Logo
0 800 30 11 77

Гіпертонічний криз: симптоми та наслідки

Гіпертонічний криз: симптоми та наслідки
Читати 6 хвилин | Створено: 5 березня 2021 | Оновлено: 5 березня 2021 | 73671 73671
Гіпертонічний криз є досить розповсюдженою проблемою. Попри це, розуміння серйозності цієї загрози серед населення є незначним.

Ще менше людей знають, як ефективно та своєчасно реагувати на цей стан. Цю проблему необхідно розв'язати.

Що таке гіпертонічний криз?

Гіпертонічний криз – це швидке і значне підвищення артеріального тиску порівняно зі звичайним його рівнем для цієї конкретної людини (незалежно від того, чи він є нормальним, чи підвищеним). Тобто навіть якщо для пацієнта є нормою відносно підвищений тиск, під час гіпертонічного кризу він зростає ще більш суттєво. У більшості випадків гіпертонічним кризом може вважатися підвищення систолічного тиску до 140, а діастолічного – до 90 міліметрів ртутного стовпчика і вище.

Гіпертонічний криз може бути реальною загрозою для життя, якщо тиск вище, ніж 180 (систолічний) на 120 (діастолічний). Він може супроводжувати та/або викликати такі небезпеки, як:

Усі ці стани можуть не супроводжуватися гіпертонічним кризом, так само як і він може не призводити до жодного з цих захворювань. Однак і сам собою гіпертонічний криз є небезпечним, адже під час його перебігу в хворого спостерігається погіршення кровообігу в мозку, серці та нирках.

Типи гіпертонічного кризу

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Гіпертонічний криз є ускладненим, якщо супроводжується ураженням тих органів, що найбільше страждають від високого артеріального тиску. Це серце, мозок і нирки. Ускладнена форма призводить до розвитку перелічених вище хвороб на кшталт інфаркту та інсульту. Якщо ураження цих органів не відбувається, криз є неускладненим.

Перші ознаки розвитку гіпертонічного кризу

Початок гіпертонічного кризу відрізняється залежно від того, чи є він ускладненим, чи ні. У першому випадку його симптоми накладаються на ознаки ураження серця, мозку і нирок. Негайно дзвонити до “швидкої” необхідно за наявності наступних симптомів гіпертонічного кризу:

  • інтенсивний біль у голові, мігрень, що супроводжується раптовим погіршенням зору, а також сплутаною свідомістю;
  • порушення мови та асиметрія обличчя;
  • сильний біль у грудині, особливо – в області серця;
  • судоми;
  • блювання;
  • задуха;
  • тривожний стан, що виник раптово.

Усі ці симптоми свідчать про необхідність невідкладної допомоги під час гіпертонічного кризу. У випадку, коли цей стан не є ускладненим і хворий не потребує негайної госпіталізації, ознаки гіпертонічного кризу наступні:

  • раптовий, але помірний головний біль;
  • запаморочення;
  • інтенсивне пришвидшення серцебиття;
  • помірна тривога, що виникла без зовнішніх факторів. 

Перелічені вище стани – це симптоми високого тиску. Як із ними боротися? Необхідно прийняти зручне положення сидячи та використати спеціальні препарати для приведення тиску до норми, щоб покращити стан і запобігти розвитку гіпертонічного кризу. Приймати препарати без спеціального призначення не рекомендується, тому при високому тиску рекомендується викликати лікаря додому.

Причини розвитку гіпертонічного кризу та підвищення артеріального тиску

Гіпертонічний криз є екстремальним станом, який часто починається досить різко, але ніколи не з’являється без підґрунтя – без ігнорування проблем з тиском. Криз розвивається через недостатньо ефективне лікування артеріальної гіпертензії або через повне ігнорування цієї хвороби, що призводить до її розвитку.

Також до кризу може призвести відсутність лікування тривожних розладів. У цьому випадку раптовий та різкий стрибок тиску є наслідком проблем із нервовою системою. Іноді криз трапляється після вторинних гіпертензій.

Як відбувається постановка діагнозу гіпертонічний криз

Діагностування гіпертонічного кризу – це передовсім вимірювання артеріального тиску. Загальний аналіз стану хворого та його симптоми разом із автоматичним артеріальним моніторуванням (процедура автоматичного вимірювання артеріального тиску за допомогою апарату, який хворий носить із собою) також є важливою частиною постановки діагнозу. Крім того, лікар може скористатися додатковими методами дослідження, наприклад, призначити аналіз крові та сечі, провести рентгенографію грудної клітини та виміряти тиск очного дна.

