Logo
0 800 30 11 77

Вірус папіломи людини (ВПЛ): як розпізнати та вилікувати?

Вірус папіломи людини (ВПЛ): як розпізнати та вилікувати?
Читати 6 хвилин | Створено: 26 березня 2021 | Оновлено: 26 березня 2021 | 74584 74584
Віруси здатні не тільки викликати гострі захворювання, такі як грип або застуду, а й тривалий час безсимптомно персистувати (тривалий час зберігатися) в організмі, приводячи до довгострокових наслідків.

Одним із таких вірусів є вірус папіломи людини (ВПЛ).

Що таке ВПЛ?

Папіломавіруси людини - це велике сімейство вірусів, що налічує близько 100 різних типів. ВПЛ вражають шкіру і слизову оболонку, а також асоціюються з високим ризиком розвитку онкологічних захворювань. Різні типи вірусів (позначаються номерами) пов'язані з різними формами та локалізацією захворювань (на шкірі, на слизових оболонках порожнини рота і ротоглотки, статевих шляхів, сечовидільної системи або періанальної області).

За хорошої роботи імунітету вірус може самостійно зникнути з організму через кілька місяців після зараження. Зараження і активації в організмі вірусу сприяє зниження імунного захисту організму за:

  • вагітності;
  • імунодефіциту;
  • хронічних захворювань;
  • застосування лікарських препаратів, що пригнічують імунітет.

Шляхи передачі ВПЛ

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Вірус папіломи людини може з'являтися як у жінок, так і в чоловіків. ВПЛ є вірусною інфекцією, що передається статевим шляхом (ІПСШ). Основний шлях передачі ВПЛ - статевий, відбувається за незахищених статевих контактів (без використання засобів бар'єрної контрацепції - презервативів). Можлива передача ВПЛ під час різних видів сексу: з проникненням і без, за анальних та орогенітальних контактів.

Можливий також контактний шлях передачі папіломавірусу людини. Для контактної передачі вірусу необхідний тісний дотик здорової шкіри до ураженої.

Симптоми ВПЛ у жінок і чоловіків

Ознаки папіломавірусу з'являються після інкубаційного періоду, який зазвичай становить від 1 до 6 місяців з моменту зараження. Симптоми ВПЛ включають:

  • поява папілом на слизових оболонках;
  • поява бородавок на шкірі.

Прояви ВПЛ на геніталіях у жінок є невеликими утвореннями сірого (рідше рожевого) кольору, які схильні до збільшення і розростаються з часом. Папіломи з'являються на вульві (зовнішніх статевих органах), біля входу в піхву. Під час огляду в гінеколога можна виявити типові папілломатозні утворення на слизовій оболонці піхви та на шийці матки. Поява папілом може бути безсимптомною або супроводжуватися:

  • свербінням;
  • печінням;
  • дискомфортними відчуттями в області статевих органів.

ВПЛ у чоловіків викликає появу папілом на голівці статевого члена, під крайньою плоттю і на слизовій оболонці уретри (сечовипускального каналу). Поява утворень в уретрі може супроводжуватися дискомфортом під час сечовипускання.

Папіломи в періанальної області (в області ануса, анального каналу і на слизовій оболонці прямої кишки) з'являються внаслідок анальних статевих контактів. За орального сексу може виникнути папіломатоз слизової оболонки рота, ротоглотки.

Профілактикою, діагностикою та лікуванням ВПЛ у жінок займається лікар-гінеколог. На ВПЛ у чоловіків спеціалізується лікар-уролог. Також лікуванням інфікування ВПЛ може займатися лікар-інфекціоніст. Діагностика ВПЛ передбачає:

  • збір скарг;
  • загальний фізикальний огляд;
  • зовнішній огляд ураженої ділянки шкіри або слизової;
  • гінекологічний огляд з використанням дзеркал для візуалізації слизової оболонки піхви та шийки матки в жінок;
  • урологічний огляд у чоловіків;
  • аналізи на ВПЛ;
  • за потреби інструментальні методи огляду (кольпоскопія, аноскопія, ректоскопія).

Прояви ВПЛ на шийці матки в жінок визначаються під час кольпоскопії (відеоогляду шийки матки та слизової оболонки піхви). Для виявлення невеликих дефектів епітелію шийки застосовують нанесення на шийку матки спеціальних барвників.

Профілактика ВПЛ у жінок і чоловіків

Для профілактики ВПЛ у жінок і чоловіків існує вакцинація проти основних типів вірусу, що мають найбільший ризик розвитку онкологічних процесів. Існують бівалентні, квадрівалентні та 9-валентні вакцини, що забезпечують захист від відповідної кількості типів ВПЛ.

