини задишки, відчуття задухи, запаморочення, тремтіння в тілі, потрібно звернутися до педіатра. Після проведення діагностики лікар призначить лікування або направить до вузького спеціаліста у разі необхідності.

Перша допомога і самодопомога за панічної атаки

Правильна перша допомога за панічної атаки допоможе людині швидше завершити напад і повернутися в нормальний стан. Етапи надання допомоги за панічного нападу:

  1. Якщо ви помітили, що людина прискорено дихає, сильно пітніє або проявляє інші ознаки панічних атак, то підійдіть, представтеся, якщо ви не знайомі, і запропонуйте допомогу.
  2. Запитайте людину, що може допомогти їй справитися з панічною атакою (поміняти положення, відійти від великого скупчення людей).
  3. Зберігайте спокій, використовуйте короткі речення, говоріть твердо і чітко. Будьте терплячі, не квапте людину і залишайтеся з нею до закінчення нападу.

Не пропонуйте людині під час панічного нападу дихати в паперовий пакет, оскільки в результаті вона почне вдихати вуглекислий газ замість кисню, що може призвести до втрати свідомості. Якщо людина дихає прискорено, що не акцентуйте на цьому увагу, просто зберігайте спокій, змоделювавши більш стійку частоту дихання.

Допомогу за панічних атак можна надати собі самостійно. Способи самодопомоги у разі панічної атаки:

  • глибоке дихання під час панічної атаки. Зосередьтеся на глибоких вдихів і видихах через рот. Повільно вдихніть, на секунду затримайте дихання, а потім видихніть, дорахував до чотирьох;
  • закрийте очі. Це допоможе заблокувати зовнішні подразники та зосередиться на диханні;
  • практикуйте уважність. Під час нападу паніки часто виникає почуття відірваності від реальності або відстороненості. Щоб зупинити напад паніки, зосередьтеся на будь-якому фізичному відчутті (відчуття текстури джинсів у руках, дотик до землі);
  • расслабляйте м'язи. Контроль над власним тілом — один з ефективних способів припинення панічної атаки. Почніть з чогось простого, розслабляючи одну м'яз за раз (можна спочатку розслабити пальці руки, а потім почати рухатися вгору по тілу);
  • уявіть щасливе місце. Це місце повинно бути розслабляючим, спокійним і тихим. Сконцентруйте увагу на деталях, відчуттях.

Ефективним вважається використання лаванди для заспокоєння і зняття стресу. Під час панічного нападу можна нанести трохи ефірної олії лаванди на передпліччя і вдихнути аромат.

Лікування панічних атак психотерапевтом

Як лікувати панічні атаки знає психотерапевт. На консультації лікар виявить причину і запропонує оптимальний курс лікування.

Під час прийому психотерапевт опрацьовує всі симптоми, допомагаючи людині навчитися відстоювати власні кордони в спілкуванні, визнавати та виражати злість, що накопичилася. Лікар також навчає дихальних, психофізіологічних та інших тілесних вправ, які допоможуть зняти напад паніки самостійно.

Використання транквілізаторів, заспокійливих, антидепресантів за панічних атак дозволяє досягти лише тимчасового полегшення. Тому не рекомендується підбирати ліки від панічних атак самостійно. Самолікування може призвести до розвитку наслідків панічних атак (появи фобій, уникнення соціальних ситуацій, депресії, тривожних розладів).

Психологія в ОН Клінік Полтава

Як боротися з панічними атаками? - Благадир Наталія Борисівна
Благадир Наталія Борисівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Скільки триває панічна атака?

Панічна атака зазвичай не триває понад 20 хвилин. Іноді здається, що тривалість нападу паніки займає більше часу, але це може бути повторна панічна атака.

2. Як відрізнити напад гіпертонії від панічної атаки?

Напад гіпертонії має схожі ознаки з панічною атакою (нудота, підвищене потовиділення, плутане дихання, сильне занепокоєння, біль у грудях). Однак за гіпертонічного нападу також з'являються судоми, сильний головний біль, що супроводжується нечіткістю зору.

3. Чи небезпечні панічні атаки?

Панічні атаки лякають, але вони не є небезпечними для життя. Напади паніки не завдають фізичної шкоди, тому під час нападу потрібно заспокоїться і застосувати зазначені в статті методи для самостійного припинення панічної атаки. Якщо один із способів вам не допоміг, не переживайте і приступайте до другого.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 2 оцінок
Як боротися з панічними атаками?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 2 роки тому
Здрастуйте, п'ять днів тому отримала позитивний тест на ковід. Переношу легко, фізичних симптомів майже немає, але постійно дуже сильно переживаю про наслідки хвороби. На тлі переживань з'явилися панічні атаки. Чи може таке бути?
Відповісти
Добрий день, панічні атаки під час ковіду - це не рідкість. Через необхідність дотримуватися самоізоляції, обмеження контактів із близькими людьми, а також тимчасові зміни в житті тривога може посилитися. Проконсультуйтеся із сімейним лікарем та отримайте інформацію про те, як припинити напад паніки. І, звісно, швидше одужуйте!
Наталія 2 роки тому
Добрий вечір, уже понад тиждень не можу нормально спати, довго не можу заснути через сильну тривогу, прокидаюся в поту, серце часто б'ється, тіло б'є тремтіння. Що викликає панічні атаки перед сном або вночі?
Відповісти
Здрастуйте, нічні панічні атаки часто пов'язують із генетикою або сильним стресом. Також напади паніки перед сном можуть бути спровоковані деякими лікарськими препаратами. Якщо ви почали приймати якісь нові ліки, то обов'язково повідомте лікаря про панічні атаки.
Аліна 2 роки тому
Здрастуйте, у моєї п'ятнадцятирічної доньки раптово почалися напади паніки. У сім'ї все добре, видимої причини немає. Скажіть, із чим може бути пов'язана панічна атака в дитини?
Відповісти
Добрий день, панічні атаки у підлітків можуть бути пов'язані з соціальним прийняттям самого себе, конфліктами з друзями, підвищеною тривожністю або фобіями. Слід проконсультуватися з педіатром для виключення фізичної причини і з психотерапевтом.
Ганна 2 роки тому
Доброго дня, як лікувати панічні атаки? І як купірувати панічну атаку, якщо напад все-таки почався?
Відповісти
Здрастуйте, на лікуванні синдрому панічної атаки спеціалізується психотерапевт. Лікар допомагає знайти причину, що викликає панічні атаки, вчить висловлювати накопичену злість і відстоювати свої кордони. Психотерапевт також навчить психофізіологічних, дихальних і тілесних вправ, які допоможуть купірувати напад.
Ольга 2 роки тому
Здрастуйте, прочитала статтю і зрозуміла, що ознаки панічної атаки схожі на гіпертонічні кризи. Розкажіть, як відрізнити гіпертонію від панічних атак?
Відповісти
Добрий день, ви маєте рацію, схожість у симптомах є. І за гіпертонії, і за панічних атак можуть з'являтися болі в ділянці грудей, нудота, плутане дихання, сильне занепокоєння, а також підвищене потовиділення. Однак напад гіпертонії також супроводжується нехарактерними для панічних атак симптомами: сильним головним болем, проблемами із зором (нечіткістю зору), судомами.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!