Коли гіпертонічний криз потребує лікування в стаціонарі

Лікар призначає хворому лікування гіпертонічного кризу в стаціонарі в тому випадку, коли амбулаторне лікування виявилося неефективним. Також стаціонар призначається хворим з ускладненим типом кризу і тим, у кого спостерігаються хвороби, що роблять протікання кризу небезпечним. Наприклад, пацієнтам із хронічною нирковою недостатністю, енцефалопатією та серцевою недостатністю в разі появи симптомів кризу необхідний стаціонар.

Особливості лікування гіпертонічного кризу

Якщо йдеться про госпіталізацію за підозри на ускладнений гіпертонічний криз, то після прибуття пацієнта лікар має уточнити, які препарати для зниження тиску вже було прийнято. Далі лікар вирішує, як лікувати гіпертонічний криз. Якщо криз ускладнений, найчастіше використовують ін’єкції. Якщо стан не є невідкладним, можна обійтися таблетками. Так само криз лікується таблетками в домашніх умовах, коли хворий реагує на появу симптомів неускладненого кризу сам.

Усі ліки для зниження тиску задля домашнього використання має призначити лікар, який знайомий із клінічною картиною конкретного пацієнта. Неправильний підбір ліків самим пацієнтом і є частою причиною ускладнень. Основна частка препаратів для лікування кризу – це антигіпертензивні засоби. 

Важливо слідкувати за станом здоров’я і, наприклад, під час лікування мігрені, не просто знімати больовий синдром, а й пройти повноцінне обстеження, щоб дізнатися, чи не є високий тиск причиною головного болю. Під час боротьби з кризом тиск не варто зменшувати нижче за звичайний для конкретного пацієнта рівень. Винятки: набряк легенів та ураження аорти.

Можливі наслідки гіпертонічного кризу

Наслідками гіпертонічного кризу можуть бути ураження серця, мозку, нирок. Варто пам’ятати, що неускладнений тип гіпертонічного кризу у випадку ігнорування симптомів або неправильного лікування може перейти в ускладнений. Тож питання, як знизити підвищений тиск, має бути озвучене під час консультації сімейного доктора, якщо ця проблема існує. 

Сімейна медицина в ОН Клінік Полтава

Гіпертонічний криз: симптоми та наслідки - Ступар Наталія Миколаївна
Ступар Наталія Миколаївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чим купірувати гіпертонічний криз?

Для купірування гіпертонічних кризів існують спеціальні ліки, що швидко знижують артеріальний тиск і можуть застосовуватися як у вигляді уколів, так і у вигляді таблеток всередину або під язик. Якщо ви страждаєте на гіпертонію, заздалегідь поцікавтеся у свого лікаря, які таблетки вам необхідно буде прийняти в разі різкого підвищення артеріального тиску.

2. У чому полягає перша медична допомога за гіпертонічного кризу?

За гіпертонічного кризу необхідно допомогти людині лягти, потім викликати швидку медичну допомогу і дати ліки, що знижують артеріальний тиск (якщо такі є вдома). До приїзду швидкої допомоги рекомендується кожні 10-15 хвилин вимірювати артеріальний тиск.

3. Що робити після гіпертонічного кризу?