Вакцинацію ВПЛ рекомендують починати в підлітковому віці (11-12 років). Якщо вакцинація підлітка не була проведена, можна щеплюватися від ВПЛ до 26 років. У віці від 27 до 45 років вакцинація ВПЛ проводиться за рішенням лікаря-гінеколога або уролога після аналізів на ВПЛ. Необхідність попереднього обстеження на ВПЛ перед вакцинацією в цьому віці обумовлена ​​тим, що більшість дорослих у віці після 26 років, які ведуть активне статеве життя, за статистикою вже інфіковані ВПЛ. Вакцинація після 45 років не проводиться, оскільки є неефективною.

Профілактикою ВПЛ як інфекції, що передається статевим шляхом, також є використання бар'єрних засобів контрацепції (жіночих і чоловічих презервативів). Однак у випадку з ВПЛ, навіть правильне використання презерватива не дає повного захисту, адже вірус папіломи людини може передаватися контактним шляхом із ділянок шкіри, незахищених презервативом.

Профілактикою ускладнень інфікування ВПЛ є регулярне профілактичне обстеження в гінеколога (для жінок) і уролога (для чоловіків), лікування передракових станів (змін епітелію шийки матки в жінок) і раннє виявлення онкологічних захворювань. Профілактичні огляди слід проходити один раз на 6 місяців.

Наслідки ВПЛ

Найбільш загрозливим наслідком інфікування ВПЛ є розвиток онкологічної патології. ВПЛ є основною причину раку шийки матки в жінок. За інфікування ВПЛ можуть також розвинутися злоякісні новоутворення шкіри, прямої кишки, ротоглотки. Наслідком ВПЛ у чоловіків може стати рак головки статевого члена.

Методи лікування ВПЛ

Лікування від папіломавірусу може бути як медикаментозним, так і хірургічним. Методи хірургічного лікування ВПЛ є видалення папілом з використанням:

  • кріодеструкції (видалення за допомогою холоду);
  • електрокоагуляції;
  • лазерної деструкції;
  • хірургічного видалення.

Медикаментозне лікування ВПЛ полягає в призначенні лікарських препаратів (протизапальних, противірусних, що перешкоджають розмноженню вірусу і розростанню папілом). ВПЛ у вагітних також підлягають лікуванню.

Нинішні минулі статеві партнери також повинні пройти обстеження на предмет зараження вірусом папіломи людини. За виявлення в них ВПЛ, контактним особам також показано лікування. За лікування ВПЛ також проводять діагностику та лікування інших захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ).

Гінекологія в ОН Клінік Суми

Вірус папіломи людини (ВПЛ): як розпізнати та вилікувати? - Кравченко Вікторія Анатоліївна
Кравченко Вікторія Анатоліївна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Що краще: видалення папілом радіохвильовим методом або лазером?

Методи радиоволнового і лазерного видалення утворень на шкірі належать до малоінвазивних і в однаковій мірі характеризуються високою швидкістю проведення процедури, відсутністю болю, безкровністю, відсутністю швів і низьким ризиком інфікування післяопераційної рани. Рішення про вибір методу видалення папіломи необхідно приймати спільно з лікарем залежно від розмірів і розташування шкірного утворення.

2. Як позбутися вірусу папіломи?

На відміну від інших захворювань, що передаються статевим шляхом, повністю позбутися вірусу папіломи людини (ВПЛ) за допомогою медикаментозних засобів можна. Бородавки, викликані вірусом папіломи, можуть самостійно зникнути з організму за умови гарної роботи імунної системи. Для зміцнення імунітету необхідно дотримуватися правил здорового способу життя: збалансовано харчуватися, налагодити режим сну і відпочинку, регулярно займатися спортом.

3. Чому запалюється папілома?

Папіломи є доброякісними новоутвореннями шкіри та слизових оболонок незапальної природи. Папілома може запалюватися за умови її травматизації та занесення інфекції через пошкоджену шкіру або слизову. За виявлення запалення в області папіломи необхідно звернутися за консультацією до лікаря-дерматолога.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 7 оцінок
Вірус папіломи людини (ВПЛ): як розпізнати та вилікувати?
Лікар-гінеколог. Вища категорія.
Вірус папіломи людини (ВПЛ): як розпізнати та вилікувати?
Стаття перевірена: Ліщінська Тетяна Вілховна
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 5 місяців тому
Здрастуйте, який вірус папіломи людини викликає рак? Як часто це буває? Що потрібно робити, щоб уникнути онкології?
Відповісти
Добрий день, ВПЛ типів 16 і 18 можуть викликати рак шийки матки. ВПЛ 31, 33, 45, 52 і 58 типів також пов'язані з раком шийки матки, ануса, гортані, рота, голови та шиї. Частота онкологічних випадків, пов'язаних із ВПЛ, залежить від факторів ризику. Для запобігання онкології слід регулярно проходити обстеження у лікаря, використовувати презервативи і зробити щеплення від ВПЛ (дівчаткам і молодим жінкам).
Алла 5 місяців тому
Добрий день! Хочу запитати, було гостре захворювання на кандидоз разом з ним стали висипання на малих полових губах та при вході у вагіну, кандидоз пройшов, висипання не пройшло користувалась різними мазями, пройшло вже 3 тижні результату немає, симптомів теж ніяких немає, кількість висипань не збільшилась та не зменшилась. Чи може це бути ВПЛ ?
Відповісти
Доброго дня. Вагінальні висипання можуть бути спричинені різними факторами, включаючи інфекційні та неінфекційні захворювання. Ви вже пройшли лікування кандидозу, і симптоми цієї інфекції зникли. Однак висипання на малих полових губах та вагіні можуть бути наслідком інших причин, таких як інші інфекції (включаючи ВПЛ) або алергічні реакції. Я рекомендую проконсультуватися з лікарем, таким як гінеколог, для оцінки висипань та призначення відповідного лікування. Лікар зможе визначити точну причину висипань та надати належні рекомендації щодо подальшого лікування або обстеження. Пам'ятайте, що самолікування може бути небезпечним, і краще звертатися до фахівця для визначення правильної діагнозу та лікування.
Богдана 6 місяців тому
Добрий вечір, у мене є нарости на шкірі тілесного кольору, розмір від 0,5 до 2 см у діаметрі. Чим папіломи відрізняються від родимки? Як зрозуміти, який у мене наріст?
Відповісти
Добрий вечір, папіломи зазвичай мають ніжку і виступають над поверхнею шкіри, а їхній колір може варіюватися від тілесного до коричневого. Родимки ж зазвичай плоскі, не мають ніжки і мають однорідний колір, який часто буває коричневим.
Ірина 7 місяців тому
Здрастуйте, у мене з'явився сильний свербіж у ділянці геніталій і вагінальні виділення. Як відрізнити молочницю від ВПЛ? Назвіть, будь ласка, симптоми, за якими можна зорієнтуватися.
Відповісти
Добрий день, молочниця зазвичай проявляється жовтуватими або білими виділеннями з піхви, свербінням і подразненням у ділянці статевих органів. ВПЛ може проявлятися утворенням бородавок на шкірі або слизових оболонках статевих органів, рота, гортані або ануса, і часто не супроводжується іншими симптомами.
Світлана 7 місяців тому
Доброго дня, у мене з'явилися дивні виразки в ділянці статевих губ, які мене дуже хвилюють. Як відрізнити герпес від ВПЛ? Які ознаки відрізняють ці два захворювання? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Здрастуйте, герпес характеризується появою болісних бульбашок на шкірі або слизових оболонках, які потім перетворюються на виразки і загоюються. ВПЛ проявляється утворенням бородавок на шкірі або слизових оболонках, які можуть мати різні форми і розміри, але зазвичай не викликають больових відчуттів.
Олена 8 місяців тому
Добрий вечір, мені видалили дві папіломи на шиї та спині радіохвильовим методом. З моменту процедури минуло три дні. Скажіть, чи можна ходити в лазню після видалення папілом?
Відповісти
Добрий вечір, після видалення папілом радіохвильовим методом рекомендується утриматися від відвідування лазні або сауни протягом декількох днів, оскільки шкіра в місцях видалення все ще може бути чутливою. Щоб уникнути можливих ускладнень або інфекції, краще почекати близько тижня, перш ніж відвідувати лазню.
Олександра 8 місяців тому
Добрий день, у мене є три папіломи: на руці, нозі та шиї. Раніше я ніколи не займалася спортом, а зараз вирішила почати ходити в басейн. Підкажіть, чи можна ходити в басейн із папіломами? Що потрібно врахувати?
Відповісти
Доброго дня, слід бути обережним із відвідуванням басейну. Папіломи можуть бути заразними і передаватися іншим людям. Щоб запобігти передачі інфекції, рекомендується покрити папіломи пластиром або водонепроникним бинтом перед відвідуванням басейну.
Аліса 8 місяців тому
Доброго дня, у мене кілька папілом уже понад 10 років. Раніше вони завжди були одного розміру, не змінювали колір і структуру, не боліли. Однак учора я побачила, що одна папілома почервоніла, а сьогодні з неї виділилася крапелька крові. Чому кровоточать папіломи?
Відповісти
Добрий день, папіломи можуть кровоточити через різні причини. Можливо, папілома була пошкоджена або подряпана, що призвело до розриву невеликих судин усередині утворення. Також папіломи можуть бути запаленими або зараженими, що може призвести до пошкодження тканин і кровоточивості.
Ольга 8 місяців тому
Добрий день, у мене на руці з'явилася червонувата папілома, в діаметрі вона десь близько 1 см. Нещодавно наріст почав свербіти і трохи боліти. Розкажіть, чому може боліти папілома?
Відповісти
Добрий день, біль і свербіж у папіломі можуть бути пов'язані з подразненням або запаленням утворення. Папілома, можливо, зазнала травми або тиску, що може спричиняти дискомфорт. Іноді папіломи можуть ставати запаленими через зараження або реакцію організму на наявність новоутворення.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!