Після гіпертонічного кризу необхідно звернутися до лікаря: терапевта або кардіолога. Лікар проведе діагностику артеріальної гіпертензії і призначить лікування, яке допоможе підтримувати артеріальний тиск у здорових межах.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Гіпертонічний криз: симптоми та наслідки
Сімейний лікар. Вища категорія.
Гіпертонічний криз: симптоми та наслідки
Лікар-терапевт. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Людмила 10 місяців тому
Доброго дня, що робити щоб уникнути гіпертонічного кризу? У мене є генетична схильність до підвищеного тиску, тому я хочу знизити ризик таких проблем до мінімуму.
Відповісти
Добрий день, для запобігання гіпертонічного кризу необхідно стежити за своїм тиском і за необхідності приймати призначені лікарем ліки. Важливо також вести здоровий спосіб життя, зокрема правильно харчуватися, відмовитися від паління і вживання алкоголю, контролювати рівень стресу і регулярно займатися фізичними вправами.
Олег 11 місяців тому
Добрий вечір, мені 65 років і в мене був гіпертонічний криз два дні тому. Після нього я постійно лежав, хоча почувався набагато краще. Скажіть, скільки потрібно лежати після гіпертонічного кризу?
Відповісти
Добрий вечір, після гіпертонічного кризу рекомендується лягти на спину і відпочивати щонайменше 30 хвилин, щоб дати змогу організму відновитися і стабілізувати артеріальний тиск. Тривалість відпочинку може залежати від тяжкості кризу та індивідуальних особливостей пацієнта, тому конкретний термін лежання краще обговорити з лікарем.
Аліна 1 рік тому
Доброго дня, у мого брата стався криз. ВІН хоче якнайшвидше відновитися. тому допоможіть, будь ласка, відповівши на таке запитання: що їсти після гіпертонічного кризу? Можливо, є якісь заборонені продукти?
Відповісти
Здрастуйте, після гіпертонічного кризу важливо стежити за харчуванням, вживати їжу з низьким вмістом солі та жиру, а також обмежити споживання алкоголю та кави. Рекомендується вживати більше овочів, фруктів, молочних продуктів, білкових продуктів, а також здорових жирів, наприклад, оливкової олії.
Катерина 1 рік тому
здрастуйте, у мене вчора стався гіпертонічний криз, тиск підскочив дуже сильно, були болі в грудях, нудота і судоми в ногах. Сьогодні я почуваюся краще. Але хочу уточнити: чи можна ходити після гіпертонічного кризу?
Відповісти
Добрий день, після гіпертонічного кризу можна ходити. Однак, рекомендується спочатку полежати або посидіти, щоб пульс і тиск відновилися до норми, і тільки потім спробувати встати і рухатися. Якщо стан нестійкий і виникають запаморочення чи інші симптоми, необхідно викликати медичну допомогу.
Ольга 1 рік тому
Добрий день, чим відрізняється артеріальна гіпертензія від гіпертонічного кризу? У мене є проблеми з підвищеним тиском, тому я хочу уникнути всіх можливих ускладнень.
Відповісти
Добрий день, артеріальна гіпертензія - це високий рівень артеріального тиску протягом тривалого часу, який може призвести до ушкодження органів і серцево-судинних захворювань. Таким чином, артеріальна гіпертензія є більш тривалим і хронічним станом, у той час як гіпертонічний криз - це гостре і небезпечне підвищення артеріального тиску.
Марина 1 рік тому
Доброго ранку, у дідуся був гіпертонічний криз, ми вчасно змогли викликати швидку і йому надали медичну допомогу. Але зараз він відчуває слабкість, у нього поганий настрій. Тому звертаюся до вас із таким запитанням: як полегшити стан після гіпертонічного кризу?
Відповісти
Доброго ранку, щоб полегшити стан після гіпертонічного кризу, потрібно прийняти призначені препарати для зниження тиску, відпочити в спокійному місці, слідкувати за диханням, не перенапружуватися, зменшити споживання солі та рідини й дотримуватися здорового способу життя. У разі сильного болю в грудях або утрудненого дихання викличте швидку допомогу.
Ірина 1 рік тому
Здрастуйте, у мене постійно підвищений артеріальний тиск, тому я перебуваю в страху перед гіпертонічним кризом. Хочу знати, який пульс за гіпертонічного кризу, оскільки швидше поміряти пульс, ніж тиск?
Відповісти
Добрий день, під час гіпертонічного кризу пульс може бути прискореним, якщо криз спричинений фізичним навантаженням, стресом або іншими факторами, які збільшують частоту серцевих скорочень. Однак, якщо криз спричинений звуженням великих судин або порушенням кровообігу, пульс може бути незміненим або навіть уповільненим. Тому за підозри на гіпертонічний криз необхідно виміряти артеріальний тиск.
Павло 1 рік тому
Добрий день, у мене почалися проблеми з диханням, я ніби відчуваю задуху, і болі в області грудей. Але все минає протягом однієї хвилини. Підкажіть, як відрізнити панічні атаки від гіпертонічного кризу?
Відповісти
Доброго дня, панічні атаки і гіпертонічний криз мають різні симптоми. Панічна атака - гостре відчуття страху або тривоги, що супроводжується фізичними симптомами, такими як прискорене серцебиття, пітливість, тремтіння і утруднене дихання. Гіпертонічний криз - гостре збільшення артеріального тиску, яке може супроводжуватися головним болем, запамороченням, нудотою і блювотою, затемненням в очах, а іноді й судомами або комою.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!